Marquez ALL IN: «Ο Rossi με κλώτσησε το 2015 - Όσα έκανε τότε δεν θα συγχωρεθούν ποτέ»

Ο Marquez εξιστορεί 8 χρόνια μετά, την δική του οπτική
Marquez ALL IN για Rossi και Sepang 2015
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

22/2/2023

Την Δευτέρα ξεκίνησε να προβάλλεται το ντοκυμαντέρ Marc Marquez: ALL IN που εξιστορεί την πορεία του Marquez και εστιάζει σε όλα όσα έγιναν από το 2019 που πήρε τον τελευταίο του τίτλο και άρχισε να μπαινοβγαίνει στα νοσοκομεία κάνοντας τελικά τέσσερα χειρουργεία στο χέρι.

Μετά από μία Χολιγουντιανή πρεμιέρα την Κυριακή κατά την οποία έκλεισε το κέντρο της Μαδρίτης, ξεκίνησε η προβολή της μίνι σειράς στην πλατφόρμα του Prime Video και το 1/3 του τρίτου επεισοδίου αφιερώνεται στα γεγονότα του 2015, με τον Marquez να εξιστορεί την δική του οπτική.

Δεν μαθαίνουμε κάτι νέο βέβαια, η οπτική του Marquez έχει εκτεταμένα καλυφθεί, όπως και του Rossi. Αυτό που είναι καινούριο είναι πως ο Marquez τοποθετεί την σειρά της έχθρας πιο ξεκάθαρα από την στιγμή που έσπασε το ρεκόρ του ράντζου του Rossi και εξηγεί την κλιμάκωση των συναισθημάτων μέχρι και την στιγμή που ξέσπασε κανονικός πόλεμος μπροστά στις κάμερες με δηλώσεις του Rossi για συνδρομή του Marquez στον Lorenzo.

Βλέποντάς το ξανά τώρα, είναι αδύνατο να μην ξυπνήσουν οι μνήμες από τις πρώτες ημέρες, όταν ζήσαμε το κατώτερο επίπεδο των MotoGP και έναν οπαδισμό που μόνο στο ποδόσφαιρο είναι ανεκτός -κακώς φυσικά- με τις πιο ψύχραιμες φωνές και τις πιο καθαρές απόψεις να χάνονται κάτω από διαμάχες περί κλωτσιάς ή μη. Από πλευράς φιλάθλων, αυτό ήταν το χαμηλότερο επίπεδο που έχουν φτάσει τα MotoGP από την ημέρα που άρχισαν να γεμίζουν τις πίστες στο βαθμό που γίνεται σήμερα. Πράγμα που πρέπει να πιστωθεί στον Rossi φυσικά καθώς αυτό δεν πρέπει να το αμφισβητήσει κανείς, το λέει και ο Marquez ξεκάθαρα, πως Valentino Rossi σημαίνει σόου. Όπως επίσης λέει πως ήταν κάτι περισσότερο από παράδειγμα για εκείνον, ήταν το ίνδαλμά του. Στο τεράστιο αφιέρωμα για τα γεγονότα του 2015 φιλοξενούνται όλες οι καυτές δηλώσεις του Rossi όπως και εκείνη που αμφισβητεί πως ο Marquez μεγάλωσε με τις αφίσες του στο δωμάτιό του και τότε μιλά η μητέρα του Marquez: «Με πήρε ο πατέρας του τηλέφωνο και μου είπε να βγάλω φωτογραφίες το δωμάτιο που ακόμη ήταν γεμάτο με τις μοτοσυκλέτες του Rossi και τις αφίσες», αμέσως μετά μπήκαν σε ένα κουτί και δεν ξανά εμφανίστηκαν εξηγεί η μητέρα του Marquez.

Marquez ALL IN για Rossi και Sepang 2015

Στο επίμαχο δεκάλεπτο εμφανίζονται επίσης ο Lorenzo και ο Pedrosa που εξηγούν πως η κατηγορία περί βοήθειας είναι ανυπόστατη καθώς ο Marquez είχε ήδη κλέψει πέντε βαθμούς από τον Lorenzo, με τον Pedrosa να λέει ξεκάθαρα πως αυτό ήταν ένα από τα λάθη του Rossi. Ο Marquez απαντά επίσης ξεκάθαρα για το θέμα λέγοντας πως σε καμία περίπτωση δεν βοήθησε τον Lorenzo αλλά το αντίθετο, θα μπορούσε να είχε βοηθήσει τον Rossi αλλά δεν θα έκανε ποτέ κάτι τέτοιο σε έναν άνθρωπο που του είχε συμπεριφερθεί κατά αυτό τον τρόπο.

Ξεκινώντας με την χρονολογική σειρά που τοποθετεί τα πράγματα ο Marquez, δηλαδή αμέσως μετά από τον αγώνα του Misano το 2014 όταν βρέθηκαν στο ράντζο του Rossi, αντιλαμβάνεται κανείς πως υπήρχε έντονη κλιμάκωση και με μεγάλη διάρκεια πριν καταλήξουν στις δηλώσεις και κυρίως στα γεγονότα του 2015.

Marquez ALL IN για Rossi και Sepang 2015

Ακόμη και αν θέλει κάποιος να δει τα πράγματα από την οπαδική τους όψη, είτε από την μία, είτε από την άλλη πλευρά, σε ένα πράγμα πρέπει να συμφωνήσουν όλοι βλέποντας τον Marquez να εξιστορεί την πορεία της κλιμάκωσης, της μεταξύ τους έντασης: Πως δεν ήταν εύκολο να φτάσουμε εκεί, χρειάστηκε χρόνος για να αποδομήσουν την σχέση που είχαν χτίσει, και που ήταν φιλική παρότι ήδη ανταγωνιστές. Η πλευρά Marquez δηλώνει ως κομβικό σημείο για την κλιμάκωση της έχθρας, ήταν η στιγμή που ο Rossi κατάλαβε πως είχε μεγάλες πιθανότητες για τον 10 τίτλο.

Ο πρώην υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων του Marquez που έζησε τα πράγματα από μέσα εκείνη την περίοδο, λέει πως ήταν λάθος του Rossi να προσπαθεί να ενοχοποιήσει τον Marc μπροστά στο κοινό και τους οπαδούς του, αντί να επικεντρωθεί στον εαυτό του και την μοτοσυκλέτα του στους τελευταίους δύο αγώνες. Αν δεν κέρδιζε ο Valentino κατέληγε να φταίει ο Marc, λέει ο Emilio Alzamora πριν φτάσουμε στα γεγονότα της Μαλαισίας.

Το «διήμερο που άλλαξε τα πάντα» το ονομάζει το ντοκυμαντέρ, δείχνοντας τις καυτές δηλώσεις του Rossi που καθόταν ανάμεσα στον Lorenzo και τον Marquez και τους κατηγορούσε για συνεργασία μπροστά στους δημοσιογράφους, γεμίζοντας αμηχανίας τους πάντες.

Ο Marquez περιγράφει το πρωτόγνωρο συναίσθημα να τον γιουχάρουν ενώ βρίσκεται στην γραμμή εκκίνησης. Ο Lorenzo αναφέρει πως όλα αυτά τα γεγονότα, ξεκινώντας από την Αργεντινή ή το Assen, απλά έκαναν τον Marquez να ενδιαφέρεται λιγότερο για την νίκη και περισσότερο να περνά τον Rossi σε κάθε στροφή.

«Το ένα προστίθεντο στο άλλο μέχρι που συναντηθήκαμε μέσα στην πίστα και ένας από τους δυο μας τρελάθηκε», αναφέρει ο Marquez για εκείνη την ημέρα.

«Ακόμη και σήμερα υπάρχει κόσμος που θα πει πως εγώ έπεσα πάνω στον Rossi», λέει ο Marquez γελώντας και συνεχίζει: «Μα δεν σε κλώτσησε απλά έβγαλε το πόδι του λίγο πιο έξω. Δεν έχει σημασία, με στρίμωξε στην άκρη της πίστας, μου έκλεισε τον δρόμο, γύρισε με κοίταξε και έβγαλε το πόδι του έξω»..

Marquez ALL IN για Rossi και Sepang 2015

«Για εμένα», συνεχίζει ο Marquez, «ήταν ένα λάθος των αγωνοδικών. Όταν βλέπεις κάτι τέτοιο να συμβαίνει πρέπει να βγει η μαύρη σημαία. Αν το έκανε άλλος αναβάτης και όχι ο Valentino Rossi, θα του είχαν βγάλει μαύρη σημαία».

Ο Marquez ολοκληρώνει το κομμάτι αυτό του επεισοδίου λέγοντας πως δεν ανέχεται να τον μειώνει κανείς και πως αυτός ο πόλεμος των οπαδών του Rossi, όπως και η έχθρα μεταξύ τους είναι κάτι που εύχεται να μην περάσεις κανείς, ιδιαίτερα κάποιος νέος 22 ετών.

Marquez ALL IN για Rossi και Sepang 2015

 

MotoGP 2024, Barcelona, P1 - Ο γερόλυκος Aleix Espargaro ταχύτερος όλων με νέο ρεκόρ πίστας!

Μόλις 6ος ο Jorge Martin… 12ος ο Marc Marquez που για 2ο συνεχόμενο GP πηγαίνει Q1
Aleix Espargaro
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

24/5/2024

Αν τα FP1 εξελίχθηκαν χωρίς εκπλήξεις, το αντίθετο συνέβη με τα P1, όπου ο Aleix Espargaro έδωσε ρέστα, καταφέρνοντας να γράψει νέο ρεκόρ πίστας, καπαρώνοντας την πρώτη θέση! Καθόλου άσχημα για έναν αναβάτη που μόλις ανακοίνωσε την απόσυρσή του από τους αγώνες. Χλιαρό αποτέλεσμα η 6η θέση για τον Martin, εξαιρετική η 9η θέση για τον Alex Rins της Yamaha, και… πάλι στα Q1 βρέθηκε ο Marc Marquez που τερμάτισε μόλις 12ος!

Με ήλιο διεξήχθησαν τα ελεύθερα δοκιμαστικά FP1 των 45 λεπτών, με ήλιο και τα P1 της μιας ώρας.

KTM

Στην έναρξη των P1 οι αναβάτες ξεκίνησαν κατευθείαν με χρόνους στο 1:39, με τους Binder, Miller (!) και Quartararo να γράφουν τους πρώτους ταχύτερους χρόνους.

Λίγο πριν συμπληρωθούν τα πρώτα 10 λεπτά και έχουμε την πρώτη πτώση για σήμερα, με τον Binder να πέφτει θεαματικά στην 1 έχοντας και τους δυο τροχούς στον αέρα και τη μοτοσυκλέτα στριμμένη, ευτυχώς χωρίς να χτυπήσει. Παρά την πτώση του Binder, εντυπωσιακό είναι το γεγονός πως για την ώρα 3 μοτοσυκλέτες του Pierer Group (Miller με 1:39.212, Binder, Acosta) κάνουν το 1-2-3 στην κορυφή!

Τρία λεπτά αργότερα πέφτει και ο Quartararo στην 5, χάνοντας τον μπροστινό τροχό, και αυτός χωρίς να χτυπήσει. Παρά την πτώση του ο Γάλλος έχει καταφέρει να σημειώσει τον 4ο ταχύτερο χρόνο μέχρι στιγμής.

Δεκαπέντε λεπτά μετά την έναρξη των P1, και οι Jorge Martin και Marc Marquez που ήταν ταχύτεροι στα FP1 βρίσκονται στις θέσεις 9 και 6, με τον Πρωταθλητή Bagnaia να είναι 8ος.

Από τους αναβάτες ιαπωνικών μοτοσυκλετών ο Quartararo είναι "αλλού" αφού βρίσκεται στην 4η θέση, με δεύτερο τον ομόσταυλό του Alex Rins στην... 17η θέση, με καλύτερα τοποθετημένο αναβάτη Honda τον Nakagami που είναι 18ος.

Με 39 λεπτά να απομένουν, ο Binder πέφτει ΞΑΝΑ, στην 2, λίγα μέτρα μετά το μέρος που έπεσε πριν λίγο! Ο Νοτιοαφρικανός συνεχίζει έτσι να μαζεύει πτώσεις, στοιχείο που χαρακτηρίζει τα τελευταία GP του... τι σημαίνει αυτό για τα P1 στη Βαρκελώνη; Πως μετά από 2 συνεχόμενες πτώσεις ο Binder δεν έχει μοτοσυκλέτα να συνεχίσει για την ώρα! Θα καταφέρουν οι μηχανικοί να του ετοιμάσουν μια από τις χτυπημένες RC16 για να συνεχίσει;

Τρία λεπτά αργότερα πέφτει και ο Digia. Οι χρόνοι στην κουρφή δεν αλλάζουν, καθώς σχεδόν όλοι οι αναβάτες για την ώρα γυρίζουν με τα χρησιμοποιημένα ελαστικά τους, σε προσομοίωση των τελικών σταδίων του αγώνα.

Marc

Είκοσι τέσσερα λεπτά απομένουν και ο Marc Marquez βγαίνει στην πίστα με φρέσκα μαλακά ελαστικά να προλάβει τους υπόλοιπους στην προσπάθεια του να γράψει έναν καλό χρόνο που θα τον βάλει απευθείας στα P2. Θυμάστε το 2023; Όταν ο Ισπανός έπρεπε να πάρει στο κατόπι αναβάτες ευρωπαϊκών εργοστασίων για να καταφέρει να κόψει δευτερόλεπτα και να πετύχει μια αξιοπρεπή τοποθέτηση στη σχάρα εκκίνησης;

Ο πρώτος γύρος του 8 φορές Παγκόσμιου Πρωταθλητή δεν είναι γρήγορος, ενώ ο Marquez βγαίνει και εκτός ορίων με αποτέλεσμα να ακυρωθεί ο -κακός έτσι κι αλλιώς- χρόνος του. Στον 2ο γύρο, ο Marquez δείχνει να βρίσκει τον ρυθμό του, για να περάσει τη γραμμή του τερματισμού 5ος, μισό δευτερόλεπτο πίσω από τον ταχύτερο χρόνο του Miller. Δεν καταφέρνει όμως να κάνει κάτι καλύτερο και μπαίνει ξανά στα pits. Τον Marquez ακολουθούν και οι υπόλοιποι αναβάτες, που έχουν βγει στην πίστα με φρέσκες γόμες, κόβοντας δευτερόλεπτα από τους καλύτερους χρόνους τους.

Πρώτος ανεβαίνει ο Vinales με 1:39.184, με τον Digia να γράφει τον 3ο ταχύτερο χρόνο, με τον Miller να είναι πλέον 2ος.

Κι ο Vinales δεν σταματά εκεί, αφού ρίχνει κι άλλο τον χρόνο του, για να γράψει χρόνο 1:39.121, διατηρώντας την πρωτιά.

Rins

Εντωμεταξύ, απροσδόκητα καλός είναι ο χρόνος του Alex Rins, με τον αναβάτη της Yamaha να συμπληρώνει στη Βαρκελώνη 200 GP, χρόνος που φέρνει τον Ισπανό στην 5η θέση για την ώρα!

Σειρά τώρα έχει ο Aleix Espargaro να εντυπωσιάσει, σημειώνοντας χρόνο 1:39.031, ανεβαίνντας 1ος, με 2ο τον Vinales και την Aprilia να κάνει το 1-2!

Martin

Θα μπορέσει ο Jorge Martin να ξεπεράσει το δίδυμο της Aprilia; Τι ερώτηση... φυσικά και το κάνει, με τον αναβάτη της Prima Pramac να γυρίζει στο 1:38.879, για να βρεθεί εκείνος 1ος. Και συνεχίζει να κόβει δευτερόλεπτα, για να βελτιώσει τον χρόνο του, γράφοντας 1:38.793, μια ανάσα από το ρεκόρ πίστας του Pecco Bagnaia.

Pecco

Δέκα λεπτά απομένουν για την καρό σημαία και ο Pecco Bagnaia περνά από το πουθενά 2ος, πριν τον αφήσει 3ο ο... Morbidelli.

Και κάπου εδώ έχουμε τη 2η πτώση του Digia, ο οποίος ευτυχώς δεν χτυπά.

Και οι μοτοσυκλέτες του Pierer Group που στην αρχή είχαν κάνει το 1-2-3; Όγδοος ο Miller, στη δέκατη θέση ο Binder, δωδέκατος ο Acosta -περιμένετε όμως γιατί δεν έχουν πει την τελευταία τους λέξη. Θα καταφέρει ο νεαρός αναβάτης της GASGAS να μπει στην 10άδα; Όχι μόνο τα καταφέρνει, αλλά 8 λεπτά πριν το τέλος γράφει τον 2ο ταχύτερο χρόνο!

Πολύ πίσω βρίσκονται οι Ιάπωνες κατασκευαστές, με ταχύτερο όλων τον Quartararo στην 14η θέση 6 λεπτά πριν το τέλος. Ο Fabio όμως δεν το αφήνει έτσι, και συνεχίζει τις προσπάθειες, για να σκαρφαλώσει στην 11η θέση με 4 λεπτά να απομένουν για το τέλος.

Τρία λεπτά πριν το τέλος και έχουμε αλλαγές στην κορυφή, όπου ο Aleix Espargaro περνά 1ος γράφοντας νέο ρεκόρ πίστας με 1:38.562, δεύτερος είναι ο Miller, τρίτος ο Martin, τέταρτος ο Acosta, πέμπτος ο Morbidelli και οι χρόνοι συνεχίζουν να πέφτουν!

Aleix

Τα P1 τελειώνουν και η πρώτη δεκάδα έχει ως εξής:

1. Aleix Espargaro, Aprilia 1:38.562

2. Brad Binder, KTM

3. Pedro Acosta, GASGAS

4. Francesco Bagnaia, Ducati

5. Jack Miller, KTM

6. Jorge Martin, Ducati

7. Enea Bastianini, Ducati

8. Franco Morbidelli, Ducati

9. Alex Rins, Yamaha

10. Maverick Vinales, Aprilia

Κι ο Marc Marquez; Μόλις 12ος ο Ισπανός, που για 2ο συνεχόμενο GP θα πρέπει να περάσει από τα Q1 για να διεκδικήσει μια από τις 2 θέσεις για τα Q2!

Εξαιρετική η επίδοση του Alex Rins στην 9η θέση, που τον κάνει τον ταχύτερο αναβάτη ιαπωνικής μοτοσυκλέτας με διαφορά, με τον Quartararo να τερματίζει στην 14η θέση.

Zarco

Πολύ χειρότερα εξελίχθηκαν τα πράγματα για τη Honda με ταχύτερος αναβάτη του εργοστασίου τον Johann Zarco στην 19η θέση, με την Repsol Honda να βρίσκεται στις θέσεις 21 (Mir) και 22 (Marini)...

Ετικέτες