MotoGP 2023, Ινδία - Buddh, FP1 - Bezzecchi ο πρώτος… γκουρού της πίστας

Με δεύτερο ταχύτερο αναβάτη τον… Marc Marquez!
MotoGP 2023, Ινδία, Buddh, FP1
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

22/9/2023

Ζέστη, υγρασία και το πρώτο session ever για τη μεγάλη κατηγορία του MotoGP στην πίστα του Hermann Tilke στο Buddh της Ινδίας, με τον Marco Bezzecchi να αποδεικνύεται ταχύτερος όλων, και με δεύτερο… έκπληξη, τον Marc Marquez. Αρχή είναι ακόμα φυσικά, και οι χρόνοι αναμένονται να πέσουν, μόλις οι αναβάτες βρουν τις γραμμές και τα σημεία αναφοράς τους.

Πρώτα ελεύθερα δοκιμαστικά στο ολοκαίνουργιο event για το MotoGP, και ο καιρός έχει ζέστη -30 με 32 βαθμούς- και κάποια σύννεφα, αλλά και πολλή υγρασία -και καταχνιά- που κάνει τους αναβάτες να... λιώνουν μέσα στις δερμάτινες στολές τους.

Οι αναβάτες και οι τεχνικοί έχουν πολλή δουλειά μπροστά τους, καθώς κανείς δεν έχει οδηγήσει ξανά στο Buddh, ενώ η μόνη εμπειρία που έχουν οι αγωνιζόμενοι είναι από το... video-game του MotoGP, όπου περιλαμβάνεται η πίστα!

Στα πρώτα λεπτά ο Aleix Espargaro έχει σημειώσει τον ταχύτερο χρόνο με 1:47.611, με δεύτερο τον Marc Marquez (!) και τρίτο τον Luca Marini. Αρχή είναι όμως και οι πιλότοι έχουν μπροστά τους να μάθουν πολλά, για την πίστα του Hermann Tilke, η οποία όπως και οι περισσότερες του Γερμανού σχεδιαστή έχουν σχεδιαστεί με γνώμονα τη F1 και έχουν σημεία που απαιτούν έντονο φρενάρισμα.

Τριάντα οκτώ λεπτά πριν το τέλος και ο Takaaki Nakagami πέφτει στο τέλος της ευθείας, στην 1, με πολλά, γλιστρώντας στην άσφαλτο, ευτυχώς χωρίς να χτυπήσει. Η μοτοσυκλέτα του όμως θα χρειαστεί πολλή δουλειά για να επανέλθει σε λειτουργική κατάσταση...

Τριάντα έξι λεπτά πριν το τέλος και ο Jorge Martin "γράφει" εκείνος ταχλυτερο χρόνο με 1:46.817, ενώ λίγο μετά ο Marc Marquez σώζει ένα απότομο γλίστρημα και στο καπάκι ο Quartararo εγκαταλείπει προσωρινά το session από μηχανικό πρόβλημα (πιθανώς συμπλέκτη ή κιβώτιο), το οποίο αντιμετώπισε και στην αρχή των FP1, σπρώχνοντας τη μοτοσυκλέτα του μέχρι τα pits.

Αρκετοί είναι οι αναβάτες που δυσκολεύονται να φρενάρουν στο τέλος της μεγάλης ευθείας, με τον Aleix να βγαίνει και αυτός στην αμμοπαγίδα στο τέλος της, χωρίς όμως να πέσει.

Καθώς όλοι ξεκινούν να πιέζουν, αναζητώντας σημεία αναφοράς και ιδανικές γραμμές, οι έξοδοι πολλαπλασιάζονται, με τον Bagnaia να αποτελεί το τελευταίο παράδειγμα -χωρίς όμως πτώση.

Είκοσι λεπτά πριν το τέλος, και οι δυο πρώτοι αναβάτες στη γενική βαθμολογία του Πρωταθλήματος δείχνουν να βρίσκονται σε διαφορετικές πίστες, με τον πρωτοπόρο Bagnaia να είναι μόλις 17ος, και με τον 2ο Martin να είναι ταχύτερος όλων. Όμως ο Pecco θέλει συνήθως τον χρόνο του για να προσαρμοστεί και να δείξει τι μπορεί να κάνει (ενώ δεν βάζει μαλακά και φρέσκα ελαστικά στα πρώτο session), καταφέρνοντας να βγάλει... τον λαγό μέσα από το καπέλο την τελευταία στιγμή. Θα κάνει το ίδιο και στο Buddh, ή θα δούμε μια ακόμη κυριαρχική εμφάνιση από τον Martin;

Αρχή είναι ακόμα, όμως και στην ΚΤΜ οι δυο εργοστασιακοί αναβάτες έχουν διαμετρικά αντίθετη απόδοση, με τον Jack Miller στην 6η θέση της προσωρινής κατάταξης των FP1, και με τον Binder μόλις 18ο.

Δεκαεπτά λεπτά πριν το τέλος έχουμε πτώση από τον Aleix Espargaro και αμέσως μετά από τον αδερφό του, Pol, χωρίς ευτυχώς να τραυματιστεί κανένας τους. Στη συνέχεια ο Luca Marini σημειώνει νέο ταχύτερο χρόνο, με 1:46.515.

Δέκα λεπτά πριν το τέλος, και κανείς αναβάτης της Aprilia δεν δείχνει ικανός να λύσει τον γρίφο της νέας πίστας ακόμα, με ταχύτερο όλων τον... Raul Fernandez στην 7η θέση, με 12ο τον Vinales, 14o τον Aleix και 16ο τον Oliveira.

Για την ώρα η πρώτη τριάδα είναι Martin, Marini και Bezzecchi, ενώ ακολουθούν οι αδερφοί Marquez με ταχύτερο τον Alex.

Έξι λεπτά απομένουν για την καρό σημαία, και ο Jorge Martin ανεβάζει τον πήχη με χρόνο 1:46.731, για να τον περάσει λίγα δευτερόλεπτα μετά το Vinales με 1:46.643. Και τώρα έχουν ξεκινήσει να πιέζουν όλοι, οι περισσότεροι με φρέσκα ελαστικά και μένει να δούμε πού θα καταλήξει ο χρόνος.

Η πρωτιά περνά ξανά στα χέρια του Martin, που δείχνει να έχει βγάλει άκρη από νωρίς στη νέα πίστα, με τον Bezzecchi να είναι ο πρώτος αναβάτης που πέφτει στο 1:45, με 1:45.990.

Δεύτερη πτώση για τον Pol Espargaro, ξανά ανώδυνη ευτυχώς, ενώ αρκετοί αναβάτες βλέπουμε τους γύρους τους να ακυρώνονται για παραβίαση των ορίων της πίστας.

Η καρό σημαία έχει πέσει, και... ο Marc Marquez σημειώνει τον δεύτερο ταχύτερο χρόνο όλων, πίσω από τον Bezzecchi! Εξαιρετική απόδοση, με τον επόμενο αναβάτη Honda να είναι ο Mir στη 10η θέση, με τον Nakagami 12ο.

Σημειώστε πως μετά το μηχανικό πρόβλημα του Quartararo, ο Γάλλος δεν μπήκε ξανά στο session -είχε σημειώσει μόλις 10 γύρους-, με τη Yamaha να κάνει το 19 (Fabio) και 21 (Franco).

Κι εκεί που λέγαμε για το πόσο καλά γυρίζει ο Martin, ο Ισπανός τερμάτισε μόλις 8ος, 0,620 δευτερόλεπτα πίσω από τον Bezzecchi, ενώ αντίστοιχα, μόλις έβαλε φρέσκα ελαστικά ο Binder, γύρισε πολύ ταχύτερα, τερματίζοντας τρίτος ταχύτερος.

Αμέσως μετά τα FP1, όπως συμβαίνει σε κάθε νέα πίστα, οι αναβάτες είχαν χρόνο για να εξασκηθούν σε εκκινήσεις στην ευθεία του Buddh.

Η πρώτη δεκάδα των πρώτων FP1 στην ιστορία του MotoGP στο Buddh έχει ως εξής:

1. Marco Bezzecchi, Ducati, 1:45.990

2. Marc Marquez, Honda

3. Brad Binder, KTM

4. Raul Fernandez, Aprilia

5. Maverick Vinales, Aprilia

6. Johann Zarco, Ducati

7. Luca Marini, Ducati

8. Jorge Martin, Ducati

9. Fabio Di Giannantonio, Ducati

10. Joan Mir, Honda

Ετικέτες

MotoGP Βαρκελώνη SPRINT: Νίκη Alex Marquez με μάχη Acosta

Μία άσχημη ημέρα για την Aprilia
MotoGP Βαρκελώνη SPRINT: Νίκη Alex Marquez με μάχη Acosta
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

16/5/2026

Ο χθεσινός άστατος καιρός που έλειψε από την κατάταξη συνέχισε να λάμπει δια της απουσίας του και μας έδωσε το καλύτερο κλίμα εδώ στην πίστα της Catalunya όπου απολαμβάνουμε την φιλοξενία της BS Battery και της Aprilia.

Οι μοτοσυκλέτες της Aprilia χρησιμοποιούν μπαταρίες της BS Battery όπως επίσης και εκκινητήρες δικούς τους και σε αυτό το πλαίσιο φιλοξενούν καλεσμένους της BS Battery στα MotoGP.

Μάλιστα από φέτος η Aprilia έχει ενοποιήσει τα box των δύο αναβατών και έχει διαμορφώσει ένα δεύτερο για πρόσβαση των προσκεκλημένων ακριβώς πάνω στην pit lane.

Σήμερα όμως δεν ήταν μία καλή ημέρα για την Aprilia. Απεναντίας ακριβώς δίπλα, στην Gresini τα χαμόγελα περίσσευαν. Ο  Alex Marquez ανέβηκε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου, μέσα στο σπίτι του, ενώ ο poleman Pedro Acosta πάλεψε να τον κρατήσει πίσω και το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας ήταν να έχουμε την πιο σφιχτή διαφορά σε Sprint, μόλις με τέσσερα εκατοστά απόσταση!

Ο Fabio Di Giannantonio συμπλήρωσε το βάθρο για την Ducati, μόλις τέσσερα δέκατα πίσω, αλλά χωρίς να δημιουργήσει την πραγματική ευκαιρία να επιτεθεί για τη νίκη.

Ο Acosta κράτησε χωρίς μάχη την πρωτιά ξεκινώντας και πρώτος χωρίς να κάνει λάθη, την ίδια στιγμή που ο Alex Marquez προσπέρασε άνετα τον Morbidelli φεύγοντας από τη γραμμή. Ο Zarco δεν υπολογίζεται πως θα φέρει την απειλή κοντά στους πρώτους, ακόμη και αν ξεκινά από τις πάνω θέσεις, τουλάχιστον με την μέχρι τώρα εικόνα. Σήμερα όμως πάλεψε στην αρχή του πρώτου γύρου για την ανατροπή του αναμενόμενου.

Για ακόμη μία φορά ο Mir δεν ξέφυγε από το δικό του πεπρωμένο και ως πρωταθλητής των πτώσεων σημείωσε άλλη σε εμπλοκή με τον Binder.

Ο Jorge Martin, που έκανε γρήγορη εκκίνηση ξεκινώντας από την 9η θέση, έδωσε την δική του μάχη με Raul Fernandez και Di Giannantonio για την 4η θέση, ενώ ο Morbidelli δέχτηκε πιέσεις στον πρώτο γύρο και κατέβηκε στην 7η θέση, μπροστά από τους συμπατριώτες του Marco Bezzecchi, Pecco Bagnaia και Luca Marini που έτσι συμπλήρωναν τους πρώτους δέκα.

Ο Fabio Quartararo έχασε έδαφος στην εκκίνηση και έμεινε στην 11η θέση, όπου σύντομα βρέθηκε υπό την πίεση του Ai Ogura ο οποίος είχε βρεθεί εκεί από 18ος στην εκκίνηση.

Πίσω στην κορυφή, ο Alex Marquez έκανε από νωρίς την πρώτη του επίθεση στον Acosta, κατευθείαν από την αρχή του 3ου γύρου, μόνο που ο αναβάτης της KTM κατάφερε να τον αποτρέψει.

Έναν γύρο μετά στην επανάληψη ο Alex Marquez τα κατάφερε και πέρασε εμπρός, όχι όμως αναίμακτα καθώς πήρε προειδοποίηση για τα όρια της πίστας και έπρεπε από εδώ και πέρα να είναι εξαιρετικά προσεκτικός.

Acosta και Alex Marquez δημιούργησαν μία δυάδα εμπρός που χάριζε το θέαμα και μαζί τους ακολουθούσαν και οι υπόλοιποι σε μικρή απόσταση, μέχρι την πτώση του Martin.

Η απουσία του άφησε τους Fernandez, Di Giannantonio και Zarco να παλεύουν για την τρίτη θέση, αλλά μόλις ο Fernandez πήρε τον έλεγχο αυτής της τριάδας, βρήκε σύντομα τρόπο να περάσει τον Acosta στην 5η στροφή του 5ου γύρου.

​Από εκεί και πέρα φαινόταν ότι η τετράδα των Alex Marquez, Fernandez, Acosta και Di Giannantonio είχε καταφέρει να ξεφύγει μπροστά, αφήνοντας τον Zarco ένα δευτερόλεπτο πίσω, ενώ οι Bezzecchi και Bagnaia έπαιζαν για την 6η θέση, ένα ακόμη δευτερόλεπτο πιο πίσω.

Οι Morbidelli, Bastianini και Marini βρίσκονταν ακόμα στην πρώτη 10άδα και όχι πολύ μακριά από το να πλησιάσουν για να χαρούμε μία πιο έντονη μάχη εμπρός.

Ακόμη πιο πίσω πάλι με σταθερό βήμα ενός δευτερολέπτου, ο Quartararo συνέχιζε να παλεύει με τον Ai Ogura, ο οποίος αποφάσισε να αφήσει την τελική επίθεση για το τέλος.

Με πέντε γύρους να απομένουν, ο Alex Marquez φαινόταν να κρατά τον έλεγχο εμπρός παρότι δεν είχε διαφορά ασφαλείας, περισσότερο διαφορά ανάσας.

Η μάχη Acosta και Zarco στη 10η στροφή βοήθησε λίγο περισσότερο αυτή την ανάσα, αλλά ο Acosta έδειχνε αποφασισμένος να παλέψει για την νίκη και μάζεψε την διαφορά αυτή.
 

Καθώς ξεκινούσε ο προτελευταίος γύρος, τους δύο Ισπανούς χώριζαν μόνο μερικά δέκατα του δευτερολέπτου, αφήνοντας τον Fernandez να υπερασπιστεί την τρίτη θέση από τον Di Giannantonio – μια αποστολή που τελικά απέτυχε, καθώς ο Ιταλός πέρασε άνετα πριν την πρώτη στροφή.

Αν και ο Acosta έμεινε στον τελευταίο γύρο κολλημένος στον πίσω τροχό της Ducati, δεν μπόρεσε να βρει τη λύση και ο Marquez πέρασε τη γραμμή του τερματισμού τέσσερα εκατοστά του δευτερολέπτου μπροστά.

Ο Di Giannantonio δεν γινόταν παρά να συμβιβαστεί με την τρίτη θέση περίπου τέσσερα δέκατα αργότερα, ενώ ο Fernandez υποχώρησε σε μια μακρινή τέταρτη θέση. Ο Zarco άντεξε στην πίεση της τελευταίας στιγμής από τον Bagnaia για να κρατήσει την 5η θέση, αφού ο Ιταλός είχε προσπεράσει τον Bezzecchi μερικούς γύρους πριν το τέλος. Ο πρωτοπόρος του πρωταθλήματος έδειχνε να δυσκολεύεται σε αυτά τα τελικά στάδια, αφήνοντας θέσεις κατά σειρά στον Morbidelli, στον ταχύτατα επερχόμενο Ai Ogura και στον Enea Bastianini σε γρήγορη διαδοχή – αν και ένα λάθος του τελευταίου στη στροφή 7 επέστρεψε τον τελευταίο διαθέσιμο βαθμό στον Bezzecchi στον τελευταίο γύρο.

Μια αρκετά κακή μέρα για το εργοστασιακό δίδυμο της Aprilia κατέληξε να έχει μικρή διαφορά στη βαθμολογία του πρωταθλήματος, με τους Bezzecchi και Martin να χωρίζονται πλέον από δύο βαθμούς. Ο Acosta ανέβηκε ξανά μπροστά από τον Di Giannantonio στην τρίτη θέση, μειώνοντας τη διαφορά του από τον Bezzecchi στους 37 βαθμούς και κρατώντας έναν βαθμό πλεονέκτημα έναντι του αντιπάλου του στην VR46.

Στο Box της Aprilia πάντως επικρατούσε ηρεμία χωρίς εντάσεις.

Ο Bezzecchi ήταν φανερά καταβεβλημένος χωρίς ιδιαίτερη όρεξη μετά τον αγώνα, ενώ ο Martin πριν τον Sprint περπατούσε κουτσαίνοντας, μετά την πτώση λίγο πιο έντονα με εμφανή πόνο αλλά χωρίς κάποιον μέσα στο box να ανησυχεί ιδιαίτερα καθώς όπως λένε, ο άνθρωπος αυτός έχει διαφορετική αντοχή στον πόνο!

ΘΕΣΗ

No.

ΑΝΑΒΑΤΗΣ

MOTO

Χρόνος

1

73

Alex Marquez

Ducati

20:02.258

2

37

Pedro Acosta

KTM

0.041

3

49

Fabio Di Giannantonio

Ducati

0.457

4

25

Raul Fernandez

Aprilia

2.928

5

5

Johann Zarco

Honda

4.764

6

63

Francesco Bagnaia

Ducati

4.894

7

21

Franco Morbidelli

Ducati

6.175

8

79

Ai Ogura

Aprilia

6.871

9

72

Marco Bezzecchi

Aprilia

7.381

10

23

Enea Bastianini

KTM

7.869

11

10

Luca Marini

Honda

8.343

12

54

Fermin Aldeguer

Ducati

9.721

13

20

Fabio Quartararo

Yamaha

10.042

14

11

Diogo Moreira

Honda

14.096

15

42

Alex Rins

Yamaha

14.166

16

43

Jack Miller

Yamaha

14.334

17

7

Toprak Razgatlioglu

Yamaha

20.452

18

47

Augusto Fernandez

Yamaha

20.558

ΠΤΩΣΕΙΣ

 

12

Maverick Viñales

KTM

10:36.895

 

89

Jorge Martin

Aprilia

03:24.105

 

33

Brad Binder

KTM

 

 

36

Joan Mir

Honda