MotoGP 2022 - Misano Preview by Michelin

Η πίστα, οι καιρικές συνθήκες και τα ελαστικά του αγώνα
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

31/8/2022
Για τον 14ο αγώνα του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος MotoGP και τον τελικό της σεζόν 2022 του Παγκοσμίου Κυπέλλου FIM Enel MotoE, η ομάδα της Michelin Motorsport κατευθύνεται προς την Ιταλία, για τον αγώνα Gran Premio Gryfyn di San Marino e della Riviera di Rimini, ιστορικά γνωστό ως το «Gran Prix του San Marino», στην πίστα Misano World Circuit Marco Simoncelli.
 
Ακολουθεί το δελτίο τύπου της Michelin:
 
"Η συγκεκριμένη πίστα αποτελεί μια από τις πιο δημοφιλής και καθιερωμένες πίστες στο ημερολόγιο αγώνων MotoGP από την επιστροφή του το 2007. Βρίσκεται κοντά στην πόλη του Ρίμινι στην Αδριατική Ριβιέρα κι έχει μήκος 4.226χλμ. Αποτελεί μια τεχνική πίστα και περιλαμβάνει δέκα δεξιές και έξι αριστερές στροφές.  Αποτελεί μια από τις πιο περίπλοκες πίστες στο ημερολόγιο των αγώνων. Με κλειστές στροφές, στροφές με υψηλή ταχύτητα, ελαφρώς ανοιχτές και με μια μικρή ευθεία 530 μέτρων, η πίστα έχει μεγάλες απαιτήσεις από το μπροστινό ελαστικό. Τα κατάλληλα σχεδιασμένα ελαστικά MICHELIN Power Slick θα είναι διαθέσιμα, ώστε να ανταπεξέλθουν τις απαιτήσεις της συγκεκριμένης πίστας και να προσφέρουν τους αναβάτες τις μέγιστες επιδόσεις. 
Η γκάμα ελαστικών MICHELIN Power Slick 2022 για τον αγώνα στο Misano θα είναι διαθέσιμη σε μαλακά, μεσαία και σκληρά μείγματα γόμας για τον εμπρός τροχό, όλα συμμετρικής σχεδίασης.  Ενώ τα μαλακά, μεσαία και σκληρά μείγματα γόμας για τον πίσω τροχό θα είναι ασύμμετρης σχεδίασης και θα φέρουν πιο σκληρό μείγμα γόμας στο δεξί τμήμα του πέλματος για να μπορούν να ανταπεξέλθουν καλύτερα στις δέκα δεξιές στροφές της πίστας καθ 'όλη τη διάρκεια των 27 γύρων του αγώνα.
Λόγω της γεωγραφικής θέσης, καθώς είναι πολύ κοντά στην ακτή είναι πολύ πιθανό για τη Michelin να έρθει αντιμέτωπη με συνθήκες βροχής, συνεπώς θα υπάρχουν διαθέσιμα τα MICHELIN Power Rain. Η γκάμα των μπροστινών ελαστικών θα είναι διαθέσιμη σε μαλακό και μεσαίο μείγμα γόμας, όλα συμμετρικής σχεδίασης, ενώ τα πίσω ελαστικά θα είναι ασύμμετρης σχεδίασης με μαλακό και μεσαίο μείγμα γόμας και θα φέρουν πιο σκληρό μείγμα γόμας στο δεξί τμήμα του πέλματος, για να παρέχουν τους αναβάτες την απόλυτη πρόσφυση σε περίπτωση βροχής
Για τους αναβάτες MotoE, η Michelin θα έχει διαθέσιμα τα γνωστά μείγματα γόμας των ελαστικών Slick και Rain, με την καινοτόμο γκάμα MICHELIN Power Slick που είναι σχεδιασμένη με υψηλότερο ποσοστό βιώσιμων και ανακυκλωμένων υλικών –33% στα μπροστινά ελαστικά και 46% στα πίσω.
Σχολιάζοντας τον αγώνα αυτού του Σαββατοκύριακου, ο Piero Taramasso, Michelin Two-Wheel Motorsport Manager, δήλωσε: «Από τότε που η πίστα ανακαινίστηκε, τα επίπεδα πρόσφυσης είναι πιο σταθερά, αλλά με τα δύο Σαββατοκύριακα αγώνων εδώ στο Misano πέρυσι που επηρεάστηκαν από τη βροχή, οι ομάδες δεν είχαν πραγματικά αρκετό στεγνό χρόνο προετοιμασίας για τους αγώνες. Ελπίζω ότι αυτή τη φορά οι καιρικές συνθήκες θα είναι βελτιωμένες και πιο συνεπείς και ως εκ τούτου θα τους επιτρέψει να αξιοποιήσουν με τον  καλύτερο τρόπο τα μείγματα γόμας της γκάμας  ελαστικών μας για το 2022. Σύμφωνα με τη στρατηγική «Όλα Βιώσιμα» του Ομίλου Michelin και για να τονίσουμε και να αναδείξουμε τις προόδους που έχουμε κάνει στη βιωσιμότητα, θα προμηθεύσουμε τα ειδικά σχεδιασμένα και πιο βιώσιμα ελαστικά μας για τους δύο αγώνες MotoE αυτό το Σαββατοκύριακο. Αυτά θα προσφέρουν σταθερή πρόσφυση και γρήγορη προθέρμανση, παράγοντες που θα συμβάλλουν ώστε οι θεατές να απολαύσουν ένα κατάλληλο και συναρπαστικό φινάλε στο τέλος της σεζόν MotoE 2022».
 
Η έναρξη των αγώνων για το MotoGP θα γίνει την Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου με τα δυο σκέλη των ελεύθερων δοκιμών και το Σάββατο με δυο ακόμα πριν τα Προκριματικά. Τα φώτα της εκκίνησης για τον αγώνα Gran Premio Lenovo di San Marino e della Riviera di Rimini θα σβήσουν στις 14 :00 το μεσημέρι (τοπική ώρα) την Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου.
 
Στο MotoE οι ελεύθερες δοκιμές και τα Προκριματικά θα πραγματοποιηθούν ην Παρασκευή και το απόγευμα του Σαββάτου θα πραγματοποιηθεί ο πρώτος αγώνας. Ο δεύτερος αγώνας κι ο τελευταίος αγώνας της σεζόν, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή το απόγευμα.

MotoGP: Ο Marc Marquez θα είναι ο τελευταίος που θα έχει την ευκαιρία για διψήφιο αριθμό πρωταθλημάτων

Αναμένουμε την επόμενη σεζόν με μεγάλο ενδιαφέρον
MotoGP
Από τον

Παύλο Καρατζά

5/1/2026

Ο Marc Marquez θα ξεκινήσει τη σεζόν MotoGP 2026 ως το μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου, μετά την κυριαρχία του την σεζόν του 2025 με τη Ducati.

Ο Ισπανός κέρδισε μέσα στο 2025 11 αγώνες και μάλιστα τους συμπλήρωσε με 14 νίκες στους sprint, με τον 32χρονο να κερδίζει τον 7ο τίτλο στην μεγάλη κατηγορία και τον 9ο συνολικά, ισοφαρίζοντας τα Παγκόσμια Πρωταθλήματα του Valentino Rossi.

MotoGP

Μάλιστα ο Marc Marquez έκανε μία τεράστια επιστροφή, καθώς ο τελευταίος του παγκόσμιος τίτλος ήταν το 2019 και επίσης πέντε χρόνια μετά τον πολύ σοβαρό τραυματισμό του που παραλίγο να του κοστίσει και την καριέρα.

Ο Marc Marquez είναι λοιπόν πλέον ισόπαλος με τον Valentino Rossi σε τίτλους, με τους δύο να έχουν κερδίσει επτά στο MotoGP, έναν στα Moto2/250 κυβικά και έναν στα 125 κυβικά.

Μάλιστα ο τίτλος αυτός ήρθε για τον Marquez 10 χρόνια μετά την διαμάχη του με τον Rossi στην σεζόν του 2015.

Μόνο ο Giacomo Agostini έχει περισσότερους τίτλους από τους Rossi και Marquez, με 8 τίτλους στην κορυφαία κατηγορία και 15 συνολικά.

Αν όμως η Liberty Media επιμείνει να αλλάξει τον τρόπο που γράφονται τα ρεκόρ τίτλων κρατώντας μόνο της μεγάλης κατηγορίας ως απόλυτο ρεκόρ και όχι συνολικά, τότε Rossi και Marquez θα είναι ένα βήμα πίσω από τον Agostini με 7 τίτλος ο καθένας.

Μία τέτοια κίνηση από την νέα διοίκηση του παγκόσμιου πρωταθλήματος θα είχε ουσιαστικά αντίκτυπο στον Agostini καθώς το 15 είναι πλέον κάτι άπιαστο που ενδέχεται να μην σπάσει ποτέ ξανά, καθώς το παγκόσμιο πρωτάθλημα έχει σταθερή ροή από αξιόλογους αναβάτες με ομάδες που βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο και οι ταραχώδεις περίοδοι κρατούν λιγότερο.

Αυτός είναι και ο λόγος που θεωρείται στα paddock πως διψήφιο νούμερο θα είναι μάλλον η τελευταία φορά που θα έχει κάποιος την ευκαιρία να ακούμπησει, όπως έχει ο Marquez αυτή την σεζόν.