MotoGP 2023, Mugello, FP1 - Alex Marquez πρώτος, κλάματα και πτώση για Aleix Espargaro

Στεγνή η πίστα για την ώρα, όμως ο καιρός δείχνει βροχή για το Σάββατο
Alex Marquez
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

9/6/2023

Σε στεγνή πίστα και με ηλιόλουστο καιρό, ο πρώτος ταχύτερος χρόνων στα FP1 του Mugello ανήκει στον επίσημο δοκιμαστή της εργοστασιακής Ducati και wild card συμμετοχή στο ιταλικό GP (με τα λογότυπα της Aruba από το WSBK), Michelle Pirro, με 1:47.905. Μάλιστα, λίγο αργότερα ο ίδιος βελτιώνει τον χρόνο του σε 1:46.917.

Τριάντα πέντε λεπτά πριν το τέλος, ένας άλλος αναβάτης Ducati, ο Alex Marquez περνά πρώτος, με 1:46.852.

Τριάντα τρία λεπτά πριν το τέλος, και στην κατάταξη έχουμε πέντε Ducati στις πέντε πρώτες θέσεις.

Έξοδο έχουμε από τον Aleix Espargaro χωρίς πτώση, ο οποίος βρίσκεται στη 18η θέση, και στη συνέχεια καταλήγει στο γκαράζ κουτσαίνοντας, κάθεται στην καρέκλα του και... ξεσπά σε κλάματα, άγνωστο για ποιον λόγο -πιθανώς λόγω ενός ατυχήματος που είχε σε προπόνηση με το ποδήλατο που τον έχει φιλοδωρήσει με τραυματισμό που δεν τον αφήνει να γυρίσει γρήγορα!

Εικοσιοκτώ λεπτά πριν το τέλος, ο Bagnaia, που επίσης κουτσαίνει λόγω του τραυματισμένου του αστραγάλου βρίσκεται 6ος, μία θέση πριν τον ομόσταυλο του, Bastianini, ενώ ο Quartararo είναι 10ος και ο Marc Marquez 13ος.

Εξαιρετικός μέχρι στιγμής είναι, από τους αναβάτες της Honda ο Taka Nakagami που μπαινοβγαίνει στην πρώτη πεντάδα -Rins 9ος kai Mir... 19ος.

Τεράστια είναι στα πρώτα είκοσι λεπτά η διαφορά μεταξύ των ομόσταυλων της Gresini Racing, με τον Alex Marquez 1ο και τον Fabio DiGiannantonio... 22ο!

Κι η ΚΤΜ / GASGAS; Ταχύτερος τα πρώτα 25 λεπτά των FP1 είναι ο Brad Binder στην 8η θέση, με το Jack Miller μόλις 17ο, και τους Fernandez και Folger...πουθενά, στις τελευταίες θέσεις.

Εικοσιένα λεπτά πριν το τέλος, και ο προβληματισμένος Aleix πέφτει από low-side, για να καταλήξει στην αμμοπαγίδα, και να σηκωθεί απογοητευμένος.

Ένας ακόμη αναβάτης που υποφέρει από πόνους είναι ο Luca Marini, που 15 λεπτά πριν το τέλος βρίσκεται μόλις 14ος, με τον ομόσταυλο του, Marco Bezzechi να έχει σημειώσει τον 5ο ταχύτερο χρόνο.

Δεκαπέντε λεπτά πριν το τέλος, και η κατάταξη έχει ως εξής: Aleix Marquez, Johann Zarco, Michele Pirro, Jorge Martin, Francesco Bagnaia, Marco Bezzechi. Ναι, έξι Ducati στις πρώτες έξι θέσεις.

Και ο Michele Pirro περνά μπροστά, ενώ αρχικά του ακυρώνουν τον πρώτο ταχύτερο γύρο, για να επιμείνει όμως και να περάσει πρώτος με 1:46.824.

Τριάντα πέντε λεπτά έχουν περάσει, και οι αναβάτες μπαίνουν στα pits για αλλαγή ελαστικών εν όψει του τελευταίου sprint των δοκιμαστικών που θα κρίνει την πρώτη δεκάδα. Και αυτό το sprint θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο, καθώς η πρόβλεψη του καιρού για το Σάββατο έχει και βροχή. Όποιος προλάβει λοιπόν!

Επτά λεπτά και 35 δευτερόλεπτα απομένουν, και πρώτος απ' όλους βγαίνει στην πίστα ο Johann Zarco, ενώ ο Aleix Espargaro έχει εξαφανιστεί στο Motorhome του, έχοντας συμπληρώσει μόλις 8 γύρους και τελώντας υπό κακή ψυχολογική κατάσταση, κάνοντας μας να αναρωτιόμαστε αν θα συνεχίσει ή αν θα εγκαταλείψει την προσπάθεια στο Mugello.

Θυμίζουμε πως το ρεκόρ πίστας στο Mugello βρίσκεται στο 1:45, και όλοι περιμένουν τους χρόνους στα τελευταία 5 λεπτά των FP1 να πέσουν στο 1:46 και κάτι.

O Maverick Vinales σημειώνει τον ταχύτερο γύρο με 1:46.404, ενώ στη συνέχεια πρώτος περνά ο Jorge Margin, για να πάρει τη σκυτάλη ο... Fabio Quartararo με 1:46.208!

Ο Marc Marquez δεν έχει τον ρυθμό των πρώτων και αρχικά ακολουθεί τον Marco Bezzechi για να σημειώσει τον 9ο ταχύτερο χρόνο.

Τριάντα δευτερόλεπτα πριν την καρό σημαία και ο Alex Marquez περνά πρώτος με 1:46.121. Σημειώστε πάντως πως στον αγώνα ο A. Marquez έχει να εκτελέσει ποινή τριών θέσεων.

Τα πρώτα δοκιμαστικά τελειώνουν, και η πρώτη δεκάδα έχει ως εξής:

1. Alex Marquez

2. Fabio Quartararo

3. Brad Binder

4. Marco Bezzechi

5. Johann Zarco

6. Jorge Martin

7. Franco Morbidelli

8. Maverick Vinales

9. Marc Marquez

10. Raul Fernandez

Κι οι εργοστασιακοί αναβάτες της Ducati; Enea Bastianini και Pecco Bagnaia τερματίζουν πολύ πίσω, στις θέσεις 15 και 16

Ετικέτες

MotoGP: KTM - Δοκιμές της πρωτότυπης των 850 κυβικών στη Jerez [VIDEO]

Για πρώτη φορά η μοτοσυκλέτα των Αυστριακών σε πίστα με τους Paul Espargaro και Dani Pedrosa
KTM 850 Jerez
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

5/12/2025

Η Red Bull KTM ολοκλήρωσε τα πρώτα χιλιόμετρα δοκιμών με τον νέο κινητήρα 850 κυβικών για την νέα εποχής του MotoGP, με τους Dani Pedrosa και Paul Espargaro ως δοκιμαστές

Η αντίστροφη μέτρηση για τη νέα εποχή στην μεγάλη κατηγορία των αγώνων έχει αρχίσει. Η KTM έκανε το αποφασιστικό πρώτο βήμα προς τους κανονισμούς του 2027, δοκιμάζοντας στην πίστα της Jerez τον νέο κινητήρα 850 κυβικών των MotoGP.

Με τους κανονισμούς του 2027 να φέρνουν μεγάλες αλλαγές, κατάργηση συσκευών εκκίνησης, περιορισμένα αεροδυναμικά βοηθήματα και, πάνω απ’ όλα, μείωση κυβισμού στα 850 κυβικά εκατοστά, με τους κατασκευαστές ήδη να προετοιμάζονται για τη μετάβαση. Παράλληλα, η ιταλική Pirelli θα γίνει ο αποκλειστικός προμηθευτής ελαστικών στην κατηγορία.

Σε αυτό το πλαίσιο, η KTM φαίνεται να παίρνει προβάδισμα. Την Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου, στη Jerez της νότιας Ισπανίας, οι δοκιμαστές Paul Espargaro και Dani Pedrosa έγραψαν τα πρώτα χιλιόμετρα με τον νέο κινητήρα 850cc. Ο κινητήρας είχε ήδη δοκιμαστεί στις εγκαταστάσεις του Matighofen, αυτή ήταν όμως η πρώτη του εμφάνιση σε πίστα.

Η μοτοσυκλέτα δοκιμών, βασισμένη στην RC16, έφερε μαύρο fairing και φτερά τόσο μπροστά όσο και πίσω, ενώ ηχητικά ξεχώριζε σημαντικά από τις σημερινές 1000cc μοτοσυκλέτες, ένας πιο κοφτός, διαφορετικός τόνος που πρόδιδε την αλλαγή.

Προς το παρόν δεν έχουν αποκαλυφθεί τεχνικές λεπτομέρειες για τις μοτοσυκλέτες των Paul Espargaro και Dani Pedrosa, όμως είναι σαφές πως η ανάπτυξη έχει μπει σε πλήρεις ρυθμούς. Ο επικεφαλής της KTM Racing, Pit Beirer, είχε ήδη δηλώσει ότι η εταιρεία δουλεύει εντατικά πάνω στη μοτοσυκλέτα της νέας εποχής.

Εν τω μεταξύ, την ώρα που η KTM έγραφε ιστορία με το πρώτο 850άρι της, ο Pedro Acosta συμμετείχε σε ιδιωτική προπόνηση με supersport 600 κυβικών δείχνoντας ότι η προετοιμασία για το μέλλον συνεχίζεται σε πολλά επίπεδα.