Γράφτηκε από: 
το Λάζαρο Μαυράκη

Μικρότεροι αγώνες MotoGP το 2018

Νέοι κανονισμοί για την διάρκειά τους

Πριν από λίγο ανακοινώθηκε μια σημαντική αλλαγή στου κανονισμούς των MotoGP, Moto2 και Moto3 για την διάρκεια των αγώνων, με μια μεταβατική περίοδο το 2018 πριν οριστικοποιηθεί το 2019. Αυτό γίνεται προκειμένου όλοι οι αγώνες του πρωταθλήματος να έχουν μια αντίστοιχη διάρκεια, έτσι ώστε να βοηθηθεί η οργάνωση, αλλά και να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες της τηλεοπτικής κάλυψης και του προγραμματισμού για τον τηλεοπτικό χρόνο.
Πιο συγκεκριμένα, λόγω των περιορισμών από τους κανονισμούς στα καύσιμα και στον αριθμό των κινητήρων μέσα στη χρονιά, δεν υπάρχει η δυνατότητα να αυξηθεί η διάρκεια κάποιων αγώνων και να μειωθεί αντίστοιχα κάποιον άλλων. Γι' αυτό, προκειμένου να γεφυρωθούν σε έναν βαθμό οι διαφορές, εφτά αγώνες των MotoGP θα μικρύνουν μέσα στο 2018. Το GP του Austin, το γαλλικό GP στο Le Mans, η Catalunya, το Brno και το GP του San Marino στο Misano, θα είναι κατά ένα γύρο πιο μικρά, ενώ ο αγώνας της Jerez θα μικρύνει κατά δύο γύρους και της Valencia τρεις, με τις αλλαγές αυτές να είναι οριστικές.
Στη Moto2 όμως και στην Moto3, οι ομάδες θα έχουν δύο στάδια προετοιμασίας. Φέτος, οι αλλαγές θα είναι κατά κύριο λόγο όπως στα MotoGP, με τους αγώνες της Moto3 στο Austin, στην Jerez, στην Catalunya, στο Brno, στην Aragon, στη Μαλαισία και στην Valencia να είναι κάτα ένα γύρο μικρότεροι, ενώ στο Le Mans ο αγώνας θα διαρκέσει δύο γύρους λιγότερο. Στην Moto2 μειωμένοι κατά ένα γύρο θα είναι οι αγώνες στο Austin, στο Le Mans, στην Catalunya, στο Sachsenring, στο Brno, στο Misano, στο Motegi και στην Sepang, ενώ στη Jerez και στην Valencia η μείωση θα είναι δύο γύροι. Το 2019 οι μειώσεις των γύρων θα είναι μεγαλύτερες στις κατηγορίες των Moto2 και Moto3, ενώ οι αγώνες των MotoGP δεν θα υποστούν άλλες αλλαγές.


Μαζί όμως με αυτές τις αναδιαρθρώσεις, ανακοινώθηκε κι άλλη μία αλλαγή στους κανονισμούς των MotoGP: Αν βγει κόκκινη σημαία ενώ έχει συμπληρωθεί το 75% ή και παραπάνω της διάρκειας του αγώνα, θα ανακοινώνονται τα αποτελέσματα. Αυτό δεν επηρεάζει τους υφιστάμενους κανονισμούς των Moto2 και Moto3, σύμφωνα με τους οποίους πρέπει να έχουν συμπληρωθεί τα δύο τρίτα της διάρκειας του αγώνα προκειμένου να ανακοινωθούν τελικά αποτελέσματα, με βασικό στόχο την ασφάλεια των αναβατών αλλά και των θεατών.

Tags: