MotoGP 2023, Ινδία - Buddh, FP1 - Bezzecchi ο πρώτος… γκουρού της πίστας

Με δεύτερο ταχύτερο αναβάτη τον… Marc Marquez!
MotoGP 2023, Ινδία, Buddh, FP1
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

22/9/2023

Ζέστη, υγρασία και το πρώτο session ever για τη μεγάλη κατηγορία του MotoGP στην πίστα του Hermann Tilke στο Buddh της Ινδίας, με τον Marco Bezzecchi να αποδεικνύεται ταχύτερος όλων, και με δεύτερο… έκπληξη, τον Marc Marquez. Αρχή είναι ακόμα φυσικά, και οι χρόνοι αναμένονται να πέσουν, μόλις οι αναβάτες βρουν τις γραμμές και τα σημεία αναφοράς τους.

Πρώτα ελεύθερα δοκιμαστικά στο ολοκαίνουργιο event για το MotoGP, και ο καιρός έχει ζέστη -30 με 32 βαθμούς- και κάποια σύννεφα, αλλά και πολλή υγρασία -και καταχνιά- που κάνει τους αναβάτες να... λιώνουν μέσα στις δερμάτινες στολές τους.

Οι αναβάτες και οι τεχνικοί έχουν πολλή δουλειά μπροστά τους, καθώς κανείς δεν έχει οδηγήσει ξανά στο Buddh, ενώ η μόνη εμπειρία που έχουν οι αγωνιζόμενοι είναι από το... video-game του MotoGP, όπου περιλαμβάνεται η πίστα!

Στα πρώτα λεπτά ο Aleix Espargaro έχει σημειώσει τον ταχύτερο χρόνο με 1:47.611, με δεύτερο τον Marc Marquez (!) και τρίτο τον Luca Marini. Αρχή είναι όμως και οι πιλότοι έχουν μπροστά τους να μάθουν πολλά, για την πίστα του Hermann Tilke, η οποία όπως και οι περισσότερες του Γερμανού σχεδιαστή έχουν σχεδιαστεί με γνώμονα τη F1 και έχουν σημεία που απαιτούν έντονο φρενάρισμα.

Τριάντα οκτώ λεπτά πριν το τέλος και ο Takaaki Nakagami πέφτει στο τέλος της ευθείας, στην 1, με πολλά, γλιστρώντας στην άσφαλτο, ευτυχώς χωρίς να χτυπήσει. Η μοτοσυκλέτα του όμως θα χρειαστεί πολλή δουλειά για να επανέλθει σε λειτουργική κατάσταση...

Τριάντα έξι λεπτά πριν το τέλος και ο Jorge Martin "γράφει" εκείνος ταχλυτερο χρόνο με 1:46.817, ενώ λίγο μετά ο Marc Marquez σώζει ένα απότομο γλίστρημα και στο καπάκι ο Quartararo εγκαταλείπει προσωρινά το session από μηχανικό πρόβλημα (πιθανώς συμπλέκτη ή κιβώτιο), το οποίο αντιμετώπισε και στην αρχή των FP1, σπρώχνοντας τη μοτοσυκλέτα του μέχρι τα pits.

Αρκετοί είναι οι αναβάτες που δυσκολεύονται να φρενάρουν στο τέλος της μεγάλης ευθείας, με τον Aleix να βγαίνει και αυτός στην αμμοπαγίδα στο τέλος της, χωρίς όμως να πέσει.

Καθώς όλοι ξεκινούν να πιέζουν, αναζητώντας σημεία αναφοράς και ιδανικές γραμμές, οι έξοδοι πολλαπλασιάζονται, με τον Bagnaia να αποτελεί το τελευταίο παράδειγμα -χωρίς όμως πτώση.

Είκοσι λεπτά πριν το τέλος, και οι δυο πρώτοι αναβάτες στη γενική βαθμολογία του Πρωταθλήματος δείχνουν να βρίσκονται σε διαφορετικές πίστες, με τον πρωτοπόρο Bagnaia να είναι μόλις 17ος, και με τον 2ο Martin να είναι ταχύτερος όλων. Όμως ο Pecco θέλει συνήθως τον χρόνο του για να προσαρμοστεί και να δείξει τι μπορεί να κάνει (ενώ δεν βάζει μαλακά και φρέσκα ελαστικά στα πρώτο session), καταφέρνοντας να βγάλει... τον λαγό μέσα από το καπέλο την τελευταία στιγμή. Θα κάνει το ίδιο και στο Buddh, ή θα δούμε μια ακόμη κυριαρχική εμφάνιση από τον Martin;

Αρχή είναι ακόμα, όμως και στην ΚΤΜ οι δυο εργοστασιακοί αναβάτες έχουν διαμετρικά αντίθετη απόδοση, με τον Jack Miller στην 6η θέση της προσωρινής κατάταξης των FP1, και με τον Binder μόλις 18ο.

Δεκαεπτά λεπτά πριν το τέλος έχουμε πτώση από τον Aleix Espargaro και αμέσως μετά από τον αδερφό του, Pol, χωρίς ευτυχώς να τραυματιστεί κανένας τους. Στη συνέχεια ο Luca Marini σημειώνει νέο ταχύτερο χρόνο, με 1:46.515.

Δέκα λεπτά πριν το τέλος, και κανείς αναβάτης της Aprilia δεν δείχνει ικανός να λύσει τον γρίφο της νέας πίστας ακόμα, με ταχύτερο όλων τον... Raul Fernandez στην 7η θέση, με 12ο τον Vinales, 14o τον Aleix και 16ο τον Oliveira.

Για την ώρα η πρώτη τριάδα είναι Martin, Marini και Bezzecchi, ενώ ακολουθούν οι αδερφοί Marquez με ταχύτερο τον Alex.

Έξι λεπτά απομένουν για την καρό σημαία, και ο Jorge Martin ανεβάζει τον πήχη με χρόνο 1:46.731, για να τον περάσει λίγα δευτερόλεπτα μετά το Vinales με 1:46.643. Και τώρα έχουν ξεκινήσει να πιέζουν όλοι, οι περισσότεροι με φρέσκα ελαστικά και μένει να δούμε πού θα καταλήξει ο χρόνος.

Η πρωτιά περνά ξανά στα χέρια του Martin, που δείχνει να έχει βγάλει άκρη από νωρίς στη νέα πίστα, με τον Bezzecchi να είναι ο πρώτος αναβάτης που πέφτει στο 1:45, με 1:45.990.

Δεύτερη πτώση για τον Pol Espargaro, ξανά ανώδυνη ευτυχώς, ενώ αρκετοί αναβάτες βλέπουμε τους γύρους τους να ακυρώνονται για παραβίαση των ορίων της πίστας.

Η καρό σημαία έχει πέσει, και... ο Marc Marquez σημειώνει τον δεύτερο ταχύτερο χρόνο όλων, πίσω από τον Bezzecchi! Εξαιρετική απόδοση, με τον επόμενο αναβάτη Honda να είναι ο Mir στη 10η θέση, με τον Nakagami 12ο.

Σημειώστε πως μετά το μηχανικό πρόβλημα του Quartararo, ο Γάλλος δεν μπήκε ξανά στο session -είχε σημειώσει μόλις 10 γύρους-, με τη Yamaha να κάνει το 19 (Fabio) και 21 (Franco).

Κι εκεί που λέγαμε για το πόσο καλά γυρίζει ο Martin, ο Ισπανός τερμάτισε μόλις 8ος, 0,620 δευτερόλεπτα πίσω από τον Bezzecchi, ενώ αντίστοιχα, μόλις έβαλε φρέσκα ελαστικά ο Binder, γύρισε πολύ ταχύτερα, τερματίζοντας τρίτος ταχύτερος.

Αμέσως μετά τα FP1, όπως συμβαίνει σε κάθε νέα πίστα, οι αναβάτες είχαν χρόνο για να εξασκηθούν σε εκκινήσεις στην ευθεία του Buddh.

Η πρώτη δεκάδα των πρώτων FP1 στην ιστορία του MotoGP στο Buddh έχει ως εξής:

1. Marco Bezzecchi, Ducati, 1:45.990

2. Marc Marquez, Honda

3. Brad Binder, KTM

4. Raul Fernandez, Aprilia

5. Maverick Vinales, Aprilia

6. Johann Zarco, Ducati

7. Luca Marini, Ducati

8. Jorge Martin, Ducati

9. Fabio Di Giannantonio, Ducati

10. Joan Mir, Honda

Ετικέτες

Alpe Adria: Νίκες Βεντούρα, Καρακώστα και Παπαγεωργίου – Όλα τα αποτελέσματα των Ελλήνων

Βάθρα και νίκες για την ελληνική αποστολή
alpe
Από τον

Παύλο Καρατζά

11/5/2026

Ο πρώτος από τους έξι γύρους του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Alpe Adria διεξήχθη στο Grobnik της Κροατίας με έντονη την ελληνική παρουσία που πέτυχε νίκες και βάθρα.

SSP 300

Ο 13χρονος Αντώνης Βεντούρας είχε πάρει την pole position στην κατηγορία και ξεκίνησε έτσι τον αγώνα από την πρώτη σειρά εκκίνησης, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως οι υπόλοιποι αναβάτες είναι κατά αρκετά χρόνια μεγαλύτεροί του. Ο Έλληνας αναβάτης βρισκόταν στον πρώτο αγώνα στο μπροστινό γκρουπ συνεχώς και τελικά πήρε τη νίκη με slipstreaming, περνώντας μπροστά ακριβώς πριν τη γραμμή του τερματισμού.

Στον δεύτερο αγώνα, το σκηνικό ήταν παρόμοιο με τον νεαρό αναβάτη να βρίσκεται συνεχώς στο μπροστινό γκρουπ, τερματίζοντας τελικά δεύτερος σε μία συνολικά εξαιρετική εμφάνιση.

 

Sportbike

Στην κατηγορία συμμετείχε η Τόνια Κορρέ που μάλιστα πραγματοποίησε τον πρώτο της αγώνα πάνω στην σέλα της Yamaha R7 που θα αγωνίζεται από φέτος. Η 15χρονη αναβάτρια προσπάθησε να προσαρμοστεί στη νέα μοτοσυκλέτα και να μαζέψει δεδομένα για την συνέχεια του πρωταθλήματος. Στον πρώτο αγώνα τερμάτισε στη 10η θέση και στον δεύτερο αγώνα βελτιώνοντας τους χρόνους της, πήρε την 8η θέση.

 

STK 1000/SBK

Ο Δημήτρης Καρακώστας ξεκίνησε τον πρώτο αγώνα από τη 10η θέση και ανέβαινε συνεχώς παίρνοντας τελικά την 5η γενικής και την πρώτη θέση στα STK 1000. Ο Έλληνας αναβάτης ξεκίνησε τον δεύτερο αγώνα από την 9η θέση, τερμάτισε στην 7η θέση γενικής και δεύτερος στην κατηγορία STK 1000.

 

SSP 600-NG/STK 600

Στην κατηγορία αυτή είχαμε τρεις ελληνικές συμμετοχές, τους Αλέξανδρο Παπαγεωργίου, Σπύρο Μάριο Φουρθιώτη και Διονύση Μάρτη. Μάλιστα ο Φουρθιώτης στάθηκε άτυχος, καθώς αντιμετώπισε την Παρασκευή μηχανικό πρόβλημα με τη μοτοσυκλέτα του και δεν κατάφερε να αγωνιστεί.

Στον πρώτο αγώνα ο Παπαγεωργίου ξεκίνησε από την 6η θέση και ο Μάρτης από την 22η. Το τέλος του αγώνα βρήκε τον Παπαγεωργίου στην έκτη θέση γενικής και την τρίτη της κατηγορίας SSP, ενώ ο Μάρτης τερμάτισε 18ος.

Στον δεύτερο αγώνα, ο Παπαγεωργίου εκκινούσε από την 6η θέση και ο Μάρτης από την 18η. Ο Παπαγεωργίου ήταν από την αρχή στο μπροστινό γκρουπ και έδινε μάχες για το βάθρο. Η καρό σημαία τον βρήκε στην 6η θέση γενικής και στην τρίτη θέση της κατηγορίας SSP, με τον Μάρτη να τερματίζει 15ος και να συλλέγει τον πρώτο του βαθμό.

Αξίζει να αναφερθεί πως ο Παπαγεωργίου κέρδισε και τον σύντομο αγώνα Sprint, ανεβαίνοντας έτσι συνολικά τρεις φορές στο βάθρο των νικητών.