MotoGP 2023, Ινδία-Buddh, PR - O Luca Marini ταχύτερος και… όλοι μέσα στην αμμοπαγίδα της 1

Πολλά τα θύματα της πρώτης στροφής της πίστας, με εξόδους και πτώσεις στους γρήγορους γύρους
Luca Marini, Budh
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

22/9/2023

Πρωταγωνιστής των πρώτων χρονομετρημένων δοκιμαστικών στη Buddh ήταν… η πρώτη στροφή, όπου έγινε το έλα να δεις από εξόδους και πτώσεις στην αμμοπαγίδα, καθώς σχεδόν μετά από κάθε ταχύτερο προσωπικό γύρο, ο αναβάτης είχε και εκδρομή στην άμμο. Εν τέλει, οι χρόνοι έπεσαν για πρώτη φορά στο 1:44, με τον Luca Marini να αποδεικνύεται ελάχιστα ταχύτερος από τον δεύτερο Jorge Martin, με τη Ducati να κάνει το 1-2.

Ας τα πάρουμε από την αρχή. Η μέρα οδεύει προς το τέλος της, με τον ήλιο να έχει πέσει χαμηλά λόγω και της καθυστέρησης που είχαμε στην Moto3. Οι αναβάτες έχουν στη διάθεση τους 110 λεπτά για τα πρώτα χρονομετρημένα δοκιμαστικά, μεγαλύτερος χρόνος από ότι συνήθως, όπως προβλέπεται για την πρώτη δοκιμή σε νέες πίστες.

Μετά τα ελεύθερα δοκιμαστικά οι δυσκολίες στα φρένα της 1 συνεχίζονται και στα χρονομετρημένα δοκιμαστικά, με αρκετούς αναβάτες να μην μπορούν να σταματήσουν και να βγαίνουν στην αμμοπαγίδα, είτε παραμένοντας όρθιοι, είτε πέφτοντας.

Ο αναβάτης που ξεκινά τις πτώσεις είναι ο Miller -στην 1 πού αλλού-, ο οποίος κατόπιν φωνάζει και χειρονομεί στους κριτές που παλεύουν να τον... ξεκολλήσουν από την άμμο. Ίδια ιστορία και με τον Aleix, ο οποίος μπορεί να μην πέφτει αλλά με τη φόρα που έχει φτάνει στο τέλος της αμμοπαγίδες λίγο πριν το φράγμα αέρα! Κι εκείνος έχει νεύρα, με τους κριτές να ακούνε τα σχολιανά τους...

Πενήντα λεπτά πριν το τέλος, η πρώτη πεντάδα -με χρησιμοποιημένα ελαστικά- έχει ως εξής: Aleix Espargaro, 1:46.182, Jorge Martin, Marco Bezzecchi, Fabio di Giannantonio και Joan Mir. Νωρίς είναι ακόμα, οι αγωνιζόμενοι προσπαθούν να βρουν τον δρόμο τους στη νέα πίστα, ενώ όλα προβλέπεται να αλλάξουν μέχρι το τέλος των PR.

Εικοσιπέντε λεπτά μετά την έναρξη του session, ο Bezzecchi βρίσκει κάποια δέκατα, γράφοντας νέο ταχύτερο γύρο για τα PR με 1:45.993, ο δεύτερος αναβάτης που πέφτει στο 1:45, μετά τον Martin στα FP1 -με τον Ισπανό να έχει γυρίσει ελαφρώς ταχύτερα.

Τριάντα τέσσερα λεπτά πριν το τέλος, ο "Martinator" σημειώνει τον καλύτερο χρόνο της ημέρας -και της ιστορίας του MotoGP- με 1:45.672.

Επόμενο θύμα της 1, ο Luca Marini, που δείχνει να έχει γλιτώσει τα χειρότερα μετά από αποτυχημένο φρενάρισμα, όμως πλαγιάζει ελαφρώς τη μοτοσυκλέτα του στον διάδρομο διαφυγής, ο οποίος δεν κρατάει και έχει και σκόνη, και πέφτει με... 5 χλμ/ώρα.

Και η μεγάλη ευθεία της Buddh συνεχίζει να πιάνει αδιάβαστους τους αναβάτες του MotoGP, με τον Pirro να καταλήγει κι αυτός στο τέρμα της αμμοπαγίδας, δίχως να πέσει, οργώνοντας την άμμο.

Δεκαέξι λεπτά πριν το τέλος, και ο Maverick Vinales κατεβάζει κι άλλο τον καλύτερο χρόνο, με 1:45.361, μην μπορώντας όμως να φρενάρει κατόπιν στην 1, για να καταλήξει κι αυτός στην αμμοπαγίδα, δίχως να πέσει. Γενικά, οι περισσότεροι αναβάτες που σημειώνουν τον καλύτερο χρόνο τους, κατόπιν αδυνατούν να φρενάρουν στην 1...

Στο δεκαπεντάλεπτο πριν το τέλος του session, η πρώτη πεντάδα απαρτίζεται από τους Vinales, Martin, Mir (!), Marini και... Morbidelli! O Quartararo είναι 10ος, και ο Marc Marquez 14ος, ενώ καλύτερα τοποθετημένο ΚΤΜ είναι ο Brad Binder στην... 19η θέση! Ο Bagnaia είναι 12ος.

Επόμενος αναβάτης που σημειώνει ρεκόρ είναι ο Bezzecchi, 13 λεπτά πριν το τέλος, με χρόνο 1:45.246, ενώ κατόπιν... τι άλλο... δεν μπορεί να φρενάρει στην 1.

Στο δεκάλεπτο πριν το τέλος, εντυπωσιακές είναι οι επιδόσεις του Quartararo που περνά 2ος, και του Marc Marquez που περνά 5ος, όμως ακόμα δεν έχει ξεκινήσει η... λύσσα με τα φρέσκα ελαστικά.

Ο Πρωταθλητής του 2022 και πρωτοπόρος στη βαθμολογία μέχρι στιγμής Pecco Bagnaia δεν δείχνει να βρίσκει τον καλό του εαυτό, έχει μια τρομακτική στιγμή με ένα απότομο γλίστρημα πίσω, και 8 λεπτά πριν το τέλος είναι μόλις... 18ος. Βιάσου Pecco!

Εφτά λεπτά πριν την καρό σημαία, και ξεκινά το time attack, με φρέσκα μαλακά ελαστικά. Προσοχή στην 1 παιδιά!

Τέσσερα λεπτά πριν το τέλος, και ο Jorge Martin είναι ο πρώτος αναβάτης που πέφτει στο 1:44, με 1:44.790, βγαίνοντας φυσικά κατόπιν στην αμμοπαγίδα, χωρίς όμως πτώση.

Πέμπτος ανεβαίνει ο Bagnaia, που αμέσως... υποβιβάζεται μια θέση πιο πίσω από τον Aleix, που με τη δεύτερη θέση του γίνεται ο δεύτερος αναβάτης στο 1:44. Ποιος είναι τρίτος 1 λεπτό πριν το τέλος; Ο Marc Marquez!

Τριάντα δευτερόλεπτα πριν το τέλος και ο Luca Marini περνά εκείνος πρώτος για μόλις 0,008 δευτερόλεπτα από τον Martin.

Η καρό σημαία πέφτει ταυτόχρονα με κίτρινη σημαία, λόγω της 2ης σημερινής πτώσης του Nakagami.

Κι εκεί που νομίζουμε πως όλα έχουν τελειώσει, ο Brad Binder καταφέρνει να σημειώσει τον 4ο καλύτερο χρόνο, για να φάει όμως στο καπάκι ακύρωση του χρόνου του λόγω υπέρβασης των ορίων της πίστας, και να παραμείνει εκτός δεκάδας.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι προβλέψεις για κατάρριψη του ρεκόρ ταχύτητας στην ινδική πίστα δεν δείχνουν να επαληθεύονται, καθώς η στροφή πριν τη μεγάλη ευθεία είναι κλειστή, ενώ κλειστή είναι και η ένα, με τους αναβάτες να κινδυνεύουν συνεχώς με έξοδο στην άμμο όταν αργούν στα φρένα. Παράλληλα, άσχημη εικόνα προκαλεί η έλλειψη θεατών την Παρασκευή, με λίγους σκόρπιους Ινδούς φίλους του αθλήματος να βρίσκονται διάσπαρτοι στις κερκίδες της πίστας...

Στο τέλος των πρώτων χρονομετρημένων δοκιμαστικών, η πρώτη δεκάδα έχει ως εξής:

1. Luca Marini, Ducati, 1:44.782

2. Jorge Martin, Ducati

3. Aleix Espargaro, Aprilia

4. Marc Marquez, Honda

5. Marco Bezzecchi, Ducati

6. Maverick Vinales, Aprilia

7. Francesco Bagnaia, Ducati

8. Fabio Quartararo, Yamaha

9. Johann Zarco, Ducati

10. Joan Mir, Honda

Ετικέτες

Pedro Acosta - O πρώτος Παγκόσμιος Πρωταθλητής Moto2 που κερδίζει και το Triumph Triple Trophy

Στο γκαράζ του πλέον, το ειδικά εξοπλισμένο Triumph Street Triple RS 765 του θεσμού
Ο Pedro Acosta κερδίζει το Triumph Trophy Award 2023
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

1/12/2023

Πέρα από τον τίτλο της Moto2 το 2023, αλλά και μια θέση στη σχάρα εκκίνησης του MotoGP για το 2024, ο Pedro Acosta κέρδισε και τον θεσμό Triumph Triple Trophy, που είχε βραβείο ένα μοναδικό και ειδικά εξοπλισμένο από το Hinckley, Street Triple RS 765.

Ο Acosta γίνεται ο 4ος αναβάτης της Moto2 που κερδίζει το συγκεκριμένο βραβείο, απ’ όταν η Triumph ανέλαβε να προμηθεύει με μοτοσυκλέτες την κατηγορία, ενώ είναι η πρώτη φορά που τη μοτοσυκλέτα του βραβείου κερδίζει Παγκόσμιος Πρωταθλητής.

Αντίθετα με το βραβείο M Award της BMW στη μεγάλη κατηγορία, που βραβεύει τον ταχύτερο αναβάτη των δοκιμαστικών, το βραβείο της Triumph είναι πολύ πιο σύνθετο, βαθμολογώντας τους αναβάτες σε τρεις διαφορετικούς τομείς:

  • 7 βαθμοί - Καλύτερη πρόοδος σε θέσεις από την έναρξη του αγώνα έως τον τερματισμό
  • 6 βαθμοί - Pole Position
  • 5 βαθμοί - Ταχύτερος γύρος αγώνα
Ο Pedro Acosta κερδίζει το Triumph Trophy Award 2023

Οι σταθερές κορυφαίες εμφανίσεις του Acosta καθ’ όλη τη χρονιά τον βοήθησε να βαθμολογηθεί σε 9 γύρους της σεζόν για το Triumph Triple Trophy, και να απομακρυνθεί απ’ όλους τους υπόλοιπους, με τον 2ο καλύτερο αναβάτη να βαθμολογείται σε 4 γύρους.

Ο Acosta πήρε 3 pole positions (Sachsenring, Silverstone και Red Bull Ring), ενώ σημείωσε ταχύτερο γύρο αγώνα… οκτώ φορές! Ο Ισπανός “σφράγισε” την κατάκτηση του βραβείου της Triumph στη Μαλαισία, όταν 2 αναβάτες ακόμα διεκδικούσαν τη μοτοσυκλέτα (Taiga Hada, Jake Dixon.

Pedro Acosta, Red Bull KTM Ajo Team: “Χαίρομαι που κέρδισα αυτό το βραβείο, στο τέλος της ημέρας μιλάμε για μια εκπληκτική μοτοσυκλέτα. Βλέπω πολλούς αναβάτες να την χαίρονται, και ίσως ήρθε τώρα η ώρα να πάρω κι εγώ το δίπλωμα οδήγησης, ώστε να μπορώ να βγαίνω μαζί της στον δρόμο. Φορά τον ίδιο κινητήρα που χρησιμοποιούμε στη Moto2 και όλοι ξέρουμε πόσο γρήγορη είναι η Moto2. Θα έχει πλάκα να κάνω σούζες και endo καβάλα στο βραβείο μου!

Ετικέτες