MotoGP 2023, Motegi, Ιαπωνία, PR - Ο Binder έσπασε το ρεκόρ του Jorge Lorenzo που κρατούσε από το 2015!

Ούτε μία ιαπωνική μοτοσυκλέτα στο TOP-10 μέσα στην Ιαπωνία...
Ο Brad Binder σημειώνει νέο ρεκόρ πίστας στο Motegi
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

29/9/2023

Στις θέσεις 2, 4 και 5 βρέθηκαν στα πρώτα χρονομετρημένα δοκιμαστικά της Ιαπωνίας οι τρεις πρώτοι της γενικής, όλοι τους πίσω από τον Binder της ΚΤΜ που έσπασε το πλέον μακροβιότερο ρεκόρ του MotoGP, που κρατούσε από το 2015! Δεύτερος ταχύτερος ήταν ο Πρωταθλητής του 2022, Bagnaia, με τους έτερους Ducatisti που παλεύουν για τον τίτλο του 23 να ακολουθούν πίσω από τον Aleix Espargaro της Aprilia.

Όπως και στα Free Practice, έτσι και στα πρώτα χρονομετρημένα δοκιμαστικά στην ιαπωνική πίστα, ο Jorge Martin δείχνει ιδιαίτερα φορμαρισμένος, σημειώνοντας με το καλημέρα τον ταχύτερο χρόνο, με 1:44.724. Δεύτερος αρχικά είναι ο Binder και τρίτος ο... Di Giannantonio. Πέμπτος είναι ο Quartararo, δέκατος ο Marc Marquez και μόλις 14ος ο Pecco, όμως όλοι ξέρουμε πως ο Bagnaia είναι slow starter.

Απώντες είναι ο Luca Marini, με σπασμένη κλείδα και ο Alex Marquez με σπασμένα πλευρά.

Μια μικρή πτώση έχει ο Raul Fernandez 38 λεπτά πριν το τέλος την ώρα που πιέζει, χωρίς όμως να χτυπήσει, ενώ στην πρώτη του επαφή με MotoGP μοτοσυκλέτα, ο Alex Rins δεν δείχνει να μπορεί να ανεβάσει ρυθμό, και είναι τελευταίος, 2,5 δευτερόλεπτα πίσω από τον Martin, πίσω ακόμα και από τους δοκιμαστές Pirro και Crutchlow.

Τριάντα λεπτά πριν το τέλος, και ο Miguel Oliveira έχει φορέσει μαλακό ελαστικό και δείχνει να έχει βρει κάτι, για να ανέβει αρχικά δεύτερος, και αμέσως μετά πρώτος, με χρόνο 1:44.498. Δεύτερος είναι ο Quartararo, τρίτος ο Martin.

Πτώση έχουμε και από τον Jack Miller 24 λεπτά πριν το τέλος, με low-side, χωρίς ο Αυστραλός να χτυπήσει, ενώ έξοδο στην αμμοπαγίδα έχει ο Zarco, καταφέρνοντας όμως να παραμείνει όρθιος.

Απομένουν είκοσι λεπτά πριν το τέλος και όλοι οι αναβάτες έχουν μπει στα pits για να πάρουν μια ανάσα και για να αλλάξουν ελαστικά.

Αναρωτιόμαστε αν Marc Marquez και Pecco Bagnaia καταφέρουν να παραμείνουν στην πρώτη δεκάδα για τα πρώτα χρονομετρημένα, καθώς για την ώρα ο πρώτος βρίσκεται στη 10η θέση και ο δεύτερος στην 11η. Και ξαφνικά... ο Marc Marquez καταφέρνει να κατεβάσει χρόνο, για να ανέβει τρίτος στη γενική, 0.076 δευτερόλεπτα πίσω από τον πρώτο Oliveira.

Οι αναβάτες επιστρέφουν στην πίστα, και οι χρόνοι ξεκινούν να πέφτουν. Πρώτος περνά ο Aleix Espargaro, με 1:44.387, με χρόνο που δεν θα παραμείνει αλώβητος για πολύ όμως.

Και όντως, λίγα δευτερόλεπτα αργότερα, πρώτος περνά ο Binder με 1:44.255, ενώ στην προσπάθεια του να πιέσει ο Quartararo έχει μια άσχημη πτώση με πολλά, δείχνοντας να έχει χτυπήσει λίγο στο πόδι, κουτσαίνοντας ελαφρώς.

Εντωμεταξύ ο Martin έχει περάσει στη δεύτερη θέση, αφήνοντας 3ο τον Aleix. Σημειώστε πως τώρα που οι αναβάτες πιέζουν με φρέσκα μαλακά ελαστικά -όσοι τα έχουν αλλάξει- η διαφορά του τελευταίου Rins από τον πρώτο έχει ανέβει στα 2,981 δευτερόλεπτα...

Δέκα λεπτά πριν το τέλος, οι τρεις επικρατέστεροι διεκδικητές του τίτλου βρίσκονται στην 12η θέση (Bagnaia), 7η θέση (Bezzecchi) και 3η θέση (Martin).

Το πρώτο 1:43 σημειώνει 8 λεπτά πριν το τέλος ο... Fabio Di Giannantonio, με 1:43.947, αναβάτης που έχει σοβαρό λόγο να ανησυχεί για τη θέση του στην Gresini το 2024, ειδικά με τις πληροφορίες που θέλουν τον Marc Marquez να μεταπηδά από τη Honda στη Ducati.

Έξι λεπτά πριν το τέλος, και όπως συνηθίζεται η επίθεση όλων φτάνει στο κρεσέντο της, με τους αγωνιζόμενους να προσπαθούν με φρέσκα ελαστικά να βρεθούν πάση θυσία στην πρώτη δεκάδα και τα Q2, έχοντας κλειδώσει όλοι σε time attack mode.

Και αυτό που φοβούνται όλοι γίνεται πράξη, με τις κίτρινες σημαίες να έχουν βγει λόγω δεύτερης πτώσης του Raul Fernandez στη 10, και μένει να δούμε αν κάποιοι άτυχοι αναβάτες δουν τους γύρους τους να ακυρώνονται.

Δυόμισι λεπτά πριν το τέλος και ο Brad Binder γυρίζει σε καταιγιστικό ρυθμό, καταφέρνοντας να σπάσει το ρεκόρ πίστας που κρατούσε απτό το 2015 ο Jorge Lorenzo με 1:43.790! Νέο ρεκόρ λοιπόν, με 1:43.489, και έχουμε ακόμα καιρό για να σπάσει και αυτό.

Ο Pecco Bagnaia δείχνει έτοιμος να γίνει εκείνος ο νέος κάτοχος του ρεκόρ, θα το χάσει όμως στο τελευταίο τμήμα της πίστας, για να βρεθεί δεύτερος πίσω από τον Binder.

Πτώση έχουμε για τον Marc Marquez, ο οποίος βρίσκεται μόλις 14ος, και δεν θα προλάβει να πάρει τη δεύτερη μοτοσυκλέτα του για να προσπαθήσει για κάτι καλύτερο.

Είναι δύσκολο να δούμε τον Rins να συνεχίζει, καθώς στο τέλος των δοκιμαστικών της Παρασκευής βρίσκεται τελευταίος, 3.747 δευτερόλεπτα πίσω από τον Binder.

Οι χρόνοι των PR έχουν ως εξής:

1. Brad Binder, KTM

2. Pecco Bagnaia, Ducati

3. Aleix Espargaro, Aprilia

4. Jorge Martin, Ducati

5. Marco Bezzecchi, Ducati

6. Fabio di Giannantonio, Ducati

7. Johann Zarco, Ducati

8. Maverick Vinales, Aprilia

9. Pol Espargaro, GASGAS

10. Jack Miller, KTM

11. Miguel Oliveira, Aprilia

12. Joan Mir, Honda

13. Fabio Quartararo, Yamaha

14. Marc Marquez, Honda

15. Franco Morbidelli, Yamaha

16. Cal Crutchlow, Yamaha

17. Raul Fernandez, Aprilia

18. Takaaki Nakagami, Honda

19. Augusto Fernandez, GASGAS

20. Michele Pirro, Ducati

21. Alex Rins, Honda

Ετικέτες

Ασταμάτητος στο BMU Supermoto ο Παρασκευάς

Ούτε οι τραυματισμοί μπορούν να κρατήσουν τον Γιώργο Παρασκευά, ο οποίος μετέχει με επιτυχία σε συνεχόμενους αγώνες του Βαλκανικού Πρωταθλήματος Μοτοσυκλέτας, σε Ταχύτητα και Supermoto.
giorgos paraskevas
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

13/8/2026

Δεν είναι απλώς ένα σερί αγώνων, είναι ένας πραγματικός αγωνιστικός μαραθώνιος διάρκειας ενός μηνός που ξεκίνησε από το BMU Road Racing στη Βουλγαρία και συνεχίζει με τρία συνεχόμενα αγωνιστικά τριήμερα, στη Ρουμανία και Τουρκία, εκ των οποίων δυο είναι Supermoto. Και όλα αυτά, πάρα τους σοβαρούς τραυματισμούς που υπέστη στον εναρκτήριο αγώνα του BMU Supermoto, πριν μια εβδομάδα.

Ο αναβάτης και team manager της WOLF-RACING, Γιώργος Παρασκευάς (#148), το προηγούμενο μόλις σαββατοκύριακο έκανε το ντεμπούτο του στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα Supermoto στην πίστα Transilvania Motor Ring με τη νέα Ducati Desmo450 MX. Ενώ μάχονταν για την τρίτη θέση είχε μια μεγάλη πτώση που του άφησε σοβαρούς τραυματισμούς.  

Με ρήξη του αριστερού υπερακάνθιου, ραγισμένο δεξί καρπό και τραυματισμό στον αυχένα ολοκλήρωσε όλους τους αγώνες του διήμερου και μόλις μια εβδομάδα αργότερα, 08-09/08, επέστρεψε στην ίδια πίστα για τον δεύτερο γύρο του BMU Supermoto, κατακτώντας άξιες θέσεις.

giorgos paraskevas

Δεύτερο αγωνιστικό διήμερο: Με τραυματισμούς αλλά χωρίς να κάνει πίσω

Την πρώτη μέρα του δεύτερου αγωνιστικού διήμερου BMU Supermoto στην Τρανσυλβανία, ο πιλότος μας ξεκίνησε πολύ δυνατά τη μάχη κατακτώντας την πέμπτη θέση στον πρώτο αγώνα. Με αμυντική προσέγγιση, βέβαια, καθώς προτεραιότητα ήταν να διαχειριστεί την κατάσταση και να εξετάσει πως θα ανταποκρίνονταν το τραυματισμένο χέρι ενόψει και της συνέχειας του αγωνιστικού μαραθώνιου.

Στο δεύτερο σκέλος, αφού οι τραυματισμοί του επέτρεπαν έστω και λίγο, ανέβασε τον ρυθμό και πίεσε περισσότερο. Έτσι ανέβηκε μια θέση και τερμάτισε τέταρτος, απολαμβάνοντας παράλληλα, όπως μας είπε, πολύ περισσότερο την οδήγηση. Η επιπλέον πίεση, ωστόσο, είχε το τίμημα της αφού επιβάρυνε σημαντικά τους τραυματισμούς και την επόμενη μέρα η κατάσταση του χεριού ήταν αισθητά χειρότερη.

Έτσι, την Κυριακή, η επιλογή ήταν ξεκάθαρη: Συντηρητικός ρυθμός και χωρίς περιττά ρίσκα. Ο Γιώργος Παρασκευάς κατέκτησε ακόμη δυο πέμπτες θέσεις, ολοκληρώνοντας ξανά και τα τέσσερα σκέλη του διημέρου. Αξίζει να σημειωθεί πως παρότι δεν είχε σκοπό να πιέσει στο έπακρο, κατάφερε να μειώνει σταθερά το γυρολόγιο του, ώσπου έσπασε το προσωπικό ρεκόρ του με χρόνο 1’33.3.

Όσα αναφέραμε αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη αξία αν αναλογιστεί κανείς τον ανταγωνισμό. Οι τέσσερις αναβάτες που προπορεύονταν του πιλότου μας είναι μόλις 16 ετών, έχοντας ήδη εμπειρία στο Ευρωπαϊκό Motocross και, σε κάποιες περιπτώσεις, από Παγκόσμιο Supermoto. Ο Παρασκευάς στα 49 του χρόνια, όχι μόνο παρέμεινε ανταγωνιστικός απέναντι σε αυτή τη νέα γενιά αναβατών, αλλά το έκανε έχοντας να διαχειριστεί σοβαρούς τραυματισμούς και εξαιρετικά απαιτητικό αγωνιστικό πρόγραμμα.

giorgos paraskevas

Δήλωση Γιώργου Παρασκευά:

«Το Σάββατο μπήκαμε πολύ δυνατά και είχαμε μια πέμπτη θέση στο πρώτο σκέλος. Λίγο αμυντικά καθώς δεν ξέραμε τι μας περιμένει, μια εβδομάδα μετά την ανάρρωση του χεριού αλλά μαζέψαμε πάρα πολύ τον τραυματισμό και φάνηκε.

Παρότι ήμουν στο πρώτο πέμπτος, στο δεύτερο πίεσα και μου άρεσε πάρα πολύ και βγήκαμε τέταρτοι. Όμως αυτή η παραπάνω πίεση μου στοίχησε πολύ το επόμενο πρωί οπότε μείναμε στις δυο πέμπτες θέσεις συντηρητικά, αλλά σπάσαμε το ρεκόρ χρόνου μας»!

giorgos paraskevas

Την προσπάθεια του Γιώργου Παρασκευά στηρίζουν από το 2023:

BMW MOTORRAD HELLAS
DNA HIGH PERFORMANCE AIR FILTERS
TECNO MOTO PERFORMANCE
INTRAMOTO PIRELLI
BMW MOTORRAD SFAKIANAKIS
PAPASTAVROU SHOPS
QNT SPORTS
DXL GRAPHICS
BIKELALERT HELLAS
MOTUL GREECE
HELMET HOME
RIDER GRAPHICS
K-TECH SUSPENSION UK
MOTUL GREECE

Πληροφορίες σχετικά με τη μοτοσυκλέτα, Ducati Desmo450 MX, προπονητικές συμβουλές, και πως μπορείτε να μπείτε σε αυτόν τον υπέροχο κόσμο γεμάτο αδρεναλίνη καλείτε στο 6977918180 

Ή στα social της ομάδας: 

@fb George Paraskevas / Wolf-racing Motul WRRS BMW motorrad / Sparta racing circuit Motul / Wolf-racing
@instagram Wolf-racing