MotoGP 2023, Ινδία - Buddh, FP1 - Bezzecchi ο πρώτος… γκουρού της πίστας

Με δεύτερο ταχύτερο αναβάτη τον… Marc Marquez!
MotoGP 2023, Ινδία, Buddh, FP1
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

22/9/2023

Ζέστη, υγρασία και το πρώτο session ever για τη μεγάλη κατηγορία του MotoGP στην πίστα του Hermann Tilke στο Buddh της Ινδίας, με τον Marco Bezzecchi να αποδεικνύεται ταχύτερος όλων, και με δεύτερο… έκπληξη, τον Marc Marquez. Αρχή είναι ακόμα φυσικά, και οι χρόνοι αναμένονται να πέσουν, μόλις οι αναβάτες βρουν τις γραμμές και τα σημεία αναφοράς τους.

Πρώτα ελεύθερα δοκιμαστικά στο ολοκαίνουργιο event για το MotoGP, και ο καιρός έχει ζέστη -30 με 32 βαθμούς- και κάποια σύννεφα, αλλά και πολλή υγρασία -και καταχνιά- που κάνει τους αναβάτες να... λιώνουν μέσα στις δερμάτινες στολές τους.

Οι αναβάτες και οι τεχνικοί έχουν πολλή δουλειά μπροστά τους, καθώς κανείς δεν έχει οδηγήσει ξανά στο Buddh, ενώ η μόνη εμπειρία που έχουν οι αγωνιζόμενοι είναι από το... video-game του MotoGP, όπου περιλαμβάνεται η πίστα!

Στα πρώτα λεπτά ο Aleix Espargaro έχει σημειώσει τον ταχύτερο χρόνο με 1:47.611, με δεύτερο τον Marc Marquez (!) και τρίτο τον Luca Marini. Αρχή είναι όμως και οι πιλότοι έχουν μπροστά τους να μάθουν πολλά, για την πίστα του Hermann Tilke, η οποία όπως και οι περισσότερες του Γερμανού σχεδιαστή έχουν σχεδιαστεί με γνώμονα τη F1 και έχουν σημεία που απαιτούν έντονο φρενάρισμα.

Τριάντα οκτώ λεπτά πριν το τέλος και ο Takaaki Nakagami πέφτει στο τέλος της ευθείας, στην 1, με πολλά, γλιστρώντας στην άσφαλτο, ευτυχώς χωρίς να χτυπήσει. Η μοτοσυκλέτα του όμως θα χρειαστεί πολλή δουλειά για να επανέλθει σε λειτουργική κατάσταση...

Τριάντα έξι λεπτά πριν το τέλος και ο Jorge Martin "γράφει" εκείνος ταχλυτερο χρόνο με 1:46.817, ενώ λίγο μετά ο Marc Marquez σώζει ένα απότομο γλίστρημα και στο καπάκι ο Quartararo εγκαταλείπει προσωρινά το session από μηχανικό πρόβλημα (πιθανώς συμπλέκτη ή κιβώτιο), το οποίο αντιμετώπισε και στην αρχή των FP1, σπρώχνοντας τη μοτοσυκλέτα του μέχρι τα pits.

Αρκετοί είναι οι αναβάτες που δυσκολεύονται να φρενάρουν στο τέλος της μεγάλης ευθείας, με τον Aleix να βγαίνει και αυτός στην αμμοπαγίδα στο τέλος της, χωρίς όμως να πέσει.

Καθώς όλοι ξεκινούν να πιέζουν, αναζητώντας σημεία αναφοράς και ιδανικές γραμμές, οι έξοδοι πολλαπλασιάζονται, με τον Bagnaia να αποτελεί το τελευταίο παράδειγμα -χωρίς όμως πτώση.

Είκοσι λεπτά πριν το τέλος, και οι δυο πρώτοι αναβάτες στη γενική βαθμολογία του Πρωταθλήματος δείχνουν να βρίσκονται σε διαφορετικές πίστες, με τον πρωτοπόρο Bagnaia να είναι μόλις 17ος, και με τον 2ο Martin να είναι ταχύτερος όλων. Όμως ο Pecco θέλει συνήθως τον χρόνο του για να προσαρμοστεί και να δείξει τι μπορεί να κάνει (ενώ δεν βάζει μαλακά και φρέσκα ελαστικά στα πρώτο session), καταφέρνοντας να βγάλει... τον λαγό μέσα από το καπέλο την τελευταία στιγμή. Θα κάνει το ίδιο και στο Buddh, ή θα δούμε μια ακόμη κυριαρχική εμφάνιση από τον Martin;

Αρχή είναι ακόμα, όμως και στην ΚΤΜ οι δυο εργοστασιακοί αναβάτες έχουν διαμετρικά αντίθετη απόδοση, με τον Jack Miller στην 6η θέση της προσωρινής κατάταξης των FP1, και με τον Binder μόλις 18ο.

Δεκαεπτά λεπτά πριν το τέλος έχουμε πτώση από τον Aleix Espargaro και αμέσως μετά από τον αδερφό του, Pol, χωρίς ευτυχώς να τραυματιστεί κανένας τους. Στη συνέχεια ο Luca Marini σημειώνει νέο ταχύτερο χρόνο, με 1:46.515.

Δέκα λεπτά πριν το τέλος, και κανείς αναβάτης της Aprilia δεν δείχνει ικανός να λύσει τον γρίφο της νέας πίστας ακόμα, με ταχύτερο όλων τον... Raul Fernandez στην 7η θέση, με 12ο τον Vinales, 14o τον Aleix και 16ο τον Oliveira.

Για την ώρα η πρώτη τριάδα είναι Martin, Marini και Bezzecchi, ενώ ακολουθούν οι αδερφοί Marquez με ταχύτερο τον Alex.

Έξι λεπτά απομένουν για την καρό σημαία, και ο Jorge Martin ανεβάζει τον πήχη με χρόνο 1:46.731, για να τον περάσει λίγα δευτερόλεπτα μετά το Vinales με 1:46.643. Και τώρα έχουν ξεκινήσει να πιέζουν όλοι, οι περισσότεροι με φρέσκα ελαστικά και μένει να δούμε πού θα καταλήξει ο χρόνος.

Η πρωτιά περνά ξανά στα χέρια του Martin, που δείχνει να έχει βγάλει άκρη από νωρίς στη νέα πίστα, με τον Bezzecchi να είναι ο πρώτος αναβάτης που πέφτει στο 1:45, με 1:45.990.

Δεύτερη πτώση για τον Pol Espargaro, ξανά ανώδυνη ευτυχώς, ενώ αρκετοί αναβάτες βλέπουμε τους γύρους τους να ακυρώνονται για παραβίαση των ορίων της πίστας.

Η καρό σημαία έχει πέσει, και... ο Marc Marquez σημειώνει τον δεύτερο ταχύτερο χρόνο όλων, πίσω από τον Bezzecchi! Εξαιρετική απόδοση, με τον επόμενο αναβάτη Honda να είναι ο Mir στη 10η θέση, με τον Nakagami 12ο.

Σημειώστε πως μετά το μηχανικό πρόβλημα του Quartararo, ο Γάλλος δεν μπήκε ξανά στο session -είχε σημειώσει μόλις 10 γύρους-, με τη Yamaha να κάνει το 19 (Fabio) και 21 (Franco).

Κι εκεί που λέγαμε για το πόσο καλά γυρίζει ο Martin, ο Ισπανός τερμάτισε μόλις 8ος, 0,620 δευτερόλεπτα πίσω από τον Bezzecchi, ενώ αντίστοιχα, μόλις έβαλε φρέσκα ελαστικά ο Binder, γύρισε πολύ ταχύτερα, τερματίζοντας τρίτος ταχύτερος.

Αμέσως μετά τα FP1, όπως συμβαίνει σε κάθε νέα πίστα, οι αναβάτες είχαν χρόνο για να εξασκηθούν σε εκκινήσεις στην ευθεία του Buddh.

Η πρώτη δεκάδα των πρώτων FP1 στην ιστορία του MotoGP στο Buddh έχει ως εξής:

1. Marco Bezzecchi, Ducati, 1:45.990

2. Marc Marquez, Honda

3. Brad Binder, KTM

4. Raul Fernandez, Aprilia

5. Maverick Vinales, Aprilia

6. Johann Zarco, Ducati

7. Luca Marini, Ducati

8. Jorge Martin, Ducati

9. Fabio Di Giannantonio, Ducati

10. Joan Mir, Honda

Ετικέτες

MotoGP Assen: Μεγάλη νίκη Ai Ogura σε αγώνα που ανακατεύει πλήρως την βαθμολογία πρωταθλήματος!

22 χρόνια από την τελευταία φορά που κέρδισε Ιάπωνας!
MotoGP Assen: Μεγάλη νίκη Ai Ogura σε αγώνα που ανακατεύει πλήρως την βαθμολογία πρωταθλήματος!
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

28/6/2026

Εκπληκτική εκκίνηση για όλες τις Aprilia με τον Martin να φεύγει εμπρός, τις δύο Trackhouse να ακολουθούν και τον Bezzecchi να έχει το δύσκολο ρόλο να υπερασπιστεί τις εργοστασιακές Ducati όπου πρώτος ήταν ο Marc Marquez.

Πριν τελειώσει ο πρώτος γύρος ο Marc Marquez είχε καταφέρει να περάσει τον Bezzecchi και εκεί στην έναρξη του δεύτερου γύρου μας χάρισε απίστευτη μάχη κάνοντας ταυτόχρονη επίθεση και στους δύο δορυφορικούς αναβάτες της Aprilia!

Κατάφερε να περάσει με τον Fernandez να επιτίθεται εκ νέου και τον Ai Ogura να τα βρίσκει χειρότερα και να μένει τέρμα πίσω από την εξάδα αυτή. Με τον Bagnaia να περνά και τον Bezzecchi και την πίεση που υπάρχει από τις τέσσερις Aprilia και τις δύο Ducati όπου παλεύουν για όλες τις θέσεις εμπρός, έρχεται το μεγάλο λάθος.

Στον 3ο γύρο ο Bezzecchi σημειώνει πτώση χάνοντας πρόσφυση από το εμπρός ελαστικό χωρίς την εμπλοκή άλλου αναβάτη!

Χάνει έτσι την πρωτοπορία στο πρωτάθλημα, όμως το πιο σημαντικό είναι πως φαίνεται να έχει χτυπήσει. Εκείνη την στιγμή δεν υπάρχει ακόμη καμία ενημέρωση για την υγεία του, πέρα από το ότι έχει τις αισθήσεις του. Δείχνει όμως πως πονά σε περισσότερα από ένα σημεία και μεταφέρεται στο ιατρικό κέντρο που θα αξιολογήσει το επόμενο βήμα.

Στο μεταξύ οι δύο πρώτοι έχουν καταφέρει μέχρι τον 5ο γύρο να δημιουργήσουν μία διαφορά ασφαλείας. Ο Martin είναι εμπρός και έχει πίσω του τον Ferandez, με τον Marc Marquez σε απόσταση 1,7 δευτερόλεπτα πίσω η οποία συνεχώς μεγαλώνει. Αυτό φέρνει τον Ai Oura πίσω του και μαζί και τον Acosta.

Τότε στην έναρξη του 6ου γύρου, ο Ai Ogura ξεπληρώνει τον Marc Marquez με τον ίδιο τρόπο που είχε κάνει ο ίδιος και τον περνά ανοίγοντας αμέσως και  την διαφορά στο ένα δευτερόλεπτο!

Στον 7ο γύρο ο Acosta κατάφερε να περάσει και εκείνος τον Marc Marquez, ο ρυθμός του οποίου έχει πέσει μετά την μάχη με τις δύο Aprilia της Trackhouse. Ενδεχομένως να μην του έχει βγει το ρίσκο που πήρε με την επιλογή ελαστικού. Ο Bagnaia είναι πλέον κολλητά με τον Marc Marquez αλλά δεν επιτίθεται γιατί ο Marc Marquez δεν έχει πει την τελευταία του λέξη και στον 8ο γύρο ξανά περνά εμπρός από τον Acosta.

Στο μεταξύ ο Fernandez έχει κάνει ορισμένες επιθέσεις στον Martin αλλά καθαρά διερευνητικά, περισσότερο δοκιμάζοντας για να είναι έτοιμος να γνωρίζει τι μπορεί να κάνει σε περίπτωση που του δοθεί η ευκαιρία αν και δύο γύρους μετά, μένει 0,6 πίσω από τον Martin. Απόσταση μεγαλύτερη από αυτό που χρειάζονται τα ελαστικά για να μην ζεσταθούν υπερβολικά.

Στον 9ο γύρο ο Acosta κάνει την επίθεσή του στον Marc Marquez στα φρένα για την πρώτη στροφή, δεν καταφέρνει να κόψει στην ώρα του και τον περνούν ξανά και οι δύο Ducati.

Ο Morbidelli πέφτει την ώρα που ο Bagnaia περνά εμπρός από τον Marc Marquez και παρόλο που ξεκολλά από την κατάσταση τροχό με τροχό, δεν καταφέρνει να πιάσει τον ρυθμό των δύο πρώτων. Αντιθέτως ο Ai Ogura που είναι στην 3η θέση έχει καταφέρει να πλησιάσει τον Fernandez και δίνει την εντύπωση πως οι τρεις πρώτες θέσεις δεν έχουν κλειδώσει.

Πάντως στον 13ο γύρο οι δύο εργοστασιακές ΚΤΜ κερδίζουν την ησυχία τους από το κυνήγι που τους έκανε ο Acosta. Όλες τις δοκιμές και την κατάταξη, ο Acosta είχε μηχανικά προβλήματα και τώρα σημείωνε άλλο ένα, το πιο βαρύ όλων. Εγκαταλείπει και βγαίνει στο box με την άμεση εικόνα να μην είναι άμεσα ξεκάθαρη, θα μπορούσε να είναι και ιατρικής φύσεως. Πράγματι λίγους γύρους αργότερα η KTM ανακοινώνει πως ο Acosta εγκατέλειψε από πόνο στο χέρι με arm-pump και η μοτοσυκλέτα του δεν είχε άλλο ένα πρόβλημα.

Τότε έγινε κάτι άλλο, εγκαταλείπει και ο Bagnaia ενώ ήταν μπροστά από τον Marc Marquez! Μέχρι να βγει η εργοστασιακή Ducati από τον αγώνα, πρόβλημα έχει και ο Ai Ogura, έχοντας κολλήσει η holshot με την μοτοσυκλέτα του να ξύνει βγάζοντας σπίθες από όλο το πίσω σύστημα ανάρτησης. Ευτυχώς όχι απλά απελευθερώνεται από το πρόβλημα αλλά επιστρέφει στον ρυθμό του και ανακτά τον χαμένο χρόνο που είχε, την στιγμή ακριβώς που ο Fernandez θα περνούσε τον Martin!

Στον 19ο γύρο η βαθμολογία του πρωταθλήματος συνεχίζει να γίνει άνω-κάτω καθώς ο Fernandez περνά εμπρός και ο Ai Ogura κάνει αμέσως την ίδια κίνηση στα φρένα της πρώτης στροφής και οι δύο Trackhouse αφήνουν την εργοστασιακή Aprilia στην τρίτη θέση!

Σε αυτό το σημείο ο Marc Marquez είναι 6 δευτερόλεπτα πίσω και έχει να παλέψει με τον Di Giannantonio που πετά τον Marc Marquez έξω και τον αναγκάζει να περάσει από την αμμοπαγίδα, έχοντας ακουμπήσει με τον Marc Marquez!

Μπροστά ο Ai Ogura ζει την καλύτερη ημέρα της ζωής του γιατί έχει περάσει εμπρός και φαίνεται να είναι έτοιμος να πάρει την νίκη γιατί ανοίγει και την απόσταση από τον Fernandez!

Ο Marc Marquez θα μπορούσε να πάρει πολλούς περισσότερους βαθμούς από μία σίγουρη 4η θέση, πριν από το περιστατικό με τον Di Giannantonio που τον έχει ρίξει στην 7η θέση και παλεύει με τον Bastianini!

Έχει μπροστά του τον Alex Marquez, πριν περάσει τον Di Giannantonio για να πάρει πίσω τους βαθμούς που έχασε. Είναι και το περισσότερο στο οποίο προέβλεπε εξαιτίας της μεγάλης απόστασης από τον Martin.

Ο Di Giannantonio τιμωρείται δικαίως για το ότι πάτησε εκτός και δεν έκοψε. Η τιμωρία του δεν είναι για την επαφή με τον Marc Marquez αλλά γιατί βγήκε εκτός πίστας και δεν έκοψε. Οι οπαδοί θα το προσπεράσουν αυτό όμως και θα μιλούν για ακόμη μία φορά για βοήθεια προς τον Marc Marquez. Στο μεταξύ ο μόνος που έχει κερδίσει από όλο αυτό είναι ο Alex Marquez που πλέον είναι στην 4η θέση.

Στο μεταξύ το σκηνικό με τον Di Giannantonio δεν έχει τελειώσει γιατί κουβαλά περισσότερη ταχύτητα από τους δύο Marquez και με ωραίο τρόπο αυτή τη φορά, περνά ακριβώς στο ίδιο σημείο τον Marc Marquez και με πιο ωραίο και καθαρό τρόπο.

Αμέσως μετά περνά και τον Alex Marquez, την στιγμή που όλοι θέλουν να δουν τι γίνεται εμπρός διότι έρχεται κάτι μεγάλο, έρχεται η πρώτη νίκη Ιάπωνα αναβάτη μετά από 22 χρόνια!

Ο Ai Ogura παίρνει την πρώτη του νίκη σε MotoGP όταν την τελευταία φορά που πήρε Ιάπωνας την νίκη, ο Ai Ogura ήταν μόλις τριών ετών!

Με την λήξη του αγώνα ο Marc Marquez χάνει άλλη μία θέση γιατί πάτησε εκτός ορίων στον τελευταίο γύρο, στην 13η στροφή, ένα μικρό τελικό κέρδος βαθμολογίας από την ατυχία του Bezzecchi, ο οποίος πλέον περνά στην δεύτερη θέση του πρωταθλήματος.

Η πλήρης ηθική ικανοποίηση για τον Ai Ogura που απέρριψε την πρόταση της Honda για να πάει με την Aprilia, θέλοντας να δώσει στον εαυτό του την καλύτερη ευκαιρία για διάκριση, έχει πλήρως ικανοποιηθεί σήμερα. Συγχαρητήρια στον Ai Ogura λοιπόν, γιατί το κατάφερε παρότι είχε και προβλήματα με την μοτοσυκλέτα του!

ΘΕΣΗ

ΑΝΑΒΑΤΗΣ

ΟΜΑΔΑ

ΧΡΟΝΟΣ

1

79A. Ogura

SuperFile Trackhouse MotoGP Team

40:21.90

2

25R. Fernandez

SuperFile Trackhouse MotoGP Team

+2.004

3

89J. Martin

Aprilia Racing

+3.512

4

49F. Di Giannantonio

Pertamina Enduro VR46 Racing Team

+9.315

5

73A. Marquez

BK8 Gresini Racing MotoGP

+10.140

6

23E. Bastianini

Red Bull KTM Tech3

+10.388

7

20F. Quartararo

Monster Energy Yamaha MotoGP Team

+19.239

8

93M. Marquez

Ducati Lenovo Team

+10.488

9

33B. Binder

Red Bull KTM Factory Racing

+19.583

10

42A. Rins

Monster Energy Yamaha MotoGP Team

+20.502

11

10L. Marini

Honda HRC Castrol

+20.869

12

43J. Miller

Prima Pramac Yamaha MotoGP

+37.444

13

12M. Viñales

Red Bull KTM Tech3

+37.544

14

11D. Moreira

Pro Honda LCR

+38.916

15

47A. Fernandez

Yamaha Factory Racing

+61.615

16

35C. Crutchlow

Castrol Honda LCR

+71.812

 

63F. Bagnaia

Ducati Lenovo Team

 
 

7T. Razgatlioglu

Prima Pramac Yamaha MotoGP

 
 

37P. Acosta

Red Bull KTM Factory Racing

 
 

21F. Morbidelli

Pertamina Enduro VR46 Racing Team

 
 

72M. Bezzecchi

Aprilia Racing