MotoGP 2022 - Valencia, FP1

Ταχύτερος ο Quartararo, 17ος ο Bagnaia
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

4/11/2022

Αν ο αγώνας της Valencia τελείωνε με την κατάταξη των FP1, ο Παγκόσμιος Τίτλος του MotoGP για το 2022 θα πήγαινε στον Fabio Quartararo. Όμως εδώ έχουμε απλώς τα πρώτα ελεύθερα δοκιμαστικά, ενώ παρόλο που ο Francesco Bagnaia τερμάτισε 17ος, έχει άπλετο χρόνο για να βελτιωθεί, και παράλληλα ο καιρός προβλέπεται καλός και για τη συνέχεια του τριημέρου.

Από την αρχή των FP1 ο Quartararo έδειξε πως θα κάνει εύκολα χρόνους στη Valencia, ανεβαίνοντας με το καλημέρα στην πρώτη τριάδα των χρόνων.

Ο Marc Marquez συνέχισε τα καλά δείγματα μετά την τελευταία του επιστροφή, ηγούμενος των χρόνων στην αρχή, για να αρκεστεί τελικά στη 2η θέση στο τέλος των FP1. Σημειώστε πως ο Ισπανός είχε και μια ανώδυνη ευτυχώς πτώση όταν έχασε το μπροστινό στη στροφή 2.

Κι ενώ ο Jack Miller φαινόταν να έχει καπαρώσει την 3η θέση, μετά την εκπνοή του χρόνου ήρθε ένας απίθανος Brad Binder με φρέσκα ελαστικά και ένα νέο πλαίσιο στην RC16 του, να ανέβει εκείνος 3ος, αποκλείοντας έτσι τις μοτοσυκλέτες της Ducati από τις πρώτες τρεις θέσεις στις οποίες είχαμε Yamaha, Honda και KTM.

Ο χρόνος του Quartararo ήταν 1:31.434, ενώ του Bagnaia 1:31.990, 0.6 δευτερόλεπτα πίσω από τον αναβάτη της Yamaha.

Η πρώτη πεντάδα έκλεισε με έναν ακόμη αναβάτη διαφορετικού εργοστασίου από αυτό της Bologna, και συγκεκριμένα με τον Alex Rins της Suzuki. Θυμίζουμε πως αυτός θα είναι και ο τελευταίος αγώνας του Hamamatsu στο MotoGP, καθώς το ιαπωνικό εργοστάσιο αποσύρεται από το Πρωτάθλημα.

Στη μάχη για την 3η θέση στο Πρωτάθλημα του 2022, ο Aleix Espargaro ξεκίνησε με το δεξί, πετυχαίνοντας τον 9ο χρόνο, ενώ ο αντίπαλος του για τη θέση, Enea Bastianini, ήταν αρκετά πιο πίσω, στην 14η θέση.

Ακολουθεί η πρώτη δεκάδα των FP1 – Για τα πλήρη αποτελέσματα, δείτε ΕΔΩ

1. Fabio Quartararo (Monster Energy Yamaha MotoGP™) – 1:31.399

2. Marc Marquez (Repsol Honda Team) + 0.035

3. Brad Binder (Red Bull KTM Factory Racing) + 0.071

4. Jack Miller (Ducati Lenovo Team) + 0.143

5. Alex Rins (Team Suzuki Ecstar) + 0.165

6. Johann Zarco (Prima Pramac Racing) + 0.285

7. Jorge Martin (Prima Pramac Racing) + 0.363

8. Miguel Oliveira (Red Bull KTM Factory Racing) + 0.376

9. Aleix Espargaro (Aprilia Racing) + 0.383

10. Joan Mir (Team Suzuki Ecstar) + 0.410

Manuel Gonzalez: MotoGP, WSBK γυρνούν την πλάτη στον Παγκόσμιο Πρωταθλητή WSSP300

Η επιτυχία των Ισπανών στο MotoGP η αιτία που θα παραμένει στη Moto2!
Manuel
Από τον

Παύλο Καρατζά

4/9/2026

Ο Manuel Gonzalez, είναι αδιαμφησβήτητα ένας από τους πιο ταλαντούχους αναβάτες της γενιάς του. Έχει ήδη στεφθεί μία φορά Παγκόσμιος Πρωταθλητής και φέτος είναι το φαβορί στη Moto2, όμως απ’ ότι φαίνεται καμία ομάδα στο MotoGP δεν θα τον κάνει δικό της "παίρνοντας" άλλους από τη 2η πιο σημαντική κατηγορία του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος.

Είναι γεγονός ότι οι Ισπανοί έχουν κατακλύσει τα Παγκόσμια Πρωταθλήματα Ταχύτητας με τη χώρα τους να δουλεύει συστηματικά στην παραγωγή και ανάδειξη νέων ταλέντων με τέτοια ένταση και σχέδιο που δεν το κάνει καμία άλλη χώρα αυτή τη στιγμή. Αυτό δεν γίνεται φυσικά μόνο στον μηχανοκίνητο αθλητισμό στη χώρα της Ιβηρικής χερσονήσου που έχει την αθλητική κουλτούρα στο αίμα της και σε αυτό παίζουν φυσικά σημαντικό ρόλο και οι υποδομές της χώρας -σκεφτείτε μόνο πόσες πίστες έχει- όπως και η παιδεία που προωθείται συστηματικά γύρω από τον αθλητισμό.

Θύμα εντός εισαγωγικών αυτής της επιτυχίας των Ισπανών φαίνεται πως θα πέσει ο εξαιρετικός Manuel Gonzalez. Ο Μαδριλένος βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην κορυφή της γενικής κατάταξης της Moto2, μπροστά από τους Izan Guevara και Senna Agius και αγωνίζεται στη Moto2 από το 2021 έχοντας κατακτήσει 9 νίκες, 23 βάθρα και 9 pole positions. Το 2024, ο Manu τερμάτισε 3ος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, πέρυσι ήταν δεύτερος, ενώ φέτος είναι πρωτοπόρος μέχρι στιγμής και όλα δείχνουν ότι πηγαίνει για τον 2ο παγκόσμιο τίτλο στη σύντομη μέχρι στιγμής καριέρα του, έπειτα από εκείνων στα Supersport 300 το 2019.

Όλα καλά μέχρι εδώ για τον Ισπανό που βλέπει όμως ήδη τρεις ανταγωνιστές του στην Moto2 (Daniel Holgado, Izan Guevara και David Alonso) να έχουν κλείσει συμβόλαιο για την επόμενη σεζόν στην κορυφαία κατηγορία ενώ ένας ακόμη, ο Senna Agius από την Αυστραλία, αναμένεται σύντομα να ανακοινωθεί. Το παράδοξο είναι πως ο Gonzalez είναι μπροστά απ’ όλους τους παραπάνω στη βαθμολογία και ηγείται του πρωταθλήματος, όμως όλα δείχνουν ότι θα αγωνίζεται στην Moto2 και την επόμενη χρονιά, καθώς δεν υπάρχει χειροπιαστή πρόταση από το MotoGP και οι συζητήσεις με τις ομάδες της Ducati και BMW από τα Superbikes δεν φαίνεται να καταλήγουν κάπου.

Ο Edoardo Rovelli, μάνατζερ του Ισπανού, δήλωσε: “Κατά τη γνώμη μου, όλοι ψάχνουν τον επόμενο Marc Marquez αυτές τις μέρες. Υπάρχει αυτή η συνεχής αναζήτηση για εξαιρετικό ταλέντο, ίσως ρισκάροντας με έναν αναβάτη χωρίς να γνωρίζουν πραγματικά πώς θα αποδώσει. Και αυτά είναι πράγματα που, σε κάθε περίπτωση, ο Manu έχει αποδείξει ότι μπορεί να κάνει. Ίσως, όμως, επειδή είναι ένας πιο καθαρός και σταθερός αναβάτης, λαμβάνει λιγότερη αναγνώριση για αυτό που πραγματικά κάνει.

Είναι αλήθεια ότι ο Manu αγωνίζεται στη Moto2 εδώ και πέντε χρόνια, αλλά τα δύο πρώτα τα πέρασε σε ένα πρόγραμμα που δεν είχε σχεδιαστεί με στόχο την κατάκτηση του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος. Κάθε διαπραγμάτευση που έχω διεξάγει εκ μέρους του Manu έχει αποτύχει για διαφορετικό λόγο. Στην περίπτωση της Aruba [WSBK], από ό,τι μου είπαν, η Ducati χρειαζόταν έναν Ιταλό αναβάτη. Μιλάμε για μια ιταλική εργοστασιακή ομάδα που, λαμβάνοντας υπόψη τις τέσσερις εργοστασιακές μοτοσικλέτες στο MotoGP και το Superbike, είχε ήδη δύο Ισπανούς στο MotoGP και τον Iker Lecuona στο Superbike. Σε εκείνο το σημείο, δεν μπορούσαν να δεχτούν έναν τέταρτο Ισπανό αναβάτη, οπότε επέλεξαν να πάνε με έναν Ιταλό. Αυτός ήταν ο λόγος.

Ο Rovelli δήλωσε επίσης ότι η εξήγηση που του δόθηκε από την BMW είναι ότι η μοτοσυκλέτα, εκείνη την εποχή, δεν ανταποκρινόταν ακόμα στα πρότυπα του Manuel Gonzalez. Έπρεπε πρώτα να την εξελίξουν και στη συνέχεια, να την παραδώσουν στον Manuμ, όταν η μοτοσυκλέτα θα είναι πιο ανταγωνιστική, με ορίζοντα επικοινωνίας την επόμενη χρονιά.

Ο μάνατζερ του Gonzalez πρόσθεσε ότι ακόμη προσπαθούν να καταλάβουν τι ακριβώς πρέπει να κάνουν με την οριστική απόφαση για τον μέλλον του να μην έχει ληφθεί ακόμη: "Το MotoGP μοιάζει με ένα κλειστό κεφάλαιο, αλλά μέχρι να κατανεμηθούν επίσημα όλες οι θέσεις για το 2027, θα συνεχίσουμε να περιμένουμε. Η πιθανότερη απόφασή μας είναι να μείνουμε στη Moto2.”

Είναι κρίμα ένας τόσο ικανός αναβάτης να πέφτει θύμα της επιτυχίας της ίδιας του της χώρας και να μην μπορέσει να δείξει την αξία του στη μεγάλη κατηγορία. Θα είναι απορίας άξιο τι κίνητρο θα έχει ο Gonzalez την επόμενη σεζόν σε περίπτωση που κατακτήσει το πρωτάθλημα στην Moto2 και παραμείνει εκεί.