Γράφτηκε από: 
τον Λάζαρο Μαυράκη

MotoGP 2019-Δοκιμαστικά Catalunya: Δύσκολοι γρίφοι

Κρίθηκαν στο νήμα οι θέσεις

Τα δεδομένα πριν ξεκινήσουν οι κατατακτήριες δοκιμές στην πίστα της Βαρκελώνης είχαν ως εξής: Η θερμοκρασία στην άσφαλτο ήταν εξαιρετικά υψηλή, σχεδόν στους 50 βαθμούς, πράγμα που σήμαινε ότι οι μοτοσυκλέτες –όπως τα Yamaha Μ1- που είχαν θέμα στην διαχείριση των ελαστικών, θα είχαν δύσκολο καθήκον, με δεδομένη και την σχετικά μειωμένη πρόσφυση της πίστας. Γι’ αυτό άλλωστε στις τελευταίες ελεύθερες δοκιμές, μέσα στην πίστα υπήρχαν όλες οι επιλογές γόμας, καθώς οι ομάδες προσπαθούσαν να λύσουν έναν από τους πιο δύσκολους γρίφους.

Ένα άλλο δεδομένο ήταν οι τελικές ταχύτητες. Κι εδώ πάλι η Yamaha ήταν στην αδύναμη πλευρά των ισορροπιών, καθώς όλες οι μοτοσυκλέτες της (εργοστασιακές και δορυφορικές) υπολείπονταν δραματικά από τους αντιπάλους τους, με τις διαφορές να ξεπερνούν ακόμη και τα 10km/h. Αντιθέτως, οι Honda και Ducati, πετύχαιναν εντυπωσιακά νούμερα, βοηθούμενες κι από την μεγάλη ευθεία της πίστα της Catalunya. Τα εργοστάσια και οι ομάδες είχαν λοιπόν να λύσουν δύσκολα παζλ, με αρκετές τολμηρές επιλογές, όπως τα carbon ψαλίδια των Aprilia και ΚΤΜ, να μπαίνουν στο παιχνίδι.


Στην διαδικασία των Q1 δεν είχαμε κάποια… απρόσμενη συμμετοχή, αφού μέχρι και ο Jorge Lorenzo κατάφερε την τελευταία στιγμή να εξασφαλίσει την συμμετοχή απευθείας στα Q2, μαζί με του υπόλοιπους εργοστασιακούς αναβάτες. Από τα Q1 οι δύο αναβάτες που πήραν τελικά την πρόκριση για τα Q2 ήταν οι Franco Morbidelli (ο οποίος είχε και μια τρομακτική πτώση στα ελεύθερα δοκιμαστικά που τον έστειλε στο νοσοκομείο, απ’ όπου πήρε τελικά το οκ για να συμμετάσχει στον αγώνα) και ο Mir με την Suzuki.


Αμέσως μετά, ως είθισται, ξεκίνησαν οι δεύτερες κατατακτήριες δοκιμές (Q2) που αναμένονταν με μεγάλο ενδιαφέρον, λόγω των πολλών παραγόντων που αναφέραμε και παραπάνω, οι οποίοι επηρεάζουν σε σημαντικό βαθμό την απόδοση των μοτοσυκλετών. Οι δύο πρώτοι αναβάτες που άρχισαν να γράφουν χρόνο ήταν οι Vinales και Marquez με το χρονόμετρο να σταματά στο 1:40 χαμηλό. Ο Rins από την άλλη έδειξε τα δόντια του για άλλη μια φορά, όντας ο ταχύτερος αναβάτης των ελεύθερων δοκιμαστικών μένοντας ψηλά στην κατάταξη. Ο Morbidelli επίσης ήταν πολύ δυνατός, μπαίνοντας μάλιστα στην κορυφή των χρόνων, στα μισά της διαδικασία των χρονομετρημένων. Στο ίδιο χρονικό σημείο, ο Quartararo ήταν δεύτερος, ενώ ο Petrucci είχε μια πτώση, ευτυχώς ανώδυνη.


Στην τελευταία τους έξοδο στην πίστα –κι αφού είχαν αλλάξει ελαστικά- οι αναβάτες έπαιζαν τα τελευταία τους χαρτιά. Οι χρόνοι έπεφταν δραματικά κι όλα κρίθηκαν στα τελευταία δευτερόλεπτα. Μεγάλος κερδισμένος ήταν τελικά ο Quartararo που πήρε την pole postion (δεύτερη για φέτος), με τον Marquez να τερματίζει δεύτερος και τον Vinales τρίτο. Στην δεύτερη σειρά της εκκίνησης θα στηθούν οι Morbidelli, Rossi και Dovizioso, με την Yamaha να έχει και τις τέσσερις μοτοσυκλέτες της στις δύο πρώτες σειρές! Στην τρίτη σειρά θα στηθούν οι Petrucci, Rins και Crutchlow, ενώ ο Lorenzo δεν κατάφερε κάτι καλύτερο από την δέκατη θέση, ακολουθούμενος από τους Mir και Pol Espargaro.
Ο αυριανός αγώνας προβλέπεται άκρως συναρπαστικός, φέρνοντας ενδεχομένος και αλλαγές στην βαθμολογία.


 

Tags: