MotoGP 2023, Catalunya, PR - Ρεκόρ πίστας από A. Espargaro, οι αναβάτες Honda και Yamaha στις 6 τελευταίες θέσεις!

Η Ευρώπη στο προσκήνιο, με την Ιαπωνία και τρεις Παγκόσμιους Πρωταθλητές στα τάρταρα
Aleix Espargaro
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

1/9/2023

Είχαμε συνηθίσει στους τελευταίους αγώνες να βλέπουμε τους αναβάτες των ιαπωνικών εργοστασίων να υποφέρουν, αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό, που να τερματίζουν στις 6 τελευταίες θέσεις οποιονδήποτε δοκιμαστικών! Σε αντιδιαστολή με την Ασία, η Ευρώπη είναι σταθερά στην κορυφή, με την Aprilia να δείχνει ικανή για τη νίκη στη Βαρκελώνη, ειδικά με τον άπιαστο την 1η μέρα Aleix Espargaro που σημείωσε νέο ρεκόρ πίστας.

Ας δούμε όμως την εξέλιξη των PR (νέο όνομα για τα χρονομετρημένα δοκιμαστικά P1 της Παρασκευής) από την αρχή τους.

Δεν έχουν περάσει δέκα λεπτά από την έναρξη των PR, και ο Takaaki Nakagami εγκαταλείπει προσωρινά την πίστα με μηχανική βλάβη.

Η πίστα είναι στεγνή και ο καιρός συνεχίζει καλός, με τον Miguel Oliveira να βρίσκεται στην κορυφή αρχικά, με 1:40.345. Από κοντά του ο Vinales, ο Binder, ο Bezzecchi και ο Zarco. Νωρίς είναι όμως ακόμα και το αποτέλεσμα αναμένεται να αλλάξει δραματικά στα επόμενα δεκάλεπτα, όταν μπουν φρέσκα μαλακά ελαστικά.

Είκοσι λεπτά μετά την έναρξη του session, ταχύτερος αναβάτης είναι ο Fabio Di Giannantonio με 1:30

Pecco Bagnaia

Στα μισά του χρόνου, πρώτος έχει περάσει ο Pecco Bagnaia με 1:40.149, με δεύτερο τον Digia και τρίτο τον Aleix Espargaro που είναι ο μόνος αναβάτης μέχρι στιγμής που έχει κάνει χρόνο 1:39, στα FP1.

Marc Marquez

Οι αναβάτες των Yamaha και Honda βρίσκονται από την 13η θέση και πίσω, με τον Marc Marquez να είναι... τελευταίος, 1,765 δευτερόλεπτα πίσω από τον Pecco!

Ο Maverick γλιτώνει την πτώση από ένα τρελό κούνημα της μοτοσυκλέτας του την τελευταία στιγμή καθώς πιέζει για χρόνο, όμως ο Raul Fernandez δεν γλιτώνει, καταλήγοντας στα χαλίκια, ευτυχώς χωρίς να τραυματιστεί.

Η πρωτιά περνά στα χέρια του Maverick με 1:40.095, με τα Aprilia και Ducati να δείχνουν τα φαβορί μέχρι στιγμής, και με τον Binder της ΚΤΜ έτοιμο να κάνει την έκπληξη. Αντίθετα, ο Jack Miller δεν μπορεί ακόμα να βρει ρυθμό, και βρίσκεται μόλις στην 17η θέση.

Δεκάξι λεπτά πριν το τέλος, ο Johann Zarco βάζει φρέσκα ελαστικά και περνά εκείνος πρώτος, με 1:40.061, χρόνο που βελτιώνει στο καπάκι, "γράφοντας" 1:40.047.

Σειρά έχει ο Digia, που γράφει τον καλύτερο χρόνο της ημέρας μέχρι στιγμής, ενώ είναι και ο πρώτος που φτάνει το 1:39 το απόγευμα, με 1:30.621.

Την απάντηση δίνει ο Maverick με 1:39.594, ενώ λίγα δευτερόλεπτα μετά τον περνά ο Aleix με 1:39.389, που είχε πάρει την pole εδώ το 2022.

Κι έρχεται ο Zarco να γράψει ταχύτερο χρόνο, με 1:39.257, με τον Γάλλο να αφήνει μέχρι στιγμής πίσω του τον ομόσταυλο του Jorge Martin (10ος μέχρι στιγμής) μαζί με όλους τους υπόλοιπους αναβάτες.

Η πρωτιά περνά στον Vinales και πάλι, με 1:39.048, με τον Ισπανό να είναι έτοιμος να κατέβει στο 1:38!

Δύο λεπτά πριν την καρό σημαία και στην πίστα επικρατεί χαμός, με Moto3 καταστάσεις, όπου οι αναβάτες προσπαθούν να εκμεταλλευθούν το slip-streaming αλλά παράλληλα να μη βοηθήσουν οι ίδιοι κάποιον άλλο αναβάτη που τους ακολουθεί.

Aleix Espargaro

Και έρχεται ένας φανταστικός Aleix Espargaro να σημειώσει νέο ρεκόρ πίστας, με χρόνο 1:38.686, μην αφήνοντας κανένα περιθώριο στους υπόλοιπους να τον αμφισβητήσουν, ενώ μια κίτρινη σημαία λόγω της εγκατάλειψης του Marini από βενζίνη ή μηχανικό πρόβλήμα ακυρώνει και αρκετούς γρήγορους γύρους -κανένας όμως ταχύτερος από του Aleix.

Aprilia και Ducati λοιπόν στις πρώτες 5 θέσεις, με τον Brad Binder πρώτο αναβάτη του Pierer Group στην 6η θέση.

Fabio Quartararo

Και οι Ιάπωνες; Καταστροφή, αφού κατέλαβαν τις 6... τελευταίες θέσεις! Quartararo και Morbidelli στις θλέσεις 17 και 18, με Marc Marquez 19ο, ακολοθούμενοι από Nakagami, Lecuona και Mir -ναι, ο Mir πίσω από τον Lecuona!

Η πρώτη δεκάδα έχει ως εξής:

1. Aleix Espargaro
2. Maverick Vinales
3. Francesco Bagnaia
4. Johann Zarco
5. Brad Binder
6. Alex Marquez
7. Marco Bezzecchi
8. Fabio Di Giannantonio
9. Enea Bastianini
10. Jorge Martin

Για τα αναλυτικά αποτελέσματα δείτε ΕΔΩ.

Ετικέτες

MotoGP - Οι υπεύθυνοι του GP της Ινδίας διαψεύδουν τα περί ακύρωσης του γύρου

"Δεν υπάρχουν προβλήματα, όσον αφορά την πληρωμή των συνεργατών, συμπεριλαμβανομένης και της Dorna"
motomagMotoGP – Στον αέρα το GP της Ινδίας
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

16/5/2024

Αν και αρχικά οι πληροφορίες που κυκλοφόρησαν ήθελαν να έχει ήδη αποφασιστεί η ακύρωση του γύρου της Ινδίας, οι υπεύθυνοι της Buddh International Circuit δηλώνουν ότι δεν υπάρχει κάποιο τέτοιο σενάριο, με τις πληρωμές να αναμένεται ότι θα γίνουν κανονικά.

Σε επεισόδιο για γερά νεύρα εξελίσσεται η υπόθεση “Ινδικό GP”, καθώς όπως σας έχουμε ενημερώσει φήμες θέλουν την 20η Μαΐου ως την ημέρα που η Dorna θα ανακοινώσει επίσημα την ακύρωση του γύρου στην πίστα Buddh. Τώρα, όμως, οι Ινδοί υπεύθυνοι για τη διοργάνωση του GP βγαίνουν στην αντεπίθεση, ισχυριζόμενοι ότι δεν υπάρχουν προβλήματα, όσον αφορά την πληρωμή των συνεργατών, συμπεριλαμβανομένης και της Dorna.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Fairstreet Sports, της διοργανώτριας εταιρείας, υπάρχει λόγος για τις οικονομικές εκκρεμότητες. Μέχρι και τις 4 Ιουνίου -ημέρα εθνικών εκλογών για την χώρα- υπάρχει ο “Πρότυπος Κώδικας Δεοντολογίας” που αφορά περιορισμών δαπανών του δημόσιου χρήματος, με στόχο την διασφάλιση ενός καθαρού εκλογικού αποτελέσματος. Άπαξ και αρθεί το εν λόγω περιοριστικό πλαίσιο, όλες οι εκκρεμείς συναλλαγές θα ολοκληρωθούν, με την Dorna να έχει λάβει έγγραφη επιβεβαίωση από την κυβέρνηση γι’ αυτό.

Ο γύρος της Ινδίας για το 2024 έχει προγραμματιστεί για τις 20-22 Σεπτεμβρίου, επομένως υπάρχει χρόνος ακόμα. Από την άλλη το ντεμπούτο του Καζακστάν μεταφέρθηκε στις 14-16 Ιουνίου, λόγω καιρικών συνθηκών, προτού τελικά αναβληθεί για “αργότερα μέσα στην σεζόν”. Για την ώρα η Dorna δεν έχει πάρει θέση πάνω στο ζήτημα, επομένως μέχρι να δούμε κάποια επίσημη ανακοίνωση από την ίδια δεν γνωρίζουμε πού ακριβώς σταματά η αλήθεια και πού ξεκινάει η παραφιλολογία.

Ετικέτες