Το μέλλον του Rossi εξαρτάται από την μοτοσυκλέτα του 2020

Η καινούρια M1 θα παίξει ρόλο στην απόφαση
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

11/9/2019

Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Massimo Meregalli (team manager της Yamaha) στο γερμανικό Speed Week, δήλωσε πως είναι απόλυτα σαφές για εκείνον, ότι το αγωνιστικό μέλλον του Valentino Rossi θα εξαρτηθεί κυρίως από το πόσο ανταγωνιστική θα είναι η μοτοσυκλέτα της Yamaha το 2020. Η συνέντευξη αυτή έγινε μετά τις πρόσφατες δοκιμές στο Misano, όπου ο Rossi με τον Vinales δοκίμασαν την δεύτερη έκδοση του νέου κινητήρα, μια καινούρια εξάτμιση και για πρώτη φορά ψαλίδι carbon. Σύμφωνα με τον Massimo Meregalli ο νέος κινητήρας έχει λίγο περισσότερη δύναμη και η νέα εξάτμιση ομαλοποιεί την απόδοση σε όλο το φάσμα των στροφών του κινητήρα. Επιπρόσθετα, το carbon ψαλίδι βοηθάει ακόμα περισσότερο την πρόσφυση του πίσω τροχού, οπότε η αντοχή των ελαστικών κατά την διάρκεια του αγώνα βελτιώνεται. Παρά το γεγονός πως δεν είχαν την δυνατότητα να κάνουν εξομοίωση αγώνα, ο Massimo Meregalli πιστεύει πως όλα αυτά τα νέα εξαρτήματα θα λύσουν το βασικό πρόβλημα των εργοστασιακών Yamaha, που ήταν οι μεγάλες διακυμάνσεις στην συμπεριφορά τους από τις μεταβολές του επιπέδου της πρόσφυσης. Στον αγώνα του Misano, οι αναβάτες θα έχουν στη διάθεσή τους το carbon ψαλίδι αν θέλουν να το χρησιμοποιήσουν. Η Yamaha θα πάρει τις τελικές αποφάσεις για την κατεύθυνση που θα ακολουθήσει η εξέλιξη της νέας μοτοσυκλέτας στο αγώνα της Μαλαισίας και στα δοκιμαστικά της Valencia αμέσως μετά τον τελευταίο αγώνα του πρωταθλήματος, θα οδηγήσουν το τρίτο πρωτότυπο της νέας M1 που θα είναι κατά 70% κοντά στην τελική μορφή που θα έχει η μοτοσυκλέτα του 2020. 

Αποκαλύφθηκε η νέα Yamaha V4 MotoGP στο Brno! Dovizioso – Fernandez έκαναν δοκιμές!

Οι πρώτες φωτογραφίες της V4 εποχής της Yamaha!
Οι πρώτες φωτογραφίες της V4 εποχής της Yamaha!
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

3/7/2025

Περιμέναμε υπομονετικά αρκετό καιρό, όχι για επιβεβαίωση αλλά για να δώσουμε εικόνα στην πληροφορία που ήταν ήδη γνωστή. Σήμερα αυτό έγινε εφικτό, έχουμε τις πρώτες φωτογραφίες μιας αρκετά προχωρημένης σε δοκιμές έκδοσης της νέας V4 μοτοσυκλέτας της Yamaha.

Μαζί με την Honda, βρέθηκαν για μία ιδιωτική δοκιμή στην πίστα της Τσεχίας στο πλαίσιο των ειδικών κανονισμών που ισχύουν για τις δοκιμές τους και έτσι εκεί ήταν και ο Luca Marini με την RC213V που οδηγεί για πρώτη φορά μετά την τρομακτική του πτώση και αυτό θα τον βοηθήσει να ετοιμαστεί και για τον αγώνα στο Sachsenring.

Όπως έχουμε πει στο παρελθόν υπάρχει ένας λογικός στόχος να προετοιμαστεί μία V4 σε αυτό τον κυβισμό και με αυτές τις προδιαγραφές ώστε να έχει η Yamaha αντίστοιχα δεδομένα με τις υπόλοιπες εταιρείες για την σεζόν του 2027, διαφορετικά θα βρεθεί και τότε ένα βήμα πίσω.

Η νέα μοτοσυκλέτα είναι σημαντικά στενότερη εμπρός συγκριτικά με την YZR-M1, πράγμα λογικό καθώς στενότερος είναι και ο V4 κινητήρας ως διάταξη και αντίστοιχα πρέπει να γίνουν και οι αλλαγές στα αεροδυναμικά.

Οι πρώτες φωτογραφίες της V4 εποχής της Yamaha!

Ειδικά πίσω αυτά ξεχωρίζουν στην πρωτότυπη αγωνιστική και χρειάζονται πολλές αλλαγές ακόμη.

Για αυτό και δεν έχει ιδιαίτερη σημασία που η νέα V4 ήταν σημαντικά πιο αργή από τις M1 που επίσης βρέθηκαν στο Brno και έγραψαν χρόνους τις ίδιες ημέρες στις ίδιες συνθήκες. Το σημαντικό ήταν πως οι δοκιμές αυτές έδειξαν πως η Yamaha είναι σε ένα σωστό δρόμο και τα βήματα που έχει κάνει έως εδώ στην V4 εποχή, είναι σωστά και μπορεί να στηριχθεί επάνω τους για την επόμενη εποχή των MotoGP.

Οι εικόνες που σήμερα βλέπουμε, φανερώνουν πως η Yamaha έχει κάνει τις επενδύσεις που πρέπει και βρίσκεται στο σωστό μονοπάτι για να είναι πιο ανταγωνιστική την μεθεπόμενη σεζόν. Μαζί με την επένδυση στον Toprak, που ταυτόχρονα είναι και στοίχημα, προετοιμάζεται από τώρα για το 2027 καθώς αυτές οι κινήσεις έρχονται το 2026 αλλά μόνο ως προετοιμασία, σε ένα επίσης σωστό πλάνο που είναι ικανό να δημιουργήσει τις ευκαιρίες που χρειάζονται!