MotoGP 2023, Αυστραλία, PR - Το 1-2 η KTM με Binder και Miller, σε μπελάδες ξανά ο Bagnaia

Το δράμα των Ιαπώνων συνεχίζεται καθώς η ταχύτερη ιαπωνική μοτοσυκλέτα είναι αυτή του Rins στην δωδέκατη θέση
motomag MotoGP 2023, Αυστραλία, PR, Ταχύτερος ο Binder, σε μπελάδες ο Bagnaia
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

20/10/2023

Έκπληξη με πορτοκαλί χρώμα στα PR για το GP της Αυστραλίας, καθώς ο Brad Binder της Red Bull KTM Factory Racing ήταν ταχύτερος όλων στο PR της Παρασκευής, μπροστά από τον teammate του Jack Miller, με τον Maverick Viñales (Aprilia Racing), να σημειώνει τον τρίτο χρόνο. Όσον αφορά τη μάχη του τίτλου, ο Francesco Bagnaia (Ducati Lenovo Team), θα πρέπει να περάσει από το Q1 καθώς ολοκλήρωσε την προσπάθεια του στην ενδέκατη θέση , με τον Jorge Martin (Prima Pramac Racing), να τερματίζει τέταρτος.

Με τα βλέμματα όλων να βρίσκονται στους δύο μονομάχους του τίτλου Bagnaia και Martin, ξεκίνησε η διαδικασία του PR στην πίστα του Philip Island. Η απογευματινή περίοδος της Παρασκευής -θυμίζουμε τη διαφορά ώρας που έχουμε με την Αυστραλία- είχε μεγάλη σημασία καθώς θα βλέπαμε ποιοι αναβάτες θα περνούσαν στο Q2, έχοντας ένα πλεονέκτημα σε σχέση με αυτούς που θα πρέπει να παλέψουν από τo Q1. Με γνώμονα όλα αυτά οι περισσότεροι αναβάτες τοποθέτησαν στις μοτοσυκλέτες τους τη μαλακή γόμα ώστε να σημειώσουν έναν χρόνο που θα τους έφερνε στην πρώτη δεκάδα. Το μόνο απρόοπτο που διατάραξε την διαδικασία ήταν δύο μεγάλα πτηνά της τοπικής πανίδας τα οποία έκαναν την βόλτα τους στην πίστα με αποτέλεσμα να βγει για λίγο η κόκκινη σημαία ώστε να απομακρυνθούν.

MotoGP

Πολύ καλό ξεκίνημα στην Αυστραλία έκαναν οι Binder, Miller, Viñales οι οποίοι έδειχναν πως έχουν βρει με το καλημέρα το σωστό set-up των μοτοσυκλετών τους. Λίγο αργότερα σε αυτή την παρέα θα έμπαινε και ο Aleix Espargaro (Aprilia Racing), με τον Ισπανό να ανεβαίνει προσωρινά στην πρώτη θέση. Με τις Aprilia να κρατούν την πρωτοπορία δέκα λεπτά πριν τη λήξη της διαδικασίας, είδαμε την αντεπίθεση της Ducati και συγκεκριμένα των αναβατών της Prima Pramac Racing, με τους Jorge Martin και Johann Zarco να κατεβάζουν τους χρόνους. Ωστόσο το ιταλικό πάρτυ θα χαλούσαν λίγο αργότερα οι δύο αναβάτες της KTM. Στα τελευταία λεπτά της διαδικασίας ο Binder κατεβάζοντας συνεχώς τους χρόνους κατάφερε να βρεθεί στην πρώτη θέση, με τον αναβάτη της KTM να είναι ο μόνος που κατέβηκε κάτω από το 1:28, καθώς σημείωσε χρόνο 1:27.943. Στη δεύτερη θέση βρέθηκε ο teammate τού Miller, με τον τοπικό ήρωα να καταφέρνει στο τέλος να βρεθεί πίσω από τον Binder. Την τριάδα συμπλήρωσε ο Viñales, ο οποίος μετά τον εξαιρετικό αγώνα που έκανε στην Ινδονησία δείχνει δυνατός και στην Αυστραλία.

Τέταρτος ήταν ο Martin, με τον Ισπανό να αποκτά ένα σαφές προβάδισμα σε σχέση με τον αντίπαλο του στη μάχη του τίτλου, Bagnaia. Στην πέμπτη θέση συναντάμε τον Pol Espargaro (GASGAS Factory Racing Tech3), ο οποίος δείχνει σιγά σιγά να επανέρχεται σε ανταγωνιστικό ρυθμό μετά τον σοβαρό τραυματισμό του. Μία θέση πιο πίσω στην έκτη τερμάτισε ο Marco Bezzecchi (Mooney VR46 Racing Team), με τον Fabio Di Giannantonio (Gresini Racing MotoGP), να ολοκληρώνει την προσπάθεια του στην έβδομη θέση. Στην όγδοη θέση βρίσκουμε την πρώτη εργοστασιακή Ducati του Enea Bastianini, με τους Espargaro και Zarco να τερματίζουν στο PR, στην ένατη και δέκατη θέση αντίστοιχα.

Από την άλλη ο πρωτοπόρος του πρωταθλήματος Francesco Bagnaia (Ducati Lenovo Team), όπως και στην Ινδονησία δεν ξεκίνησε καλά με τον Ιταλό να ολοκληρώνει την προσπάθεια του στην ενδέκατη θέση και να είναι αναγκασμένος να περάσει από το Q1. Στην δωδέκατη θέση συναντάμε την “καλύτερη” ιαπωνική μοτοσυκλέτα αυτή της LCR Honda, με τον Alex Rins να δείχνει σημάδια αγωνιστικής επιστροφής μετά από τον τραυματισμό στο πόδι του. Όσον αφορά τον Marc Marquez (Repsol Honda), τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο, ο Ισπανός είχε δύο πτώσεις στο FP1 και μία στο PR, με την φράση "zero expectations" -μηδενικές προσδοκίες- την οποία είπε την Πέμπτη να τα λέει όλα για το πως θα κυλήσει το GP στην Αυστραλία για τον ίδιο. Ο Ισπανός αναβάτης της Honda τερμάτισε στην δέκατη έκτη θέση με τον Fabio Quartararo (Monster Energy Yamaha MotoGP), να τον ακολουθεί μία θέση πιο πίσω στην δέκατη έβδομη.

MotoGP

Μετά το τέλος της διαδικασίας οι οργανωτές ανακοίνωσαν πως θα υπάρξει αλλαγή στο πρόγραμμα λόγω των κακών καιρικών συνθηκών που προβλέπονται για την Κυριακή 22 Οκτωβρίου. Ο αγώνας της Κυριακής μεταφέρεται το Σάββατο 21 Οκτωβρίου στις 15:10 τοπική ώρα Αυστραλίας -07:10 ώρα Ελλάδας-, με τον Sprint Race αγώνα να διεξάγεται την Κυριακή 22 Οκτωβρίου στις 14:00 τοπική ώρα Αυστραλίας -06:00 ώρα Ελλάδας-, εφόσον το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες.

MotoGP

 

Ετικέτες

MotoGP Αυστρία: Pole position Bezzecchi από τράβηγμα Bagnaia και συμβουλευτική Rossi με πτώση Marc Marquez

Η πρώτη του pole position από το 2023
MotoGP Αυστρία: Pole position Bezzecchi από τράβηγμα Bagnaia και συμβουλευτική Rossi με πτώση Marc Marquez
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

16/8/2025

Σε ρυθμό να πάρει την pole position καθαρά χωρίς slipstreaming ήταν ο Acosta και να κάνει τους πάντες να ξεσηκωθούν, στο σπίτι της KTM που θα διεξαχθεί ο Sprint σε λίγη ώρα και αύριο ο αγώνας.

Ήταν μία χαρακτηριστική στιγμή σε μία συνολικά δύσκολη κατάταξη τόσο στην Q2 όσο και στην Q1 καθώς είχαμε πολλούς αναβάτες με μικρή διαφορά να παλεύουν για την πρώτη θέση.

Ο Marc Marquez ολοκλήρωσε την FP2 ταχύτερος όλων, όπως ήταν και μέχρι αυτή την στιγμή στην κατάταξη. Πήγαινε ολοταχώς για το ρεκόρ μάλιστα και για ακόμη μία pole position, έχοντας θέσει τον ταχύτερο χρόνο στην πρώτη προσπάθεια και πηγαίνοντας για την επόμενη προσπάθεια, έχοντας ξεκινήσει κερδίζοντας χρόνο μέχρι την πτώση.

Ο Bezzrecchi όμως από την άλλη ήταν κατάλληλα προετοιμασμένος και σύμφωνα με τα δικά του λόγια, είχε τον Rossi στο box μέχρι αργά το βράδυ να συζητούν για την στρατηγική που θα ακολουθήσει σήμερα. Καθόλου περίεργο αν εκείνος ήταν που του πρότεινε να κάνει slipstreaming στον Bagnaia και μάλιστα τόσο πιστό που όταν ο Bagnaia έφυγε από την πίστα σε έξοδο γυρνώντας στο box από τον βοηθητικό δρόμο, ο Bezzecchi μαγνητισμένος τον ακολούθησε.

Στην Q1 τα πράγματα ήταν πιο ξεκάθαρα. Οι δύο Aprilia ξεχώρισαν στο πρώτο μισό, όμως γρήγορα πολύ ο Bastianini πήρε τον καλύτερο χρόνο και το πρώτο εισιτήριο ενώ και ο Marini κατάφερε να φτάσει τον χρόνο των Aprilia. Βασικά δεν περίμενες από την Honda του Marini να κάνει κάτι τέτοιο, αλλά από την Yamaha του Quartararo που όμως δεν κατάφερε να βρει την πρόσφυση που ήθελε και για πρώτη φορά να μην πάρει ένα από τα δύο εισιτήρια για να συνεχίσει.

Bastianini και Bezzecchi ήταν οι ταχύτεροι της Q1 και ο Bastianini συνέχισε να είναι ταχύτερος του Bezzecchi σε σημεία και στην Q2 όπως ήταν και ο Acosta. Κανείς όμως δεν κατάφερε να κάνει έναν απροβλημάτιστο γύρο για να του πάρει την πρώτη θέση.

Όπως είπαμε ούτε και ο Bezzecchi θα την είχε μόνος του την πρώτη θέση πράγμα που κόβει πόντους από την προσπάθεια του Alex Marquez ο οποίος έκανε καλύτερο χρόνο από τον Bagnaia που σημαίνει πως θα μπορούσε να πάρει την pole position αν ο Bagnaia δεν τραβούσε άθελά του τον Bezzecchi.

Παρά την τραυματισμένη μοτοσυκλέτα, ο Marc Marquez κατάφερε να εξασφαλίσει μία τέταρτη θέση, έχοντας δίπλα του τον Bastianini και τον Aldeguer και πίσω του τον Acosta.

Αυτή η διάταξη εξασφαλίζει δύο δυναμιτισμένες εκκινήσεις αργότερα σήμερα και αύριο καθώς όλη η πίσω σειρά και μαζί και ο Acosta, μπορούν να παλέψουν για την πρώτη στροφή με τον Bezzecchi να ξέρει πως πρέπει να εκμεταλλευτεί την pole position αν θέλει να μείνει εμπρός και να έχει ευκαιρία απέναντι στις εργοστασιακές Ducati και έπειτα την KTM.

Έρχεται λοιπόν ένας ενδιαφέρον Sprint, τουλάχιστον για την αρχή του!

 

Κατάταξη Q2

ΘΕΣΗ

Αναβάτης

Ομάδα

Διαφ.

Χρόνος

1

72M. Bezzecchi

Aprilia Racing

 

01:28.060

2

73A. Marquez

BK8 Gresini Racing MotoGP

+0.016 / +0.016

01:28.076

3

63F. Bagnaia

Ducati Lenovo Team

+0.142 / +0.126

01:28.202

4

93M. Marquez

Ducati Lenovo Team

+0.160 / +0.018

01:28.220

5

23E. Bastianini

Red Bull KTM Tech3

+0.176 / +0.016

01:28.236

6

54F. Aldeguer

BK8 Gresini Racing MotoGP

+0.242 / +0.066

01:28.302

7

37P. Acosta

Red Bull KTM Factory Racing

+0.356 / +0.114

01:28.416

8

21F. Morbidelli

Pertamina Enduro VR46 Racing Team

+0.379 / +0.023

01:28.439

9

25R. Fernandez

Trackhouse MotoGP Team

+0.488 / +0.109

01:28.548

10

36J. Mir

Honda HRC Castrol

+0.611 / +0.123

01:28.671

11

33B. Binder

Red Bull KTM Factory Racing

+0.701 / +0.090

01:28.761

12

5J. Zarco

CASTROL Honda LCR

+0.727 / +0.026

01:28.787

Κατάταξη Q1

1

23E. Bastianini

Red Bull KTM Tech3

 

01:28.353

2

72M. Bezzecchi

Aprilia Racing

+0.056 / +0.056

01:28.409

3

10L. Marini

Honda HRC Castrol

+0.275 / +0.219

01:28.628

4

1J. Martin

Aprilia Racing

+0.311 / +0.036

01:28.664

5

49F. Di Giannantonio

Pertamina Enduro VR46 Racing Team

+0.334 / +0.023

01:28.687

6

20F. Quartararo

Monster Energy Yamaha MotoGP Team

+0.385 / +0.051

01:28.738

7

42A. Rins

Monster Energy Yamaha MotoGP Team

+0.531 / +0.146

01:28.884

8

88M. Oliveira

Prima Pramac Yamaha MotoGP

+0.671 / +0.140

01:29.024

9

79A. Ogura

Trackhouse MotoGP Team

+0.727 / +0.056

01:29.080

10

43J. Miller

Prima Pramac Yamaha MotoGP

+0.732 / +0.005

01:29.085

11

12M. Viñales

Red Bull KTM Tech3

+1.233 / +0.501

01:29.586