Marquez με ίωση: 65 μοίρες στο Mugello!

Έχει καταστρέψει το ρεκόρ…

Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

1/6/2019

Την προηγούμενη φορά που κάποιος άγγιξε αυτές τις μοίρες κλίσης, γιορτάστηκε με ειδικό σταντ και εκδηλώσεις. Πίσω στο 2013 ο Lorenzo και η Bridgestone θα έστηναν μία φιέστα για τις 64ο μοίρες κλίσης που είχε καταφέρει ο Ισπανός με την Yamaha που αγωνιζόταν τότε. Το πρόβλημα του Marquez είναι πως έχει καταστρέψει το ρεκόρ, η μέγιστη κλίση έχει πλέον μικρότερη σημασία στα MotoGP κι αυτό γιατί ο Marquez έχει σηκωθεί συνεχίζοντας μετά τις 68ο μοίρες… Ήταν ίσως το πιο θεαματικό σώσιμο που έχουμε δει μέχρι τώρα κι αν είχε γίνει μία φορά δεν θα μιλούσε κανείς για καταστροφή του ρεκόρ, το πρόβλημα είναι πως συστηματικά έχει σηκώσει την μοτοσυκλέτα γλιστρώντας στις 66ο μοίρες σε αμέτρητες περιπτώσεις που θα έπρεπε να είναι πτώσεις, οι οποίες και ποτέ δεν ήρθαν.

Όταν λοιπόν καταφέρνει να σημειώσει 65ο μοίρες σε ένα κανονικό γυρολόγιο, τότε ναι, μιλάμε για κάτι εντυπωσιακό, αλλά ταυτόχρονα είναι και ο Marquez. Έχει ήδη πανηγυρίσει μία εντυπωσιακή επάνοδο από τις 68ο μοίρες, και μία «κανονική» μέγιστη κλίση στις 65ο φαίνεται στην περίπτωσή του ως κάτι λιγότερο από αυτό που πραγματικά είναι: Μία απίστευτη κλίση πολύ κοντά στο θεωρητικό μέγιστο των ελαστικών των MotoGP.

Ο Marquez δοκιμάζεται αυτές τις ημέρες από μία ίωση που δεν του επιτρέπει να οδηγήσει στο 100% των δυνατοτήτων του, και οι 65ο κλίσης έγιναν σε έναν από τους λίγους γύρους εχθές κατά τις πρώτες δοκιμές, που μπορούσε να δώσει το μέγιστο των δυνάμεών του.

Οπότε ο Marquez ΔΕΝ σπάει τους κανόνες της Φυσικής με τις 65ο μοίρες, απλά γιατί το έχει κάνει πολλές φορές πιο πριν, τους έχει διαλύσει ήδη…

Ετικέτες

MotoGP Sepang Test - Marc Marquez: Επικεντρωθήκαμε στην επιλογή αεροδυναμικού πακέτου

“Πρέπει να καταλήξουμε στο πακέτο και αύριο θα συνεχίσουμε τις δοκιμές”
Marquez
Από τον

Παύλο Καρατζά

4/2/2026

Ο πολυπρωταθλητής κατέλαβε σήμερα μόλις την 15η θέση στην δεύτερη ημέρα του τεστ της Sepang, ενώ αντίθετα χτες ήταν ο ταχύτερος. Βέβαια, οι δηλώσεις που έκανε ο Ισπανός μετά το κλείσιμο της ημέρας δείχνουν πως εκείνος και η ομάδα του είχαν επικεντρωθεί σε άλλη κατεύθυνση.

Η δεύτερη ημέρα δοκιμών στο Sepang ήταν εντελώς διαφορετική από την προηγούμενη για τον Marc Marquez και τη Ducati. Όχι μόνο λόγω της βροχής που έπεσε το απόγευμα, αλλά και λόγω της θέσης του Ισπανού στους χρόνους. O ταχύτερος αναβάτης χτες, ήταν μόλις 15ος σήμερα, κάτι που δεν τον ανησυχεί, γιατί προτίμησε να επικεντρωθεί στο να δοκιμάσει νέα στοιχεία παρά στο να πετύχει χρόνο.

Marc

Ο Ισπανός δήλωσε: “Η απογευματινή καταιγίδα μας εμπόδισε λίγο. Ενώ χθες ήταν περισσότερο για εμένα, σήμερα ήμουν πλήρως εστιασμένος στο project, προσπαθώντας να δοκιμάσουμε διαφορετικά πράγματα.

Το απόγευμα πηγαίναμε πιο χαλαρά με την άφιξη της βροχής. Παρόλα αυτά, το απόγευμα ήταν πολύ σημαντικό για εμάς γιατί περιμέναμε να κάνουμε ένα βήμα μπροστά με την αεροδυναμική, που πιστεύω ότι είναι το πιο σημαντικό σε αυτές τις δοκιμές — δεδομένου ότι ξεκινάμε από μια καλή βάση και το υπόλοιπο της μοτοσυκλέτας μπορεί να αλλάξει κατά τη διάρκεια της σεζόν. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να κάνουμε αυτές τις δοκιμές για το αεροδυναμικό πακέτο αύριο το πρωί, επειδή το να έχουμε μια καθαρή και ακριβή κατεύθυνση για τη σεζόν είναι πιο σημαντικό από τους χρόνους γύρου ή άλλα πράγματα.

Θα προσπαθήσω να κάνω και προσομοίωση αγώνα, αν έχω χρόνο. Ξέρω ότι το να το κάνω θα με βοηθήσει να βελτιώσω τη φυσική μου κατάσταση, οπότε θα το κάνω αν έχω χρόνο. Αλλά αύριο δεν είναι η προτεραιότητα. Μόλις αποφασίσουμε την πορεία που θα ακολουθήσουμε, θεωρητικά θα πρέπει να είναι καλύτερα από κάθε άποψη. Έχω μια αρκετά καθαρή ιδέα στο μυαλό μου, αλλά πρέπει να το δοκιμάσουμε και να δούμε τους χρόνους γύρων και την αίσθηση της μοτοσυκλέτας. Όπως είπα, έχω ήδη μια αρκετά καθαρή ιδέα για το τι θα μπορούσε να είναι η βάση για τις δοκιμές στην Ταϊλάνδη, αλλά πρέπει να κάνουμε μερικούς γύρους για τους μηχανικούς.

Θα πρέπει να κάνουμε ένα βήμα μπροστά εδώ, στη συνέχεια θα πάρουμε την τελική απόφαση στο Buriram. Αλλά είναι επίσης αλήθεια ότι οι μηχανικοί μας ζήτησαν να κάνουμε μια πρώτη επιλογή εδώ, πριν την τελική στο Buriram. Αυτό συμβαίνει επειδή η επόμενη δοκιμή είναι πολύ κοντά στον αγώνα και δεν έχουν αρκετό χρόνο”.

Όταν ρωτήθηκε για το αν είναι εύκολη η απόφαση για το αεροδυναμικό πακέτο που θα προτιμήσει, είπε: “ Όχι, αλλά δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Πρέπει να είσαι προσεκτικός γιατί υπάρχουν πολλοί τύποι στροφών σε αυτή την πίστα, οπότε πρέπει να προσπαθήσεις να φανταστείς με ποιον άλλο πίστα κάθε διαφορετική ενότητα της πίστας μοιάζει.

Για παράδειγμα: “αυτές οι στροφές είναι περισσότερο ή λιγότερο παρόμοιες με αυτές του Κατάρ, ενώ αυτές είναι παρόμοιες με του Jerez. Αυτό σου δίνει μια ιδέα για το πώς αυτή η αεροδυναμική θα μπορούσε να λειτουργήσει σε 22 αγώνες.

Το σημαντικό είναι η αεροδυναμική, που πρέπει να εγκριθεί για τον πρώτο αγώνα. Ειδικά επειδή τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει όσον αφορά τον κινητήρα, ενώ άλλες πτυχές της μοτοσυκλέτας μπορούν να τροποποιηθούν κατά τη διάρκεια της σεζόν.

Το να έχεις μια εξαιρετική βάση όπως πέρυσι σε κάνει χαρούμενο να δοκιμάζεις νέα πράγματα. Η Ducati συνεχίζει να εξελίσσεται, να δοκιμάζει πράγματα, και αύριο θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, δοκιμάζοντας τις μαύρες καλύψεις που έχετε δει. Νομίζω ότι το υπέροχο είναι ότι δεν φοβόμαστε να επιλέξουμε το παλιό ή το νέο. Δεν σημαίνει ότι επειδή κάτι είναι νέο, πρέπει να λειτουργεί. Δοκιμάζεις, κάνεις λάθη, μετά δοκιμάζεις ξανά, και τελικά κάτι θα λειτουργήσει.

Ήδη νιώθουμε βελτίωση σε ορισμένους τομείς, που μας βοηθάει αυτή τη στιγμή. Ειδικά σε αυτή την πίστα. Παρόλα αυτά, πάντα υπάρχουν πτυχές που πρέπει να προσέξουμε πολύ, γιατί η μοτοσυκλέτα της περασμένης χρονιάς δούλευε πραγματικά καλά, οπότε πρέπει να καταλάβουμε ποιος είναι ο καλύτερος δρόμος προς τα εμπρός.”

Να υπενθυμίσουμε εδώ πως η Ducati παρουσίασε αυτή την εβδομάδα στην Sepang ένα ριζοσπαστικά νέο μπροστινό φέρινγκ, το οποίο πήρε ανάμικτα σχόλια από τους αναβάτες της. Σήμερα, οι αναβάτες της δοκίμασαν διαφορετικές παραλλαγές του αεροδυναμικού πακέτου, καθώς πρέπει να καταλήξουν σ’ αυτό που θα ομολογκαριστεί στον πρώτο γύρο της σεζόν.