MotoGP 2023, Assen, P1 – Υπόθεση Marco Bezzecchi

“Μόνο” 5 Ducati στην πρώτη δεκάδα, κι ο Marc Marquez... 21ος
MotoGP 2023, Assen, P1
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

23/6/2023

Στα P1 του ολλανδικού GP ο Marco Bezzecchi ήταν σε διαφορετικό επίπεδο από τους υπόλοιπους, σημειώνοντας τον πρώτο χρόνο με το καλημέρα, και μένοντας εκεί, βελτιώνοντας συνεχώς την επίδοση του. Καλή ήταν η απόδοση του τραυματία Quartararo, με πάρα πολλά νεύρα και παράπονα στους μηχανικούς ο Bagnaia, ενώ ο Marc Marquez έκανε απλά… βόλτα, στην 21η θέση.

Ας ξεκινήσουμε με τα βραβεία των P1. Βραβείο ταχύτητας και ουσίας -εύκολα- στον Marco Bezzecchi. Βραβείο κακής επίδοσης και νεύρων (αντιμετώπιζε πρόβλημα στην αλλαγή κατεύθυνσης με τη μοτοσυκλέτα του), επίσης εύκολα, στον Pecco Bagnaia, με συνεχή λάθη (όχι όμως και πτώσεις) δεν μπορούσε να βρει ρυθμό, χώνοντας άγρια γκάζια στους μηχανικούς του στα pits. Βραβείο “οδηγώ αργά και σε σκέφτομαι” στον Marc Marquez, που έχοντας πλέον ξεπεράσει ακόμα και τα δικά του όρια υπομονής και αντοχής στις τούμπες, οδήγησε λες και έκανε βόλτα, μην πιέζοντας πουθενά και σημειώνοντας έναν από τους τελευταίους χρόνους, σχεδόν 2 δευτερόλεπτα πίσω από τον Bez. Βραβείο πιο εντυπωσιακής πτώσης; Αυτό πηγαίνει στον Johann Zarco που σύρθηκε με πάρα πολλά, σε ασφάλτινο τμήμα διαφυγής, παίρνοντας και πολλές-πολλές τούμπες, για να επιστρέψει αργά και βαριά στα pits.

MotoGP 2023, Assen, P1

Τα πρώτα 45 λεπτά των δοκιμαστικών στον "καθεδρικό ναό της ταχύτητας" ξεκίνησαν -αλλά και τελείωσαν- με καλό καιρό σε στεγνό οδόστρωμα.

Σημειώστε πως στην press conferance της Πέμπτης, ο Marc Marquez είχε δηλώσει πως δεν μπορεί να πιέσει άλλο με αυτή τη μοτοσυκλέτα, και πως θα κάνει ένα βήμα πίσω, ώστε να σταματήσει να πέφτει με την ίδια συχνότητα, έχοντας ελπίδες πως τα στοιχεία που θα μαζέψει η Honda θα βοηθήσουν τους Ιάπωνες να βελτιώσουν (αργότερα) την RCV.

Δέκα λεπτά έχουν περάσει από την έναρξη των P1, και ο Pecco Bagnaia έχει ήδη χάσει τη γραμμή του δυο φορές, με ισάριθμες εξόδους σε ασφάλτινο ευτυχώς κομμάτι, παραμένοντας όρθιος, με τον 11ο καλύτερο χρόνο μέχρι στιγμής.

MotoGP 2023, Assen, P1

Για την ώρα προηγείται ο Marco Bezzecchi, με δεύτερο τον Miguel Oliveira (που υποφέρει ακόμα από τον ώμο του) και τρίτο τον Fabio Quartararo -το Assen είναι από τις αγαπημένες πίστες του Γάλλου. Από την πλευρά της Honda ο Taka είναι 10ος και ο Marquez 18ος, ενώ στο στρατόπεδο των ΚΤΜ, Binder και Miller βρίσκονται στις θέσεις 19 και 20.

MotoGP 2023, Assen, P1

Ο Quartararo δείχνει να ταλαιπωρείται από το αριστερό του πόδι (είχε πέσει στο… τρέξιμο), χάνει τη γραμμή του μην μπορώντας να πιέσει στο αριστερό μαρσπιέ και έχει και αυτός έξοδο στο ασφάλτινο κομμάτι χωρίς πτώση, ενώ στη συνέχεια κατευθύνεται στα pits όπου τον βλέπουμε να κατεβαίνει από τη μοτοσυκλέτα του και να κατευθύνεται κουτσαίνοντας στην καρέκλα του, με τους υπόλοιπους αναβάτες να βελτιώνουν τους χρόνους τους, αφήνοντας τον αναβάτη της Yamaha 8ο ενώ απομένουν 30 λεπτά ακόμα.

Ένα λεπτό αργότερα έχουμε την πρώτη πτώση του session, με τον Augusto Fernandez να πέφτει από lowside, χωρίς να χτυπήσει.

MotoGP 2023, Assen, P1

Οι περισσότεροι αναβάτες έχουν μπει στα pits, με την πρώτη πεντάδα να αποτελείται από τους Bezzecchi (1:33.298), Zarco, Marini, Oliveira και Alex Marquez, ενώ έχουμε 8 Ducati στις 10 πρώτες θέσεις.

Είκοσι τέσσερα λεπτά πριν το τέλος βγαίνουν οι κίτρινες σημαίες λόγω πτώσης που έχει ο Oliveira, στην 1, χωρίς να χτυπήσει ο Πορτογάλος που πιέζει ολοένα και περισσότερο, βρίσκοντας εδώ τα όρια του.

Η καρό σημαία απέχει ακόμα 20 λεπτά, ο Bezzecchi παραμένει ταχύτερος, δεύτερος είναι ο…καμικάζι” Nakagami (!), και τρίτος ο Johann Zarco.

Ο Bagnaia συνεχίζει να μην βρίσκει ρυθμό, χάνοντας τη γραμμή του και χτυπώντας από θυμό τη μοτοσυκλέτα του (βρίσκεται 7ος για την ώρα), ενώ ο Enea Bastianini προσθέτει το όνομα του στους αναβάτες με πτώση, χωρίς τραυματισμό κι αυτός.

Δεκαπέντε λεπτά απομένουν, με τον Zarco να πέφτει με πολλά και να παίρνει αρκετές τούμπες, όμως παρόλο που δείχνει κάπως σοκαρισμένος από το συμβάν, γλιτώνει κι αυτός τον τραυματισμό. Για μια ακόμη φορά πεσμένος αναβάτης επιστρέφει στα pits με τη βοήθεια του ταχύτερου Αυστραλού ταξιτζή, του Jack Miller που έχει γίνει πασίγνωστος για την υπηρεσία που προσφέρει ως... Miller Taxi.

MotoGP 2023, Assen, P1

Εφτά λεπτά πριν το τέλος, στις μοτοσυκλέτες τω περισσότερων αναβατών μπαίνουν φρέσκα μαλακά ελαστικά και οι αναβάτες βγαίνουν στην πίστα σε time attack mode. Εξαίρεση αποτελεί ο Pecco, που έχει συνήθεια να μην κάνει time attack στα P1, με τον Πρωταθλητή του 2022 να συνεχίζει τα λάθη, με τη γλώσσα του σώματος του να δείχνει ξεκάθαρα τα πολλά νεύρα του, τόσο στην πίστα όσο και στα pits.

Με τις φρέσκες γόμες, πρώτος αναβάτης που ρίχνει τον χρόνο του είναι ο Jorge Martin ανεβαίνοντας τρίτος, με τον Bezzecchi να βελτιώνει ξανά και ξανά τον ταχύτερο χρόνο του (1:32.506 και κατόπιν 1:32.246), κρατώντας για την ώρα την πρώτη θέση, με δεύτερο τον Maverick Vinales.

MotoGP 2023, Assen, P1

Η καρό σημαία πέφτει, βρίσκοντας τον Fabio Quartararo στην 5η θέση, τον Pecco Bagnaia στην 12η θέση και τον Marc Marquez μόλις 21ο με χρόνο 1:34.111, πίσω από τους Lorenzo Savadori και Stefan Bradl, παρέα με τον προτελευταίο Iker Lecuona και τον τελευταίο Jonas Folger. Ο Ισπανός το είχε πει όμως, και κράτησε τον λόγο του -τουλάχιστον στα P1-, μην πιέζοντας το RCV του, αντίθετα με τον Taka που έχει ακόμα αποθέματα... κοκκάλων, πετυχαίνοντας ξανά καλά αποτελέσματα -αυτό πάντα στα δοκιμαστικά.

Η πρώτη δεκάδα των P1 έχει ως εξής:

1. Marco Bezzechi

2. Maverick Vinales

3. Alex Marquez

4. Johann Zarco

5. Fabio Quartararo

6. Luca Marini

7. Takaaki Nakagami

8. Jorge Martin

9. Jack Miller

10. Aleix Espargarao

Ετικέτες

MotoGP, Bastianini: "Η Ducati πιέζει αλλά είμαι ήρεμος”

Οι Ιταλοί πιέζουν για αποτελέσματα ωστόσο ο Bastianini δεν φαίνεται να ανησυχεί
motomag MotoGP, Bastianini: "Η Ducati πιέζει αλλά είμαι ήρεμος”
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

2/5/2024

Το συμβόλαιο του Enea Bastianini με την Ducati Lenovo Team λήγει τη φετινή χρονιά και οι μνηστήρες για τη θέση του αναμφίβολα είναι πάρα πολλοί. Τα περισσότερα συμβόλαια των αναβατών όπως διαβάσατε στο ΜΟΤΟ λήγουν στο τέλος του έτους και αυτό σημαίνει ένα πράγμα πως ο Bastianini πρέπει να φέρει αποτελέσματα τα οποία θα του προσφέρουν την ανανέωση του συμβολαίου στην εργοστασιακή ομάδα του Borgo Panigale.

Μέχρι στιγμής η θέση του Bastianini στην Ducati Lenovo Team μοιάζει με ηλεκτρική καρέκλα καθώς αγωνιστικά ο Ιταλός δεν έχει πετύχει και τα καλύτερα αποτελέσματα. Στην Jerez ο αναβάτης της ιταλικής εταιρείας στον αγώνα Sprint κατέλαβε την 13η θέση ενώ στον κυρίως αγώνα της Κυριακής τερμάτισε στην 5η θέση.

Την επομένη στο μονοήμερο τεστ που έλαβε χώρα στην ίδια πίστα ο Bastianini είχε νωρίς μία άσχημη πτώση με τον ίδιο να ολοκληρώνει την διαδικασία στην ένατη θέση. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του το τεστ ήταν θετικό καθώς κατάφερε να βρει πολλές λύσεις που θα τον βοηθήσουν για τη συνέχεια του πρωταθλήματος αν και για να λέμε την αλήθεια θα χρειαστεί ένας αγωνιστικός άθλος για να κρατήσει ο ίδιος την θέση του στην Ducati Lenovo Team.

MotoGP, Bastianini: "Η Ducati πιέζει αλλά είμαι ήρεμος”

O Bastianini αναφέρθηκε στη συνέχεια τόσο για το τεστ όσο και για την πίεση που δέχεται από την Ducati Lenovo Team ώστε να αποδώσει τα μέγιστα: “Δυστυχώς, δεν ξεκίνησε η μέρα με τον καλύτερο τρόπο. Είχα μία άσχημη πτώση στην στροφή 7. Ευτυχώς δεν τραυματίστηκα αν και αγχώθηκα όσον αφορά την δουλειά που έπρεπε να γίνει.

Στη συνέχεια ηρέμησα οπότε καταφέραμε να δουλέψουμε σε πολλούς τομείς. Βρήκαμε την σωστή ρύθμιση στο φρενάρισμα ενώ επίσης βελτιώσαμε τον ρυθμό, ωστόσο στο αργό κομμάτι της πίστας πρέπει να βελτιωθούμε περισσότερο. Στο Le Mans τα πράγματα θα είναι διαφορετικά είναι μία πίστα στην οποία έχω κερδίσει -2022- και εκεί έχω αυτοπεποίθηση.

Η ομάδα πιέζει για να έρθουν τα αποτελέσματα ωστόσο είμαι ήρεμος. Το σημαντικό στην αρχή της χρονιάς ήταν να επανακτήσω την αυτοπεποίθηση μου όσον αφορά την οδήγηση. Ήρθαν και κάποια καλά αποτελέσματα ωστόσο τώρα είναι σημαντικό να πετύχω ακόμη περισσότερα”.

Αν και τα πράγματα δεν είναι εύκολα για τον Bastianini o ίδιος δεν φαίνεται να ανησυχεί ιδιαίτερα, μένει να δούμε αν ο αναβάτης της Ducati Lenovo Team γνωρίζει ήδη τι έχουν αποφασίσει τα μεγάλα κεφάλια της Ducati Corse και παίζει εκ του ασφαλούς ή έχει κάποιον άσσο στο τσεπάκι του όσον αφορά το αγωνιστικό του μέλλον.

MotoGP, Bastianini: "Η Ducati πιέζει αλλά είμαι ήρεμος”

 

Ετικέτες