MotoGP 2023, Catalunya - Χάος στις πρώτες στροφές και κόκκινη σημαία - Στο ιατρικό κέντρο ο Pecco Bagnaia, μοτοσυκλέτα πέρασε πάνω από το πόδι του

Δυο διαφορετικά περιστατικά, πέντε πτώσεις στην 1 και High-side του Πρωταθλητή του 2022 αμέσως μετά
MotoGP Catalunya chaos
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

3/9/2023

Ο καιρός είναι συννεφιασμένος, με το θερμόμετρο να δείχνει 27 βαθμούς κελσίου υπό σκιά και ο αγώνας της Κυριακής ξεκινά, όμως κανείς δεν περιμένει το χάος που θα ακολουθήσει στις πρώτες δύο στροφές...

Ο Pecco κάνει μια ακόμη εξαιρετική εκκίνηση, αλλά στην πρώτη στροφή έχουμε σύγκρουση με πέντε αναβάτες πεσμένους στο χαλίκι, ενώ στη δεύτερη στροφή πέφτει και ο Bagnaia, για να βγει κόκκινη σημαία και να διακοπεί ο αγώνας πριν καλά-καλά ξεκινήσει!

Chaos

Υπεύθυνος για το χάος της πρώτης στροφής ο Enea Bastianini που είχε χρεωθεί με ποινή τριών θέσεων πριν τον αγώνα και το παράκανε από την εσωτερική, προσπαθώντας να κερδίσει θέσεις, μην καταφέρνοντας να φρενάρει και παρασύροντας... τους πάντες.

Pecco Bagnaia

Η πτώση του Bagnaia ήρθε από δική του υπαιτιότητα, όταν άνοιξε υπερβολικά το γκάζι για να εισπράξει ένα δραματικό high-side. Στη συνέχεια, καθώς ήταν πεσμένος στην πίστα ο Pecco, πέρασε πάνω από το πόδι του ο Binder!

Τώρα οι αναβάτες έχουν 5 λεπτά για να γυρίσουν στη σχάρα της εκκίνησης, που σημαίνει αγώνα δρόμου για όλους όσους έχουν πέσει, ώστε να πάρουν τις δεύτερες μοτοσυκλέτες τους, όμως στη δεύτερη στροφή ο Pecco δεν σηκώνεται και πρέπει να έρθει το ασθενοφόρο να τον παραλάβει για να τον πάει στο ιατρικό κέντρο!

Βρισκόμαστε σε αναμονή για περισσότερα νέα και για τη νέα εκκίνηση! Σημειώστε πως στη νέα εκκίνηση δεν λαμβάνει μέρος κανείς αναβάτης από την εργοστασιακή ομάδα της Ducati, γιατί και ο Bastianini είναι ακόμα στο ιατρικό κέντρο.

Ετικέτες

MotoGP Phillip Island: Ακυρώθηκε ο αγώνας εξαιτίας καιρού – Ιδανικό σενάριο για Martin

Τρίτη κατά σειρά αξονική, δείχνει καλύτερη εικόνα κατάγματος
Phillip Island Last Dance
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

25/10/2026

Για όλους τους Ευρωπαίους που ξύπνησαν νωρίς για να παρακολουθήσουν τον αγώνα διαδικτυακά, το Phillip Island τους έσβησε σήμερα κάθε αμφιβολία για το αν θα έπρεπε να συνεχίσει να υπάρχει στο ημερολόγιο των MotoGP.

Ο τελευταίος αγώνας του παγκόσμιου πρωταθλήματος στην ιστορία του, ακυρώθηκε εξαιτίας του καιρού, οι αλλαγές του οποίου είναι ένας από τους βασικούς λόγους της απόφασης να φύγουν τα MotoGP. Η μειωμένη προσέλευση θεατών επίσης σχετίζεται με την κατάσταση που επικρατεί συνήθως εκεί.

Σήμερα το πρωί δόθηκε κάθε περιθώριο αναμονής που θα μπορούσε, πριν πάρουν την απόφαση να ακυρωθεί τελείως, σενάριο το οποίο είναι άκρως θετικό για την Aprilia καθώς είχε σίγουρους χαμένους βαθμούς που τώρα μένει με την διαφορά των δέκα βαθμών που αποκτήθηκε εχθές.

Το κοντινότερο νοσοκομείο είναι 45 λεπτά μακριά που σημαίνει πως ένα σοβαρό περιστατικό που χρήζει ανάνηψη, θα οδηγούσε στο χειρότερο σενάριο.

Αντίστοιχα και στο Rally Dakar όταν τα ελικόπτερα δεν μπορούν να πετάξουν λόγω ομίχλης ακυρώνεται ολόκληρο το σκέλος, πράγμα που συμβαίνει πιο συχνά στην έρημο, από εκείνο που θα περίμενε κανείς. Είναι σημαντικό να διευκρινιστεί αυτό γιατί στην Ελλάδα επικρατεί η οχλαγωγία σε μερικά μέσα που θα τολμήσουν να μιλήσουν για σκοπιμότητα. Ο μόνος λόγος που το κάνουν αυτό, είναι γιατί μόνο εδώ ανταμείβει το κοινό εκείνον που καταφεύγει στην πρακτική αυτή, έχοντας κοντή μνήμη για να αναγνωρίσει όλα τα λάθη και τις κολοτούμπες που είναι αναπόφευκτες όταν ξεφεύγεις από την πραγματικότητα. Οι ίδιοι οι αναβάτες δεν ήθελαν να αγωνιστούν σε ένα τέτοιο σενάριο όπου υπήρχε περίπτωση να μην λάβουν το επίπεδο αντιμετώπισης που έχουν ως βάση.

Είναι κρίμα να τελειώνει έτσι η καριέρα της πίστας αυτής στο παγκόσμιο πρωτάθλημα, με τους αναβάτες να βγαίνουν για μία τελευταία παρέλαση ώστε να τιμήσουν και τους θεατές.

Ο Miller ήταν εκείνος που το διασκέδασε περισσότερο από όλους χαρίζοντας θέαμα και αποδεικνύοντας τον βαθμό πρόσφυσης που προσφέρουν τα βρόχινα ελαστικά, ένα από τα οποία έκαψε στο τέλος.

Ο Martin τώρα σπεύδει στην Βαρκελώνη με λίγο καλύτερα νέα από εκείνα που είχε αρχικά. Η νεότερη αξονική έδειξε πως έχει σπάσει μόνο κερκίδα, όχι και ωλένη.

Όπως πάντα στις συγκεκριμένες περιπτώσεις, η συντηρητική θεραπεία θα ήταν η καλύτερη λύση, αλλά δεν υπάρχει χρόνος για κάτι τέτοιο.

Στόχος του Martin και της ιατρικής του ομάδας, είναι να μπορέσει να αγωνιστεί στην Μαλαισία που σημαίνει πως θα πρέπει την Πέμπτη να πάρει το ιατρικό ΟΚ.

Για να το πετύχουν αυτό σκοπεύουν να τοποθετήσουν πλάκα τιτανίου σταθεροποιώντας την δεξιά κερκίδα με επαρκή κλινική εικόνα πως δεν θα υπάρχει μετατόπιση αν μπει στον αγώνα.

Είναι κάτι πολύ δύσκολο για αυτό και η Aprilia θα κατεβάσει και δεύτερο αναβάτη στην Μαλαισία, ώστε να βάλει στον αγώνα την δεύτερη μοτοσυκλέτα αν οι γιατροί δεν δώσουν το ΟΚ στον Martin.

Σε κάθε περίπτωση δεν είχε άλλη πιθανότητα να παραμείνει στην διεκδίκηση του τίτλου χωρίς το συγκεκριμένο χειρουργείο.

Αν δεν καταφέρει να αγωνιστεί στην Sepang τότε μαθηματικά δεν θα έχει αποκλειστεί από τον τίτλο αλλά πλέον θα πρέπει να κερδίζει και ο Marquez σταθερά να χάνει βαθμούς, είτε από πτώση, είτε από μηχανικό πρόβλημα, είτε από κάθε άλλη ατυχία.

Για αυτό και όχι απλά ποντάρουν στο να αγωνιστεί την ερχόμενη Κυριακή αλλά να καταφέρει να μείνει και κοντά στον Marquez.

Όπως είπε και η πλευρά της Ducati όμως, «εμείς ελπίζουμε να τον έχουμε απέναντί μας, είναι ο βασικός ανταγωνιστής αυτή την στιγμή και τον θέλουμε στην πίστα».

Ο Martin δεν έχει κερδίσει ποτέ στην Sepang. Το 2022 πήρε την pole position αλλά σημείωσε πτώση στον αγώνα. Είναι γρήγορος στην κατάταξη αλλά όπως έχει πει δεν έχει βρει τον τρόπο να κρατά σε καλή κατάσταση το πίσω ελαστικό για το μήκος του αγώνα. Ο Marquez έχει πάρει δύο νίκες και τέσσερα βάθρα συνολικά στην συγκεκριμένη πίστα.

Αναμένουμε την πολύ καλή έκβαση του χειρουργείου σε πρώτη φάση και έπειτα την εικόνα των επόμενων ημερών που θα καθορίσει την απόφαση του Martin.

UPDATE

Τρίτη κατά σειρά αξονική έδειξε πως το κάταγμα κερκίδας είναι χωρίς παρεκτόπηση και έτσι αποφασίζεται να ακυρωθεί το χειρουργείο και να παραμείνει εκτός Ευρώπης ο Martin. Θα ακολουθήσει υπερβαρική οξυγονοθεραπεία και θα στοχεύσει να αγωνιστεί στην Μαλαισία, κάτι που θα αποφασιστεί τελευταία στιγμή την Πέμπτη, από τους γιατρούς της διοργάνωσης!