Moto2: MV Agusta

Η επιστροφή του θρύλου
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

5/10/2017

Η τελευταία φορά που μια MV Agusta είχε πάρει την καρό σημαία σε αγώνα των GP ήταν στις 29 Αυγούστου του 1976 στο θρυλικό Nurburgring με τον Giaccomo Agostini. Από τότε έχουν περάσει πάνω από 40 χρόνια και τα 37 παγκόσμια πρωταθλήματα που κοσμούν ως αστέρια τις μοτοσυκλέτες παραγωγής της ιταλικής εταιρείας δεν έχουν καταφέρει να γίνουν… 38.

Το όνειρο της οικογένειας των Castiglioni ήταν πάντα να κερδίσουν έναν τίτλο στα GP. Το προσπάθησαν την εποχή των δίχρονων με την Cagiva, όμως τους έγινε πραγματικά έμμονη ιδέα μετά την πώληση της Ducati και την ανάσταση της MV Agusta. Ο θάνατος του μπαμπά Claudio Castiglioni και το πέρασμα της διαχείρισης της εταιρείας στον γιο του είχαν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία πολλών οικονομικών προβλημάτων, τόσο λόγο της απειρίας του σε επίπεδο χρηματοοικονομικών θεμάτων, όσο και στον ενθουσιώδη χαρακτήρα του υιού Castigioni που τον οδήγησε να πάρει παρορμητικές αποφάσεις. Παρ΄όλα αυτά, μετά από τρία χρόνια οικονομικής φουρτούνας, η MV Agusta φαίνεται ότι έχει μπει σε έναν πιο σωστό δρόμο και το πάθημα, έγινε μάθημα.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι το μικρόβιο των αγώνων και το όνειρο για επιστροφή στα GP έχει φύγει. Ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει, αφού ο Giovanni Castiglioni ανακοίνωσε τη συνεργασία του με την ομάδα Forward, που θα αναλάβει τη εξέλιξη του πλαισίου και τη συμμετοχή της MV Agusta στα Moto2. Θυμίζουμε εδώ, ότι οι μοτοσυκλέτες της κατηγορίας θα έχουν όλες τον ίδιο τρικύλινδρο κινητήρα της Triumph.

Έτσι ενώ ακούγεται κάπως ειρωνικό για μια MV Agusta να έχει κινητήρα Triumph, το γεγονός ότι ο κινητήρας αυτός έχει τρεις κυλίνδρους όπως και οι περισσότερες μοτοσυκλέτες στη γκάμα της MV Agusta ίσως να ταιριάζει περισσότερο από την αντίστοιχη συμμετοχή της ΚΤΜ.

Η ομάδα της Forward έχει μακρά εμπειρία από τη συμμετοχή της στα MotoGP και Moto2, ενώ με την εξέλιξη της μοτοσυκλέτα θα εμπλακεί ενεργά ο Marco Melandri, που αναλαμβάνει επίσημος δοκιμαστής της MV Agusta. Θυμίζουμε εδώ, ότι η Ducati του χρόνου δεν θα έχει έτοιμη την αγωνιστική έκδοση της νέας Panigale V4 και η συμμετοχή της στο WSBK θα είναι υποτονική.   

Η Honda διώχνει από το MotoGP τον γενικό διευθυντή του HRC, Tetsuhiro Kuwata

Θα παραμείνει στο πόστο του μέχρι την 1η Απριλίου, με τον Taichi Honda αγωνιστικό διευθυντή του Rally Dakar να παίρνει την θέση του
motomag Η Honda διώχνει από το MotoGP τον γενικό διευθυντή του HRC, Tetsuhiro Kuwata
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

21/2/2024

Η αναδιάρθρωση της Honda στο MotoGP η οποία έχει ξεκινήσει εδώ και ενάμιση χρόνο συνεχίζεται. Νέο “θύμα” της αγωνιστικής ύφεσης που πλήττει τα τελευταία χρόνια την ιαπωνική ομάδα έπεσε ο γενικός διευθυντής του HRC Tetsuhiro Kuwata, ο οποίος θα μεταφερθεί στον τομέα των αυτοκινήτων της Honda.

Η φράση ο τελευταίος να κλείσει την πόρτα ταιριάζει γάντι στην περίπτωση του HRC όσον αφορά το MotoGP. Οι Ιάπωνες τα τελευταία χρόνια ελέω της κακής αγωνιστικής κατάστασης της ομάδας -η Honda πέρυσι τερμάτισε τελευταία στο πρωτάθλημα- πραγματοποιούν μία αναδιάρθρωση η οποία όπως βλέπουμε δεν έχει τέλος.

Η Honda διώχνει από το MotoGP τον γενικό διευθυντή του HRC, Tetsuhiro Kuwata

Αναμφίβολα η φυγή του Marc Marquez προς την Gresini Racing και την Ducati έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο να επισπευσθούν οι αποφάσεις όσον αφορά το αγωνιστικό τμήμα του MotoGP, ενώ τώρα με την ανακοίνωση της αποχώρησης του γενικού διευθυντή του HRC, Tetsuhiro Kuwata τα πράγματα δείχνουν πως ολοένα γίνονται και πιο σύνθετα.

Αν βάλουμε στην εξίσωση πως το 2023 αποχώρησε στο Ιαπωνικό Grand Prix ο Shinichi Kokubu, τεχνικός διευθυντής της Honda στο MotoGP με τον Shin Sato να παίρνει την θέση του και τον χειμώνα η Honda αποφάσισε να μεταφέρει τον τεχνικό διευθυντή Takeo Yokoyama στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στο Τόκιο, με τον Ken Kawauchi να αναλαμβάνει την θέση του τότε καταλαβαίνουμε πως η κατάσταση στο αγωνιστικό τμήμα της Honda θυμίζει ηλεκτρική καρέκλα.

Η Honda διώχνει από το MotoGP τον γενικό διευθυντή του HRC, Tetsuhiro Kuwata

Ο Tetsuhiro Kuwata ο οποίος έχει συνδέσει το όνομα του με τις επιτυχίες του Marc Marquez στη Honda θα διατηρήσει τον ρόλο του έως και την 1η Απριλίου -τότε ξεκινά στην Ιαπωνία το νέο έτος των εταιρικών ημερολογίων- και στη συνέχεια θα αντικατασταθεί από τον Taichi Honda, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για τo project του Rally Dakar το οποίο κέρδισε η Honda με αναβάτη τον Ricky Brabec.

Μπορεί η Honda να ισχυρίζεται πως η επικείμενη εσωτερική μετακόμιση του Tetsuhiro Kuwata στο τμήμα αυτοκινήτων της Honda είναι μέσα στο πλάνο αναδιάρθρωσης της εταιρείας ωστόσο όλοι καταλαβαίνουν πως αυτή δεν θα είναι η τελευταία στο τμήμα του MotoGP. Αν κρίνουμε μάλιστα από τα όσα είδαμε στο τελευταίο τεστ στο Qatar όπου οι Joan Mir και Luca Marini πάλευαν να κάνουν την RC213V ανταγωνιστική με τους δυο τους να μένουν σχεδόν στις τελευταίες θέσεις των χρόνων τότε έρχονται δύσκολες μέρες και για τα υπόλοιπα μέλη του HRC.

Honda

Ετικέτες