MotoGP 2023, Mugello, FP1 - Alex Marquez πρώτος, κλάματα και πτώση για Aleix Espargaro

Στεγνή η πίστα για την ώρα, όμως ο καιρός δείχνει βροχή για το Σάββατο
Alex Marquez
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

9/6/2023

Σε στεγνή πίστα και με ηλιόλουστο καιρό, ο πρώτος ταχύτερος χρόνων στα FP1 του Mugello ανήκει στον επίσημο δοκιμαστή της εργοστασιακής Ducati και wild card συμμετοχή στο ιταλικό GP (με τα λογότυπα της Aruba από το WSBK), Michelle Pirro, με 1:47.905. Μάλιστα, λίγο αργότερα ο ίδιος βελτιώνει τον χρόνο του σε 1:46.917.

Τριάντα πέντε λεπτά πριν το τέλος, ένας άλλος αναβάτης Ducati, ο Alex Marquez περνά πρώτος, με 1:46.852.

Τριάντα τρία λεπτά πριν το τέλος, και στην κατάταξη έχουμε πέντε Ducati στις πέντε πρώτες θέσεις.

Έξοδο έχουμε από τον Aleix Espargaro χωρίς πτώση, ο οποίος βρίσκεται στη 18η θέση, και στη συνέχεια καταλήγει στο γκαράζ κουτσαίνοντας, κάθεται στην καρέκλα του και... ξεσπά σε κλάματα, άγνωστο για ποιον λόγο -πιθανώς λόγω ενός ατυχήματος που είχε σε προπόνηση με το ποδήλατο που τον έχει φιλοδωρήσει με τραυματισμό που δεν τον αφήνει να γυρίσει γρήγορα!

Εικοσιοκτώ λεπτά πριν το τέλος, ο Bagnaia, που επίσης κουτσαίνει λόγω του τραυματισμένου του αστραγάλου βρίσκεται 6ος, μία θέση πριν τον ομόσταυλο του, Bastianini, ενώ ο Quartararo είναι 10ος και ο Marc Marquez 13ος.

Εξαιρετικός μέχρι στιγμής είναι, από τους αναβάτες της Honda ο Taka Nakagami που μπαινοβγαίνει στην πρώτη πεντάδα -Rins 9ος kai Mir... 19ος.

Τεράστια είναι στα πρώτα είκοσι λεπτά η διαφορά μεταξύ των ομόσταυλων της Gresini Racing, με τον Alex Marquez 1ο και τον Fabio DiGiannantonio... 22ο!

Κι η ΚΤΜ / GASGAS; Ταχύτερος τα πρώτα 25 λεπτά των FP1 είναι ο Brad Binder στην 8η θέση, με το Jack Miller μόλις 17ο, και τους Fernandez και Folger...πουθενά, στις τελευταίες θέσεις.

Εικοσιένα λεπτά πριν το τέλος, και ο προβληματισμένος Aleix πέφτει από low-side, για να καταλήξει στην αμμοπαγίδα, και να σηκωθεί απογοητευμένος.

Ένας ακόμη αναβάτης που υποφέρει από πόνους είναι ο Luca Marini, που 15 λεπτά πριν το τέλος βρίσκεται μόλις 14ος, με τον ομόσταυλο του, Marco Bezzechi να έχει σημειώσει τον 5ο ταχύτερο χρόνο.

Δεκαπέντε λεπτά πριν το τέλος, και η κατάταξη έχει ως εξής: Aleix Marquez, Johann Zarco, Michele Pirro, Jorge Martin, Francesco Bagnaia, Marco Bezzechi. Ναι, έξι Ducati στις πρώτες έξι θέσεις.

Και ο Michele Pirro περνά μπροστά, ενώ αρχικά του ακυρώνουν τον πρώτο ταχύτερο γύρο, για να επιμείνει όμως και να περάσει πρώτος με 1:46.824.

Τριάντα πέντε λεπτά έχουν περάσει, και οι αναβάτες μπαίνουν στα pits για αλλαγή ελαστικών εν όψει του τελευταίου sprint των δοκιμαστικών που θα κρίνει την πρώτη δεκάδα. Και αυτό το sprint θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο, καθώς η πρόβλεψη του καιρού για το Σάββατο έχει και βροχή. Όποιος προλάβει λοιπόν!

Επτά λεπτά και 35 δευτερόλεπτα απομένουν, και πρώτος απ' όλους βγαίνει στην πίστα ο Johann Zarco, ενώ ο Aleix Espargaro έχει εξαφανιστεί στο Motorhome του, έχοντας συμπληρώσει μόλις 8 γύρους και τελώντας υπό κακή ψυχολογική κατάσταση, κάνοντας μας να αναρωτιόμαστε αν θα συνεχίσει ή αν θα εγκαταλείψει την προσπάθεια στο Mugello.

Θυμίζουμε πως το ρεκόρ πίστας στο Mugello βρίσκεται στο 1:45, και όλοι περιμένουν τους χρόνους στα τελευταία 5 λεπτά των FP1 να πέσουν στο 1:46 και κάτι.

O Maverick Vinales σημειώνει τον ταχύτερο γύρο με 1:46.404, ενώ στη συνέχεια πρώτος περνά ο Jorge Margin, για να πάρει τη σκυτάλη ο... Fabio Quartararo με 1:46.208!

Ο Marc Marquez δεν έχει τον ρυθμό των πρώτων και αρχικά ακολουθεί τον Marco Bezzechi για να σημειώσει τον 9ο ταχύτερο χρόνο.

Τριάντα δευτερόλεπτα πριν την καρό σημαία και ο Alex Marquez περνά πρώτος με 1:46.121. Σημειώστε πάντως πως στον αγώνα ο A. Marquez έχει να εκτελέσει ποινή τριών θέσεων.

Τα πρώτα δοκιμαστικά τελειώνουν, και η πρώτη δεκάδα έχει ως εξής:

1. Alex Marquez

2. Fabio Quartararo

3. Brad Binder

4. Marco Bezzechi

5. Johann Zarco

6. Jorge Martin

7. Franco Morbidelli

8. Maverick Vinales

9. Marc Marquez

10. Raul Fernandez

Κι οι εργοστασιακοί αναβάτες της Ducati; Enea Bastianini και Pecco Bagnaia τερματίζουν πολύ πίσω, στις θέσεις 15 και 16

Ετικέτες

MotoGP: KTM - Beirer “Ο Vinales μάς έσωσε στην αρχή της σεζόν”

O επικεφαλής του αγωνιστικού τμήματος της KTM μιλάει για τον Vinales, τον Acosta και την RC16
Beirer on Vinales
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

22/1/2026

Ο Pit Beirer επικεφαλής του αγωνιστικού τμήματος της KTM στα MotoGP, , αποκάλυψε ότι ο Maverick Vinales έπαιξε κομβικό ρόλο στην πορεία της ομάδας στο ξεκίνημα της σεζόν 2025, όπως χαρακτηριστικά είπε “μας έσωσε”.

Ο Ισπανός, δέκα δέκα φορές νικητής σε Grand Prix, μετακινήθηκε στην Tech3 KTM το 2025 και από τους πρώτους αγώνες εξελίχθηκε στον πιο ανταγωνιστικό αναβάτη της αυστριακής ομάδας.

Μετά από ένα δύσκολο χειμερινό τεστ, όπου η KTM δεν είχε σημειώσει τη βελτίωση που περίμενε με την RC16, ο Vinales πάλεψε για τη νίκη στον τέταρτο γύρο της χρονιάς στο Qatar, τερματίζοντας δεύτερος στην πίστα.

Παρότι στη συνέχεια έχασε το βάθρο λόγω ποινής για πίεση ελαστικών, η κατεύθυνση που έδωσε στο στήσιμο της μοτοσυκλέτας έγινε το νέο σημείο αναφοράς για όλους τους αναβάτες της KTM.

Beirer on Vinales

“Ο Maverick μας έσωσε”, δήλωσε ο Beirer.
“Οι αναβάτες άρχιζαν να πιστεύουν ότι η μοτοσυκλέτα δεν ήταν καλή και δεν είχαμε καινούριο εξοπλισμό.
Ο Maverick, αντίθετα, έλεγε συνέχεια ότι η μοτοσυκλέτα είναι αρκετά καλή για βάθρο”.

 Ο εσωτερικός ανταγωνισμός ως κίνητρο

Η δυναμική παρουσία του Vinales άσκησε σημαντική πίεση στον Pedro Acosta, κάτι που ο Beirer παραδέχεται ότι αξιοποίησε σε μια προσωπική συζήτηση με τον νεαρό αναβάτη.

“Καθόμασταν στο φορτηγό και του είπα, Είσαι τρομερά καλός. Είσαι το μέλλον αυτού του σπορ. Μπορείς να φτάσεις το επίπεδο του Marc Marquez.

Αλλά αν είσαι τόσο καλός όσο πιστεύεις, πρώτα πρέπει να είσαι ο καλύτερος αναβάτης της KTM.
Ο Maverick είναι συνεχώς μπροστά σου κι εσύ λες ότι δεν μπορείς να οδηγήσεις τη μοτοσυκλέτα.

Αν ο Vinales τερματίζει τέταρτος ή πέμπτος, τότε πρέπει κι εσύ να είσαι εκεί, ίσως και τρίτος.
Και μετά μπορούμε να μιλήσουμε για τη μοτοσυκλέτα".

Beirer on Vinales

Ένας τραυματισμός στο Γερμανικό Grand Prix διέκοψε τη φόρα του Vinales, όμως οι αναβαθμίσεις στην RC16 μετά το καλοκαιρινό διάλειμμα επέτρεψαν στον Acosta να εξελιχθεί σε σταθερό διεκδικητή βάθρων.

Στο τέλος της χρονιάς, ο Acosta ήταν ο κορυφαίος αναβάτης της KTM, ολοκληρώνοντας τη σεζόν στην 4η θέση της γενικής κατάταξης.

Beirer on Vinales

Για την KTM, η μεταγραφή του Vinales αποδείχθηκε πολλά παραπάνω από μια απλή αλλαγή αναβάτη, ήταν ο μοναδικός που κράτησε ζωντανή την πίστη στην μοτοσυκλέτα της ΚΤΜ σε ένα κακό ξεκίνημα στο 2025, δείχνοντας την πορεία για να φτάσει το (παραδοσιακά) αυστριακό εργοστάσιο να διεκδικεί βάθρα στο 2ο μισό του πρωταθλήματος.