MotoGP 2023, Le Mans, Sprint Race - O Jorge Martin παίρνει την πρώτη του νίκη για φέτος

Δεύτερος ο Brad Binder της ΚΤΜ και τρίτος ο Πρωταθλητής 2022 Pecco Bagnaia
Jorge Martin wins
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

13/5/2023

Στον αγώνα Sprint του Σαββάτου στο χιλιοστό GP της ιστορίας του θεσμού, ο Jorge Martin κατάφερε επιτέλους να συνδυάσει τη γνωστή ταχύτητα που διαθέτει με ωριμότητα και σταθερότητα, για να πάρει τη νίκη -μόλις η δεύτερη του σε τρία χρόνια αγωνιστικής εμπλοκής στο MotoGP. Δεύτερος ήταν ο “take no prisoners” Brad Binder της ΚΤΜ, που μας χάρισε και πάλι απολαυστικές πλαγιολισθήσεις με το RC16 του, ενώ παρά την… κοιλιά που έκανε αρχικά στον αγώνα, ο Pecco Bagnaia “ξύπνησε” και πήρε την τελευταία θέση στο βάθρο.

O αγώνας ξεκίνησε με ήλιο και με τις πιο υψηλές θερμοκρασίας μέχρι στιγμής, ενώ στην εκκίνηση ο Pole-man Pecco Bagnaia παρέμεινε μπροστά, αντίθετα με τον Marc Marquez που έχασε έδαφος και θέσεις από τους Jorge Martin και Jack Miller. Bagnaia και Martin φεύγουν μπροστά, με δεύτερο δίδυμο ελάχιστα πιο πίσω τους Miller και Marquez. Η εκκίνηση ήταν λίγο “κατάσταση πανικού” με πολλούς αναβάτες να προσπαθούν να χωρέσουν στην ίδια στροφή, ευτυχώς όμως δεν έχουμε πτώση ή σύγκρουση.

Jack Miller

Στον δεύτερο κιόλας γύρο έχουμε απώλεια ενός από τα φαβορί, με τον Jack Miller να πέφτει και εγκαταλείπει, ενώ αμέσως μετά ξεκινά μάχη μεταξύ Binder και Marini, με τους δυο πιλότους να έχουν επαφή -ευτυχώς χωρίς δυσάρεστα επακόλουθα-, και με τον Binder να περνά 4ος, γράφοντας και ταχύτερο γύρο. Κάπως έτσι οι 5 πρώτοι έχουν δημιουργήσει μικρή διαφορά από τον 6ο Aleix Espargaro.

O Martin δείχνει πολύ γρήγορος, απειλώντας και πιέζοντας τον Bagnaia, ενώ το ίδιο κάνει και ο Binder στον Marquez.

Στον τρίτο γύρο ο Martin περνά μπροστά, με τον Marquez να απαντά άμεσα σε μια προσπέραση του Binder, περνώντας και πάλι 3ος. Ο αναβάτης της ΚΤΜ οδηγεί όπως και στη Jerez με θεαματικές πλαγιολισθήσεις, ενώ ο Martin ξεκινά να κάνει διαφορά!

Marc Marquez

Εννέα γύρους πριν τον τέλος ο Marquez προσπαθεί να περάσει τον Pecco που δεν βρίσκει ρυθμό -ή παλεύει με κάποιο τεχνικό πρόβλημα-, αλλά αυτός που επωφελείται είναι ο Binder που περνάει και τους δυο σε μια επιθετική αλλά καθαρή κίνηση και αρχίζει να χτίζει και αυτός διαφορά.

Marquez, Marini, Pecco

Έναν γύρο αργότερα ο Marquez καταφέρνει να περάσει και αυτός τον Bagnaia, ενώ αμέσως μετά τον περνά και ο Marini, με τον πρωταθλητή του 2022 να απαντά, περνώντας με τη σειρά του τον αναβάτη της VR46.

Augusto Fernandez

Εντωμεταξύ έχουμε πτώση του Augusto Fernandez της GASGAS,

Ο ηγέτης του αγώνα Martin βρίσκεται 1,5 δευτερόλεπτα μπροστά από τον 2ο Binder, ο οποίος με τη σειρά του έχει διαφορά 1,8 δευτερόλεπτα από τον 3ο Marquez. Ο Bagnaia, που δείχνει να έχει βρει και πάλι τον καλό του εαυτό, έχει ξεκινήσει να πιέζει τον Marquez, και ο Marini τον Bagnaia. Μπροστά Martin και Binder κάνουν μοναχικούς αγώνες ο καθένας, ανεβάζοντας συνεχώς τη διαφορά τους από τους υπόλοιπους.

Το Le Mans δεν εξελίσσεται καλά για τα εργοστάσια των Yamaha και Aprilia, με τον Quartararo 8ο, τον Aleix Espargaro στην 9η θέση και τον Vinales 11ο.

Πέντε γύρους πριν το τέλος και έχουμε πτώση για τον Jonas Folger.

Η μάχη για την 3η θέση είναι αυτή που έχει στρέψει τις κάμερες πάνω της, με τον Bagnaia να βρίσκεται στη ρόδα του Marquez και να καταφέρνει να τον περάσει 4 γύρους πριν το τέλος του αγώνα των 13 γύρων.

Fabio Quartararo

Τέσσερις γύρους πριν το τέλος, και με το που πηγαίνει ο σκηνοθέτης στον Quartararo για πρώτη φορά στον αγώνα... ο Γάλλος πέφτει και εγκαταλείπει! Απογοήτευση για τους Γάλλους και για τους οπαδούς της Yamaha.

Luca Marini

Στον 10ο γύρο τον Marquez περνά και ο Marini, με τον Ισπανό να έχει ρίξει την απόδοση του, γυρίζοντας αρκετά πιο αργά από τους πιλότους που τον ακολουθούν, και πλέον απειλείται και από τον Zarco.

Οι τρεις πρώτοι έχουν απομακρυνθεί, με διαφορά μεταξύ τους, με το ενδιαφέρον να έχει μετατεθεί πλέον στο αν ο Marquez καταφέρει να απαντήσει στον Marini ή αν θα μπορέσει ο Zarco να περάσει τον αναβάτη του HRC. Στον τελευταίο γύρο ο Zarco χάνει τη γραμμή του, δίνοντας ανάσα στον Marquez, ο οποίος κρατά την 4η θέση, παλεύοντας μέχρι το τέλος για να περάσει τον Marini.

Martin

Τελικά δεν θα έχουμε άλλη μάχη ή προσπέραση μέχρι την καρό σημαία, με τον Jorge Martin να κερδίζει τον αγώνα, τον Binder δεύτερο και τρίτο τον Bagnaia.

Ακολουθεί η κατάταξη του αγώνα Sprint του Le Mans.

1. Jorge Martin

2. Brad Binder

3. Francesco Bagnaia

4. Luca Marini

5. Marc Marquez

6. Johann Zarco

7. Marco Bezzecchi

8. Aleix Espargaro

9. Maverick Vinales

10. Takaaki Nakagami

11. Alex Rins

12. Fabio Di Giannantonio

13. Franco Morbidelli

14. Joan Mir

15. Alex Marquez

16. Danilo Petrucci

17. Luca Savadori

Και τέλος το TOP-10 των αναβατών στο Πρωτάθλημα μετά τον αγώνα Sprint του Le Mans.

1. Francesco Bagnaia, Ducati, 94 βαθμοί

2. Brad Binder, KTM, 71

3. Marco Bezzecchi, Ducati, 68

4. Jorge Martin, Ducati, 60

5. Luca Marini, Ducati, 54

6. Johann Zarco, Ducati, 50

7. Maverick Vinales, Aprilia, 49

8. Jack Miller, KTM, 49

9. Alex Rins, Honda, 47

10. Alex Marquez, Ducati, 41

Ετικέτες

Honda: Επετειακά χρώματα στο Motegi για τα 60 χρόνια στο MotoGP

Η HRC παρουσιάζει ειδική εμφάνιση για τον αγώνα της Ιαπωνίας στο Motegi
honda motogp motegi 2026
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

1/10/2026

Οι Luca Marini και Somkiat Chantra θα αγωνιστούν με τα ιστορικά χρώματα της Honda στον ιαπωνικό αγώνα, τιμώντας 60 χρόνια από την πρώτη εμφάνιση της εταιρείας στην κορυφαία κατηγορία.

Η HRC παρουσίασε την ειδική εμφάνιση που θα χρησιμοποιήσουν οι μοτοσυκλέτες της Honda στον ιαπωνικό αγώνα MotoGP αυτή την Κυριακή στο Motegi, σε μια ιδιαίτερη περίσταση όπου η εταιρεία αποχαιρετά την RC213V ενόψει της νέας εποχής των 850 κυβικών από το 2027. Αυτή θα είναι η τελευταία εμφάνιση της αγωνιστικής των 1000 κυβικών στην Ιαπωνία.

Η συγκεκριμένη σχεδίαση δημιουργήθηκε για να σηματοδοτήσει την 60ή επέτειο από την είσοδο της Honda στην κορυφαία κατηγορία των Grand Prix, το 1966.

Honda livery

Η εργοστασιακή ομάδα της Honda θα αγωνιστεί στο Motegi με τους Luca Marini και Somkiat Chantra. Ο Ταϊλανδός επιστρέφει στην κορυφαία κατηγορία αντικαθιστώντας τον Joan Mir, ο οποίος συνεχίζει την αποθεραπεία του. Ο Chantra θα αγωνιστεί με το #15, αριθμό που είχε χρησιμοποιήσει νωρίτερα στη σεζόν ο Cal Crutchlow με τη Honda.

Στο grid θα υπάρχει και πέμπτη RC213V, καθώς ο Takaaki Nakagami θα αγωνιστεί ως wildcard στον αγώνα της πατρίδας του. Ο Ιάπωνας είχε αντικαταστήσει τον Mir και στον προηγούμενο αγώνα στην Αυστρία.

honda motogp motegi 2026

Η ιστορία πίσω από την ειδική εμφάνιση ξεκινά το 1966, στην πρώτη σεζόν της Honda στην κατηγορία των 500cc. Ο Mike Hailwood οδήγησε τότε την RC181 στη δεύτερη θέση του Πρωταθλήματος, πίσω από τον Giacomo Agostini της MV Agusta.

Ο teammate του Hailwood, Jim Redman, είχε κερδίσει τους δύο πρώτους αγώνες της σεζόν, με τη Honda να φτάνει συνολικά τις πέντε νίκες στους εννέα αγώνες εκείνης της χρονιάς.

honda motogp motegi 2026

Ωστόσο, η Honda αποχώρησε από την κατηγορία των 500cc το 1968 και επέστρεψε μόλις το 1979. Χρειάστηκε να περιμένει μέχρι το 1983 για να κατακτήσει τον πρώτο της τίτλο στην κορυφαία κατηγορία, με τον Freddie Spencer.

Από τότε η Honda έχει φτάσει τους 21 τίτλους στην κορυφαία κατηγορία, με τελευταίο τον Marc Marquez το 2019.

Στο Motegi, λοιπόν, η Honda θα συνδυάσει την RC213V του 2026 με μια εμφάνιση που παραπέμπει στην πρώιμη εποχή των αγώνων Grand Prix, 60 χρόνια μετά την πρώτη της προσπάθεια στην κορυφαία κατηγορία.

honda motogp motegi 2026