MotoGP 2019 Aragon: Αλλάζει το πρόγραμμα του αγώνα

Η MotoGP παίρνει τη θέση της Moto2
Από τον

Πάνο Καραβοκύρη

11/9/2019

Το επόμενο σαββατοκύριακο στις 22 Σεπτεμβρίου έχουμε τον 14ο γύρο του MotoGP στην Aragon, ο οποίος θα έχει ορισμένες αλλαγές στο πρόγραμμά του. Ο αγώνας της κορυφαίας κατηγορίας θα πραγματοποιηθεί νωρίτερα. Για την ακρίβεια, τα φώτα της εκκίνησης της MotoGP θα σβήσουν στη 14:00 (ώρα Ελλάδος), ενώ ο αγώνας της Moto2 θα πραγματοποιηθεί αργότερα στις 15:30. Ο αγώνας της Moto3 θα ξεκινήσει κανονικά στην ώρα του, στις 12:00 όπως αντίστοιχα και η προθέρμανση για όλες τις κατηγορίες. Η αλλαγή οφείλεται στο ότι την ίδια μέρα θα πραγματοποιηθεί και ο αγώνας του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος F1 στη Σιγκαπούρη. Στόχος της Dorna είναι να αποφευχθεί η ταυτόχρονη προβολή της F1 και της MotoGP στις οθόνες μας, ώστε οι θεατές που παρακολουθούν και τα δύο πρωταθλήματα να μην κάνουν ζάπινγκ συνέχεια...

Επίσης να θυμίσουμε το πρόγραμμα των αγώνων στο Misano, που θα πραγματοποιηθούν αυτό το σαββατοκύριακο στις 15 Σεπτεμβρίου. Στο Misano επίσης έχουμε και τον διπλό αγώνα της MotoE, που ο πρώτος θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στις 17:15 ώρα Ελλάδος. Ακολουθεί το πρόγραμμα της Κυριακής.

Misano 15/09
Κατηγορία
Ώρα Ελλάδος
MotoE
11:05
Moto3
12:00
Moto2
13:20
MotoGP
15:00

 

Ετικέτες

Isle of Man TT: Τέλος εποχής για τη SuperTwin κατηγορία

Η νέα αλλαγή στους κανονισμούς του ΤΤ υπακούει στην πραγματικότητα της αγοράς
michael dunlop
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

14/9/2026

Οι διοργανωτές του Isle of Man Tourist Trophy ανακοίνωσαν το τέλος της κατηγορίας SuperTwin, καθώς από το ΤΤ του 2027 οι κανονισμοί της θα εναρμονιστούν πλήρως με αυτούς της κατηγορίας Sportbike, ως έχει στο παγκόσμιο WSPB και στην ανάλογη κλάση του αγγλικού πρωταθλήματος BSB.

Στην ουσία πρόκειται για μια διαδικασία που έχει ήδη ξεκινήσει από το 2024 και εξαρχής προέβλεπε τη σταδιακή κατάργηση των SuperTwin αγωνιστικών, έχοντας ήδη αναβαπτίσει την κατηγορία Sportbike και ενσωματώνοντας σε αυτήν τις μοτοσυκλέτες που την έχουν στελεχώσει και στο παγκόσμιο, με κινητήρες που σε κάποιες περιπτώσεις έχουν παραπάνω από δύο κυλίνδρους, όπως οι τρικύλινδρες Triumph Daytona 660 και CFMOTO 675 SR.

Michael Dunlop

Η SuperTwin θεσπίστηκε το 2012 και θεωρείται ως μια από τις τελευταίες αγωνιστικές κατηγορίες που επέτρεπαν μεγάλη ελευθερία στις μετατροπές στις μοτοσυκλέτες, ενώ ήταν το πεδίο όπου δοξάστηκαν τα σπεσιαλάκια Paton S1-R 650, ειδικά διά χειρός του Michael Dunlop και παλιότερα του John Mc Guinness.

Η SuperTwin είχε στο παρελθόν γεμίσει από κάθε λογής τροποποιημένες δικύλινδρες μοτοσυκλέτες, όπως οι Honda CB500, Kawasaki ER-6 και Suzuki GS500, ωστόσο τα τελευταία χρόνια “καθαρόαιμες” κατασκευές όπως οι Paton είχαν κυριαρχήσει εύλογα στην κατηγορία, παίρνοντας τη νίκη στους έξι από τους οκτώ τελευταίους αγώνες.

Η άφιξη μιας νέας γενιάς δικύλινδρων, όπως οι Aprilia RS660 και Yamaha R7 αναζωογόνησαν ελαφρώς τον ανταγωνισμό, αν και στο φετινό ΤΤ και πάλι ήταν δύο Paton που πήραν άνετα την κορυφή με τους Michael Dunlop και Mike Browne.

Sportbike TT

Για τους διοργανωτές του ΤΤ η Sportbike κατηγορία έχει πια το πλεονέκτημα των μοντέλων παραγωγής, με το εμπορικό ενδιαφέρον που αναπόφευκτα τη συνοδεύει, θέλοντας να λειτουργήσει ως μια από τις πιο προσιτές οδούς για νέους αναβάτες χωρίς τα εκτυφλωτικά κόστη των μεγάλων κατηγοριών. Προς την κατεύθυνση αυτή, οι κανονισμοί της θα έχουν αρκετά περιοριστικό χαρακτήρα στις επιτρεπόμενες επεμβάσεις στις μοτοσυκλέτες, πιο κοντά στη superstock λογική.

Τελικός στόχος είναι μια κλάση που δεν θα απαιτεί μια περιουσία για να δώσει κανείς το παρόν, κάτι που θα διευκρινιστεί πλήρως τον ερχόμενο Νοέμβριο, όταν θα δοθούν στη δημοσιότητα οι αναλυτικοί κανονισμοί της Sportbike, ως θα ισχύσουν από το 2027 και εφεξής.

Αυτό που είναι ήδη γνωστό, είναι πως στους νέους κανονισμούς δεν θα υπάρχουν πια τα SuperTwins όπως τα γνωρίζαμε ως σήμερα, ρίχνοντας τίτλους τέλους σε μια αγωνιστική κατηγορία που έχει τις ρίζες της σε μια πιο ρομαντική εποχή του ΤΤ.