MotoGP 2023, Le Mans, Sprint Race - O Jorge Martin παίρνει την πρώτη του νίκη για φέτος

Δεύτερος ο Brad Binder της ΚΤΜ και τρίτος ο Πρωταθλητής 2022 Pecco Bagnaia
Jorge Martin wins
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

13/5/2023

Στον αγώνα Sprint του Σαββάτου στο χιλιοστό GP της ιστορίας του θεσμού, ο Jorge Martin κατάφερε επιτέλους να συνδυάσει τη γνωστή ταχύτητα που διαθέτει με ωριμότητα και σταθερότητα, για να πάρει τη νίκη -μόλις η δεύτερη του σε τρία χρόνια αγωνιστικής εμπλοκής στο MotoGP. Δεύτερος ήταν ο “take no prisoners” Brad Binder της ΚΤΜ, που μας χάρισε και πάλι απολαυστικές πλαγιολισθήσεις με το RC16 του, ενώ παρά την… κοιλιά που έκανε αρχικά στον αγώνα, ο Pecco Bagnaia “ξύπνησε” και πήρε την τελευταία θέση στο βάθρο.

O αγώνας ξεκίνησε με ήλιο και με τις πιο υψηλές θερμοκρασίας μέχρι στιγμής, ενώ στην εκκίνηση ο Pole-man Pecco Bagnaia παρέμεινε μπροστά, αντίθετα με τον Marc Marquez που έχασε έδαφος και θέσεις από τους Jorge Martin και Jack Miller. Bagnaia και Martin φεύγουν μπροστά, με δεύτερο δίδυμο ελάχιστα πιο πίσω τους Miller και Marquez. Η εκκίνηση ήταν λίγο “κατάσταση πανικού” με πολλούς αναβάτες να προσπαθούν να χωρέσουν στην ίδια στροφή, ευτυχώς όμως δεν έχουμε πτώση ή σύγκρουση.

Jack Miller

Στον δεύτερο κιόλας γύρο έχουμε απώλεια ενός από τα φαβορί, με τον Jack Miller να πέφτει και εγκαταλείπει, ενώ αμέσως μετά ξεκινά μάχη μεταξύ Binder και Marini, με τους δυο πιλότους να έχουν επαφή -ευτυχώς χωρίς δυσάρεστα επακόλουθα-, και με τον Binder να περνά 4ος, γράφοντας και ταχύτερο γύρο. Κάπως έτσι οι 5 πρώτοι έχουν δημιουργήσει μικρή διαφορά από τον 6ο Aleix Espargaro.

O Martin δείχνει πολύ γρήγορος, απειλώντας και πιέζοντας τον Bagnaia, ενώ το ίδιο κάνει και ο Binder στον Marquez.

Στον τρίτο γύρο ο Martin περνά μπροστά, με τον Marquez να απαντά άμεσα σε μια προσπέραση του Binder, περνώντας και πάλι 3ος. Ο αναβάτης της ΚΤΜ οδηγεί όπως και στη Jerez με θεαματικές πλαγιολισθήσεις, ενώ ο Martin ξεκινά να κάνει διαφορά!

Marc Marquez

Εννέα γύρους πριν τον τέλος ο Marquez προσπαθεί να περάσει τον Pecco που δεν βρίσκει ρυθμό -ή παλεύει με κάποιο τεχνικό πρόβλημα-, αλλά αυτός που επωφελείται είναι ο Binder που περνάει και τους δυο σε μια επιθετική αλλά καθαρή κίνηση και αρχίζει να χτίζει και αυτός διαφορά.

Marquez, Marini, Pecco

Έναν γύρο αργότερα ο Marquez καταφέρνει να περάσει και αυτός τον Bagnaia, ενώ αμέσως μετά τον περνά και ο Marini, με τον πρωταθλητή του 2022 να απαντά, περνώντας με τη σειρά του τον αναβάτη της VR46.

Augusto Fernandez

Εντωμεταξύ έχουμε πτώση του Augusto Fernandez της GASGAS,

Ο ηγέτης του αγώνα Martin βρίσκεται 1,5 δευτερόλεπτα μπροστά από τον 2ο Binder, ο οποίος με τη σειρά του έχει διαφορά 1,8 δευτερόλεπτα από τον 3ο Marquez. Ο Bagnaia, που δείχνει να έχει βρει και πάλι τον καλό του εαυτό, έχει ξεκινήσει να πιέζει τον Marquez, και ο Marini τον Bagnaia. Μπροστά Martin και Binder κάνουν μοναχικούς αγώνες ο καθένας, ανεβάζοντας συνεχώς τη διαφορά τους από τους υπόλοιπους.

Το Le Mans δεν εξελίσσεται καλά για τα εργοστάσια των Yamaha και Aprilia, με τον Quartararo 8ο, τον Aleix Espargaro στην 9η θέση και τον Vinales 11ο.

Πέντε γύρους πριν το τέλος και έχουμε πτώση για τον Jonas Folger.

Η μάχη για την 3η θέση είναι αυτή που έχει στρέψει τις κάμερες πάνω της, με τον Bagnaia να βρίσκεται στη ρόδα του Marquez και να καταφέρνει να τον περάσει 4 γύρους πριν το τέλος του αγώνα των 13 γύρων.

Fabio Quartararo

Τέσσερις γύρους πριν το τέλος, και με το που πηγαίνει ο σκηνοθέτης στον Quartararo για πρώτη φορά στον αγώνα... ο Γάλλος πέφτει και εγκαταλείπει! Απογοήτευση για τους Γάλλους και για τους οπαδούς της Yamaha.

Luca Marini

Στον 10ο γύρο τον Marquez περνά και ο Marini, με τον Ισπανό να έχει ρίξει την απόδοση του, γυρίζοντας αρκετά πιο αργά από τους πιλότους που τον ακολουθούν, και πλέον απειλείται και από τον Zarco.

Οι τρεις πρώτοι έχουν απομακρυνθεί, με διαφορά μεταξύ τους, με το ενδιαφέρον να έχει μετατεθεί πλέον στο αν ο Marquez καταφέρει να απαντήσει στον Marini ή αν θα μπορέσει ο Zarco να περάσει τον αναβάτη του HRC. Στον τελευταίο γύρο ο Zarco χάνει τη γραμμή του, δίνοντας ανάσα στον Marquez, ο οποίος κρατά την 4η θέση, παλεύοντας μέχρι το τέλος για να περάσει τον Marini.

Martin

Τελικά δεν θα έχουμε άλλη μάχη ή προσπέραση μέχρι την καρό σημαία, με τον Jorge Martin να κερδίζει τον αγώνα, τον Binder δεύτερο και τρίτο τον Bagnaia.

Ακολουθεί η κατάταξη του αγώνα Sprint του Le Mans.

1. Jorge Martin

2. Brad Binder

3. Francesco Bagnaia

4. Luca Marini

5. Marc Marquez

6. Johann Zarco

7. Marco Bezzecchi

8. Aleix Espargaro

9. Maverick Vinales

10. Takaaki Nakagami

11. Alex Rins

12. Fabio Di Giannantonio

13. Franco Morbidelli

14. Joan Mir

15. Alex Marquez

16. Danilo Petrucci

17. Luca Savadori

Και τέλος το TOP-10 των αναβατών στο Πρωτάθλημα μετά τον αγώνα Sprint του Le Mans.

1. Francesco Bagnaia, Ducati, 94 βαθμοί

2. Brad Binder, KTM, 71

3. Marco Bezzecchi, Ducati, 68

4. Jorge Martin, Ducati, 60

5. Luca Marini, Ducati, 54

6. Johann Zarco, Ducati, 50

7. Maverick Vinales, Aprilia, 49

8. Jack Miller, KTM, 49

9. Alex Rins, Honda, 47

10. Alex Marquez, Ducati, 41

Ετικέτες

MV Agusta -Μετά τις KTM & GASGAS, και 3η εταιρεία του PIERER Group στο MotoGP!

Νέες δηλώσεις αυτή τη φορά από τον νέο CEO της MV Agusta, Hubert Trunkepolz
motomag H MV Agusta θα είναι ο νέος κατασκευαστής που εισέρχεται στο MotoGP
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

16/4/2024

Λάδι στη φωτιά έριξε ο νέος CEO της MV Agusta, Hubert Trunkepolz καθώς σύμφωνα με δηλώσεις του στο αυστριακό Motorrad Magazin, η ιταλική εταιρεία πρόκειται να γίνει ο όγδοος κατασκευαστής του MotoGP.

Όταν το PIERER Mobility Group στο οποίο ανήκουν KTM, Husqvarna και GASGAS μεταξύ άλλων απέκτησε μετοχές της MV Agusta, ξεκίνησε μία φήμη η οποία ήθελε την ιταλική εταιρεία να εισέρχεται στο MotoGP ως ο νέος κατασκευαστής στη μεγάλη κατηγορία.

Μετά από την πρόσφατη εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου της MV Agusta από την KTM, αυτές οι φήμες γιγαντώθηκαν ενώ τώρα μέσω συνέντευξης του νέου CEO της MV Agusta Hubert Trunkepolz στο αυστριακό Motorrad Magazin τα πράγματα ίσως γίνουν ακόμη πιο ενδιαφέροντα στον κορυφαίο θεσμό μοτοσυκλετών τα επόμενα χρόνια.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Trunkepolz η MV Agusta η οποία έχει γράψει ιστορία στον μηχανοκίνητο αθλητισμό δεν γίνεται να μην βρίσκεται στο κορυφαίο πρωτάθλημα, ενώ και η δήλωση του Stefan Pierer μερικούς μήνες πριν πως δεν αποκλείει να κάνει η MV Agusta την εμφάνιση της στο MotoGP ως ξεχωριστή οντότητα το 2027, χρονιά που αλλάζουν οι κανονισμοί, συνηγορεί σε αυτό που ακούμε όλο αυτό το διάστημα.

Να θυμίσουμε πως η Dorna έχει “δεσμεύσει” τις δύο θέσεις μοτοσυκλετών που κατείχε η Suzuki όταν αυτή αποχώρησε σε περίπτωση που κάποιος νέος κατασκευαστής θελήσει να εισέλθει στο MotoGP.

Το να δούμε την MV Agusta στην μεγάλη κατηγορία θα είναι ευχής έργον καθώς θα γίνουμε μάρτυρες μιας μεγάλης επιστροφής, ωστόσο μένει να αποδειχθεί πως αυτό δεν είναι μια απλή εικασία ή ένα τρικ το οποίο στοχεύει στο να φέρει εφήμερη προβολή στο PIERER Mobility Group όσον αφορά την MV Agusta. Κι αν τώρα όντως δούμε την MV Agusta στο MotoGP, είναι σίγουρο κατά 99,99% πως η μοτοσυκλέτα με την οποία θα συμμετέχει δεν θα είναι κάποιο νέο μοντέλο, αλλά το γνωστό μας RC16 με νέα χρώματα.

Ετικέτες