Marquez με ίωση: 65 μοίρες στο Mugello!

Έχει καταστρέψει το ρεκόρ…

Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

1/6/2019

Την προηγούμενη φορά που κάποιος άγγιξε αυτές τις μοίρες κλίσης, γιορτάστηκε με ειδικό σταντ και εκδηλώσεις. Πίσω στο 2013 ο Lorenzo και η Bridgestone θα έστηναν μία φιέστα για τις 64ο μοίρες κλίσης που είχε καταφέρει ο Ισπανός με την Yamaha που αγωνιζόταν τότε. Το πρόβλημα του Marquez είναι πως έχει καταστρέψει το ρεκόρ, η μέγιστη κλίση έχει πλέον μικρότερη σημασία στα MotoGP κι αυτό γιατί ο Marquez έχει σηκωθεί συνεχίζοντας μετά τις 68ο μοίρες… Ήταν ίσως το πιο θεαματικό σώσιμο που έχουμε δει μέχρι τώρα κι αν είχε γίνει μία φορά δεν θα μιλούσε κανείς για καταστροφή του ρεκόρ, το πρόβλημα είναι πως συστηματικά έχει σηκώσει την μοτοσυκλέτα γλιστρώντας στις 66ο μοίρες σε αμέτρητες περιπτώσεις που θα έπρεπε να είναι πτώσεις, οι οποίες και ποτέ δεν ήρθαν.

Όταν λοιπόν καταφέρνει να σημειώσει 65ο μοίρες σε ένα κανονικό γυρολόγιο, τότε ναι, μιλάμε για κάτι εντυπωσιακό, αλλά ταυτόχρονα είναι και ο Marquez. Έχει ήδη πανηγυρίσει μία εντυπωσιακή επάνοδο από τις 68ο μοίρες, και μία «κανονική» μέγιστη κλίση στις 65ο φαίνεται στην περίπτωσή του ως κάτι λιγότερο από αυτό που πραγματικά είναι: Μία απίστευτη κλίση πολύ κοντά στο θεωρητικό μέγιστο των ελαστικών των MotoGP.

Ο Marquez δοκιμάζεται αυτές τις ημέρες από μία ίωση που δεν του επιτρέπει να οδηγήσει στο 100% των δυνατοτήτων του, και οι 65ο κλίσης έγιναν σε έναν από τους λίγους γύρους εχθές κατά τις πρώτες δοκιμές, που μπορούσε να δώσει το μέγιστο των δυνάμεών του.

Οπότε ο Marquez ΔΕΝ σπάει τους κανόνες της Φυσικής με τις 65ο μοίρες, απλά γιατί το έχει κάνει πολλές φορές πιο πριν, τους έχει διαλύσει ήδη…

Ετικέτες

Honda: Επετειακά χρώματα στο Motegi για τα 60 χρόνια στο MotoGP

Η HRC παρουσιάζει ειδική εμφάνιση για τον αγώνα της Ιαπωνίας στο Motegi
honda motogp motegi 2026
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

1/10/2026

Οι Luca Marini και Somkiat Chantra θα αγωνιστούν με τα ιστορικά χρώματα της Honda στον ιαπωνικό αγώνα, τιμώντας 60 χρόνια από την πρώτη εμφάνιση της εταιρείας στην κορυφαία κατηγορία.

Η HRC παρουσίασε την ειδική εμφάνιση που θα χρησιμοποιήσουν οι μοτοσυκλέτες της Honda στον ιαπωνικό αγώνα MotoGP αυτή την Κυριακή στο Motegi, σε μια ιδιαίτερη περίσταση όπου η εταιρεία αποχαιρετά την RC213V ενόψει της νέας εποχής των 850 κυβικών από το 2027. Αυτή θα είναι η τελευταία εμφάνιση της αγωνιστικής των 1000 κυβικών στην Ιαπωνία.

Η συγκεκριμένη σχεδίαση δημιουργήθηκε για να σηματοδοτήσει την 60ή επέτειο από την είσοδο της Honda στην κορυφαία κατηγορία των Grand Prix, το 1966.

Honda livery

Η εργοστασιακή ομάδα της Honda θα αγωνιστεί στο Motegi με τους Luca Marini και Somkiat Chantra. Ο Ταϊλανδός επιστρέφει στην κορυφαία κατηγορία αντικαθιστώντας τον Joan Mir, ο οποίος συνεχίζει την αποθεραπεία του. Ο Chantra θα αγωνιστεί με το #15, αριθμό που είχε χρησιμοποιήσει νωρίτερα στη σεζόν ο Cal Crutchlow με τη Honda.

Στο grid θα υπάρχει και πέμπτη RC213V, καθώς ο Takaaki Nakagami θα αγωνιστεί ως wildcard στον αγώνα της πατρίδας του. Ο Ιάπωνας είχε αντικαταστήσει τον Mir και στον προηγούμενο αγώνα στην Αυστρία.

honda motogp motegi 2026

Η ιστορία πίσω από την ειδική εμφάνιση ξεκινά το 1966, στην πρώτη σεζόν της Honda στην κατηγορία των 500cc. Ο Mike Hailwood οδήγησε τότε την RC181 στη δεύτερη θέση του Πρωταθλήματος, πίσω από τον Giacomo Agostini της MV Agusta.

Ο teammate του Hailwood, Jim Redman, είχε κερδίσει τους δύο πρώτους αγώνες της σεζόν, με τη Honda να φτάνει συνολικά τις πέντε νίκες στους εννέα αγώνες εκείνης της χρονιάς.

honda motogp motegi 2026

Ωστόσο, η Honda αποχώρησε από την κατηγορία των 500cc το 1968 και επέστρεψε μόλις το 1979. Χρειάστηκε να περιμένει μέχρι το 1983 για να κατακτήσει τον πρώτο της τίτλο στην κορυφαία κατηγορία, με τον Freddie Spencer.

Από τότε η Honda έχει φτάσει τους 21 τίτλους στην κορυφαία κατηγορία, με τελευταίο τον Marc Marquez το 2019.

Στο Motegi, λοιπόν, η Honda θα συνδυάσει την RC213V του 2026 με μια εμφάνιση που παραπέμπει στην πρώιμη εποχή των αγώνων Grand Prix, 60 χρόνια μετά την πρώτη της προσπάθεια στην κορυφαία κατηγορία.

honda motogp motegi 2026