MotoGP 2023, Mugello, Sprint Race - Νίκη Bagnaia, μετά από μάχη με Bezzechi και Martin

Δυνατές μάχες, επαφές, πτώσεις και νέο ρεκόρ τελικής ταχύτητας 366,1 χλμ/ώρα από τον Binder
Pecco Bagnaia
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

10/6/2023

O Pecco Bagnaia ήταν ο νικητής του αγώνα Spring στο GP του Mugello για το 2023, ο οποίος ξεκίνησε καλά μεν από την pole position, χρειάστηκε όμως να δώσει μάχη με τους Marco Bezzechi και Jorge Martin, για να επικρατήσει τελικά με μικρή διαφορά, περνώντας πρώτος τη γραμμή του τερματισμού.

Μαύρα και απειλητικά τα σύννεφα πάνω από το Mugello λίγο πριν τον αγώνα Spring, αλλά η εκκίνηση δίνεται με την πίστα στεγνή.

Σημειώστε πως αυτός είναι ο πρώτος αγώνας που οι αδελφοί Marquez θα ξεκινήσουν αμφότεροι από την πρώτη σειρά εκκίνησης, με την ποινή του Alex από το Le Mans (+3 θέσεις) να μην μετρά για τον αγώνα Sprint παρά μόνο για εκείνον της Κυριακής.

Alex Marquez

Στην πρώτη κιόλας στροφή έχουμε δράμα, καθώς ο Brad Binder χώνεται ανάμεσα στους προπορευόμενους, έχει επαφή με τον Alex Marquez, με αποτέλεσμα μια πτώση από τον αναβάτη της Prima Pramac Racing.

Pecco, Marquez

Ο Pecco έχει φύγει καλά, διατηρώντας την πρώτη θέση, δεύτερος παραμένει για την ώρα ο Marc Marquez, ενώ στην τρίτη θέση είναι ο Jorge Martin, με τέταρτο τον Luca Marini.

Δεν έχουν περάσει παρά λίγες στροφές από την εκκίνηση, και ξεκινούν να πέφτουν οι πρώτες σταγόνες της βροχής...

Ο πρώτος γύρος ολοκληρώνεται και στη μεγάλη ευθεία της πίστας ο Martin περνά τον Marc Marquez, εκμεταλλευόμενος την υπέρτερη τελική ταχύτητα της Ducati.

Και ξαφνικά χαμός! Την ώρα που οι κριτές βγάζουν τις σημαίες για τη βροχή, με τους αναβάτες να μπορούν πλέον να μπουν στα pits για να αλλάξουν μοτοσυκλέτα (με βρόχινα ελαστικά), οι αγωνιζόμενοι ανεβάζουν ρυθμό για να βελτιώσουν τις θέσεις τους στην περίπτωση που χρειαστεί αλλαγή μοτοσυκλέτας ή γίνει διακοπή αγώνα.

Jorge Martin

Πρώτος περνά ο Martin και δεύτερος ο Miller αφήνοντας τρίτο τον Pecco... τέταρτος ο Marquez.

Οι 5-6 πρώτοι αλλάζουν συνεχώς θέσεις, και με 9 γύρους να απομένουν πρώτος είναι ο Martin, 2oς ο Bagnaia, τρίτος ο Marquez, τέταρτος ο Miller και 5ος ο Marini.

Ο Miller είναι όπως συνήθως επιθετικός, χάνει όμως τη γραμμή του για να ανοιχτεί, με τον Marquez να ανοίγεται με τη σειρά του για να αποφύγει την επαφή με τον αναβάτη της KTM και να χάνει αρκετές θέσεις.

Binder

Κάπου εδώ οι κριτές ανακοινώνουν long lap penalty για τον Binder, για την επαφή του με τον Alex Marquez, που κατέληξε στην πτώση του αναβάτη της Gresini.

Οκτώ γύρους πριν το τέλος, πρώτος ο Bagnaia, δεύτερος ο Martini, τρίτος ο Bezzechi, τέταρτος ο Marini, πέμπτος ο Miller, 6ow o Zarco, 7ος ο Binder, 8ος ο Marquez, με τον Quartararo 11ο.

Πέφτει ο Alex Rins ο οποίος μεταφέρεται στο ιατρικό κέντρο για περαιτέρω εξετάσεις -θυμίζουμε πως και ο Joan Mir της Honda έχει εγκαταλείψει ήδη από τα δοκιμαστικά, καθώς τραυματίστηκε και εκείνος.

Επτά γύρους πριν το τέλος ο Bastianini γράφει ταχύτερο γύρο δείχνοντας ψήγματα της ταχύτητας του, ενώ ο Martin χάνει τη γραμμή του, ανοίγεται, και ο Bagnaia περνά ξανά πρώτος, με δεύτερο τον Bezzechi.

Ο Marquez έχει ανέβει 7ος -μια θέση που δεν θα καταφέρει να βελτιώσει μέχρι το τέλος του αγώνα-, ενώ ο Binder έχει πέσει στην 14η θέση μετά το long lap penalty.

Κανείς δεν έχει αλλάξει μοτοσυκλέτα, και όλοι μένουν έξω με τα slick, με τον Binder να σημειώνει νέο ρεκόρ τελικής ταχύτητας με... 366,1 χλμ/ώρα! Αυτή κι αν είναι πρόοδος της ΚΤΜ, που καταφέρνει να βγάλει περισσότερα χιλιόμετρα από τις Ducati μέσα στο σπίτι τους, στο Mugello.

Mugello

Η νίκη φαίνεται πως θα παιχτεί μεταξύ Pecco και Bezzechi που έχουν κάνει ελάχιστη διαφορά από τους υπολοίπους, ενώ καραδοκούν οι Martin, Zarco, Miller και Marini, όλοι πολύ κοντά, για να εκμεταλλευθούν το παραμικρό λάθος των δύο πρώτων.

Ο Marquez δεν δείχνει ικανός να αντεπιτεθεί, και παραμένει 7ος, τελευταίος στο γκρουπ των πρώτων, ενώ πιο πίσω βρίσκεται ο Bastianini ο οποίος κάνει ολοένα και πιο αργούς χρόνους -όπως φαίνεται η κούραση από τον τραυματισμό και την αποχή του έχει αρχίσει να έχει αντίκτυπο στον ρυθμό του.

Ο Binder έχει αρχίσει να ανεβαίνει -δίχως όμως να έχει χρόνο για να διακριθεί- και 4 γύρους πριν το τέλος βρίσκεται 11ος, ενώ πίσω του είναι ο Miguel Oliveira, στον πρώτο του αγώνα μετά τον δεύτερο τραυματισμό του στη σεζόν του 23.

Δυο γύρους πριν το τέλος, και ο Bagnaia έχει 0.250 δευτερόλεπτα διαφορά από τον Bezzechi, με τους αναβάτες της Prima Pramac να ακολουθούν.

Ο Bagnaia αρχίζει να ανεβάζει τη διαφορά υπέρ του, η οποία πλέον φτάνει το μισό δευτερόλεπτο, ενώ ο Bezzechi πιέζει πολύ, και έχει μια στιγμή αγωνίας σε ένα φρενάρισμα, με τη μοτοσυκλέτα να βγαίνει εκτός ελέγχου για λίγο, όμως ο Ιταλός καταφέρνει να μην πέσει, αρχίζοντας μάλιστα να μειώνει τη διαφορά του από τον πρώτο Bagnaia.

Παράλληλα ο Zarco δείχνει έτοιμος να κάνει την κίνηση του στον Martin στον τελευταίο γύρο, όμως θα ήθελε δυο-τρεις ακόμα στροφές για να το καταφέρει, στροφές που δεν έχει.

Bagnaia

Στη γραμμή του τερματισμού πρώτος είναι ο Bagnaia, δεύτερος ο Bezzechi, τρίτος ο Martin, τέταρτος ο Zarco, πέμπτος ο Marini, έκτος ο Miller, έβδομος ο Marquez, όγδοος ο Aleix Espargaro, ένατος ο Bastianini, και δέκατος ο Quartararo.

Pecco

Ακολουθούν τα αναλυτικά αποτελέσματα του αγώνα.

Κατάταξη

 

Ετικέτες

MotoGP: Λευκός καπνός για συμφωνία διοργανωτών και κατασκευαστών

Στον ερχόμενο αγώνα στο Brno αναμένονται οι ανακοινώσεις και μετά … καταιγίδα μεταγραφών
motogp
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

15/6/2026

Η περίφημη συμφωνία που θα διέπει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα MotoGP από το 2027 ως το 2031 έπρεπε κανονικά να έχει υπογραφεί από πέρυσι και, αν δεν είχε προκύψει η εξαγορά του MotoGP από τη Liberty Media, αυτό πιθανότατα θα είχε ήδη συμβεί. Οι νέοι Αμερικανοί ιδιοκτήτες ωστόσο εισέβαλλαν στο πρωτάθλημα ως ταύροι σε υαλοπωλείο και άρχισαν να δείχνουν δείγματα των προθέσεών τους σε όλα τα επίπεδα, από την υποβάθμιση των μικρότερων κατηγοριών ως τις ολοένα και διογκούμενες απαιτήσεις προς τις ομάδες.

Η Concorde Agreement, η συμφωνία που θα διέπει τη συνεργασία διοργανωτών και κατασκευαστών για τα επόμενα πέντε χρόνια ωστόσο δεν έχει υπογραφεί ακόμη, αν και πλέον όλα δείχνουν πως φτάσαμε στο τέλος της διαπραγμάτευσης και όλα δείχνουν πως στη Grand Prix της Τσεχίας το ερχόμενο σαββατοκύριακο (19-21/6) θα γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις.

Προφανώς ως τότε δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τι έχει συμφωνηθεί, από τις πηγές μας ωστόσο προκύπτουν κάποια δεδομένα. Πρώτον και βασικότερο, το αίτημα των κατασκευαστών για ποσοστά από τα έσοδα του MotoGP μάλλον δεν περνά και, σύμφωνα με τις πληροφορίες, έχει συμφωνηθεί πάγιο ετήσιο ποσό προς τις ομάδες, όπως ίσχυε ως τώρα, αλλά πιθανότατα λίγο αυξημένο.

Μαθαίνουμε επίσης πως υπάρχουν αρκετές εκκρεμότητες στο ζήτημα της επικοινωνιακής προβολής, όπου η MotoGP Sports Entertainment Group (MGPSEG, πρώην Dorna) θέλει πολύ αυξημένη εμπλοκή από τις ομάδες και τους κατασκευαστές, αλλά μάλλον δεν έχει βρεθεί ακόμη η χρυσή τομή εδώ.

Ακόμη περισσότερο όμως, περιμένουμε με ενδιαφέρον να δούμε τι άλλο θα αλλάξει στις διαδικασίες του πρωταθλήματος σε ζητήματα που είχαν τεθεί από την MGPSEG, όπως η ύπαρξη τρίτου αναβάτη ως αναπληρωματικού, η επιβολή μιας μοτοσυκλέτας ανά αναβάτη αντί δύο και άλλα τέτοια ζητήματα που αναμένεται να επηρεάσουν την αγωνιστική δράση πολύ πιο άμεσα από το μάρκετινγκ και τη διαφήμιση.

Πιθανότατα λοιπόν αυτό που θα ανακοινωθεί θα είναι ένα προσχέδιο συμφωνίας με τις βασικές αρχές που θα διέπουν το πρωτάθλημα από το 2027, με αρκετά ανοικτά θέματα να μεταφέρονται σε επόμενες διαβουλεύσεις. Διαβάζουμε επίσης για πρόβλεψη επέκτασης της συμφωνίας αυτής και για μια ακόμη πενταετία, δηλαδή ως και το 2036.

Στο μεταξύ, ενδεχόμενη ανακοίνωση της πολυπόθητης συμφωνίας θα ξεκλειδώσει και τις ανακοινώσεις μεταγραφών, κάτι που μάλλον δεν θα αλλάξει δραστικά τον κόσμο μας ως θεατές του αθλήματος, μιας και η επικαιρότητα πρακτικά έχει ήδη σκιαγραφήσει τις περισσότερες μετακινήσεις που θα γίνουν ενόψει 2027.

Ετικέτες