MotoGP 2023: Διαφορετική ECU στις εργοστασιακές μοτοσυκλέτες

Δοκιμαστική χρονιά λόγω αλλαγής… καυσίμων!
1
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

7/3/2023

Φέτος οι εργοστασιακές μοτοσυκλέτες θα έχουν διαφορετικές ECU από εκείνες των δορυφορικών ομάδων. Ως γνωστόν, η ECU στα MotoGP είναι κοινή για όλους τους κατασκευαστές και την φτιάχνει η ιταλική Marelli. Καθώς πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά εξαρτήματα μιας αγωνιστικής μοτοσυκλέτας (διαχειρίζεται την λειτουργία του κινητήρα και των ηλεκτρονικών) η Dorna μαζί με τους κατασκευαστές έχει συμφωνήσει εδώ και πολλά χρόνια να χρησιμοποιούν όλοι την ίδια ECU, διότι με αυτόν τον τρόπο περιορίζουν το κόστος εξέλιξης των ηλεκτρονικών και ως ένα βαθμό εξισορροπούν την απόδοση των κινητήρων μεταξύ εργοστασιακών και δορυφορικών ομάδων.

Στα πρωταθλήματα όπως το MotoGP όπου χρησιμοποιούνται ενιαίου τύπου ECU, συνήθως ο προμηθευτής τους κάνει αναβαθμίσεις κάθε τρία ή πέντε χρόνια. Αυτό απαιτεί και την αντίστοιχη αναβάθμιση της πλεξούδας των μοτοσυκλετών. Όμως σύμφωνα με την Dorna, η ECU των MotoGP δεν έχει αλλάξει τα τελευταία δέκα χρόνια, χάρη στην πρόβλεψη της Marelli να εξασφαλίσει ένα μεγάλο στοκ εξαρτημάτων για την κατασκευή της.

2

Τώρα όμως ήρθε η ώρα της αλλαγής, καθώς από την επόμενη χρονιά στα MotoGP θα αρχίσει η χρήση των συνθετικών καυσίμων, κάτι που απαιτεί μια διαφορετική ECU.

Ο λόγος που απαιτείται νέα ECU για τα συνθετικά καύσιμα έχει να κάνει με τις παραμέτρους ασφάλειας λειτουργίας των κινητήρων.

Με λίγα λόγια θα πρέπει να προστεθούν στην ECU εξειδικευμένα πρωτόκολλα λειτουργίας που θα επιτηρούν τη λειτουργία του κινητήρα και θα τον προστατεύουν από πιθανές βλάβες που θα οφείλονται στα συνθετικά καύσιμα (π.χ. υπερθέρμανση θαλάμου καύσης).

3

Φέτος λοιπόν, οι εργοστασιακές μοτοσυκλέτες θα έχουν μια νέα ECU της Marelli η οποία έχει σχεδιαστεί για την μετάβαση στα συνθετικά καύσιμα και όπως ισχυρίζεται η Dorna δεν προσφέρει κάποιο πλεονέκτημα σε ό,τι αφορά την απόδοση των κινητήρων ή την συμπεριφορά των ηλεκτρονικών (traction control, wheelie control κ.τ.λ.).

Στόχος είναι να βεβαιωθούν για την αξιοπιστία της λειτουργία της σε συνθήκες αγώνα, αλλά και για να εκπαιδευτούν οι άνθρωποι των ομάδων στα νέα πρωτόκολλα λειτουργίας της.

 

MotoGP: Honda – Αποκαλύπτεται τo πλάνο εξέλιξης των μοτοσυκλετών της μεγάλης κατηγορίας

Ο Aleix Espargaro μιλά για τις αρμοδιότητες των δοκιμαστών του εργοστασίου
MotoGP Honda timeline
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

11/12/2025

Η άνοδος της Honda στο σύστημα concessions του MotoGP σημαίνει ότι οι εργοστασιακοί αγωνιζόμενοι δεν θα μπορούν πλέον να συμμετέχουν σε ιδιωτικές δοκιμές, επωμίζοντας μεγαλύτερο βάρος, στην εξέλιξη της μοτοσικλέτας του  2026, στους εργοστασιακούς δοκιμαστές Aleix Espargaro και Takaaki Nakagami θα, με την Honda να προχωρά και την ανάπτυξη του νέου πρωτοτύπου 850cc με ελαστικά Pirelli.

Μιλώντας στη Βαλένθια, όπου συμμετείχε ως wild-card οδηγώντας την RCV του 2026, ο Espargaro εξήγησε πώς η Honda θα κατανείμει αρμοδιότητες στο πρώτο στάδιο εξέλιξης. Επιβεβαίωσε ότι ο Nakagami θα αναλάβει την αρχική φάση δοκιμών της μοτοσικλέτας 850cc και του πακέτου Pirelli κατά τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, ενώ ο τεχνικός διευθυντής Romano Albesiano ζήτησε από τον Espargaro να παραμείνει εστιασμένος στη βελτίωση της μοτοσικλέτας του 2026, ξεκινώντας τη δουλειά πάνω στην νέα μοτοσυκλέτα των 850cc από το καλοκαίρι.

Παράλληλα, η Honda θα “παγώσει” τις προδιαγραφές του κινητήρα 1000cc από τον εναρκτήριο γύρο στην Ταϊλάνδη, όπως άλλωστε και οι Ducati, KTM και Aprilia. Ο Espargaro δήλωσε ότι φέτος η Honda παρουσίασε τρεις σημαντικές αναβαθμίσεις κινητήρα, γνωρίζοντας ότι σύντομα θα έχανε μέρος των παραχωρήσεων αν και ο ίδιος θεωρεί πως ο τωρινός κινητήρας είναι ανταγωνιστικός, με περιθώρια βελτίωσης πριν την έναρξη της σεζόν του 2026.

Με την έναρξη του νέου πρωταθλήματος, η εξέλιξη της υπάρχουσας μοτοσικλέτας των 1000cc θα μειωθεί, καθώς η Honda θα στρέψει το επίκεντρο στο πλήρες πρωτότυπο των 850cc που προγραμματίζεται για το 2027. Παρά την απώλεια των παραχωρήσεων, με την άνοδο της φέτος από το Group D στο Group C, ο Espargaro αναμένει παρόμοιο φόρτο εργασίας, καθώς από τα μέσα της χρονιάς θα μεταβεί και ο ίδιος στις δοκιμές με τα Pirelli.

Ο Espargaro αποσύρθηκε από την πλήρη αγωνιστική δράση πέρυσι και εντάχθηκε στην ομάδα δοκιμών της Honda στο πλευρό του Albesiano, ενώ και ο Nakagami μεταπήδησε στον ρόλο δοκιμαστή μετά από επτά σεζόν με την δορυφορική Honda LCR.