MotoGP 2023, Mugello, FP1 - Alex Marquez πρώτος, κλάματα και πτώση για Aleix Espargaro

Στεγνή η πίστα για την ώρα, όμως ο καιρός δείχνει βροχή για το Σάββατο
Alex Marquez
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

9/6/2023

Σε στεγνή πίστα και με ηλιόλουστο καιρό, ο πρώτος ταχύτερος χρόνων στα FP1 του Mugello ανήκει στον επίσημο δοκιμαστή της εργοστασιακής Ducati και wild card συμμετοχή στο ιταλικό GP (με τα λογότυπα της Aruba από το WSBK), Michelle Pirro, με 1:47.905. Μάλιστα, λίγο αργότερα ο ίδιος βελτιώνει τον χρόνο του σε 1:46.917.

Τριάντα πέντε λεπτά πριν το τέλος, ένας άλλος αναβάτης Ducati, ο Alex Marquez περνά πρώτος, με 1:46.852.

Τριάντα τρία λεπτά πριν το τέλος, και στην κατάταξη έχουμε πέντε Ducati στις πέντε πρώτες θέσεις.

Έξοδο έχουμε από τον Aleix Espargaro χωρίς πτώση, ο οποίος βρίσκεται στη 18η θέση, και στη συνέχεια καταλήγει στο γκαράζ κουτσαίνοντας, κάθεται στην καρέκλα του και... ξεσπά σε κλάματα, άγνωστο για ποιον λόγο -πιθανώς λόγω ενός ατυχήματος που είχε σε προπόνηση με το ποδήλατο που τον έχει φιλοδωρήσει με τραυματισμό που δεν τον αφήνει να γυρίσει γρήγορα!

Εικοσιοκτώ λεπτά πριν το τέλος, ο Bagnaia, που επίσης κουτσαίνει λόγω του τραυματισμένου του αστραγάλου βρίσκεται 6ος, μία θέση πριν τον ομόσταυλο του, Bastianini, ενώ ο Quartararo είναι 10ος και ο Marc Marquez 13ος.

Εξαιρετικός μέχρι στιγμής είναι, από τους αναβάτες της Honda ο Taka Nakagami που μπαινοβγαίνει στην πρώτη πεντάδα -Rins 9ος kai Mir... 19ος.

Τεράστια είναι στα πρώτα είκοσι λεπτά η διαφορά μεταξύ των ομόσταυλων της Gresini Racing, με τον Alex Marquez 1ο και τον Fabio DiGiannantonio... 22ο!

Κι η ΚΤΜ / GASGAS; Ταχύτερος τα πρώτα 25 λεπτά των FP1 είναι ο Brad Binder στην 8η θέση, με το Jack Miller μόλις 17ο, και τους Fernandez και Folger...πουθενά, στις τελευταίες θέσεις.

Εικοσιένα λεπτά πριν το τέλος, και ο προβληματισμένος Aleix πέφτει από low-side, για να καταλήξει στην αμμοπαγίδα, και να σηκωθεί απογοητευμένος.

Ένας ακόμη αναβάτης που υποφέρει από πόνους είναι ο Luca Marini, που 15 λεπτά πριν το τέλος βρίσκεται μόλις 14ος, με τον ομόσταυλο του, Marco Bezzechi να έχει σημειώσει τον 5ο ταχύτερο χρόνο.

Δεκαπέντε λεπτά πριν το τέλος, και η κατάταξη έχει ως εξής: Aleix Marquez, Johann Zarco, Michele Pirro, Jorge Martin, Francesco Bagnaia, Marco Bezzechi. Ναι, έξι Ducati στις πρώτες έξι θέσεις.

Και ο Michele Pirro περνά μπροστά, ενώ αρχικά του ακυρώνουν τον πρώτο ταχύτερο γύρο, για να επιμείνει όμως και να περάσει πρώτος με 1:46.824.

Τριάντα πέντε λεπτά έχουν περάσει, και οι αναβάτες μπαίνουν στα pits για αλλαγή ελαστικών εν όψει του τελευταίου sprint των δοκιμαστικών που θα κρίνει την πρώτη δεκάδα. Και αυτό το sprint θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο, καθώς η πρόβλεψη του καιρού για το Σάββατο έχει και βροχή. Όποιος προλάβει λοιπόν!

Επτά λεπτά και 35 δευτερόλεπτα απομένουν, και πρώτος απ' όλους βγαίνει στην πίστα ο Johann Zarco, ενώ ο Aleix Espargaro έχει εξαφανιστεί στο Motorhome του, έχοντας συμπληρώσει μόλις 8 γύρους και τελώντας υπό κακή ψυχολογική κατάσταση, κάνοντας μας να αναρωτιόμαστε αν θα συνεχίσει ή αν θα εγκαταλείψει την προσπάθεια στο Mugello.

Θυμίζουμε πως το ρεκόρ πίστας στο Mugello βρίσκεται στο 1:45, και όλοι περιμένουν τους χρόνους στα τελευταία 5 λεπτά των FP1 να πέσουν στο 1:46 και κάτι.

O Maverick Vinales σημειώνει τον ταχύτερο γύρο με 1:46.404, ενώ στη συνέχεια πρώτος περνά ο Jorge Margin, για να πάρει τη σκυτάλη ο... Fabio Quartararo με 1:46.208!

Ο Marc Marquez δεν έχει τον ρυθμό των πρώτων και αρχικά ακολουθεί τον Marco Bezzechi για να σημειώσει τον 9ο ταχύτερο χρόνο.

Τριάντα δευτερόλεπτα πριν την καρό σημαία και ο Alex Marquez περνά πρώτος με 1:46.121. Σημειώστε πάντως πως στον αγώνα ο A. Marquez έχει να εκτελέσει ποινή τριών θέσεων.

Τα πρώτα δοκιμαστικά τελειώνουν, και η πρώτη δεκάδα έχει ως εξής:

1. Alex Marquez

2. Fabio Quartararo

3. Brad Binder

4. Marco Bezzechi

5. Johann Zarco

6. Jorge Martin

7. Franco Morbidelli

8. Maverick Vinales

9. Marc Marquez

10. Raul Fernandez

Κι οι εργοστασιακοί αναβάτες της Ducati; Enea Bastianini και Pecco Bagnaia τερματίζουν πολύ πίσω, στις θέσεις 15 και 16

Ετικέτες

MotoGP Academy: Παγκόσμιο δίκτυο σχολείων για τους αυριανούς πρωταθλητές

Με στόχο την ανάπτυξη των αγώνων και την διευκόλυνση της πρόσβασης νέων αναβατών
MotoGP Academy
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

21/10/2026

Τα MotoGP ανακοίνωσαν ένα διεθνές δίκτυο σχολών αγωνιστικής οδήγησης, οι οποίες θα πιστοποιούνται με βάση συγκεκριμένα κριτήρια υποδομών, εκπαίδευσης και τεχνικής υποστήριξης, με έμφαση και σε αγορές όπου το άθλημα δεν έχει ακόμη ισχυρή παρουσία.

Το πρόγραμμα Road to MotoGP διευρύνεται με την παρουσίαση του MotoGP Academy, μιας πρωτοβουλίας που φιλοδοξεί να ενισχύσει την ανάπτυξη των αγώνων μοτοσυκλέτας σε παγκόσμιο επίπεδο. Στόχος είναι η δημιουργία ενός δικτύου σχολών και εκπαιδευτικών οργανισμών που θα πληρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές, με ιδιαίτερη έμφαση σε περιοχές όπου οι ευκαιρίες για νέους αναβάτες παραμένουν περιορισμένες.

Οι σχολές που θα εντάσσονται στο πρόγραμμα θα λαμβάνουν την πιστοποίηση MotoGP Academy, η οποία θα εγγυάται ότι πληρούν τα απαιτούμενα πρότυπα τόσο στην πίστα όσο και εκτός αυτής. Μέσα από αυτές, οι νεαροί αναβάτες θα έχουν τη δυνατότητα να εκπαιδεύονται σε οργανωμένα περιβάλλοντα, με στόχο τη βελτίωση των δεξιοτήτων τους και τη σταδιακή εξέλιξή τους στον αγωνιστικό χώρο.

Παράλληλα, οι πιστοποιημένες σχολές θα λειτουργούν ως τοπικοί πυρήνες προβολής του αθλήματος, φέρνοντας το MotoGP πιο κοντά στους φίλους των αγώνων και ενισχύοντας την επαφή με τις τοπικές κοινότητες.

Για την ένταξή τους στο δίκτυο, οι ενδιαφερόμενοι οργανισμοί θα πρέπει να πληρούν αυστηρές προϋποθέσεις που αφορούν τις εγκαταστάσεις, τη μεθοδολογία εκπαίδευσης, την τεχνική οργάνωση και την προβολή του προγράμματος. Από την πλευρά του το MotoGP θα παρέχει υποστήριξη προσαρμοσμένη στις ανάγκες κάθε σχολής, υλικό για την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της, βοήθεια στην υλοποίηση προωθητικών ενεργειών, εταιρική ταυτότητα και ειδικές εκπτώσεις σε προϊόντα MotoGP.

Κάθε ακαδημία θα φέρει την ονομασία της χώρας, της περιοχής ή της ηπείρου στην οποία δραστηριοποιείται, ακολουθώντας το παράδειγμα της FIM MotoMini World Series. Σε μεγάλες χώρες και αγορές θα μπορούν να λειτουργούν περισσότερες από μία ακαδημίες, ενώ σε άλλες θα δημιουργείται ένας εθνικός πυρήνας που θα συντονίζει κάθε σχετική δραστηριότητα.

Το πρόγραμμα θα δώσει προτεραιότητα σε αγορές με σημαντική παρουσία στο άθλημα, αλλά και σε περιοχές που διαθέτουν περιθώρια ανάπτυξης. Τα MotoGP επιδιώκουν έτσι να διευρύνουν την συμμετοχή των νέων αναβατών και να δημιουργήσουν περισσότερες δυνατότητες πρόσβασης στις πίστες και τους οργανωμένους αγώνες.

Το MotoGP Academy αποτελεί το νέο βήμα του Road to MotoGP, του προγράμματος μέσω του οποίου η διοργανώτρια αρχή του πρωταθλήματος επιδιώκει να διαμορφώσει τη διαδρομή από την αρχική εκπαίδευση μέχρι τα υψηλότερα επίπεδα των αγώνων. Η αποτελεσματικότητα της πρωτοβουλίας θα εξαρτηθεί από την εφαρμογή της στην πράξη και από το κατά πόσο θα προσφέρει ουσιαστικές ευκαιρίες σε νέους αναβάτες πέρα από τις ήδη καθιερωμένες αγωνιστικές αγορές.