MotoGP 2023, Motegi, Ιαπωνία, PR - Ο Binder έσπασε το ρεκόρ του Jorge Lorenzo που κρατούσε από το 2015!

Ούτε μία ιαπωνική μοτοσυκλέτα στο TOP-10 μέσα στην Ιαπωνία...
Ο Brad Binder σημειώνει νέο ρεκόρ πίστας στο Motegi
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

29/9/2023

Στις θέσεις 2, 4 και 5 βρέθηκαν στα πρώτα χρονομετρημένα δοκιμαστικά της Ιαπωνίας οι τρεις πρώτοι της γενικής, όλοι τους πίσω από τον Binder της ΚΤΜ που έσπασε το πλέον μακροβιότερο ρεκόρ του MotoGP, που κρατούσε από το 2015! Δεύτερος ταχύτερος ήταν ο Πρωταθλητής του 2022, Bagnaia, με τους έτερους Ducatisti που παλεύουν για τον τίτλο του 23 να ακολουθούν πίσω από τον Aleix Espargaro της Aprilia.

Όπως και στα Free Practice, έτσι και στα πρώτα χρονομετρημένα δοκιμαστικά στην ιαπωνική πίστα, ο Jorge Martin δείχνει ιδιαίτερα φορμαρισμένος, σημειώνοντας με το καλημέρα τον ταχύτερο χρόνο, με 1:44.724. Δεύτερος αρχικά είναι ο Binder και τρίτος ο... Di Giannantonio. Πέμπτος είναι ο Quartararo, δέκατος ο Marc Marquez και μόλις 14ος ο Pecco, όμως όλοι ξέρουμε πως ο Bagnaia είναι slow starter.

Απώντες είναι ο Luca Marini, με σπασμένη κλείδα και ο Alex Marquez με σπασμένα πλευρά.

Μια μικρή πτώση έχει ο Raul Fernandez 38 λεπτά πριν το τέλος την ώρα που πιέζει, χωρίς όμως να χτυπήσει, ενώ στην πρώτη του επαφή με MotoGP μοτοσυκλέτα, ο Alex Rins δεν δείχνει να μπορεί να ανεβάσει ρυθμό, και είναι τελευταίος, 2,5 δευτερόλεπτα πίσω από τον Martin, πίσω ακόμα και από τους δοκιμαστές Pirro και Crutchlow.

Τριάντα λεπτά πριν το τέλος, και ο Miguel Oliveira έχει φορέσει μαλακό ελαστικό και δείχνει να έχει βρει κάτι, για να ανέβει αρχικά δεύτερος, και αμέσως μετά πρώτος, με χρόνο 1:44.498. Δεύτερος είναι ο Quartararo, τρίτος ο Martin.

Πτώση έχουμε και από τον Jack Miller 24 λεπτά πριν το τέλος, με low-side, χωρίς ο Αυστραλός να χτυπήσει, ενώ έξοδο στην αμμοπαγίδα έχει ο Zarco, καταφέρνοντας όμως να παραμείνει όρθιος.

Απομένουν είκοσι λεπτά πριν το τέλος και όλοι οι αναβάτες έχουν μπει στα pits για να πάρουν μια ανάσα και για να αλλάξουν ελαστικά.

Αναρωτιόμαστε αν Marc Marquez και Pecco Bagnaia καταφέρουν να παραμείνουν στην πρώτη δεκάδα για τα πρώτα χρονομετρημένα, καθώς για την ώρα ο πρώτος βρίσκεται στη 10η θέση και ο δεύτερος στην 11η. Και ξαφνικά... ο Marc Marquez καταφέρνει να κατεβάσει χρόνο, για να ανέβει τρίτος στη γενική, 0.076 δευτερόλεπτα πίσω από τον πρώτο Oliveira.

Οι αναβάτες επιστρέφουν στην πίστα, και οι χρόνοι ξεκινούν να πέφτουν. Πρώτος περνά ο Aleix Espargaro, με 1:44.387, με χρόνο που δεν θα παραμείνει αλώβητος για πολύ όμως.

Και όντως, λίγα δευτερόλεπτα αργότερα, πρώτος περνά ο Binder με 1:44.255, ενώ στην προσπάθεια του να πιέσει ο Quartararo έχει μια άσχημη πτώση με πολλά, δείχνοντας να έχει χτυπήσει λίγο στο πόδι, κουτσαίνοντας ελαφρώς.

Εντωμεταξύ ο Martin έχει περάσει στη δεύτερη θέση, αφήνοντας 3ο τον Aleix. Σημειώστε πως τώρα που οι αναβάτες πιέζουν με φρέσκα μαλακά ελαστικά -όσοι τα έχουν αλλάξει- η διαφορά του τελευταίου Rins από τον πρώτο έχει ανέβει στα 2,981 δευτερόλεπτα...

Δέκα λεπτά πριν το τέλος, οι τρεις επικρατέστεροι διεκδικητές του τίτλου βρίσκονται στην 12η θέση (Bagnaia), 7η θέση (Bezzecchi) και 3η θέση (Martin).

Το πρώτο 1:43 σημειώνει 8 λεπτά πριν το τέλος ο... Fabio Di Giannantonio, με 1:43.947, αναβάτης που έχει σοβαρό λόγο να ανησυχεί για τη θέση του στην Gresini το 2024, ειδικά με τις πληροφορίες που θέλουν τον Marc Marquez να μεταπηδά από τη Honda στη Ducati.

Έξι λεπτά πριν το τέλος, και όπως συνηθίζεται η επίθεση όλων φτάνει στο κρεσέντο της, με τους αγωνιζόμενους να προσπαθούν με φρέσκα ελαστικά να βρεθούν πάση θυσία στην πρώτη δεκάδα και τα Q2, έχοντας κλειδώσει όλοι σε time attack mode.

Και αυτό που φοβούνται όλοι γίνεται πράξη, με τις κίτρινες σημαίες να έχουν βγει λόγω δεύτερης πτώσης του Raul Fernandez στη 10, και μένει να δούμε αν κάποιοι άτυχοι αναβάτες δουν τους γύρους τους να ακυρώνονται.

Δυόμισι λεπτά πριν το τέλος και ο Brad Binder γυρίζει σε καταιγιστικό ρυθμό, καταφέρνοντας να σπάσει το ρεκόρ πίστας που κρατούσε απτό το 2015 ο Jorge Lorenzo με 1:43.790! Νέο ρεκόρ λοιπόν, με 1:43.489, και έχουμε ακόμα καιρό για να σπάσει και αυτό.

Ο Pecco Bagnaia δείχνει έτοιμος να γίνει εκείνος ο νέος κάτοχος του ρεκόρ, θα το χάσει όμως στο τελευταίο τμήμα της πίστας, για να βρεθεί δεύτερος πίσω από τον Binder.

Πτώση έχουμε για τον Marc Marquez, ο οποίος βρίσκεται μόλις 14ος, και δεν θα προλάβει να πάρει τη δεύτερη μοτοσυκλέτα του για να προσπαθήσει για κάτι καλύτερο.

Είναι δύσκολο να δούμε τον Rins να συνεχίζει, καθώς στο τέλος των δοκιμαστικών της Παρασκευής βρίσκεται τελευταίος, 3.747 δευτερόλεπτα πίσω από τον Binder.

Οι χρόνοι των PR έχουν ως εξής:

1. Brad Binder, KTM

2. Pecco Bagnaia, Ducati

3. Aleix Espargaro, Aprilia

4. Jorge Martin, Ducati

5. Marco Bezzecchi, Ducati

6. Fabio di Giannantonio, Ducati

7. Johann Zarco, Ducati

8. Maverick Vinales, Aprilia

9. Pol Espargaro, GASGAS

10. Jack Miller, KTM

11. Miguel Oliveira, Aprilia

12. Joan Mir, Honda

13. Fabio Quartararo, Yamaha

14. Marc Marquez, Honda

15. Franco Morbidelli, Yamaha

16. Cal Crutchlow, Yamaha

17. Raul Fernandez, Aprilia

18. Takaaki Nakagami, Honda

19. Augusto Fernandez, GASGAS

20. Michele Pirro, Ducati

21. Alex Rins, Honda

Ετικέτες

MotoGP ΗΠΑ: Απόλυτη κυριαρχία Bezzecchi με Aprilia στο 1-2

Ρεκόρ συνεχόμενων γύρων και ρεκόρ συνεχόμενων αγώνων
MotoGP ΗΠΑ: Απόλυτη κυριαρχία Bezzecchi με Aprilia στο 1-2
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

30/3/2026

Με μία φανταστική εκκίνηση ο Bezzecchi παίρνει την εξωτερική και καταφέρνει να στρίψει δεύτερος πίσω από τον Bagnaia κερδίζοντας θέσεις. Πίσω του ο Martin ακολουθούμενος από τον Marc Marquez που έχει καταφέρει να περάσει την νέμεση των τελευταίων δύο αγώνων, τον Di Giannantonio που εχθές τον προειδοποίησε σε ήρεμο τόνο, να έχει τα μάτια του ανοικτά.

Ο Bagnaia γράφει τις πρώτες στροφές στην 6η θέση έχοντας πίσω του τον Mir, τον άρχοντα των DNF. Δεν είμαστε σκληροί με τον Mir, μένουμε μόνο στα γεγονότα τα οποία του δίνουν το ρεκόρ πτώσεων. Ένα ρεκόρ από το οποίο δεν λέει να ξεφύγει. Σε 53 αγώνες έχει 37 πτώσεις, αλίμονο, δεν σταμάτησε ούτε και σήμερα να τις αυξάνει.

Ο πρώτος γύρος είναι σημαντικό για τον Bezzecchi να κλείσει περνώντας τον Acosta. Αν το καταφέρει τότε σπάει το ρεκόρ του Lorenzo για συνεχόμενους γύρους στην πρώτη θέση, ένα ρεκόρ το οποίο δεν προσμετρά τους αγώνες Sprint, όπου εχθές ο Bezzecchi έπεσε από δικό του λάθος.

Βλέποντας τον Acosta να ανοίγει ελάχιστα στην έξοδο πριν την ευθεία, ο Bezzecchi ορμά στην αγωνιστική γραμμή εκεί ακριβώς που ο Acosta επέστρεφε. Οι δυο τους ακουμπούν σε ένα καθαρά αγωνιστικό συμβάν που αφήνει την αεροτομή της Aprilia πληγωμένη χωρίς άλλη όμως επίδραση, ακόμη και για τους πίσω που πατούν τα κομμάτια.

Στο μεταξύ ο Marc Marquez δεν έχει τον ρυθμό της πρώτης τριάδας και σχηματίζει μία τετράδα που όλοι μαζί παλεύουν για την 4η θέση με πρώτο από όλους τον Di Giannantonio που βλέπει την κατάλληλη ευκαιρία να παραδώσει μαθήματα.

Με πολύ όμορφο τρόπο περνά τον Marc Marquez από την εσωτερική και αμέσως μετά επίθεση στον Marc κάνει και ο Bagnaia.

Ο Zarco σημειώνει πτώση όσο οι τρεις πρώτοι ξεχωρίζουν και είναι πίσω που η μάχη έχει περισσότερη ένταση, μέχρι ο Marc Marquez να χάσει θέση και από τον Mir και έπειτα να εκτελέσει την ποινή μακρύτερου γύρου καταλήγοντας 11ος.

Στο μεταξύ μακρύτερο γύρο θα πρέπει να εκτελέσει και ο Mir γιατί έκανε μία έξοδο όπου εκεί βρήκε άσφαλτο αντί για αμμοπαγίδα και ξανά μπαίνοντας στην πίστα δεν έδωσε την θέση του. Το αναπόφευκτο θα ερχόταν μόλις πήγαινε να εκτελέσει την ποινή, καθώς εκεί ακριβώς έπεσε κιόλας.

Η μάχη Marc Marquez και Di Giannantonio δεν κράτησε πολύ, με τον Marc Marquez να πηγαίνει πίσω, ένα άλλο όνομα φαινόταν να ανεβαίνει σταθερά, του Ai Ogura που σταδιακά ανέβαινε σε ρυθμό, μέχρι να προσπεράσει τον Alex Marquez με μαεστρία.

Στον 7ο γύρο ο Martin παραλίγο να πέσει προσπαθώντας να επιτεθεί στον Acosta, με τον ίδιο τρόπο που εχθές πέρασε τον Bagnaia και παρόμοια με τον τρόπο που έπεσε ο Marc Marquez στον αγώνα sprint.

Στον 8ο και 9ο γύρο ο Ai Ogura δίνει τον καλύτερο του εαυτό και φτάνει πίσω από τον Bagnaia. Στον 13ο όμως κάνει κάτι καταπληκτικό, περνά και τον Di Giannantonio.

Έναν γύρο μετά ο Martin καταφέρνει να περάσει τον Acosta και από εκεί και πέρα οι δύο πρώτες θέσεις έχουν κλειδώσει, γιατί χτίζει σιγά – σιγά μία απόσταση από τον Acosta.

Ο Ai Ogura θα ανέβει σε ρυθμό και θα πλησιάσει την KTM με αποτέλεσμα να πηγαίνουμε ολοταχώς σε έναν βάθρο μόνο με Aprilia!

Μέσα στην πίστα αυτή και γενικά στο πρωτάθλημα έτσι όπως ήταν τα προηγούμενα χρόνια, το να μην υπάρχει Ducati στο βάθρο, μοιάζει περίεργο, παρόλο που στους πέντε τελευταίους αγώνες, είναι η Aprilia και ο Bezzecchi που κερδίζουν σταθερά.

Στον 15ο γύρο ο Marc Marquez κάνει επιθετική κίνηση στον αδερφό του Alex και αμέσως ξεκινά μία μάχη με τον Bastianini.

Έκει ακριβώς σπάει και το σασμάν του Ai Ogura που εγκαταλείπει με δάκρυα στα μάτια, έναν πολλά υποσχόμενο αγώνα!

Πλέον η καλύτερη μάχη είναι ξανά με τον Marc Marquez που μαζί με τον Bastianini θα περάσουν και οι δύο τον Bagnaia και θα παίξουν μέχρι το τέλος.

Ο Marc Marquez έχει καλύτερο ρυθμό από τον Di Giannantonio που με την σειρά του δεν χρειάζεται να πάρει ρίσκο, ούτε υπάρχει χρόνος να ψαλιδίσει κανείς την διαφορά τους.

Με ορισμένες δυνατές στιγμές και με τον Bezzecchi και την Aprilia να κάνουν την διαφορά, ο αγώνας στις ΗΠΑ, μόνο αδιάφορος δεν ήταν, ενώ σημάδεψε και το τέλος εποχής για την πρωτοκαθεδρία της Ducati.

Η Aprilia το είχε πει, «το έχουμε βρει» εννοώντας πως πλέον έχει την ταχύτητα της Ducati. Το ρεκόρ σήμερα το αποδεικνύει, στην σύγχρονη εποχή των MotoGP δεν υπάρχει άλλος με συνεχόμενες νίκες ενώ οδηγεί κάθε έναν γύρο. Διαφορετικά είναι δέκα αγώνες το ρεκόρ συνεχόμενων νικών, χωρίς όμως να είναι πρώτος σε κάθε έναν γύρο ξεχωριστά.

Μία μεγάλη ημέρα για την Aprilia που την περίμενε εδώ και έναν χρόνο ακριβώς!

Θέση

Αναβάτης

Ομάδα

Χρόνος

Διαφ.

1

72M. Bezzecchi

Aprilia Racing

40:50.653

25

2

89J. Martin

Aprilia Racing

+2.036

20

3

37P. Acosta

Red Bull KTM Factory Racing

+4.497

16

4

49F. Di Giannantonio

Pertamina Enduro VR46 Racing Team

+6.972

13

5

93M. Marquez

Ducati Lenovo Team

+8.100

11

6

23E. Bastianini

Red Bull KTM Tech3

+8.243

10

7

73A. Marquez

BK8 Gresini Racin MotoGP

+11.253

9

8

25R. Fernandez

Trackhouse MotoGP Team

+13.129

8

9

10L. Marini

Honda HRC Castrol

+14.471

7

10

63F. Bagnaia

Ducati Lenovo Team

+14.544

6

11

54F. Aldeguer

BK8 Gresini Racing MotoGP

+21.063

5

12

33B. Binder

Red Bull KTM Factory Racing

+22.062

4

13

11D. Moreira

Pro Honda LCR

+22.201

3

14

21F. Morbidelli

Pertamina Enduro VR46 Racin Team

+24.371

2

15

7T. Razgatlioglu

Prima Pramac Yamaha MotoGP

+25.549

1

16

43J. Miller

Prima Pramac Yamaha MotoGP

+26.309

 

17

20F. Quartararo

Monster Energy Yamaha MotoGP Team

+27.136

 

18

42A. Rins

Monster Energy Yamaha MotoGP Team

+38.701

 

Πτώσεις / Εγκαταλείψεις

 

5J. Zarco

Castrol Honda LCR

18 Laps

 
 

79A. Ogura

Trackhouse MotoP Team

15 Laps

 
 

36J. Mir

Honda HRC Castrol

5 Laps

 

 

Ετικέτες