Marquez με ίωση: 65 μοίρες στο Mugello!

Έχει καταστρέψει το ρεκόρ…

Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

1/6/2019

Την προηγούμενη φορά που κάποιος άγγιξε αυτές τις μοίρες κλίσης, γιορτάστηκε με ειδικό σταντ και εκδηλώσεις. Πίσω στο 2013 ο Lorenzo και η Bridgestone θα έστηναν μία φιέστα για τις 64ο μοίρες κλίσης που είχε καταφέρει ο Ισπανός με την Yamaha που αγωνιζόταν τότε. Το πρόβλημα του Marquez είναι πως έχει καταστρέψει το ρεκόρ, η μέγιστη κλίση έχει πλέον μικρότερη σημασία στα MotoGP κι αυτό γιατί ο Marquez έχει σηκωθεί συνεχίζοντας μετά τις 68ο μοίρες… Ήταν ίσως το πιο θεαματικό σώσιμο που έχουμε δει μέχρι τώρα κι αν είχε γίνει μία φορά δεν θα μιλούσε κανείς για καταστροφή του ρεκόρ, το πρόβλημα είναι πως συστηματικά έχει σηκώσει την μοτοσυκλέτα γλιστρώντας στις 66ο μοίρες σε αμέτρητες περιπτώσεις που θα έπρεπε να είναι πτώσεις, οι οποίες και ποτέ δεν ήρθαν.

Όταν λοιπόν καταφέρνει να σημειώσει 65ο μοίρες σε ένα κανονικό γυρολόγιο, τότε ναι, μιλάμε για κάτι εντυπωσιακό, αλλά ταυτόχρονα είναι και ο Marquez. Έχει ήδη πανηγυρίσει μία εντυπωσιακή επάνοδο από τις 68ο μοίρες, και μία «κανονική» μέγιστη κλίση στις 65ο φαίνεται στην περίπτωσή του ως κάτι λιγότερο από αυτό που πραγματικά είναι: Μία απίστευτη κλίση πολύ κοντά στο θεωρητικό μέγιστο των ελαστικών των MotoGP.

Ο Marquez δοκιμάζεται αυτές τις ημέρες από μία ίωση που δεν του επιτρέπει να οδηγήσει στο 100% των δυνατοτήτων του, και οι 65ο κλίσης έγιναν σε έναν από τους λίγους γύρους εχθές κατά τις πρώτες δοκιμές, που μπορούσε να δώσει το μέγιστο των δυνάμεών του.

Οπότε ο Marquez ΔΕΝ σπάει τους κανόνες της Φυσικής με τις 65ο μοίρες, απλά γιατί το έχει κάνει πολλές φορές πιο πριν, τους έχει διαλύσει ήδη…

Ετικέτες

MotoGP: Μυστική ψηφοφορία και συνδικαλισμός των αναβατών λόγω ανησυχίας για το GP του Qatar

Οι ανησυχίες για την ασφάλεια στη Μέση Ανατολή εντείνονται - Αμφίβολη η διεξαγωγή του αγώνα στη Lusail
Lusail
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

23/10/2026

Οι αναβάτες των MotoGP πραγματοποίησαν συνάντηση την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου, στα πλαίσια του Grand Prix της Αυστραλίας, προκειμένου να ψηφίσουν αν θεωρούν ασφαλή τη διεξαγωγή του αγώνα στο Qatar σε δύο εβδομάδες.

Οι αναβάτες πιέζουν προς τον δρόμο που άνοιξε το Rally Dakar, να εγκαταλείψει τη Μέση Ανατολή λόγω των αναταραχών στην περιοχή, κόντρα στη δεδηλωμένη πρόθεση της MotoGP Sports Entertainment Group (MGPSEG, η πρώην Dorna).

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης στο Phillip Island και, σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, περίπου τα δύο τρίτα των παρευρισκόμενων ψήφισαν κατά της διεξαγωγής του αγώνα στη Lusail.

Παράλληλα, η υπόθεση αναζωπύρωσε τις συζητήσεις για τη δημιουργία ένωσης αναβατών στα MotoGP, ώστε να έχουν συλλογική εκπροσώπηση βάσης και μεγαλύτερη επιρροή στις αποφάσεις του πρωταθλήματος.

Ο Enea Bastianini επιβεβαίωσε ότι οι αναβάτες συζήτησαν το ενδεχόμενο, τονίζοντας ότι οι ομάδες και η MGPSEG διαθέτουν ισχύ, ενώ οι ίδιοι δεν έχουν ουσιαστικό λόγο, παρότι χωρίς αυτούς δεν θα υπήρχε πρωτάθλημα. Η ιδέα είχε εξεταστεί και το 2023, μετά την καθιέρωση των αγώνων Sprint χωρίς άμεση διαβούλευση με τους αναβάτες, όμως δεν προχώρησε.

Lusail

Αυτή τη φορά, ο Pecco Bagnaia θεωρεί ότι η δημιουργία μιας τέτοιας ένωσης είναι πιο αναγκαία από ποτέ και προτείνει να εκπροσωπείται από ανεξάρτητο πρόσωπο, ενδεχομένως δικηγόρο εκτός του paddock, που θα υπερασπίζεται αποκλειστικά τα συμφέροντα και την ασφάλεια των αναβατών.

Η συζήτηση αποκτά μεγαλύτερη σημασία μετά τις δηλώσεις του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου των MotoGP, Carlos Ezpeleta, σύμφωνα με τον οποίο η ευθύνη για τη μεταφορά των απόψεων των αναβατών στη διοίκηση του πρωταθλήματος ανήκει στις ομάδες.

Ο Ezpeleta υποστήριξε ότι η MGPSEG συνεργάζεται με τις ομάδες και αναμένει από αυτές να έχουν προηγουμένως συζητήσει τις αλλαγές με τους αναβάτες, θέση που αναδεικνύει το κενό εκπροσώπησης που θέλουν πλέον να καλύψουν οι ίδιοι, καθώς θεωρεί ως δεδομένη την σύμπνοια των επιθυμιών και συμφερόντων, των αθλητών και των ομάδων.Lusail

Αρχικά, το Grand Prix του Qatar ήταν προγραμματισμένο για τις αρχές Απριλίου, όμως μεταφέρθηκε στον Νοέμβριο μετά την έναρξη των εχθροπραξιών μεταξύ Ιράν, Ισραήλ και ΗΠΑ. Η σύγκρουση είχε προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στις μετακινήσεις, καθώς το paddock επέστρεφε από τον πρώτο αγώνα της χρονιάς στην Ταϊλάνδη, τον Μάρτιο.

Παρά την κλιμάκωση των ανησυχιών, η διοργανώτρια των MotoGP επιμένει τις τελευταίες εβδομάδες ότι ο αγώνας θα διεξαχθεί κανονικά. Μάλιστα, στις αρχές της εβδομάδας έστειλε νέες οδηγίες στις ομάδες, επιβεβαιώνοντας ότι ο σχεδιασμός παραμένει η μετάβαση από τη Sepang στο Lusail στις αρχές του επόμενου μήνα.

"Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση", δήλωσε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος των MotoGP, Carlos Ezpeleta, μετά τον αγώνα της Ινδονησίας.

"Σχεδιάζουμε να ταξιδέψουμε στο Qatar, αλλά η ασφάλεια και η ευημερία όλου του προσωπικού και των θεατών αποτελούν την απόλυτη προτεραιότητά μας. Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε τις εξελίξεις.

"Πάντα υπάρχει το ενδεχόμενο απρόβλεπτων περιστάσεων. Πρέπει να συνεργαστούμε με τις ομάδες και τον διοργανωτή, ώστε να διασφαλίσουμε ότι όλα είναι ασφαλή και ότι υπάρχουν εναλλακτικά σχέδια."

Lusail

Παρότι από τον Απρίλιο ισχύει μια εύθραυστη εκεχειρία, παραμένουν οι φόβοι ότι η κατάσταση μπορεί να αλλάξει αναπάντεχα, ειδικά ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν την εβδομάδα του αγώνα στο Qatar.

Μέσα στην εβδομάδα έχουν υπάρξει ενδείξεις ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, εξετάζει νέα στρατιωτική δράση. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται προειδοποίηση του Εμίρη του Qatar προς τους πολίτες της χώρας να προετοιμαστούν για νέα αναταραχή, η απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να απομακρύνει από την περιοχή τα μέλη των οικογενειών του προσωπικού των πρεσβειών, καθώς και η επικείμενη άφιξη τρίτου αμερικανικού αεροπλανοφόρου, USS Theodore Roosevel, στον Ινδικό Ωκεανό.

Lusail

Το κλίμα αυτό έχει εντείνει τη δυσαρέσκεια μέσα στο paddock σχετικά με το αν τα MotoGP θα πρέπει τελικά να ταξιδέψουν στο Qatar φέτος.

Οι αναβάτες ζητούν ρεαλιστική αξιολόγηση της κατάστασης

Οι περισσότεροι αναβάτες απέφυγαν να σχολιάσουν εκτενώς το ζήτημα πριν από τον αγώνα του Phillip Island, δηλώνοντας απλώς ότι εμπιστεύονται τους διοργανωτές πως θα λάβουν τη σωστή απόφαση.

Alex Marquez

Ο Alex Marquez ήταν εκείνος που τοποθετήθηκε αναλυτικότερα, λέγοντας, "Κάθε μέρα αλλάζει η κατάσταση και κάθε μέρα φαίνεται χειρότερη. Το πρωτάθλημα μας λέει ότι όλα είναι υπό έλεγχο, αλλά πιστεύω ότι κανείς δεν μπορεί να ελέγξει μια τόσο σύνθετη κατάσταση.

"Από τη μία μέρα στην άλλη μπορούν να αλλάξουν πολλά. Δεν χρειάζεται να ληφθεί η απόφαση αυτή τη στιγμή, αλλά τις επόμενες ημέρες πρέπει να υπάρξει ρεαλιστική αξιολόγηση.

"Σίγουρα υπάρχουν πολλά χρήματα στη συμφωνία και η Dorna θέλει να γίνουν όλα όπως έχουν προγραμματιστεί. Όμως πρέπει να φροντίσει και για την ασφάλεια όλων, γιατί θα ταξιδέψουν εκεί πολλοί άνθρωποι".

Lusail

Πέρα από τον άμεσο κίνδυνο νέων επιθέσεων με ιρανικά drones και πυραύλους, υπάρχει και ένα ακόμη σοβαρό ενδεχόμενο: το παρατεταμένο κλείσιμο του εναέριου χώρου. Αν μέλη των ομάδων και εξοπλισμός εγκλωβιστούν στη Doha, θα μπορούσαν να προκύψουν προβλήματα για τους δύο τελευταίους αγώνες της χρονιάς, στην Πορτογαλία και την Ισπανία.

Οι ταξιδιωτικές οδηγίες παραμένουν εμπόδιο

Στα τέλη Αυγούστου, η εκτίμηση μέσα στο paddock ήταν ότι ο αγώνας του Qatar δεν θα πραγματοποιούνταν. Πηγές από πολλές ομάδες είχαν αναφέρει τότε ότι τα προβλήματα με τις μετακινήσεις και την ασφαλιστική κάλυψη θα καθιστούσαν αδύνατη τη διεξαγωγή του, εκτός αν υπήρχε πραγματική βελτίωση της κατάστασης.

Καθοριστικό ρόλο είχε παίξει τότε η ταξιδιωτική οδηγία της ιαπωνικής κυβέρνησης, η οποία συνιστούσε την αποφυγή όλων των μη απαραίτητων ταξιδιών προς το Qatar. Τέτοιου είδους οδηγίες συνήθως ακυρώνουν την ταξιδιωτική ασφαλιστική κάλυψη και εμποδίζουν τις εταιρικές μετακινήσεις, δημιουργώντας σοβαρό πρόβλημα για αρκετούς κατασκευαστές που συμμετέχουν στο πρωτάθλημα.

Lusail

Έκτοτε έχουν εκδοθεί προειδοποιήσεις και από άλλες χώρες, επομένως το ζήτημα παραμένει ανοιχτό. Μεταξύ των χωρών που έχουν εκδώσει σχετικές οδηγίες περιλαμβάνονται οι ΗΠΑ, που ζητούν από τους πολίτες τους να επανεξετάσουν το ενδεχόμενο ταξιδιού, η Ισπανία, που συνιστά την αναβολή των ταξιδιών μέχρι νεοτέρας, η Γαλλία, η οποία επισημαίνει ότι η κατάσταση στην περιοχή παραμένει ιδιαίτερα ασταθής, και η Ιαπωνία, που συμβουλεύει την αποφυγή των μη απαραίτητων μετακινήσεων.

Neil Hodgson

Αν τελικά ο αγώνας πραγματοποιηθεί, αναμένεται να υπάρξουν περιορισμοί και στην παρουσία των μέσων ενημέρωσης, με τον σχολιαστή αγώνων, Neil Hodgson (φωτό πάνω), να αναφέρει κατά τη μετάδοση του αγώνα Moto3 ότι, σε περίπτωση διεξαγωγής του Grand Prix στο Qatar, το βρετανικό δίκτυο ΤΝΤ Sports στο οποίο εργάζεται, θα μεταδώσει τον αγώνα από στούντιο στο Λονδίνο και όχι από την πίστα.

Ετικέτες