MotoGP 2022, Αυστριακό GP, FP2: O Fabio μόνος απέναντι σε μια στρατιά από Ducati

Τέταρτη θέση για τον αναβάτη της Yamaha, με 7 Ducati στις 8 πρώτες θέσεις!
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

19/8/2022
Μόνο ένα μικρό γαλατικό χωριό (Fabio Quartararo) αντιστέκεται στις ορδές των στρατιών της Ρώμης (Ducati), καθώς στα στεγνά δεύτερα ελεύθερα δοκιμαστικά του Red Bull Ring, η Ducati εδραίωσε ακόμα περισσότερο την κυριαρχία που είχε επιδείξει στα πρώτα δοκιμαστικά, καταλαμβάνοντας τις… 7 από τις 8 πρώτες θέσεις της κατάταξης, με τον Fabio να τερματίζει στην τέταρτη θέση.
 
Πριν ξεκινήσουμε να σας λέμε για τα δεύτερα δοκιμαστικά, και για να πάρουμε μια εικόνα για τη δυσμενή θέση της άλλοτε ανίκητης Honda τη σήμερον ημέρα στο MotoGP, αξίζει να σημειώσετε πως το 2022 ο Marc Marquez συνεχίζει να είναι ο καλύτερα βαθμολογημένος αναβάτης του HRC, παρόλο που έχει ήδη χάσει… έξι αγώνες! Μάλιστα η εικόνα του ΜΜ93 την ώρα που κοίταζε με βλέμμα που περιείχε έως και απελπισία την κατάταξη στο τέλος των FP2 έκανε πολλούς να σκεφτούν πως φθονεί τον αδερφό του για τη μεταγραφή του στη Ducati.
 
Τα δεύτερα ελεύθερα δοκιμαστικά για το Αυστριακό GP του 2022 ξεκίνησαν με την πίστα εντελώς στεγνή, και μετά από τα πρώτα 15 λεπτά, η πρώτη τριάδα των εφοδιασμένων με slick ελαστικών αναβατών ήταν: Fabio Quartararo, 1.30.285, Alex Rins και Pecco Bagnaia.
Το νέο “εσάκι” στη μεγάλη ευθεία της πίστας μειώνει τις ταχύτητες και προσφέρει μια δικλείδα ασφαλείας ώστε να μην γίνει ανάλογο συμβάν με εκείνο που είχε γίνει το 2020 στην στροφή 3 όταν η μοτοσυκλέτα του Morbidelli είχε φύγει στη στροφή 2 για να ξεκινήσει ως πύραυλος ένα σερί από θεαματικές τούμπες που παραλίγο να τη φέρουν με μεγάλη ταχύτητα πάνω στους Valentino Rossi και Maverick Vinales που έστριβαν στη στροφή 3. Τώρα, με το νέο ες, τα δυνατά φρένα στην είσοδο του δείχνουν να προκαλούν αρκετές εξόδους στο χαλίκι για τους αναβάτες που δεν έχουν υπολογίσει με ακρίβεια το σημείο πέδησης, οι οποίες με την πίστα στεγνή πολλαπλασιάστηκαν στα δεύτερα ελεύθερα δοκιμαστικά. Μέχρι στιγμής πάντως οι έξοδοι είναι συνήθως με λίγα χιλιόμετρα και με τους αναβάτες να παραμένουν όρθιοι, οπότε το μέτρο δείχνει να δουλεύει προς το συμφέρον της ασφάλειας, αν και σίγουρα κουράζει πολύ περισσότερο τα χέρια των πιλότων.
Δεκαπέντε λεπτά πριν το τέλος των δεύτερων δοκιμαστικών, η πρώτη τριάδα ήταν Quartararo, Rins και Miller, με ταχύτερο γύρο του Fabio το 1.30.285, μόλις 500 εκατοστά του δευτερολέπτου πιο γρήγορο από ότι στα FP1 που έγιναν με την άσφαλτο να έχει ακόμα βρεγμένα σημεία. Θυμίζουμε πως η νέα χάραξη μεταφράζεται σε πιο αργούς χρόνους από ότι με το προηγούμενο setup της πίστας.
 
Δέκα λεπτά πριν τη λήξη των δεύτερων δοκιμαστικών ξεκίνησε να ψιχαλίζει, και οι περισσότεροι πιλότοι που βρισκόταν στα pits έσπευσαν να βγουν ξανά στην πίστα με slick, για να προλάβουν να βελτιώσουν τους χρόνους τους, αφού η πρόβλεψη του καιρού για το Σάββατο δείχνει βροχή.
 
Έξι λεπτά πριν το τέλος ο Miguel Oliveira έπεσε στην στροφή 9, γλιστρώντας για πολλά μέτρα στην άσφαλτο, όμως ευτυχώς γλίτωσε χωρίς τραυματισμό.
Οι αναβάτες έχουν πλέον αρχίσει να μαθαίνουν τη νέα χάραξη, με τον Jorge Martin να σημειώνει τον πρώτο γύρο κάτω του 1.30, ρεκόρ νέας χάραξης, για να τον περάσει αμέσως μετά ο Johann Zarco.
 
Τέσσερα λεπτά πριν το τέλος του FP2 και έχουμε... 5 μοτοσυκλέτες της Ducati στις πρώτες 6 θέσεις, με τα δύο Aprilia στις θέσεις 6 και 7. Επτά ιταλικές μοτοσυκλέτες στις πρώτες οκτώ θέσεις!
 
Τρία λεπτά πριν το τέλος πέφτει ο Raul Fernandez της ΚΤΜ, ευτυχώς χωρίς να τραυματιστεί.
Κι ένα λεπτό πριν το τέλος, ο Quartararo ανεβαίνει τέταρτος (ρίχνοντας και στον μεγάλο αντίπαλο του για φέτος, Pecco Bagnaia), ο μοναδικός αναβάτης ιαπωνικής μοτοσυκλέτας στις πρώτες 9 θέσεις, με παρέα 8 Ducati και 1 Aprilia, αυτό του Maverick Vinales, που συνεχίζει τις εξαιρετικές του εμφανίσεις, αντίθετα με τον Aleix Espargaro που μάλλον δυσκολεύεται στην αυστριακή πίστα -μην ξεχνάμε πως είναι και τραυματισμένος, με κάταγμα στο πόδι.
 
Πρώτος στο τέλος των δεύτερων ελεύθερων δοκιμαστικών καταλήγει ο Johann Zarco με 1.29.837, δεύτερος ο Jack Miller, και τρίτος ο Jorge Martin.
 
Αποτελέσματα FP2
1 5 Johann ZARCO FRA Prima Pramac Racing DUCATI 1'29.837 
2 43 Jack MILLER AUS Ducati Lenovo Team DUCATI 1'29.861 
3 89 Jorge MARTIN SPA Prima Pramac Racing DUCATI 1'29.866 
4 20 Fabio QUARTARARO FRA Monster Energy Yamaha MotoGP YAMAHA 1'29.877 
5 63 Francesco BAGNAIA ITA Ducati Lenovo Team DUCATI 1'29.997 
6 10 Luca MARINI ITA Mooney VR46 Racing Team DUCATI 1'30.030 
7 72 Marco BEZZECCHI ITA Mooney VR46 Racing Team DUCATI 1'30.066 
8 23 Enea BASTIANINI ITA Gresini Racing MotoGP DUCATI 1'30.066 
9 12 Maverick VIÑALES SPA Aprilia Racing APRILIA 1'30.113 
10 33 Brad BINDER RSA Red Bull KTM Factory Racing KTM 1'30.128 
11 41 Aleix ESPARGARO SPA Aprilia Racing APRILIA 1'30.147 
12 30 Takaaki NAKAGAMI JPN LCR Honda IDEMITSU HONDA 1'30.311 
13 42 Alex RINS SPA Team SUZUKI ECSTAR SUZUKI 1'30.321 
14 44 Pol ESPARGARO SPA Repsol Honda Team HONDA 1'30.364 
15 36 Joan MIR SPA Team SUZUKI ECSTAR SUZUKI 1'30.455 
16 73 Alex MARQUEZ SPA LCR Honda CASTROL HONDA 1'30.509 
17 21 Franco MORBIDELLI ITA Monster Energy Yamaha MotoGP YAMAHA 1'30.617 
18 4 Andrea DOVIZIOSO ITA WithU Yamaha RNF MotoGP Tea YAMAHA 1'30.639 
19 49 Fabio DI GIANNANTONIO ITA Gresini Racing MotoGP DUCATI 1'30.700 
20 32 Lorenzo SAVADORI ITA Aprilia Racing APRILIA 1'30.874 
21 6 Stefan BRADL GER Repsol Honda Team HONDA 1'31.182 
22 88 Miguel OLIVEIRA POR Red Bull KTM Factory Racing KTM 1'31.315 
23 87 Remy GARDNER AUS Tech3 KTM Factory Racing KTM 1'31.324 
24 40 Darryn BINDER RSA WithU Yamaha RNF MotoGP Tea YAMAHA 1'31.575 
25 25 Raul FERNANDEZ SPA Tech3 KTM Factory Racing KTM 1'31.978 

MotoGP 2026: Οι αρχιμηχανικοί όλων των ομάδων για τη νέα σεζόν

Με αλλαγές που έδωσαν τέλος σε κάποιες πολυετείς συνεργασίες
cover
Από τον

Παύλο Καρατζά

13/1/2026

Συνήθως τα φώτα της δημοσιότητας πέφτουν σχεδόν αποκλειστικά στους αναβάτες του MotoGP, όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε πως εκείνοι έχουν μία σημαντική ομάδα τεχνικών πίσω τους που παίζει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στο κάθε αποτέλεσμα με μπροστάρη τον αρχιμηχανικό του κάθε αναβάτη.

Οι αρχιμηχανικοί των ομάδων παίζουν έναν ιδιαίτερα κρίσιμο ρόλο στην επιτυχία ή αποτυχία μιας ομάδας και παρακάτω θα δούμε ποιοι είναι αυτοί λίγο πριν αρχίσει η νέα σεζόν.

 

Ducati Lenovo Team

Ξεκινώντας με τους Πρωταθλητές, ο Marc Marquez θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τον Marco Rigamonti μετά την επιτυχία της συνεργασίας τους που τους έφερε και τον τίτλο το 2025. Ο teammate του, Francesco Bagnaia θα είναι για 8η σεζόν με τον Christian Gabbarini.

 

BK8 Gresini Racing MotoGP

Ο Alex Marquez, που τερμάτισε δεύτερος το 2025, στοχεύει σε μια καλύτερη θέση το 2026 και θα συνεχίσει με τον Donatello Giovanotti, ενώ ο teammate του Fermin Aldeguer συνεχίζει με τον Frankie Carchedi που έχει συνεργαστεί στο παρελθόν με τους Joan Mir, Fabio Di Giannantonio και Marc Marquez.

 

Aprilia Racing

Ο Marco Bezzecchi είχε μία εξαιρετική σεζόν το 2025 κατακτώντας την τρίτη θέση της γενικής κατάταξης και θα έχει ξανά δίπλα του τον Francesco Venturato. Ο Jorge Martin παραμένει με τον Daniele Romagnoli για έκτη σεζόν, έχοντας κατακτήσει μαζί τον τίτλο το 2024, πριν μετακομίσει στο εργοστάσιο της Noale.

 

Red Bull KTM Factory Racing

Ο Pedro Acosta και ο Paul Trevathan θα είναι μαζί το 2026, ενώ μία μεγάλη αλλαγή έχουμε όσον αφορά τον Brad Binder που μετά από δέκα χρόνια σταμάτησε την συνεργασία του με τον Andres Madrid και ο νέος του αρχιμηχανικός θα είναι ο Phil Marron που συνεργαζόταν με τον Toprak Razgatlioglu από το 2019, κατακτώντας τρεις τίτλους WorldSBK.

 

Pertamina Enduro VR46 Racing Team

Ο Fabio Di Giannantonio θα συνεχίσει με τον Massimo Branchini για το 2026. Ο teammate του Franco Morbidelli έκανε μία πολύ καλή σεζόν και θα έχει πλάι του  τον Matteo Flamigni που έχει συνεργαστεί στο παρελθόν με Marco Bezzecchi και Valentino Rossi.

 

Monster Energy Yamaha MotoGP

Τα πράγματα παραμένουν τα ίδια για την Yamaha που επικεντρώνεται στην ανάπτυξη της V4 μοτοσυκλέτας, με τους Fabio Quartararo και Alex Rins να συνεχίζουν με τους Diego Gubellini και David Muñoz αντίστοιχα.

 

Trackhouse MotoGP Team

Ο Raul Fernandez κατέκτησε την 10η θέση γενικής και σημαντικό ρόλο στην επιτυχία αυτή έπαιξε και ο Noe Herrera, γι’ αυτό και συνεχίζουν μαζί. Το ίδιο ισχύει και για τον Ai Ogura, που θα έχει και πάλι τον Giovanni Mattarollo στο πλευρό του.

 

Honda LCR

Ο Johann Zarco ήταν ο κορυφαίος αναβάτης της Honda το 2025 θα βασιστεί ξανά στην εμπειρία του David Garcia το 2026, ενώ ο rookie Diogo Moreira θα συνεργαστεί με τον πρώην αρχηγό της ομάδας του Somkiat Chantra, Klaus Nohles.

 

Honda HRC Castrol

Ο Christian Pupulin θα είναι ο αρχιμηχανικός του Luca Marini, ενώ ο teammate του Joan Mir θα παραμείνει με τον Santi Hernandez. Να σημειωθεί εδώ πως ο Hernandez είναι ο πρώην αρχιμηχανικός της ομάδας του Marc Marquez και συνεργάστηκε μαζί του μέχρι το τέλος του 2023, κατακτώντας μαζί έξι τίτλους MotoGP με τα χρώματα της Honda (2013, 2015, 2016, 2017, 2018, 2019).

 

Red Bull KTM Tech 3

Ο Enea Bastianini δεν είχε μία καλή σεζόν και πέρυσι ο αρχιμηχανικός του Alberto Giribuola αντικαταστάθηκε από τον Xavi Palacin. Το 2026 θα έχει δίπλα του τον Andres Madrid, πρώην αρχιμηχανικό του Binder. Ο Maverick Viñales θα παραμείνει με τον Manuel Cazeaux, αλλά ο Ισπανός έχει προσθέσει στην ομάδα του τον Παγκόσμιο Πρωταθλητή Jorge Lorenzo.

 

Prima Pramac Yamaha MotoGP

Ο Jack Miller συνεχίζει να συνεργάζεται με τον Giacomo Guidotti, ενώ ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής WorldSBK Toprak Razgatlioglu θα έχει δίπλα του τον έμπειρο Alberto Giribuola, που αποχώρησε από την KTM.