MotoGP 2023, Le Mans, Sprint Race - O Jorge Martin παίρνει την πρώτη του νίκη για φέτος

Δεύτερος ο Brad Binder της ΚΤΜ και τρίτος ο Πρωταθλητής 2022 Pecco Bagnaia
Jorge Martin wins
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

13/5/2023

Στον αγώνα Sprint του Σαββάτου στο χιλιοστό GP της ιστορίας του θεσμού, ο Jorge Martin κατάφερε επιτέλους να συνδυάσει τη γνωστή ταχύτητα που διαθέτει με ωριμότητα και σταθερότητα, για να πάρει τη νίκη -μόλις η δεύτερη του σε τρία χρόνια αγωνιστικής εμπλοκής στο MotoGP. Δεύτερος ήταν ο “take no prisoners” Brad Binder της ΚΤΜ, που μας χάρισε και πάλι απολαυστικές πλαγιολισθήσεις με το RC16 του, ενώ παρά την… κοιλιά που έκανε αρχικά στον αγώνα, ο Pecco Bagnaia “ξύπνησε” και πήρε την τελευταία θέση στο βάθρο.

O αγώνας ξεκίνησε με ήλιο και με τις πιο υψηλές θερμοκρασίας μέχρι στιγμής, ενώ στην εκκίνηση ο Pole-man Pecco Bagnaia παρέμεινε μπροστά, αντίθετα με τον Marc Marquez που έχασε έδαφος και θέσεις από τους Jorge Martin και Jack Miller. Bagnaia και Martin φεύγουν μπροστά, με δεύτερο δίδυμο ελάχιστα πιο πίσω τους Miller και Marquez. Η εκκίνηση ήταν λίγο “κατάσταση πανικού” με πολλούς αναβάτες να προσπαθούν να χωρέσουν στην ίδια στροφή, ευτυχώς όμως δεν έχουμε πτώση ή σύγκρουση.

Jack Miller

Στον δεύτερο κιόλας γύρο έχουμε απώλεια ενός από τα φαβορί, με τον Jack Miller να πέφτει και εγκαταλείπει, ενώ αμέσως μετά ξεκινά μάχη μεταξύ Binder και Marini, με τους δυο πιλότους να έχουν επαφή -ευτυχώς χωρίς δυσάρεστα επακόλουθα-, και με τον Binder να περνά 4ος, γράφοντας και ταχύτερο γύρο. Κάπως έτσι οι 5 πρώτοι έχουν δημιουργήσει μικρή διαφορά από τον 6ο Aleix Espargaro.

O Martin δείχνει πολύ γρήγορος, απειλώντας και πιέζοντας τον Bagnaia, ενώ το ίδιο κάνει και ο Binder στον Marquez.

Στον τρίτο γύρο ο Martin περνά μπροστά, με τον Marquez να απαντά άμεσα σε μια προσπέραση του Binder, περνώντας και πάλι 3ος. Ο αναβάτης της ΚΤΜ οδηγεί όπως και στη Jerez με θεαματικές πλαγιολισθήσεις, ενώ ο Martin ξεκινά να κάνει διαφορά!

Marc Marquez

Εννέα γύρους πριν τον τέλος ο Marquez προσπαθεί να περάσει τον Pecco που δεν βρίσκει ρυθμό -ή παλεύει με κάποιο τεχνικό πρόβλημα-, αλλά αυτός που επωφελείται είναι ο Binder που περνάει και τους δυο σε μια επιθετική αλλά καθαρή κίνηση και αρχίζει να χτίζει και αυτός διαφορά.

Marquez, Marini, Pecco

Έναν γύρο αργότερα ο Marquez καταφέρνει να περάσει και αυτός τον Bagnaia, ενώ αμέσως μετά τον περνά και ο Marini, με τον πρωταθλητή του 2022 να απαντά, περνώντας με τη σειρά του τον αναβάτη της VR46.

Augusto Fernandez

Εντωμεταξύ έχουμε πτώση του Augusto Fernandez της GASGAS,

Ο ηγέτης του αγώνα Martin βρίσκεται 1,5 δευτερόλεπτα μπροστά από τον 2ο Binder, ο οποίος με τη σειρά του έχει διαφορά 1,8 δευτερόλεπτα από τον 3ο Marquez. Ο Bagnaia, που δείχνει να έχει βρει και πάλι τον καλό του εαυτό, έχει ξεκινήσει να πιέζει τον Marquez, και ο Marini τον Bagnaia. Μπροστά Martin και Binder κάνουν μοναχικούς αγώνες ο καθένας, ανεβάζοντας συνεχώς τη διαφορά τους από τους υπόλοιπους.

Το Le Mans δεν εξελίσσεται καλά για τα εργοστάσια των Yamaha και Aprilia, με τον Quartararo 8ο, τον Aleix Espargaro στην 9η θέση και τον Vinales 11ο.

Πέντε γύρους πριν το τέλος και έχουμε πτώση για τον Jonas Folger.

Η μάχη για την 3η θέση είναι αυτή που έχει στρέψει τις κάμερες πάνω της, με τον Bagnaia να βρίσκεται στη ρόδα του Marquez και να καταφέρνει να τον περάσει 4 γύρους πριν το τέλος του αγώνα των 13 γύρων.

Fabio Quartararo

Τέσσερις γύρους πριν το τέλος, και με το που πηγαίνει ο σκηνοθέτης στον Quartararo για πρώτη φορά στον αγώνα... ο Γάλλος πέφτει και εγκαταλείπει! Απογοήτευση για τους Γάλλους και για τους οπαδούς της Yamaha.

Luca Marini

Στον 10ο γύρο τον Marquez περνά και ο Marini, με τον Ισπανό να έχει ρίξει την απόδοση του, γυρίζοντας αρκετά πιο αργά από τους πιλότους που τον ακολουθούν, και πλέον απειλείται και από τον Zarco.

Οι τρεις πρώτοι έχουν απομακρυνθεί, με διαφορά μεταξύ τους, με το ενδιαφέρον να έχει μετατεθεί πλέον στο αν ο Marquez καταφέρει να απαντήσει στον Marini ή αν θα μπορέσει ο Zarco να περάσει τον αναβάτη του HRC. Στον τελευταίο γύρο ο Zarco χάνει τη γραμμή του, δίνοντας ανάσα στον Marquez, ο οποίος κρατά την 4η θέση, παλεύοντας μέχρι το τέλος για να περάσει τον Marini.

Martin

Τελικά δεν θα έχουμε άλλη μάχη ή προσπέραση μέχρι την καρό σημαία, με τον Jorge Martin να κερδίζει τον αγώνα, τον Binder δεύτερο και τρίτο τον Bagnaia.

Ακολουθεί η κατάταξη του αγώνα Sprint του Le Mans.

1. Jorge Martin

2. Brad Binder

3. Francesco Bagnaia

4. Luca Marini

5. Marc Marquez

6. Johann Zarco

7. Marco Bezzecchi

8. Aleix Espargaro

9. Maverick Vinales

10. Takaaki Nakagami

11. Alex Rins

12. Fabio Di Giannantonio

13. Franco Morbidelli

14. Joan Mir

15. Alex Marquez

16. Danilo Petrucci

17. Luca Savadori

Και τέλος το TOP-10 των αναβατών στο Πρωτάθλημα μετά τον αγώνα Sprint του Le Mans.

1. Francesco Bagnaia, Ducati, 94 βαθμοί

2. Brad Binder, KTM, 71

3. Marco Bezzecchi, Ducati, 68

4. Jorge Martin, Ducati, 60

5. Luca Marini, Ducati, 54

6. Johann Zarco, Ducati, 50

7. Maverick Vinales, Aprilia, 49

8. Jack Miller, KTM, 49

9. Alex Rins, Honda, 47

10. Alex Marquez, Ducati, 41

Ετικέτες

MotoGP: Ο Cal Crutchlow εξηγεί γιατί ο Marc Marquez είναι ασυναγώνιστος

Σε μια χρονιά που στέφθηκε πρωταθλητής χωρίς να συμμετάσχει στους τελευταίους τέσσερις γύρους
Cal Crutchlow
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

24/12/2025

Ο Marc Marquez μπαίνει στο 2026 ως εν ενεργεία παγκόσμιος πρωταθλητής MotoGP για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια, αποδεικνύοντας ότι το ρίσκο της αποχώρησης από τη Honda όχι μόνο απέδωσε, αλλά τον επανέφερε στην κορυφή.

Ο Ισπανός αναβάτης έχει πλέον μπροστά του τη μεγάλη ευκαιρία να ξεπεράσει τον Valentino Rossi στη καφενειακή συζήτηση για τον κορυφαίο όλων των εποχών, εφόσον η Ducati GP26 αποδειχθεί ικανή να συνεχίσει την κυριαρχία του εργοστασίου από το Borgo Panigale.

Πριν από οτιδήποτε άλλο, όμως, ο Marquez πρέπει να διασφαλίσει ότι έχει αναρρώσει πλήρως από τον σοβαρό τραυματισμό του στο φινάλε της σεζόν 2025, μετά το ατύχημα στο Grand Prix της Ινδονησίας, όπου υπέστη βαριά ζημιά στην κλείδα. Μόνο τότε θα μπορέσει να επιστρέψει με ασφάλεια και να επιβάλει ξανά την κυριαρχία του απέναντι στους αντιπάλους του.

Η απόφαση να αφήσει τη Honda το 2023 και να μετακομίσει στη δορυφορική Ducati της Gresini ήταν ένα στοίχημα με τον εαυτό του. Ένα στοίχημα που, όπως αποδείχθηκε, κερδήθηκε και με το παραπάνω. Παρ’ όλα αυτά, ο ίδιος παραδέχθηκε ότι θα ήταν ψυχολογικά δύσκολο να βιώσει μια παρόμοια διαδικασία αποκατάστασης με εκείνη της Jerez το 2020, αυτή τη φορά όμως στα 32 του χρόνια.

Ο Cal Crutchlow αποκαλύπτει γιατί ο Marquez είναι "φρικιό" πάνω στη μοτοσυκλέτα

Στο νέο βιβλίο του Mat Oxley, "Marc The Magnificent", ο πρώην αναβάτης και αντίπαλος του Marquez, Cal Crutchlow, περιγράφει με τον πιο ωμό τρόπο αυτό που πολλοί στο paddock σκέφτονται εδώ και χρόνια.

"Ο κόσμος δεν έχει ιδέα πόσο ξεχωριστός είναι ο Marc, είναι ένα φρικιό της φύσης", δήλωσε χαρακτηριστικά. "Δεν έχω σώσει ποτέ μοτοσυκλέτα στις 62 μοίρες κλίσης, 15 φορές σε ένα Σαββατοκύριακο! Αυτό δεν συμβαίνει με κανέναν άλλον".

Marc Marquez save

Ο Crutchlow συνεχίζει εξηγώντας ότι η ιδιαιτερότητα του Marquez δεν περιορίζεται μόνο στις εντυπωσιακές αποφυγές πτώσεων, "Είναι αυτός ο τύπος που μπορεί να φέρνει αποτελέσματα κάθε εβδομάδα, οδηγώντας μια μοτοσυκλέτα που είναι διαβόητα από τις πιο δύσκολες στο grid. Ο Marc είναι 100% ταλέντο, αλλά έχει και αυτή τη σκυλίσια αποφασιστικότητα να σφίγγει τα δόντια και να συνεχίζει. Ο παράγοντας Marquez είναι πραγματικά κάτι το πολύ ξεχωριστό".

Η κατάκτηση του τίτλου το 2025 επιβεβαίωσε ότι η αποχώρησή του από τη Honda ήταν η σωστή επιλογή. Και το πιο ανησυχητικό για τους αντιπάλους του είναι ότι ο Marquez δείχνει να έχει ακόμη πολλά να δώσει.

Μπαίνοντας στη νέα σεζόν, ο Marquez γνωρίζει πλέον τη Ducati, το περιβάλλον της ομάδας και τους ανθρώπους γύρω του πολύ καλύτερα. Αυτή η εξοικείωση μπορεί να αποδειχθεί καθοριστική στην επιστροφή του από τον τραυματισμό.

Ωστόσο, θα βρεθεί πάνω σε μια μοτοσυκλέτα στην εξέλιξη της οποίας δεν είχε ουσιαστικό λόγο, αφού απουσίασε από τις δοκιμές στη Βαλένθια μετά το πέρας της σεζόν. Την ίδια στιγμή, ο Francesco Bagnaia δεν πρόκειται να τον υποτιμήσει ξανά. Με μια GP26 που ενδέχεται να του ταιριάζει περισσότερο, ο Ιταλός θα αποτελέσει σοβαρή απειλή.

Το ίδιο ισχύει και για ολόκληρο το grid. Όλοι πλέον γνωρίζουν τι μπορεί να κάνει ο Marc Marquez με κόκκινα, αλλά και πού βρίσκονται τα όριά του. Το ερώτημα είναι αν αυτά τα όρια έχουν πράγματι φανεί ή αν, όπως υπαινίσσεται ο Crutchlow, μιλάμε για έναν αναβάτη που εξακολουθεί να αψηφά τους νόμους της λογικής πάνω σε μια μοτοσυκλέτα MotoGP.