MotoGP 2023, Ινδία-Buddh, PR - O Luca Marini ταχύτερος και… όλοι μέσα στην αμμοπαγίδα της 1

Πολλά τα θύματα της πρώτης στροφής της πίστας, με εξόδους και πτώσεις στους γρήγορους γύρους
Luca Marini, Budh
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

22/9/2023

Πρωταγωνιστής των πρώτων χρονομετρημένων δοκιμαστικών στη Buddh ήταν… η πρώτη στροφή, όπου έγινε το έλα να δεις από εξόδους και πτώσεις στην αμμοπαγίδα, καθώς σχεδόν μετά από κάθε ταχύτερο προσωπικό γύρο, ο αναβάτης είχε και εκδρομή στην άμμο. Εν τέλει, οι χρόνοι έπεσαν για πρώτη φορά στο 1:44, με τον Luca Marini να αποδεικνύεται ελάχιστα ταχύτερος από τον δεύτερο Jorge Martin, με τη Ducati να κάνει το 1-2.

Ας τα πάρουμε από την αρχή. Η μέρα οδεύει προς το τέλος της, με τον ήλιο να έχει πέσει χαμηλά λόγω και της καθυστέρησης που είχαμε στην Moto3. Οι αναβάτες έχουν στη διάθεση τους 110 λεπτά για τα πρώτα χρονομετρημένα δοκιμαστικά, μεγαλύτερος χρόνος από ότι συνήθως, όπως προβλέπεται για την πρώτη δοκιμή σε νέες πίστες.

Μετά τα ελεύθερα δοκιμαστικά οι δυσκολίες στα φρένα της 1 συνεχίζονται και στα χρονομετρημένα δοκιμαστικά, με αρκετούς αναβάτες να μην μπορούν να σταματήσουν και να βγαίνουν στην αμμοπαγίδα, είτε παραμένοντας όρθιοι, είτε πέφτοντας.

Ο αναβάτης που ξεκινά τις πτώσεις είναι ο Miller -στην 1 πού αλλού-, ο οποίος κατόπιν φωνάζει και χειρονομεί στους κριτές που παλεύουν να τον... ξεκολλήσουν από την άμμο. Ίδια ιστορία και με τον Aleix, ο οποίος μπορεί να μην πέφτει αλλά με τη φόρα που έχει φτάνει στο τέλος της αμμοπαγίδες λίγο πριν το φράγμα αέρα! Κι εκείνος έχει νεύρα, με τους κριτές να ακούνε τα σχολιανά τους...

Πενήντα λεπτά πριν το τέλος, η πρώτη πεντάδα -με χρησιμοποιημένα ελαστικά- έχει ως εξής: Aleix Espargaro, 1:46.182, Jorge Martin, Marco Bezzecchi, Fabio di Giannantonio και Joan Mir. Νωρίς είναι ακόμα, οι αγωνιζόμενοι προσπαθούν να βρουν τον δρόμο τους στη νέα πίστα, ενώ όλα προβλέπεται να αλλάξουν μέχρι το τέλος των PR.

Εικοσιπέντε λεπτά μετά την έναρξη του session, ο Bezzecchi βρίσκει κάποια δέκατα, γράφοντας νέο ταχύτερο γύρο για τα PR με 1:45.993, ο δεύτερος αναβάτης που πέφτει στο 1:45, μετά τον Martin στα FP1 -με τον Ισπανό να έχει γυρίσει ελαφρώς ταχύτερα.

Τριάντα τέσσερα λεπτά πριν το τέλος, ο "Martinator" σημειώνει τον καλύτερο χρόνο της ημέρας -και της ιστορίας του MotoGP- με 1:45.672.

Επόμενο θύμα της 1, ο Luca Marini, που δείχνει να έχει γλιτώσει τα χειρότερα μετά από αποτυχημένο φρενάρισμα, όμως πλαγιάζει ελαφρώς τη μοτοσυκλέτα του στον διάδρομο διαφυγής, ο οποίος δεν κρατάει και έχει και σκόνη, και πέφτει με... 5 χλμ/ώρα.

Και η μεγάλη ευθεία της Buddh συνεχίζει να πιάνει αδιάβαστους τους αναβάτες του MotoGP, με τον Pirro να καταλήγει κι αυτός στο τέρμα της αμμοπαγίδας, δίχως να πέσει, οργώνοντας την άμμο.

Δεκαέξι λεπτά πριν το τέλος, και ο Maverick Vinales κατεβάζει κι άλλο τον καλύτερο χρόνο, με 1:45.361, μην μπορώντας όμως να φρενάρει κατόπιν στην 1, για να καταλήξει κι αυτός στην αμμοπαγίδα, δίχως να πέσει. Γενικά, οι περισσότεροι αναβάτες που σημειώνουν τον καλύτερο χρόνο τους, κατόπιν αδυνατούν να φρενάρουν στην 1...

Στο δεκαπεντάλεπτο πριν το τέλος του session, η πρώτη πεντάδα απαρτίζεται από τους Vinales, Martin, Mir (!), Marini και... Morbidelli! O Quartararo είναι 10ος, και ο Marc Marquez 14ος, ενώ καλύτερα τοποθετημένο ΚΤΜ είναι ο Brad Binder στην... 19η θέση! Ο Bagnaia είναι 12ος.

Επόμενος αναβάτης που σημειώνει ρεκόρ είναι ο Bezzecchi, 13 λεπτά πριν το τέλος, με χρόνο 1:45.246, ενώ κατόπιν... τι άλλο... δεν μπορεί να φρενάρει στην 1.

Στο δεκάλεπτο πριν το τέλος, εντυπωσιακές είναι οι επιδόσεις του Quartararo που περνά 2ος, και του Marc Marquez που περνά 5ος, όμως ακόμα δεν έχει ξεκινήσει η... λύσσα με τα φρέσκα ελαστικά.

Ο Πρωταθλητής του 2022 και πρωτοπόρος στη βαθμολογία μέχρι στιγμής Pecco Bagnaia δεν δείχνει να βρίσκει τον καλό του εαυτό, έχει μια τρομακτική στιγμή με ένα απότομο γλίστρημα πίσω, και 8 λεπτά πριν το τέλος είναι μόλις... 18ος. Βιάσου Pecco!

Εφτά λεπτά πριν την καρό σημαία, και ξεκινά το time attack, με φρέσκα μαλακά ελαστικά. Προσοχή στην 1 παιδιά!

Τέσσερα λεπτά πριν το τέλος, και ο Jorge Martin είναι ο πρώτος αναβάτης που πέφτει στο 1:44, με 1:44.790, βγαίνοντας φυσικά κατόπιν στην αμμοπαγίδα, χωρίς όμως πτώση.

Πέμπτος ανεβαίνει ο Bagnaia, που αμέσως... υποβιβάζεται μια θέση πιο πίσω από τον Aleix, που με τη δεύτερη θέση του γίνεται ο δεύτερος αναβάτης στο 1:44. Ποιος είναι τρίτος 1 λεπτό πριν το τέλος; Ο Marc Marquez!

Τριάντα δευτερόλεπτα πριν το τέλος και ο Luca Marini περνά εκείνος πρώτος για μόλις 0,008 δευτερόλεπτα από τον Martin.

Η καρό σημαία πέφτει ταυτόχρονα με κίτρινη σημαία, λόγω της 2ης σημερινής πτώσης του Nakagami.

Κι εκεί που νομίζουμε πως όλα έχουν τελειώσει, ο Brad Binder καταφέρνει να σημειώσει τον 4ο καλύτερο χρόνο, για να φάει όμως στο καπάκι ακύρωση του χρόνου του λόγω υπέρβασης των ορίων της πίστας, και να παραμείνει εκτός δεκάδας.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι προβλέψεις για κατάρριψη του ρεκόρ ταχύτητας στην ινδική πίστα δεν δείχνουν να επαληθεύονται, καθώς η στροφή πριν τη μεγάλη ευθεία είναι κλειστή, ενώ κλειστή είναι και η ένα, με τους αναβάτες να κινδυνεύουν συνεχώς με έξοδο στην άμμο όταν αργούν στα φρένα. Παράλληλα, άσχημη εικόνα προκαλεί η έλλειψη θεατών την Παρασκευή, με λίγους σκόρπιους Ινδούς φίλους του αθλήματος να βρίσκονται διάσπαρτοι στις κερκίδες της πίστας...

Στο τέλος των πρώτων χρονομετρημένων δοκιμαστικών, η πρώτη δεκάδα έχει ως εξής:

1. Luca Marini, Ducati, 1:44.782

2. Jorge Martin, Ducati

3. Aleix Espargaro, Aprilia

4. Marc Marquez, Honda

5. Marco Bezzecchi, Ducati

6. Maverick Vinales, Aprilia

7. Francesco Bagnaia, Ducati

8. Fabio Quartararo, Yamaha

9. Johann Zarco, Ducati

10. Joan Mir, Honda

Ετικέτες

MotoGP, Bastianini: "Η Ducati πιέζει αλλά είμαι ήρεμος”

Οι Ιταλοί πιέζουν για αποτελέσματα ωστόσο ο Bastianini δεν φαίνεται να ανησυχεί
motomag MotoGP, Bastianini: "Η Ducati πιέζει αλλά είμαι ήρεμος”
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

2/5/2024

Το συμβόλαιο του Enea Bastianini με την Ducati Lenovo Team λήγει τη φετινή χρονιά και οι μνηστήρες για τη θέση του αναμφίβολα είναι πάρα πολλοί. Τα περισσότερα συμβόλαια των αναβατών όπως διαβάσατε στο ΜΟΤΟ λήγουν στο τέλος του έτους και αυτό σημαίνει ένα πράγμα πως ο Bastianini πρέπει να φέρει αποτελέσματα τα οποία θα του προσφέρουν την ανανέωση του συμβολαίου στην εργοστασιακή ομάδα του Borgo Panigale.

Μέχρι στιγμής η θέση του Bastianini στην Ducati Lenovo Team μοιάζει με ηλεκτρική καρέκλα καθώς αγωνιστικά ο Ιταλός δεν έχει πετύχει και τα καλύτερα αποτελέσματα. Στην Jerez ο αναβάτης της ιταλικής εταιρείας στον αγώνα Sprint κατέλαβε την 13η θέση ενώ στον κυρίως αγώνα της Κυριακής τερμάτισε στην 5η θέση.

Την επομένη στο μονοήμερο τεστ που έλαβε χώρα στην ίδια πίστα ο Bastianini είχε νωρίς μία άσχημη πτώση με τον ίδιο να ολοκληρώνει την διαδικασία στην ένατη θέση. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του το τεστ ήταν θετικό καθώς κατάφερε να βρει πολλές λύσεις που θα τον βοηθήσουν για τη συνέχεια του πρωταθλήματος αν και για να λέμε την αλήθεια θα χρειαστεί ένας αγωνιστικός άθλος για να κρατήσει ο ίδιος την θέση του στην Ducati Lenovo Team.

MotoGP, Bastianini: "Η Ducati πιέζει αλλά είμαι ήρεμος”

O Bastianini αναφέρθηκε στη συνέχεια τόσο για το τεστ όσο και για την πίεση που δέχεται από την Ducati Lenovo Team ώστε να αποδώσει τα μέγιστα: “Δυστυχώς, δεν ξεκίνησε η μέρα με τον καλύτερο τρόπο. Είχα μία άσχημη πτώση στην στροφή 7. Ευτυχώς δεν τραυματίστηκα αν και αγχώθηκα όσον αφορά την δουλειά που έπρεπε να γίνει.

Στη συνέχεια ηρέμησα οπότε καταφέραμε να δουλέψουμε σε πολλούς τομείς. Βρήκαμε την σωστή ρύθμιση στο φρενάρισμα ενώ επίσης βελτιώσαμε τον ρυθμό, ωστόσο στο αργό κομμάτι της πίστας πρέπει να βελτιωθούμε περισσότερο. Στο Le Mans τα πράγματα θα είναι διαφορετικά είναι μία πίστα στην οποία έχω κερδίσει -2022- και εκεί έχω αυτοπεποίθηση.

Η ομάδα πιέζει για να έρθουν τα αποτελέσματα ωστόσο είμαι ήρεμος. Το σημαντικό στην αρχή της χρονιάς ήταν να επανακτήσω την αυτοπεποίθηση μου όσον αφορά την οδήγηση. Ήρθαν και κάποια καλά αποτελέσματα ωστόσο τώρα είναι σημαντικό να πετύχω ακόμη περισσότερα”.

Αν και τα πράγματα δεν είναι εύκολα για τον Bastianini o ίδιος δεν φαίνεται να ανησυχεί ιδιαίτερα, μένει να δούμε αν ο αναβάτης της Ducati Lenovo Team γνωρίζει ήδη τι έχουν αποφασίσει τα μεγάλα κεφάλια της Ducati Corse και παίζει εκ του ασφαλούς ή έχει κάποιον άσσο στο τσεπάκι του όσον αφορά το αγωνιστικό του μέλλον.

MotoGP, Bastianini: "Η Ducati πιέζει αλλά είμαι ήρεμος”

 

Ετικέτες