MotoGP 2023: Διαφορετική ECU στις εργοστασιακές μοτοσυκλέτες

Δοκιμαστική χρονιά λόγω αλλαγής… καυσίμων!
1
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

7/3/2023

Φέτος οι εργοστασιακές μοτοσυκλέτες θα έχουν διαφορετικές ECU από εκείνες των δορυφορικών ομάδων. Ως γνωστόν, η ECU στα MotoGP είναι κοινή για όλους τους κατασκευαστές και την φτιάχνει η ιταλική Marelli. Καθώς πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά εξαρτήματα μιας αγωνιστικής μοτοσυκλέτας (διαχειρίζεται την λειτουργία του κινητήρα και των ηλεκτρονικών) η Dorna μαζί με τους κατασκευαστές έχει συμφωνήσει εδώ και πολλά χρόνια να χρησιμοποιούν όλοι την ίδια ECU, διότι με αυτόν τον τρόπο περιορίζουν το κόστος εξέλιξης των ηλεκτρονικών και ως ένα βαθμό εξισορροπούν την απόδοση των κινητήρων μεταξύ εργοστασιακών και δορυφορικών ομάδων.

Στα πρωταθλήματα όπως το MotoGP όπου χρησιμοποιούνται ενιαίου τύπου ECU, συνήθως ο προμηθευτής τους κάνει αναβαθμίσεις κάθε τρία ή πέντε χρόνια. Αυτό απαιτεί και την αντίστοιχη αναβάθμιση της πλεξούδας των μοτοσυκλετών. Όμως σύμφωνα με την Dorna, η ECU των MotoGP δεν έχει αλλάξει τα τελευταία δέκα χρόνια, χάρη στην πρόβλεψη της Marelli να εξασφαλίσει ένα μεγάλο στοκ εξαρτημάτων για την κατασκευή της.

2

Τώρα όμως ήρθε η ώρα της αλλαγής, καθώς από την επόμενη χρονιά στα MotoGP θα αρχίσει η χρήση των συνθετικών καυσίμων, κάτι που απαιτεί μια διαφορετική ECU.

Ο λόγος που απαιτείται νέα ECU για τα συνθετικά καύσιμα έχει να κάνει με τις παραμέτρους ασφάλειας λειτουργίας των κινητήρων.

Με λίγα λόγια θα πρέπει να προστεθούν στην ECU εξειδικευμένα πρωτόκολλα λειτουργίας που θα επιτηρούν τη λειτουργία του κινητήρα και θα τον προστατεύουν από πιθανές βλάβες που θα οφείλονται στα συνθετικά καύσιμα (π.χ. υπερθέρμανση θαλάμου καύσης).

3

Φέτος λοιπόν, οι εργοστασιακές μοτοσυκλέτες θα έχουν μια νέα ECU της Marelli η οποία έχει σχεδιαστεί για την μετάβαση στα συνθετικά καύσιμα και όπως ισχυρίζεται η Dorna δεν προσφέρει κάποιο πλεονέκτημα σε ό,τι αφορά την απόδοση των κινητήρων ή την συμπεριφορά των ηλεκτρονικών (traction control, wheelie control κ.τ.λ.).

Στόχος είναι να βεβαιωθούν για την αξιοπιστία της λειτουργία της σε συνθήκες αγώνα, αλλά και για να εκπαιδευτούν οι άνθρωποι των ομάδων στα νέα πρωτόκολλα λειτουργίας της.

 

Fermin Aldeguer - Xάνει τον πρώτο γύρο του MotoGP

Η Gresini Racing ανακοίνωσε τον αντικαταστάτη του στο GP της Ταϊλάνδης
Fermin Aldeguer
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

12/2/2026

Τελικά ο Fermín Aldeguer δεν θα χάσει μόνο τις επερχόμενες δοκιμές στο Buriram της Ταϊλάνδης, αλλά και τον πρώτο γύρο του Πρωταθλήματος για το 2026 που διοργανώνεται στην ίδια πίστα με το παραπάνω τεστ. Όπως φαίνεται, ο Ισπανός που ανακηρύχθηκε rookie της χρονιάς το 2025 δεν έχει ακόμη αναρρώσει πλήρως, και οι πρώτες αισιόδοξες προβλέψεις που τον ήθελαν να συμμετέχει στο GP της Ταϊλάνδης διαψεύστηκαν.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη αποτελεί φυσικά σημαντικό πλήγμα για τον Ισπανό, ο οποίος θα πρέπει πλέον να περιμένει τουλάχιστον μέχρι το GP της Βραζιλίας στα τέλη Μαρτίου για να κάνει την πρώτη του εμφάνιση στη σεζόν του 2026.

Θυμίζουμε πως ο Aldeguer υπέστη κάταγμα στο αριστερό μηριαίο οστό σε ατύχημα με μοτοσυκλέτα κατά τη διάρκεια προπόνησης στη Valencia, και υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση στις αρχές Ιανουαρίου. Τώρα η ομάδα της Gresini ανακοίνωσε μέσω social media ότι ο Aldeguer δεν θα είναι έτοιμος για τον πρώτο αγώνα της χρονιάς, και θα συνεχίσει την αποκατάστασή του. "Ο Aldeguer συνεχίζει να πιέζει με αποφασιστικότητα και επιμονή. Η ανάρρωσή του προχωρά γρήγορα, αλλά όχι αρκετά ώστε να τον δούμε στην Ταϊλάνδη. Θα χάσει τα τεστ του Buriram και τον εναρκτήριο αγώνα της σεζόν."

Τη θέση του #54 στην Ταϊλάνδη θα πάρει ο Michele Pirro.

Fermin