MotoGP 2022 - GP Αυστραλίας FP1 & FP2

O Johann Zarco ξεχωρίζει - Με “ουρά στεγόσαυρου” και η Honda
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

14/10/2022

Την πρώτη ημέρα των δοκιμαστικών στο Phillip Island, ήταν ο Johann Zarco της Prima Pramac Ducati που ξεχώρισε και στα 2 session, με δεύτερο τον Marco Bezzecchi της VR46 Ducati και τρίτο τον Pol Espargaro της Honda. Στα νέα της ημέρας ξεχωρίζει και η προσθήκη αεροδυναμικών βοηθημάτων στην ουρά των εργοστασιακών Honda, στα πρότυπα της… “ουράς στεγόσαυρου” της Ducati.

Σε μια ακόμα βρεγμένη πίστα από τον κατακλυσμό της προηγούμενης ημέρας, και με πολύ δυνατό αέρα, ξεκίνησαν τα FP1 της Αυστραλίας, όμως στη συνέχεια η βροχή έμεινε μακριά, η πίστα στέγνωσε και οι χρόνοι έπεσαν. 

Ο Johann Zarco βρέθηκε εντυπωσίασε για μια ακόμη φορά -μετά την υπέροχη παράσταση που έδωσε στο γάμο του φίλου του Jack Miller, όπου τραγούδησε και έπαιξε κιθάρα- καταφέρνοντας να πάρει την πρώτη θέση τόσο στα FP1 όσο και στα FP2, με καλύτερο χρόνο το 1:29.475.

Δεύτερος ταχύτερος αναβάτης της ημέρας αναδείχθηκε ο Marco Bezzecchi της ομάδας του Valentino Rossi, δίνοντας το 1-2 στη Ducati. Αρχή είναι ακόμα, καθίστε να περάσουμε στη δεύτερη ημέρα και το πιθανότερο είναι πως τα Ducati θα πληθύνουν στην κορυφή.

Τη μεγάλη έκπληξη έκανε όμως ο Pol Espargaro της εργοστασιακής Honda, με τον Ισπανό να είναι ιδιαίτερα ντεφορμέ τον τελευταίο καιρό. Κι όμως. Στη σούμα των ελεύθερων δοκιμαστικών, ο ομόσταυλος του Marc Marquez ήταν όχι μόνο ο ταχύτερος αναβάτης Honda, αλλά και με τον τρίτο καλύτερο χρόνο της ημέρας!

Η πολυφωνία κατασκευαστών συνεχίστηκε και στην τέταρτη θέση, με τον Fabio Quartararo της Yamaha (όλοι περιμένουμε να δούμε την απόδοση του αν ο αγώνας γίνει υπό βροχή), αλλά και στην πέμπτη, με τον Maverick Vinales της Aprilia, που για μια ακόμη φορά κατάφερε να βρεθεί μπροστά από τον Aleix.

Μια θέση εκτός πεντάδας τερμάτισε ο Marc Marquez, που δοκίμασε κι αυτός μια RC213V με νέα αεροδυναμικά βοηθήματα και με την “ουρά στεγόσαυρου” που είδαμε πρώτα στη Ducati.

Έβδομος ήταν ο Aleix Espargaro, και μόλις 8ος ο Francesco Bagnaia, με τον Enea Bastianini 9ο και τον Jorge Martin να κλείνει την πρώτη δεκάδα, μόλις 0.406 δευτερόλεπτα πίσω από τον χρόνο του πρώτου Zarco!

Στην πρώτη του εμφάνιση μετά τον τραυματισμό του, ο Joan Mir της Suzuki τερμάτισε στη 12η θέση, ενώ ο τοπικός ήρωας Jack Miller δεν κατάφερε να πιάσει την απόδοση που ήθελε, τερματίζοντας 13ος τελικά.

Ακολουθεί η πρώτη δεκάδα της Παρασκευής. Για τα πλήρη αποτελέσματα, δείτε ΕΔΩ.

1. Johann Zarco (Prima Pramac Racing) – 1:29.475

2. Marco Bezzecchi (Mooney VR46 Racing Team) + 0.038

3. Pol Espargaro (Repsol Honda Team) + 0.052

4. Fabio Quartararo (Monster Energy Yamaha MotoGP™) + 0.139

5. Maverick Viñales (Aprilia Racing) + 0.270

6. Marc Marquez (Repsol Honda Team) + 0.300

7. Aleix Espargaro (Aprilia Racing) + 0.357

8. Francesco Bagnaia (Ducati Lenovo Team) + 0.363

9. Enea Bastianini (Gresini Racing MotoGP™) + 0.374

10. Jorge Martin (Prima Pramac Racing) + 0.406

MotoGP, Bastianini: "Η Ducati πιέζει αλλά είμαι ήρεμος”

Οι Ιταλοί πιέζουν για αποτελέσματα ωστόσο ο Bastianini δεν φαίνεται να ανησυχεί
motomag MotoGP, Bastianini: "Η Ducati πιέζει αλλά είμαι ήρεμος”
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

2/5/2024

Το συμβόλαιο του Enea Bastianini με την Ducati Lenovo Team λήγει τη φετινή χρονιά και οι μνηστήρες για τη θέση του αναμφίβολα είναι πάρα πολλοί. Τα περισσότερα συμβόλαια των αναβατών όπως διαβάσατε στο ΜΟΤΟ λήγουν στο τέλος του έτους και αυτό σημαίνει ένα πράγμα πως ο Bastianini πρέπει να φέρει αποτελέσματα τα οποία θα του προσφέρουν την ανανέωση του συμβολαίου στην εργοστασιακή ομάδα του Borgo Panigale.

Μέχρι στιγμής η θέση του Bastianini στην Ducati Lenovo Team μοιάζει με ηλεκτρική καρέκλα καθώς αγωνιστικά ο Ιταλός δεν έχει πετύχει και τα καλύτερα αποτελέσματα. Στην Jerez ο αναβάτης της ιταλικής εταιρείας στον αγώνα Sprint κατέλαβε την 13η θέση ενώ στον κυρίως αγώνα της Κυριακής τερμάτισε στην 5η θέση.

Την επομένη στο μονοήμερο τεστ που έλαβε χώρα στην ίδια πίστα ο Bastianini είχε νωρίς μία άσχημη πτώση με τον ίδιο να ολοκληρώνει την διαδικασία στην ένατη θέση. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του το τεστ ήταν θετικό καθώς κατάφερε να βρει πολλές λύσεις που θα τον βοηθήσουν για τη συνέχεια του πρωταθλήματος αν και για να λέμε την αλήθεια θα χρειαστεί ένας αγωνιστικός άθλος για να κρατήσει ο ίδιος την θέση του στην Ducati Lenovo Team.

MotoGP, Bastianini: "Η Ducati πιέζει αλλά είμαι ήρεμος”

O Bastianini αναφέρθηκε στη συνέχεια τόσο για το τεστ όσο και για την πίεση που δέχεται από την Ducati Lenovo Team ώστε να αποδώσει τα μέγιστα: “Δυστυχώς, δεν ξεκίνησε η μέρα με τον καλύτερο τρόπο. Είχα μία άσχημη πτώση στην στροφή 7. Ευτυχώς δεν τραυματίστηκα αν και αγχώθηκα όσον αφορά την δουλειά που έπρεπε να γίνει.

Στη συνέχεια ηρέμησα οπότε καταφέραμε να δουλέψουμε σε πολλούς τομείς. Βρήκαμε την σωστή ρύθμιση στο φρενάρισμα ενώ επίσης βελτιώσαμε τον ρυθμό, ωστόσο στο αργό κομμάτι της πίστας πρέπει να βελτιωθούμε περισσότερο. Στο Le Mans τα πράγματα θα είναι διαφορετικά είναι μία πίστα στην οποία έχω κερδίσει -2022- και εκεί έχω αυτοπεποίθηση.

Η ομάδα πιέζει για να έρθουν τα αποτελέσματα ωστόσο είμαι ήρεμος. Το σημαντικό στην αρχή της χρονιάς ήταν να επανακτήσω την αυτοπεποίθηση μου όσον αφορά την οδήγηση. Ήρθαν και κάποια καλά αποτελέσματα ωστόσο τώρα είναι σημαντικό να πετύχω ακόμη περισσότερα”.

Αν και τα πράγματα δεν είναι εύκολα για τον Bastianini o ίδιος δεν φαίνεται να ανησυχεί ιδιαίτερα, μένει να δούμε αν ο αναβάτης της Ducati Lenovo Team γνωρίζει ήδη τι έχουν αποφασίσει τα μεγάλα κεφάλια της Ducati Corse και παίζει εκ του ασφαλούς ή έχει κάποιον άσσο στο τσεπάκι του όσον αφορά το αγωνιστικό του μέλλον.

MotoGP, Bastianini: "Η Ducati πιέζει αλλά είμαι ήρεμος”

 

Ετικέτες