Michelin MotoGP - Προεπισκόπηση του GP της Αυστραλίας

Επιστροφή στο Phillip Island μετά το 2019
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

12/10/2022

Στον προτελευταίο αγώνα που θα διεξαχθεί σε Ασία και Ωκεανία για το 2022, η Michelin και οι υπόλοιπες ομάδες του MotoGP θα βρεθούν στο Phillip Island, στην πολιτεία της Βικτώριας, για το τον αγώνα Animoca Brands Australian Motorcycle Grand Prix.

Ακολουθεί το δελτίο τύπου της Michelin:

"Η πίστα του Phillip Island βρίσκεται 90 λεπτά νότια της Μελβούρνης, έχει μήκος 4.4 χιλιόμετρα ,βρίσκεται πάνω από τους λόφους της περιοχής Bass Strait– το τμήμα της θάλασσας που χωρίζει την Τασμάνια από την πολιτεία Βικτώρια της Αυστραλίας – και αποτελεί μία από τις πιο εκπληκτικές και απαιτητικές πίστες στο ετήσιο ημερολόγιο των αγώνων MotoGP.

Η φορά της πίστας είναι αριστερόστροφη και περιλαμβάνει επτά αριστερές και πέντε δεξιές στροφές και βάζει τα ελαστικά κάτω από μεγάλη πίεση, ενώ επιπλέον απαιτείται ιδιαίτερος έλεγχος στη θερμοκρασία που αναπτύσσουν  τα ελαστικά, λόγω της υψηλής πρόσφυσης της ασφάλτου. Βασικό παράγοντα για τη συγκεκριμένη πίστα αποτελεί η άμεση άνοδος της θερμοκρασίας των ελαστικών στο επιθυμητό επίπεδο λειτουργίας, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν αυτή την εποχή στην πίστα, κάτι που μπορεί να οδηγήσει στην απότομη πτώση της θερμοκρασίας στις άκρες του πέλματος του ελαστικού. 

Για τον λόγο αυτό, η Michelin έχει σχεδιάσει μια εξειδικευμένη γκάμα ελαστικών, ειδικά για τη συγκεκριμένη πίστα. Τα συγκεκριμένα ελαστικά MICHELIN Power Slick χαρακτηρίζονται ως ελαστικά του Phillip Island, διότι πληρούν τα απαιτούμενα χαρακτηριστικά της πίστας και θα δώσουν στους οδηγούς την εμπιστοσύνη που χρειάζονται για να πιέσουν τα όριά τους. Θα είναι διαθέσιμα σε μαλακό, μεσαίο και σκληρό μείγμα γόμας και για τους δυο τροχούς, όλα ασύμμετρης σχεδίασης –μία από τις τρεις φορές που παρουσιάζεται αυτή η ιδιαιτερότητα σε όλη τη σεζόν, όπως στο Sachsenring και τη  Valencia– όπου τα ελαστικά φέρουν πιο σκληρό μείγμα γόμας στην αριστερή πλευρά του πέλματος, για να ανταπεξέλθουν στις  απαιτήσεις που υπάρχουν στις άκρες των ελαστικών.

Λόγω της εποχής –είναι Άνοιξη στην Αυστραλία- και της τοποθεσίας της πίστας που βρίσκεται κοντά στη θάλασσα, υπάρχει η πιθανότητα να προκύψουν άνεμοι και βροχές στην πίστα του Phillip Island. Συνεπώς, θα υπάρχουν διαθέσιμα τα  ειδικά σχεδιασμένα για τη συγκεκριμένη πίστα ελαστικά MICHELIN Power Rain. Θα είναι διαθέσιμα σε μαλακό και μεσαίο μείγμα γόμας– τα μπροστινά θα είναι συμμετρική σχεδίασης, τα δε πίσω ελαστικά θα είναι ασύμμετρης σχεδίασης με σκληρότερο μείγμα γόμας στην αριστερή πλευρά του πέλματος, όπως τα πίσω slicks.

Σχολιάζοντας τον αγώνα, ο Piero Taramasso, Διευθυντής Michelin Two Wheel Motorsport, δήλωσε: «Την τελευταία φορά που αγωνιστήκαμε εδώ ήταν το 2019 και εκείνη την εποχή δοκιμάσαμε το νέο μας πίσω Slick ελαστικό, που φέραμε και για το συγκεκριμένο αγώνα. Ο συγκεκριμένος αγώνας είναι πολύ σημαντικός για τη Michelin, καθώς η πίστα του Phillip Island βάζει κάτω από σκληρή δοκιμασία τα ελαστικά απαιτώντας ιδιαίτερη πρόσφυση, ανθεκτικότητα και σταθερές επιδόσεις σε όλη τη διάρκεια του αγώνα.  Θα είναι διαθέσιμη μια ξεχωριστή γκάμα ελαστικών, ώστε να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις της συγκεκριμένης πίστας, παρέχοντας εξαιρετικές επιδόσεις σε όλες τις καιρικές συνθήκες που μπορεί να επικρατούν στην περιοχή λόγω της τοποθεσίας. Αν και αυτή είναι η πρώτη μας επίσκεψη εδώ με την τελευταία μας κατασκευή πίσω ελαστικών, αυτά τα ελαστικά έχουν αποδείξει το ρυθμό και την αντοχή τους σε άλλες πίστες στο ημερολόγιο αγώνων MotoGP, οπότε δεν έχω καμία αμφιβολία θα τονώσουν την εμπιστοσύνη των οδηγών για να μπορέσουν να πιέσουν στα όριά τους και είμαστε αποφασισμένοι να παίξουμε το δικό μας ρόλο ώστε να δώσουμε ένα συναρπαστικό αγώνα».

Η έναρξη των αγώνων θα γίνει την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου με τα δυο σκέλη των ελεύθερων δοκιμών. Περισσότερες δοκιμές θα διεξαχθούν την επόμενη ημέρα πριν ξεκινήσουν οι κατατακτήριες του απογεύματος που θα καθορίσουν τη θέση των αναβατών στη σχάρα της εκκίνησης. Ο αγώνας των 27 γύρων έχει προγραμματιστεί να γίνει στις 14:00 το μεσημέρι (τοπική ώρα) την Κυριακή 16 Οκτωβρίου."

MotoGP, Bastianini: "Η Ducati πιέζει αλλά είμαι ήρεμος”

Οι Ιταλοί πιέζουν για αποτελέσματα ωστόσο ο Bastianini δεν φαίνεται να ανησυχεί
motomag MotoGP, Bastianini: "Η Ducati πιέζει αλλά είμαι ήρεμος”
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

2/5/2024

Το συμβόλαιο του Enea Bastianini με την Ducati Lenovo Team λήγει τη φετινή χρονιά και οι μνηστήρες για τη θέση του αναμφίβολα είναι πάρα πολλοί. Τα περισσότερα συμβόλαια των αναβατών όπως διαβάσατε στο ΜΟΤΟ λήγουν στο τέλος του έτους και αυτό σημαίνει ένα πράγμα πως ο Bastianini πρέπει να φέρει αποτελέσματα τα οποία θα του προσφέρουν την ανανέωση του συμβολαίου στην εργοστασιακή ομάδα του Borgo Panigale.

Μέχρι στιγμής η θέση του Bastianini στην Ducati Lenovo Team μοιάζει με ηλεκτρική καρέκλα καθώς αγωνιστικά ο Ιταλός δεν έχει πετύχει και τα καλύτερα αποτελέσματα. Στην Jerez ο αναβάτης της ιταλικής εταιρείας στον αγώνα Sprint κατέλαβε την 13η θέση ενώ στον κυρίως αγώνα της Κυριακής τερμάτισε στην 5η θέση.

Την επομένη στο μονοήμερο τεστ που έλαβε χώρα στην ίδια πίστα ο Bastianini είχε νωρίς μία άσχημη πτώση με τον ίδιο να ολοκληρώνει την διαδικασία στην ένατη θέση. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του το τεστ ήταν θετικό καθώς κατάφερε να βρει πολλές λύσεις που θα τον βοηθήσουν για τη συνέχεια του πρωταθλήματος αν και για να λέμε την αλήθεια θα χρειαστεί ένας αγωνιστικός άθλος για να κρατήσει ο ίδιος την θέση του στην Ducati Lenovo Team.

MotoGP, Bastianini: "Η Ducati πιέζει αλλά είμαι ήρεμος”

O Bastianini αναφέρθηκε στη συνέχεια τόσο για το τεστ όσο και για την πίεση που δέχεται από την Ducati Lenovo Team ώστε να αποδώσει τα μέγιστα: “Δυστυχώς, δεν ξεκίνησε η μέρα με τον καλύτερο τρόπο. Είχα μία άσχημη πτώση στην στροφή 7. Ευτυχώς δεν τραυματίστηκα αν και αγχώθηκα όσον αφορά την δουλειά που έπρεπε να γίνει.

Στη συνέχεια ηρέμησα οπότε καταφέραμε να δουλέψουμε σε πολλούς τομείς. Βρήκαμε την σωστή ρύθμιση στο φρενάρισμα ενώ επίσης βελτιώσαμε τον ρυθμό, ωστόσο στο αργό κομμάτι της πίστας πρέπει να βελτιωθούμε περισσότερο. Στο Le Mans τα πράγματα θα είναι διαφορετικά είναι μία πίστα στην οποία έχω κερδίσει -2022- και εκεί έχω αυτοπεποίθηση.

Η ομάδα πιέζει για να έρθουν τα αποτελέσματα ωστόσο είμαι ήρεμος. Το σημαντικό στην αρχή της χρονιάς ήταν να επανακτήσω την αυτοπεποίθηση μου όσον αφορά την οδήγηση. Ήρθαν και κάποια καλά αποτελέσματα ωστόσο τώρα είναι σημαντικό να πετύχω ακόμη περισσότερα”.

Αν και τα πράγματα δεν είναι εύκολα για τον Bastianini o ίδιος δεν φαίνεται να ανησυχεί ιδιαίτερα, μένει να δούμε αν ο αναβάτης της Ducati Lenovo Team γνωρίζει ήδη τι έχουν αποφασίσει τα μεγάλα κεφάλια της Ducati Corse και παίζει εκ του ασφαλούς ή έχει κάποιον άσσο στο τσεπάκι του όσον αφορά το αγωνιστικό του μέλλον.

MotoGP, Bastianini: "Η Ducati πιέζει αλλά είμαι ήρεμος”

 

Ετικέτες