Moto2: MV Agusta

Η επιστροφή του θρύλου
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

5/10/2017

Η τελευταία φορά που μια MV Agusta είχε πάρει την καρό σημαία σε αγώνα των GP ήταν στις 29 Αυγούστου του 1976 στο θρυλικό Nurburgring με τον Giaccomo Agostini. Από τότε έχουν περάσει πάνω από 40 χρόνια και τα 37 παγκόσμια πρωταθλήματα που κοσμούν ως αστέρια τις μοτοσυκλέτες παραγωγής της ιταλικής εταιρείας δεν έχουν καταφέρει να γίνουν… 38.

Το όνειρο της οικογένειας των Castiglioni ήταν πάντα να κερδίσουν έναν τίτλο στα GP. Το προσπάθησαν την εποχή των δίχρονων με την Cagiva, όμως τους έγινε πραγματικά έμμονη ιδέα μετά την πώληση της Ducati και την ανάσταση της MV Agusta. Ο θάνατος του μπαμπά Claudio Castiglioni και το πέρασμα της διαχείρισης της εταιρείας στον γιο του είχαν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία πολλών οικονομικών προβλημάτων, τόσο λόγο της απειρίας του σε επίπεδο χρηματοοικονομικών θεμάτων, όσο και στον ενθουσιώδη χαρακτήρα του υιού Castigioni που τον οδήγησε να πάρει παρορμητικές αποφάσεις. Παρ΄όλα αυτά, μετά από τρία χρόνια οικονομικής φουρτούνας, η MV Agusta φαίνεται ότι έχει μπει σε έναν πιο σωστό δρόμο και το πάθημα, έγινε μάθημα.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι το μικρόβιο των αγώνων και το όνειρο για επιστροφή στα GP έχει φύγει. Ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει, αφού ο Giovanni Castiglioni ανακοίνωσε τη συνεργασία του με την ομάδα Forward, που θα αναλάβει τη εξέλιξη του πλαισίου και τη συμμετοχή της MV Agusta στα Moto2. Θυμίζουμε εδώ, ότι οι μοτοσυκλέτες της κατηγορίας θα έχουν όλες τον ίδιο τρικύλινδρο κινητήρα της Triumph.

Έτσι ενώ ακούγεται κάπως ειρωνικό για μια MV Agusta να έχει κινητήρα Triumph, το γεγονός ότι ο κινητήρας αυτός έχει τρεις κυλίνδρους όπως και οι περισσότερες μοτοσυκλέτες στη γκάμα της MV Agusta ίσως να ταιριάζει περισσότερο από την αντίστοιχη συμμετοχή της ΚΤΜ.

Η ομάδα της Forward έχει μακρά εμπειρία από τη συμμετοχή της στα MotoGP και Moto2, ενώ με την εξέλιξη της μοτοσυκλέτα θα εμπλακεί ενεργά ο Marco Melandri, που αναλαμβάνει επίσημος δοκιμαστής της MV Agusta. Θυμίζουμε εδώ, ότι η Ducati του χρόνου δεν θα έχει έτοιμη την αγωνιστική έκδοση της νέας Panigale V4 και η συμμετοχή της στο WSBK θα είναι υποτονική.   

MotoGP 2023: Έτσι θα γίνονται οι αγώνες φέτος

Η επίσημες ανακοινώσεις για το αγωνιστικό τριήμερο
2023
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

1/2/2023

Όπως ξέρουμε ήδη, το 2023 οι αναβάτες των MotoGP θα τρέχουν δύο αγώνες σε κάθε πίστα, αφού το Σάββατο μετά τα χρονομετρημένα Q1 και Q2 θα γίνεται αγώνας Sprint. Τώρα η Dorna με επίσημη ανακοίνωσή της, διευκρινίζει τις λεπτομέρειες του αγωνιστικού προγράμματος για κάθε τριήμερο.

Σύμφωνα με αυτή την ανακοίνωση, την Παρασκευή θα υπάρχουν όπως και πριν δύο περίοδοι ελεύθερων δοκιμαστικών, με την πρώτη (10:45  τοπική ώρα) να έχει διάρκεια 45 λεπτών και την δεύτερη (15:00 τοπική ώρα)  να φτάνει πλέον τα 60 λεπτά.  

 

Στο Σάββατο έχουμε τις μεγαλύτερες αλλαγές, καθώς στις 15:00 τοπική ώρα θα γίνεται ο αγώνας Spring, του οποίου η απονομή θα γίνεται σε διαφορετικό σημείο από του αγώνα της Κυριακής και η Dorna υπόσχεται πως θα είναι κοντά στο κοινό που θα βρίσκεται στην πίστα.

Φυσικά πιο πριν θα έχουν ολοκληρωθεί τα Q1 και Q2, όπου θα καθορίζουν την σειρά εκκίνησης τόσο του αγώνα Sprint του Σαββάτου, όσο και του αγώνας της Κυριακής. Αυτό σημαίνει (και επίσημα πλέον) πως το αποτέλεσμα του αγώνα του Σαββάτου δεν θα επηρεάζει την σειρά εκκίνησης του αγώνα της Κυριακής.

Επίσης στο τέλος της ανακοίνωσης η Dorna λέει πως σε κάποιους αγώνες θα υπάρχει η δυνατότητα για το κοινό να έχει ελεύθερη πρόσβαση στον χώρο απονομής.

Αυτή είναι ίσως η πιο σημαντική αλλαγή απ’ όλες, διότι τα τελευταία χρόνια τα MotoGP είχαν γίνει σαν την Formula 1 για τους θεατές, δηλαδή ήταν αδύνατον να πλησιάσεις τους αναβάτες και τα pits και η συνολική ατμόσφαιρα μέσα στην πίστα ήταν υπερβολικά αποστερημένη.