MotoGP 2023, Misano, P2 - Ρεκόρ πίστας από τον Bezzecchi, τρίτος ο.. Dani Pedrosa!

Έκτος ο Marc Marquez, με χείρα βοηθείας από τον παλιόφιλο Dani
Marco Bezzecchi
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

8/9/2023

Δυο φορές έπεσε το ρεκόρ της πίστας του Misano στα P2, πρώτα από τον Vinales και κατόπιν από τον Bezzecchi, όμως ο αναβάτης που εντυπωσίασε για μια ακόμη φορά στη Wild Card εμφάνιση του ήταν ο “γερόλυκος” Dani Pedrosa, παίρνοντας την 3η θέση, την ίδια στιγμή που δοκίμαζε ένα νέο carbon πλαίσιο στην RC16 του!

Ο καιρός είναι ηλιόλουστος, με τον Brad Binder να κάνει ποδαρικό στην κορυφή με ταχύτερο χρόνο 1:32.554. Στο καπάκι έρχεται ο Jorge Martin να ανέβει εκείνος πρώτος, με ελάχιστη διαφορά από τον Binder, για να χάσει αμέσως κι αυτός την πρώτη θέση από τον Maverick Vinales που γράφει 1:32.110 και συνεχίζει να γυρίζει ταχύτατα, με τον επόμενο γύρο του να σταματά το χρονόμετρο στο 1:31.794!

Δέκα λεπτά έχουν περάσει αό την αρχή των P2, και η πρωτιά περνά στα χέρια του Marco Bezzecchi, με 1:31.785. Κάπου εδώ η κατάσταση στην κορυφή σταματά να αλλάζει, τουλάχιστον με τα συγκεκριμένα ελαστικά που φορούν οι αναβάτες, με την πρώτη πεντάδα να αποτελείται από τους Bezzecchi, Vinales, Martin, Pirro (ταχύτερος στα P1) και Bagnaia.

Ταχύτερος αναβάτης ιαπωνικής μοτοσυκλέτας είναι ο Fabio Quartararo στην 10η θέση, ενώ ταχύτερος αναβάτης Honda είναι ο Nakagami στην 12η θέση, με τον Marc Marquez να βρίσκεται μόλις 17ος (ήταν 21ος το πρωί), και με τον ταχύτερο wild card αναβάτη να είναι ο Dani Pedrosa στην 8η θέση.

Κι αν μέχρι στιγμής ο Maverick δείχνει να συνεχίζει από εκεί που σταμάτησε στο προηγούμενο GP της Catalunya, ο Aleix Espargaro δεν δείχνει άνετος στο Misano -τουλάχιστον για την ώρα-, έχοντας κάποιες "στιγμές" που ευτυχώς δεν οδήγησαν σε πτώση, ενώ βρίσκεται μόλις... 19ος!

Ο καημένος ο Takumi Takahashi που αντικαθιστά τον τραυματία Alex Rins βρίσκεται τελευταίος με χρόνο 1:37.235, όμως η Honda έκανε ότι μπορούσε για αυτό τον γύρο, καθώς ο συνήθης αντικαταστάτης του Rins, Iker Lecuona, έχει υποχρεώσεις στο WSBK αυτό το σαββατοκύριακο με τον αγώνα στη Γαλλία.

Τριάντα έξι λεπτά πριν τελειώσουν τα P2, και μπροστά περνά ο Jorge Martin με 1:31.562, ενώ αμέσως μετά ο... Dani Pedrosa γράφει 1:31.526 για να περάσει εκείνος πρώτος! Οι χρόνοι αυτοί είναι ταχύτεροι από την περυσινή pole position (το ρεκόρ πίστας είναι μισό δευτερόλεπτο πιο κάτω), ενώ αναρωτιόμαστε πώς να αισθάνονται τώρα οι Binder και Miller που βρίσκονται στις θέσεις 11 και 16.

Τριάντα λεπτά πριν το τέλος, και οι πρώτες 11 θέσεις ανήκουν σε ευρωπαϊκές μοτοσυκλέτες, με 12ο τον Marc Marquez και 13ο ton Fabio Quartararo.

Dani Pedrosa

Και ο Pedrosa συνεχίζει να γράφει ταχύτερους γύρους, με τον νέο του καλύτερο χρόνο στο 1:31.453, 23 λεπτά πριν το τέλος των P2.

Σειρά έχει ο Jorge Martin, δυο λεπτά αργότερα, να γράψει 1:31.416 για να βρεθεί εκείνος στην κορυφή, εκπροσωπώντας τη νέα γενιά Ισπανών αναβατών, απέναντι στον εκπρόσωπο της παλαιάς φρουράς, Dani Pedrosa.

Κι αν ο Quartararo παραμένει 9ος, ο Marc Marquez έχει πέσει στην 17η θέση, με τον Aleix Espargaro να καταφέρνει επιτέλους να γυρίσει ταχύτερα, για να βρεθεί 8ος.

Δώδεκα λεπτά πριν το τέλος έχουμε την πρώτη πτώση του session, με τον Jack Miller να βρίσκεται στα χαλίκια, ευτυχώς δίχως να χτυπήσει, την ίδια ώρα που ο ομόσταυλός του, Brad Binder καταφέρνει να ρίξει τον χρόνο του για να βρεθεί στην 3η θέση, πίσω από τους Martin και Pedrosa.

Στο 11 πριν το τέλος, ο Bezzecchi περνά πρώτος με 1:31.388, όμως δεν θα χαρεί για πολύ, καθώς 9.41 πριν το τέλος ο Vinales κάνει νέο ρεκόρ πίστας, με 1:30.972, η πρώτη φορά που μοτοσυκλέτα του MotoGP σημειώνει χρόνο κάτω από το 1:31!

Κλασικά, καθώς απομένουν 6 λεπτά για την καρό σημαία, οι αναβάτες μπαίνουν στην πίστα με φρέσκα ελαστικά για να κάνουν τη διαφορά.

Και ποιον θα έπαιρνε από πίσω ο Marc Marquez; Μα φυσικά τον Pedrosa, με τους δυο τους να μας θυμίζουν τα παλιά...

Εκεί που λέγαμε πόσο καλά τα πηγαίνει ο Pol Espargaro, που για την ώρα είναι 6ος, ο Ισπανός πέφτει, ευτυχώς χωρίς να χτυπήσει.

Marquez-Pedrosa

Εξαιρετική δουλειά από τους Pedrosa-Marquez, με τον αναβάτη της KTM να γυρίζει δαιμονισμένα, και με τον αναβάτη του HRC να ξεπερνά κάθε όριο, καταφέρνοντας να μείνει στη ρόδα του, για να περάσουν τη γραμμή του τερματισμού στις θέσεις 2 και 3!

Aleix Espargaro

Πτώση έχουμε όμως και από τον Aleix Espargaro, λίγο μετά το ατύχημα του αδερφού του -στην ίδια μάλιστα στροφή, τη 15-, κι αυτός σηκώνεται χωρίς να έχει χτυπήσει.

Η σημαία έχει πέσει, αλλά ο Marco Bezzecchi καταφέρνει να "κλέψει" το ρεκόρ και το ρεκόρ από τον Vinales, γράφοντας 1:30.846!

Ducati, Aprilia και KTM λοιπόν στο 1-2-3 των P2, με ταχύτερο “Ιάπωνα” αναβάτη τον M. Marquez στην 6η θέση. Εντέκατος τερμάτισε ο Quartararo για τη Yamaha, ενώ σημειώστε πως ο δοκιμαστής της Honda -ένας ακόμα εκπρόσωπος της παλαιάς φρουράς- Bradl τερμάτισε σε καλύτερη θέση (15) από τους Nakagami και Mir!

Bezzecchi

Οι τελικοί χρόνοι των P2 έχουν ως εξής:

1. Bezzecchi, Ducati

2. Vinales, Aprilia

3. Pedrosa, KTM

4. Martin, Ducati

5. Marini, Ducati

6. M. Marquez, Honda

7. Bagnaia, Ducati

8. A. Marquez, Ducati

9. Binder, KTM

10. R. Fernandez, Aprilia

11. P. Espargaro, GASGAS

12. A. Espargaro. Aprilia

13. Quartararo, Yamaha

14. Morbidelli, Yamaha

15. Bradl, Honda

16. Pirro, Ducati

17. Miller, KTM

18. Zarco, Ducati

19. Di Giannantonio, Ducati

20. Nakagami, Honda

21. Mir, Honda

22. Oliveira, Aprilia

23. A. Fernandez, GASGAS

24. Takahashi, Honda

MotoGP – Διήμερο τεστ για Honda και Yamaha στο Mugello μήπως βρεθεί φως στην άκρη του τούνελ

Το σύστημα παραχωρήσεων θέλουν να εκμεταλλευτούν οι δύο Ιάπωνες κατασκευαστές
motomag MotoGP – Διήμερο τεστ για Honda και Yamaha στο Mugello μήπως βρεθεί φως στην άκρη του τούνελ
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

14/5/2024

Μπορεί η εμφάνιση του Fabio Quartararo στο Le Mans να έφερε κάποια χαμόγελα στο στρατόπεδο της Yamaha ωστόσο ο δρόμος για να φτάσει ξανά στην κορυφή η εταιρεία από την Iwata είναι πολύ μακρύς, από την άλλη στην Honda τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα καθώς σχεδόν όλοι οι αναβάτες της ψάχνουν να βρουν φως στην άκρη ενός τούνελ που μοιάζει να είναι ατελείωτο.

Αμφότερες οι δύο ιαπωνικές εταιρείες θα βρεθούν δύο ημέρες -Τρίτη και Τετάρτη- στην πίστα του Mugello για δοκιμές, κάνοντας χρήση του νέου συστήματος παραχωρήσεων του MotoGP. Για τη Yamaha αυτές οι δύο ημέρες θα είναι πολύ σημαντικές καθώς οι Fabio Quartararo και Alex Rins για πρώτη φορά θα πραγματοποιήσουν κάποιο τεστ καθώς ο μόνος χρόνος που είχαν για να δουλέψουν με τις μοτοσυκλέτες τους ήταν αυτός που υπήρχε στα Grand Prix που έχουν διεξαχθεί μέχρι και σήμερα.

MotoGP – Διήμερο τεστ για Honda και Yamaha στο Mugello μήπως βρεθεί φως στην άκρη του τούνελ

Στο γαλλικό GP o Alex Rins ανέφερε πως αυτό το τεστ είναι πολύ σημαντικό ενώ ο Fabio Quartararo με την σειρά του δήλωσε: “Θέλουμε να επιβεβαιώσουμε την αποτελεσματικότητα των αλλαγών στο στήσιμο που πραγματοποιήσαμε στο Warm-Up στην Γαλλία. Ένας από τους στόχους μας θα είναι επίσης η επαναξιολόγηση των σημαντικών νέων εξαρτημάτων που φέραμε στη Jerez. Θα είμαστε σε θέση να κάνουμε συγκρίσεις σε μια εντελώς διαφορετική πίστα δίνοντας έμφαση στη νέα αεροδυναμική, η οποία θα μπορούσε να βοηθήσει στη διόρθωση των προβλημάτων της μοτοσυκλέτας στις στροφές.

Είναι περίπλοκο γιατί ειλικρινά, έχουμε δοκιμάσει τα πάντα. Από το Portimao, νομίζω ότι έχω κάνει περισσότερες αλλαγές από ό,τι σε τέσσερα χρόνια και το πρόβλημα είναι το ίδιο. Έχουμε περισσότερη δύναμη από το μοτέρ ωστόσο έχουμε χάσει στο δυνατό μας σημείο που ήταν οι στροφές και πρέπει να το ανακτήσουμε αυτό το συντομότερο δυνατό. Όσον αφορά την αεροδυναμική, θα τη βελτιώσουμε. Θα χρησιμοποιήσουμε και το νέο ψαλίδι που δεν πρόλαβα να το δοκιμάσω στο Le Mans αλλά μάλλον όχι για πολύ. Οι δύο ημέρες στο Mugello νομίζω ότι θα μπορούσαν να είναι πολύ θετικές".

MotoGP – Διήμερο τεστ για Honda και Yamaha στο Mugello μήπως βρεθεί φως στην άκρη του τούνελ

Στο αντίπαλο ιαπωνικό στρατόπεδο τα πράγματα επίσης είναι δύσκολα αν και η Honda έχει περισσότερους αναβάτες οι οποίοι θεωρητικά θα μπορούσαν να εξελίξουν ταχύτερα την RC213V και να βρουν λύσεις στα πολλά προβλήματα που υπάρχουν. Στη Βαρκελώνη ο δοκιμαστής της εταιρείας Stefan Bradl δοκίμασε μία νέα μοτοσυκλέτα ωστόσο οι αναβάτες της LCR δεν την βρήκαν και τόσο καλή. Από την άλλη η Honda πιστεύει ότι η νέα αυτή μοτοσυκλέτα έχει αρκετά ενδιαφέροντα στοιχεία… άβυσσος το μυαλό των Ιαπώνων.

Στο Mugello παρόντες στο τεστ θα είναι και οι δύο αναβάτες του HRC με τους Luca Marini και Joan Mir να ανυπομονούν να σημειώσουν κάποια πρόοδο. Ο Marini ανέφερε χαρακτηριστικά: “Έχουμε μπόλικη δουλειά να κάνουμε με τη νέα μοτοσυκλέτα, τα νέα χαρακτηριστικά της θα μας επιτρέψουν να γίνουμε λίγο ταχύτεροι. Θα κάνουμε ένα καλό συμβιβασμό ανάμεσα σε πολλά εξαρτήματα. Δεν πρόκειται να αλλάξουν όλα από την μία μέρα στην άλλη, αλλά για μένα μπορεί να υπάρξει καλή πρόοδος και κινούμενοι προς αυτή την κατεύθυνση μπορούμε να σημειώσουμε περαιτέρω πρόοδο για το τέλος της σεζόν".

MotoGP – Διήμερο τεστ για Honda και Yamaha στο Mugello μήπως βρεθεί φως στην άκρη του τούνελ

Για πρώτη φορά σε τεστ παραχωρήσεων θα βρεθούν και οι αναβάτες της LCR. O Johann Zarco θα δοκιμάσει για πρώτη φορά την RC213V στο Mugello και πιστεύει πως ακόμη και αυτά τα εξαρτήματα που δεν δουλεύουν δίνουν ωστόσο μια πληροφορία στην ομάδα. Ο Γάλλος παραδέχτηκε πως προσπαθεί και στους αγώνες να αντιμετωπίσει την κύρια πηγή των προβλημάτων της Honda και πως αυτό το τεστ πρόκειται να ξεκαθαρίσει την κατάσταση.

Ο ίδιος ανέφερε χαρακτηριστικά: "Αν ήταν τόσο εύκολο δεν θα είχαμε αυτό το πρόβλημα. Υπάρχει ένας συνδυασμός πραγμάτων που σημαίνει ότι η Honda δεν μπορεί να ξεφύγει από αυτό. Η δουλειά μου ως αναβάτης είναι να συγκεντρώνομαι και να δίνω τα πάντα με την μοτοσυκλέτα που οδηγώ. Αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να απαντήσω τι φταίει. Σε ποιο τομέα θα δουλέψουμε στο τεστ θα το γνωρίζω είτε το βράδυ της Τρίτης είτε το πρωί της Τετάρτης”.

Κρίσιμο λοιπόν το διήμερο τεστ στο Mugello για τις Yamaha και Honda όπου αμφότερες θα πρέπει να βρουν λύσεις στα προβλήματα που τους ταλαιπωρούν τόσο καιρό.

MotoGP – Διήμερο τεστ για Honda και Yamaha στο Mugello μήπως βρεθεί φως στην άκρη του τούνελ

 

Ετικέτες