MotoGP 2022, GP Ταϊλάνδης, FP1 - Marc Marquez, πρώτος και στο στεγνό!

Πλουραλισμός κατασκευαστών στις πρώτες θέσεις
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

30/9/2022

O Marc Marquez συνεχίζει το δυνατό comeback και στο GP της Ταϊλάνδης, καθώς παρά μια ανώδυνη πτώση που είχε, χωρίς να φταίει, σημείωσε τον ταχύτερο χρόνο στα πρώτα ελεύθερα δοκιμαστικά της Ταϊλάνδης, και μάλιστα στο στεγνό!

Καθώς τα χαράματα είχε πιάσει βροχή, ένα τμήμα της εξόδου διαφυγής στην τρίτη στροφή της πίστας Chang που είχε βαφτεί την προηγούμενη ημέρα δεν είχε προλάβει να στεγνώσει, και εκεί ακριβώς ήταν που βρέθηκε ο Marc Marquez, καθώς είχε χάσει τη γραμμή του, με αποτέλεσμα να γλιστρήσει και να πέσει σχεδόν σταματημένος. Όχι μόνο δεν χτύπησε, αλλά ούτε και πτοήθηκε, όπως δείχνει και ο ταχύτερος χρόνος που σημείωσε λίγο πριν το τέλος των FP1.

Έχουμε και λέμε: pole position στη βρεγμένη πίστα του Motegi; “Τον ευνόησε η βροχή.” Τέταρτη θέση στον στεγνό αγώνα της Ιαπωνίας; “Δεν έχει τίποτα  να χάσει.” Πρώτη θέση στα στεγνά FP1 της Ταϊλάνδης; “…”

Καλό είναι να είμαστε αντικειμενικοί. Ακόμα και μετά απ’ όλες τις εγχειρήσεις και τις περιπέτειες με την υγεία του, ακόμα και μετά από τέτοια αποχή από το σπορ, ακόμα και με την είσοδο πολλών νεότερων από εκείνον αναβατών, ο Ισπανός δείχνει να είναι πάντα ανταγωνιστικός με τα κορυφαία ονόματα του MotoGP. Αν συνεχίσει να πορεύεται με ωριμότητα -όση τέλος πάντων χωρά στο στιλ και στη νοοτροπία του Πρωταθλητή που διαθέτει όσο κανείς άλλος- θα πρέπει να συνηθίσουμε να τον βλέπουμε να παλεύει ξανά για τις πρώτες θέσεις, ακόμα και με αυτή τη μοτοσυκλέτα της Honda που οδηγεί, τη χειρότερη του grid.

Αρκετά όμως με τον Marc, καθώς ναι μεν προσθέτει αλατοπίπερο στο φαγητό του MotoGP, κάνοντας το σαφώς πιο ενδιαφέρον, θεαματικό και απρόβλεπτο, όμως βαθμολογικά για το 2022 ο αναβάτης του HRC είναι αδιάφορος -μπορώντας άνετα πάντως να επηρεάσει την εξέλιξη του τίτλου, όπως είδαμε στο Aragon.

Όσον αφορά στα υπόλοιπα γεγονότα των FP1 της Ταϊλάνδης, πρώτα απ’ όλα εντύπωση μας έκανε ο πλουραλισμός των κατασκευαστών στις πρώτες θέσεις, καθώς στα τελευταία GP έχουμε βαρεθεί να βλέπουμε τη Ducati να κάνει lockout στις πρώτες 5-6 θέσεις.

Όχι όμως εδώ, ίσως στα δεύτερα δοκιμαστικά. Στα πρώτα ελεύθερα δοκιμαστικά πάντως, μια ανάσα πίσω από τον πρώτο Marquez βρέθηκε ο Fabio Quartararo με τη Yamaha, ενώ πρώτο Ducati ήταν αυτό του Jack Miller στην 3η θέση. Τέταρτος ήταν ο… Luca Marini με Ducati και πέμπτος ο Alex Rins με τη Suzuki.

Πού ήταν ο Pecco; Μόλις 6ος ταχύτερος, και μάλιστα με την τελευταία του προσπάθεια μετά την πτώση της καρό σημαίας.

Ο Bastianini βρέθηκε ένατος, ενώ ο Aleix Espargaro ήταν… 16ος!

Από τα outsider ονόματα εξαιρετική κρίνεται η 8η θέση του Franco Morbidelli, πολύ καλή η 11η του Cal Crutchlow, ενώ ο Danilo Petrucci μπορεί να βρέθηκε 2,1 δευτερόλεπτα πίσω από τον πρώτο χρόνο, όμως πέρασε τους Darryn Binder και Tetsuta Nagashima.

Τώρα αναμένουμε να δούμε αν τα δοκιμαστικά θα συνεχίσουν σε στεγνό οδόστρωμα, ή αν θα έχουμε βρεγμένα FP2, κάτι που θα δυσκολέψει πολύ τις προσπάθειες όσων δεν κατάφεραν να σημειώσουν καλό χρόνο στα στεγνά FP1.

Ακολουθεί το TOP-10 των FP1 της Ταϊλάνδης. Για τα αναλυτικά αποτελέσματα, δείτε εδώ.

1. Marc Marquez (Repsol Honda Team) – 1:30.523

2. Fabio Quartararo (Monster Energy Yamaha MotoGP™) + 0.032

3. Jack Miller (Ducati Lenovo Team) + 0.065

4. Luca Marini (Mooney VR46 Racing Team) + 0.098

5. Alex Rins (Team Suzuki Ecstar) + 0.118

6. Francesco Bagnaia (Ducati Lenovo Team) + 0.223

7. Miguel Oliveira (Red Bull KTM Factory Racing) + 0.233

8. Franco Morbidelli (Monster Energy Yamaha MotoGP™) + 0.242

9. Enea Bastianini (Gresini Racing MotoGP™) + 0.267

10. Jorge Martin (Prima Pramac Racing) + 0.319

MotoGP Πορτογαλία – SPRINT: Επικός αγώνας με νίκη Alex Marquez

Απόλαυσαν μάχη σε μία από τις καλύτερες πίστες για μοτοσυκλέτα
MotoGP Πορτογαλία – SPRINT: Επικός αγώνας με νίκη Alex Marquez
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

8/11/2025

Το Portimao, μία από τις καλύτερες πίστες για μοτοσυκλέτα και προσωπική αγαπημένη μου, μας έδωσε έναν φανταστικό αγώνα Sprint με πολύ ένταση και μία μάχη που ξεκίνησε μεταξύ Bezzecchi, Acosta και Alex Marquez.

Ο Bezzecchi έκανε μία πολύ καλή εκκίνηση ενώ πίσω του έστριψε ο Acosta έχοντας τον Alex Marquez κολλημένο με Quartararo και Bagnaia να μην καταφέρνουν να πλησιάσουν τις θέσεις του βάθρου ακόμη και από την πρώτη στροφή.

Αρχικά ούτε ο Alex Marquez ήταν κολλητά μαζί τους, οι πρώτοι γύροι ήταν μία μάχη μεταξύ Bezzecchi και Acosta δηλαδή μία μάχη για την τρίτη θέση του πρωταθλήματος.

Ο Acosta επιτέθηκε αμέσως και για τους πρώτους δύο γύρους πίεζε τον Bezzecchi, τελικά στα φρένα της πρώτης στροφής του τρίτου γύρου, κατάφερε να πάρει την πρώτη θέση.

Δεν ξέφυγε όμως, ενώ στο μεταξύ ο Alex είχε ξεκολλήσει και είχε μείνει κοντά τους, όσο η μάχη των δύο πρώτων τους έκανε να ξεφεύγουν σε απόσταση από όλο το υπόλοιπο grid.

Το αποτέλεσμα ήταν στον αμέσως επόμενο γύρο και ενώ ο Bezzechi προσπαθούσε να περάσει στην ευθεία τον Acosta να χάσει τελικά θέση από τον Alex Marquez!

Στην αρχή του 4ου γύρου ήταν και οι τρεις κολλητά μεταξύ τους και αυτό οδήγησε λίγο αργότερα και σε ένα λάθος του Bezzecchi στα φρένα, ανοίγοντας γραμμή.

Από εκείνη την στιγμή έμεινε μία μοτοσυκλέτα πίσω και η μάχη πλέον είχε αλλάξει ζευγάρι, ήταν μεταξύ Alex Marquez και Acosta.

Στην πρώτη στροφή του 6ου γύρου, ο Alex Marquez έκανε την επίθεσή του, πέρασε εμπρός και ο Acosta ξανά κέρδισε αμέσως την θέση, στο «σπάσιμο» πριν την τρίτη στροφή. Ο Alex έμεινε κολλητά πίσω του μέχρι το τέλος του γύρου και ο Acosta περίμενε την επίθεση στα φρένα και κρατήθηκε χωρίς να αφήνει περιθώριο.

Ο 7ος γύρος πήγε με τους δυο τους ρόδα-ρόδα και στην ευθεία ο Alex Marquez ήταν έτοιμος, αυτή τη φορά κλείνοντας την πόρτα. Πήγαν μαζί μέχρι την φουρκέτα και εκεί ο Acosta ξανά πήρε την πρώτη θέση!

Στην 5η φανταστική στροφή και με 5 γύρους να μένουν η μάχη είχε φουντώσει για τα καλά!

Ξανά στα φρένα, ξανά εμπρός ο Alex Marquez, ξανά κλείνοντας την πόρτα και αυτή την φορά και της φουρκέτας.

Μπήκε πάρα πολύ αργά ο Alex Marquez, σχεδόν εκτός γραμμής και από εκείνη την ώρα θα κρατούσε την πρώτη θέση.

Δεν είχε τελειώσει το θέαμα γιατί ο Acosta ήταν σχετικά κοντά, μέχρι το τέλος που πλησίασε μάλιστα σε απόσταση αναπνοής, ενώ και ο Bezzecchi απλά περίμενε το λάθος.

Ένας φανταστικός αγώνας που μας προετοιμάζει για τον αυριανό!

pos.

pts

rider

Team

time / gap

1

12

73A. Marquez

BK8 Gresini Racing MotoGP

19:50.075

2

9

37P. Acosta

Red Bull KTM Factory Racing

+0.120

3

7

72M. Bezzecchi

Aprilia Racing

+0.637

4

6

20F. Quartararo

Monster Energy Yamaha MotoGP Team

+5.276

5

5

49F. Di Giannantonio

Pertamina Enduro VR46 Racing Team

+6.088

6

4

54F. Aldeguer

BK8 Gresini Racing MotoGP

+8.864

7

3

5J. Zarco

CASTROL Honda LCR

+8.886

8

2

63F. Bagnaia

Ducati Lenovo Team

+8.898

9

1

33B. Binder

Red Bull KTM Factory Racing

+9.052

10

 

44P. Espargaro

Red Bull KTM Tech3

+10.121

11

 

79A. Ogura

Trackhouse MotoGP Team

+10.290

12

 

10L. Marini

Honda HRC Castrol

+12.016

13

 

23E. Bastianini

Red Bull KTM Tech3

+13.469

14

 

43J. Miller

Prima Pramac Yamaha MotoGP

+13.900

15

 

21F. Morbidelli

Pertamina Enduro VR46 Racing Team

+14.520

16

 

88M. Oliveira

Prima Pramac Yamaha MotoGP

+15.289

17

 

42A. Rins

Monster Energy Yamaha MotoGP Team

+22.861

18

 

32L. Savadori

Aprilia Racing

+25.456

Not Classified

   

36J. Mir

Honda HRC Castrol

3 Laps

   

11N. Bulega

Ducati Lenovo Team

3 Laps

   

35S. Chantra

IDEMITSU Honda LCR

2 Laps

 

 

Ετικέτες