Με την MOTUL στο MotoGP του Sachsenring: Πολλές οι πτώσεις και έκπληξη στην πρώτη τριάδα

Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

16/7/2016

Επεισοδιακά ξεκίνησε η προσπάθεια των αναβατών για την κατάταξη από την αρχή της ημέρας, όταν βγήκε η κόκκινη σημαία στην MOTO3 μέχρι να απομακρυνθούν τα λάδια που υπήρχαν στην τέταρτη στροφή. Μετά την έξοδο του Romano Fenati (SKY Racing Team VR46) τα λάδια ήταν υπεύθυνα για τις πτώσεις των Niccolo Antonelli (Ongetta-Rivacold) και Fabio Di Giannantonio (Gresini Racing Moto3) με τον πρώτο να βγαίνει εκτός αγώνα εξαιτίας σπασμένης κλείδας και τον δεύτερο να έχει ανώδυνη έξοδο. Με πολύ κόπο ο Enea Bastianini πήρε τελικά την πρώτη θέση της εκκίνησης, για δεύτερη συνεχόμενη φορά, την ώρα που η θερμοκρασία στην πίστα ήταν στους 33,5 βαθμούς με σημαντικά ποσοστά υγρασίας.

Αυτό δυσκόλευε τους αναβάτες των MotoGP στην επιλογή των ελαστικών και ιδιαίτερα τον Lorenzo. Στην μακρά σειρά με προβλήματα που αντιμετωπίζει με την μοτοσυκλέτα το τελευταίο διάστημα προστέθηκε για ακόμα μία φορά η σωστή επιλογή ελαστικού, και έτσι σημείωσε δύο πτώσεις απομακρύνοντας τελείως το ενδεχόμενο καλύτερος κατάταξης, από αυτή της 11ης θέσης. Συνολικά ο Lorenzo έχει 3 πτώσεις μέχρι αυτή την στιγμή και ο ίδιος δηλώνει ότι δεν αισθάνεται καθόλου ανταγωνιστικός.

Απεναντίας ο Rossi έκανε μία καλή προσπάθεια κερδίζοντας την τρίτη θέση στην πρώτη σειρά εκκίνησης, σχολιάζοντας επίσης πόσο σημαντική ήταν η επιλογή ελαστικού. Μπροστά του η έκπληξη της ημέρας, ο Hector Barbera της Avintia Racing που η δεύτερη θέση είναι η καλύτερη της καριέρας του στα MotoGP και γι’αυτό ευχαρίστησε ιδιαίτερα την ομάδα του.

Στην κορυφή ο Marquez που χωρίς να απειλείται πρακτικά, μετά από τον ρυθμό που κινούταν στην προσπάθειά του, πήρε δικαιωματικά την πρώτη θέση.

Ο Iannone έδωσε τροφή για σχόλια στις ελεύθερες δοκιμές, όταν βρέθηκε πίσω από τον Lorenzo φρενάροντας με τρόπο πανομοιότυπο, σ’ ένα πλάνο που ήταν ολόιδιο με εκείνο της Καταλονίας, χωρίς ωστόσο κάποια άλλη εξέλιξη. Είχε επίσης πτώση, περίπου ίδια με την τελευταία πτώση του Lorenzo, που του έκοψε την φόρα για μία καλύτερη θέση στην σειρά εκκίνησης, την σιγμή που στις ελεύθερες δοκιμές είχε πολύ καλό ρυθμό.

Την πρώτη λοιπόν δωδεκάδα, πίσω από τους τρεις πρώτους, συμπληρώνουν με την σειρά οι: Danilo PETRUCCI, Pol ESPARGARO, Maverick VIÑALES, Andrea DOVIZIOSO, Aleix ESPARGARO, Andrea IANNONE, Dani PEDROS, Jorge LORENZO, Yonny HERNANDEZ    

Στην MOTO2, NAKAGAMI,  ZARCO και RINS σχημάτισαν την πρώτη τριάδα, με τον Ιάπωνα να παίρνει την πρώτη του pole position εδώ και τρία σχεδόν χρόνια από τον πολύ γρήγορο Γάλλο που μάλιστα σήμερα ήταν και τα γενέθλιά του.

Για ακόμα μία φορά, βασικός πρωταγονιστής του αγώνα αναμένεται να είναι ο καιρός, καθώς αύριο είναι αμφίβολο με ποιες συνθήκες ακριβώς θα γίνει ο αγώνας.

Το MOTO είναι και πάλι στην πίστα μαζί με την MOTUL και τον υπερ-τυχερό νικητή μας  για να σας μεταφέρουμε όλο το κλίμα!

Ετικέτες

MotoGP: Η Pirelli διατηρεί τον αμφιλεγόμενο κανονισμό για πιέσεις ελαστικών - Πότε και γιατί μπορεί να αλλάξει

Ο κανονισμός που κόστισε τον Joan Mir το μοναδικό του φετινό βάθρο ως τώρα δεν πρόκειται να αλλάξει το 2027
Pirelli
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

14/8/2026

Είναι ένας από τους λιγότερο γνωστούς κανόνες του MotoGP και εντάχθηκε στη “νομοθεσία” της μεγάλης κατηγορίας τα τελευταία χρόνια. Πρόκειται για κανονισμό που προβλέπει πως τα λάστιχα της μοτοσυκλέτας πρέπει να διατηρούνται σε πίεση πάνω από 1.80 bar (26,1 psi) το μπροστινό και 1.68 (24,4) το πίσω για το 60% των γύρων ενός κανονικού αγώνα ή για το 30% του sprint race. Παραβίαση αυτής της διάταξης μεταφράζεται σε ποινή 16 δευτερολέπτων για τον πλήρη αγώνα και 8 για τον σύντομο.

Αυτό ακριβώς έπαθε ο Mir στο Grand Prix της Καταλονίας πριν μερικούς μήνες, όταν τερμάτισε δεύτερος – στη μοναδική του εμφάνιση σε βάθρο φέτος – στη μάχη της Κυριακής, αλλά εκ των υστέρων (και αφότου είχε τιμήσει το Prosecco του στο βάθρο) τιμωρήθηκε με 16 επιπλέον δευτερόλεπτα λόγω παράβασης του κανονισμού αυτού και τελικώς κατατάχθηκε 13ος στον αγώνα! Κάτι ανάλογο είχε πάθει πέρυσι και ο Maverick Vinales, σε αγώνα που είχε τερματίσει επίσης δεύτερος.

Η αλλαγή προμηθευτή ελαστικών στη μεγάλη κατηγορία γέννησε την απορία αν ο κανονισμός αυτός θα συνεχίσει και το 2027 ή αν αφορούσε συγκεκριμένα τα ελαστικά της Michelin. Έτσι τέθηκε το ερώτημα στον Giorgio Barbier, αγωνιστικό διευθυντή της Pirelli, προκειμένου να διερευνηθεί η σκέψη των Ιταλών επί του κανονισμού αυτού ενόψει της ερχόμενης χρονιάς.

Giorgio Barbier

"Πρέπει να έχουμε μεγάλο σεβασμό προς τον τρέχοντα προμηθευτή του MotoGP (Michelin). Αν μετά από 11 χρόνια έχει θεσπίσει αυτόν τον κανόνα σε συνεργασία με τη Dorna, είναι γιατί πιστεύει πως το να τρέχει κανείς με πολύ χαμηλές πιέσεις μπορεί να συνιστά κίνδυνο και δεν μπορώ να ισχυριστώ πως τέτοιος κίνδυνος δεν υπάρχει. Δεν γνωρίζω ακόμη αρκετά καλά τα αγωνιστικά του MotoGP.

"Από πού προέρχεται η υπερθέρμανση των μπροστινών ελαστικών; Πιθανότατα από την αεροδυναμική, τους ανθρακονημάτινους δίσκους, όταν έχουμε πολλές μοτοσυκλέτες να κρύβονται στο slipstream με την αεροδυναμική να θερμαίνει πολύ το μπροστινό λάστιχο του αναβάτη που είναι πίσω.

“Αυτή είναι μια κατάσταση που δεν έχουμε στα Superbikes, ούτε στη Moto2, έτσι δεν μπορώ να ισχυριστώ πως η Pirelli δεν αντιμετωπίζει καθόλου τέτοιο πρόβλημα.

"Είναι σαφές πως έχουμε διαφορετική κατασκευή, άλλα υλικά και θερμοκρασίες λειτουργίας και δεν πιστεύω πως ένα Pirelli θα δουλεύει καλύτερα στα 1.4 bar από όσο στα 2.0. Γι’ αυτό εκτιμώ πως δεν θα έχουμε το ίδιο πρόβλημα.

"Αν όμως λάβουμε υπόψη ποιες είναι οι σωστές πιέσεις για τα Pirelli, θα πρέπει να δούμε στην πράξη αν θα συνιστά πρόβλημα όταν πέφτουμε κάτω από αυτό το εύρος. Έτσι προς το παρόν θα κρατήσουμε τον κανόνα ως έχει, ελπίζοντας να μη χρειαστεί ποτέ να τον εφαρμόσουμε. Στη συνέχεια θα αποφασίσουμε αν χρειάζεται να τον τροποποιήσουμε ή να τον καταργήσουμε."

"Υπάρχει πάντως ένα δεδομένο που παρατηρώ: ο τρέχων προμηθευτής ελαστικών έχει μεγάλη ευαισθησία στις μεταβολές πίεσης. Όταν περάσει ένα συγκεκριμένο όριο, προκύπτει μεγάλος κίνδυνος.

"Στα δικά μας λάστιχα έχουμε σχετικά μεγάλο λειτουργικό εύρος πίεσης και ο κάθε κατασκευαστής μπορεί να επιλέξει. Η συμπεριφορά των ελαστικών μας δεν αλλάζει τόσο δραματικά με τις μεταβολές στην πίεση.

“Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να βλέπουμε αναβάτες να στερούνται το μετάλλιό τους μια ώρα αφότου το έχουν πανηγυρίσει στο βάθρο.”