MotoGP 2023, Mugello, Sprint Race - Νίκη Bagnaia, μετά από μάχη με Bezzechi και Martin

Δυνατές μάχες, επαφές, πτώσεις και νέο ρεκόρ τελικής ταχύτητας 366,1 χλμ/ώρα από τον Binder
Pecco Bagnaia
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

10/6/2023

O Pecco Bagnaia ήταν ο νικητής του αγώνα Spring στο GP του Mugello για το 2023, ο οποίος ξεκίνησε καλά μεν από την pole position, χρειάστηκε όμως να δώσει μάχη με τους Marco Bezzechi και Jorge Martin, για να επικρατήσει τελικά με μικρή διαφορά, περνώντας πρώτος τη γραμμή του τερματισμού.

Μαύρα και απειλητικά τα σύννεφα πάνω από το Mugello λίγο πριν τον αγώνα Spring, αλλά η εκκίνηση δίνεται με την πίστα στεγνή.

Σημειώστε πως αυτός είναι ο πρώτος αγώνας που οι αδελφοί Marquez θα ξεκινήσουν αμφότεροι από την πρώτη σειρά εκκίνησης, με την ποινή του Alex από το Le Mans (+3 θέσεις) να μην μετρά για τον αγώνα Sprint παρά μόνο για εκείνον της Κυριακής.

Alex Marquez

Στην πρώτη κιόλας στροφή έχουμε δράμα, καθώς ο Brad Binder χώνεται ανάμεσα στους προπορευόμενους, έχει επαφή με τον Alex Marquez, με αποτέλεσμα μια πτώση από τον αναβάτη της Prima Pramac Racing.

Pecco, Marquez

Ο Pecco έχει φύγει καλά, διατηρώντας την πρώτη θέση, δεύτερος παραμένει για την ώρα ο Marc Marquez, ενώ στην τρίτη θέση είναι ο Jorge Martin, με τέταρτο τον Luca Marini.

Δεν έχουν περάσει παρά λίγες στροφές από την εκκίνηση, και ξεκινούν να πέφτουν οι πρώτες σταγόνες της βροχής...

Ο πρώτος γύρος ολοκληρώνεται και στη μεγάλη ευθεία της πίστας ο Martin περνά τον Marc Marquez, εκμεταλλευόμενος την υπέρτερη τελική ταχύτητα της Ducati.

Και ξαφνικά χαμός! Την ώρα που οι κριτές βγάζουν τις σημαίες για τη βροχή, με τους αναβάτες να μπορούν πλέον να μπουν στα pits για να αλλάξουν μοτοσυκλέτα (με βρόχινα ελαστικά), οι αγωνιζόμενοι ανεβάζουν ρυθμό για να βελτιώσουν τις θέσεις τους στην περίπτωση που χρειαστεί αλλαγή μοτοσυκλέτας ή γίνει διακοπή αγώνα.

Jorge Martin

Πρώτος περνά ο Martin και δεύτερος ο Miller αφήνοντας τρίτο τον Pecco... τέταρτος ο Marquez.

Οι 5-6 πρώτοι αλλάζουν συνεχώς θέσεις, και με 9 γύρους να απομένουν πρώτος είναι ο Martin, 2oς ο Bagnaia, τρίτος ο Marquez, τέταρτος ο Miller και 5ος ο Marini.

Ο Miller είναι όπως συνήθως επιθετικός, χάνει όμως τη γραμμή του για να ανοιχτεί, με τον Marquez να ανοίγεται με τη σειρά του για να αποφύγει την επαφή με τον αναβάτη της KTM και να χάνει αρκετές θέσεις.

Binder

Κάπου εδώ οι κριτές ανακοινώνουν long lap penalty για τον Binder, για την επαφή του με τον Alex Marquez, που κατέληξε στην πτώση του αναβάτη της Gresini.

Οκτώ γύρους πριν το τέλος, πρώτος ο Bagnaia, δεύτερος ο Martini, τρίτος ο Bezzechi, τέταρτος ο Marini, πέμπτος ο Miller, 6ow o Zarco, 7ος ο Binder, 8ος ο Marquez, με τον Quartararo 11ο.

Πέφτει ο Alex Rins ο οποίος μεταφέρεται στο ιατρικό κέντρο για περαιτέρω εξετάσεις -θυμίζουμε πως και ο Joan Mir της Honda έχει εγκαταλείψει ήδη από τα δοκιμαστικά, καθώς τραυματίστηκε και εκείνος.

Επτά γύρους πριν το τέλος ο Bastianini γράφει ταχύτερο γύρο δείχνοντας ψήγματα της ταχύτητας του, ενώ ο Martin χάνει τη γραμμή του, ανοίγεται, και ο Bagnaia περνά ξανά πρώτος, με δεύτερο τον Bezzechi.

Ο Marquez έχει ανέβει 7ος -μια θέση που δεν θα καταφέρει να βελτιώσει μέχρι το τέλος του αγώνα-, ενώ ο Binder έχει πέσει στην 14η θέση μετά το long lap penalty.

Κανείς δεν έχει αλλάξει μοτοσυκλέτα, και όλοι μένουν έξω με τα slick, με τον Binder να σημειώνει νέο ρεκόρ τελικής ταχύτητας με... 366,1 χλμ/ώρα! Αυτή κι αν είναι πρόοδος της ΚΤΜ, που καταφέρνει να βγάλει περισσότερα χιλιόμετρα από τις Ducati μέσα στο σπίτι τους, στο Mugello.

Mugello

Η νίκη φαίνεται πως θα παιχτεί μεταξύ Pecco και Bezzechi που έχουν κάνει ελάχιστη διαφορά από τους υπολοίπους, ενώ καραδοκούν οι Martin, Zarco, Miller και Marini, όλοι πολύ κοντά, για να εκμεταλλευθούν το παραμικρό λάθος των δύο πρώτων.

Ο Marquez δεν δείχνει ικανός να αντεπιτεθεί, και παραμένει 7ος, τελευταίος στο γκρουπ των πρώτων, ενώ πιο πίσω βρίσκεται ο Bastianini ο οποίος κάνει ολοένα και πιο αργούς χρόνους -όπως φαίνεται η κούραση από τον τραυματισμό και την αποχή του έχει αρχίσει να έχει αντίκτυπο στον ρυθμό του.

Ο Binder έχει αρχίσει να ανεβαίνει -δίχως όμως να έχει χρόνο για να διακριθεί- και 4 γύρους πριν το τέλος βρίσκεται 11ος, ενώ πίσω του είναι ο Miguel Oliveira, στον πρώτο του αγώνα μετά τον δεύτερο τραυματισμό του στη σεζόν του 23.

Δυο γύρους πριν το τέλος, και ο Bagnaia έχει 0.250 δευτερόλεπτα διαφορά από τον Bezzechi, με τους αναβάτες της Prima Pramac να ακολουθούν.

Ο Bagnaia αρχίζει να ανεβάζει τη διαφορά υπέρ του, η οποία πλέον φτάνει το μισό δευτερόλεπτο, ενώ ο Bezzechi πιέζει πολύ, και έχει μια στιγμή αγωνίας σε ένα φρενάρισμα, με τη μοτοσυκλέτα να βγαίνει εκτός ελέγχου για λίγο, όμως ο Ιταλός καταφέρνει να μην πέσει, αρχίζοντας μάλιστα να μειώνει τη διαφορά του από τον πρώτο Bagnaia.

Παράλληλα ο Zarco δείχνει έτοιμος να κάνει την κίνηση του στον Martin στον τελευταίο γύρο, όμως θα ήθελε δυο-τρεις ακόμα στροφές για να το καταφέρει, στροφές που δεν έχει.

Bagnaia

Στη γραμμή του τερματισμού πρώτος είναι ο Bagnaia, δεύτερος ο Bezzechi, τρίτος ο Martin, τέταρτος ο Zarco, πέμπτος ο Marini, έκτος ο Miller, έβδομος ο Marquez, όγδοος ο Aleix Espargaro, ένατος ο Bastianini, και δέκατος ο Quartararo.

Pecco

Ακολουθούν τα αναλυτικά αποτελέσματα του αγώνα.

Κατάταξη

 

Ετικέτες

MotoGP, Bastianini: "Η Ducati πιέζει αλλά είμαι ήρεμος”

Οι Ιταλοί πιέζουν για αποτελέσματα ωστόσο ο Bastianini δεν φαίνεται να ανησυχεί
motomag MotoGP, Bastianini: "Η Ducati πιέζει αλλά είμαι ήρεμος”
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

2/5/2024

Το συμβόλαιο του Enea Bastianini με την Ducati Lenovo Team λήγει τη φετινή χρονιά και οι μνηστήρες για τη θέση του αναμφίβολα είναι πάρα πολλοί. Τα περισσότερα συμβόλαια των αναβατών όπως διαβάσατε στο ΜΟΤΟ λήγουν στο τέλος του έτους και αυτό σημαίνει ένα πράγμα πως ο Bastianini πρέπει να φέρει αποτελέσματα τα οποία θα του προσφέρουν την ανανέωση του συμβολαίου στην εργοστασιακή ομάδα του Borgo Panigale.

Μέχρι στιγμής η θέση του Bastianini στην Ducati Lenovo Team μοιάζει με ηλεκτρική καρέκλα καθώς αγωνιστικά ο Ιταλός δεν έχει πετύχει και τα καλύτερα αποτελέσματα. Στην Jerez ο αναβάτης της ιταλικής εταιρείας στον αγώνα Sprint κατέλαβε την 13η θέση ενώ στον κυρίως αγώνα της Κυριακής τερμάτισε στην 5η θέση.

Την επομένη στο μονοήμερο τεστ που έλαβε χώρα στην ίδια πίστα ο Bastianini είχε νωρίς μία άσχημη πτώση με τον ίδιο να ολοκληρώνει την διαδικασία στην ένατη θέση. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του το τεστ ήταν θετικό καθώς κατάφερε να βρει πολλές λύσεις που θα τον βοηθήσουν για τη συνέχεια του πρωταθλήματος αν και για να λέμε την αλήθεια θα χρειαστεί ένας αγωνιστικός άθλος για να κρατήσει ο ίδιος την θέση του στην Ducati Lenovo Team.

MotoGP, Bastianini: "Η Ducati πιέζει αλλά είμαι ήρεμος”

O Bastianini αναφέρθηκε στη συνέχεια τόσο για το τεστ όσο και για την πίεση που δέχεται από την Ducati Lenovo Team ώστε να αποδώσει τα μέγιστα: “Δυστυχώς, δεν ξεκίνησε η μέρα με τον καλύτερο τρόπο. Είχα μία άσχημη πτώση στην στροφή 7. Ευτυχώς δεν τραυματίστηκα αν και αγχώθηκα όσον αφορά την δουλειά που έπρεπε να γίνει.

Στη συνέχεια ηρέμησα οπότε καταφέραμε να δουλέψουμε σε πολλούς τομείς. Βρήκαμε την σωστή ρύθμιση στο φρενάρισμα ενώ επίσης βελτιώσαμε τον ρυθμό, ωστόσο στο αργό κομμάτι της πίστας πρέπει να βελτιωθούμε περισσότερο. Στο Le Mans τα πράγματα θα είναι διαφορετικά είναι μία πίστα στην οποία έχω κερδίσει -2022- και εκεί έχω αυτοπεποίθηση.

Η ομάδα πιέζει για να έρθουν τα αποτελέσματα ωστόσο είμαι ήρεμος. Το σημαντικό στην αρχή της χρονιάς ήταν να επανακτήσω την αυτοπεποίθηση μου όσον αφορά την οδήγηση. Ήρθαν και κάποια καλά αποτελέσματα ωστόσο τώρα είναι σημαντικό να πετύχω ακόμη περισσότερα”.

Αν και τα πράγματα δεν είναι εύκολα για τον Bastianini o ίδιος δεν φαίνεται να ανησυχεί ιδιαίτερα, μένει να δούμε αν ο αναβάτης της Ducati Lenovo Team γνωρίζει ήδη τι έχουν αποφασίσει τα μεγάλα κεφάλια της Ducati Corse και παίζει εκ του ασφαλούς ή έχει κάποιον άσσο στο τσεπάκι του όσον αφορά το αγωνιστικό του μέλλον.

MotoGP, Bastianini: "Η Ducati πιέζει αλλά είμαι ήρεμος”

 

Ετικέτες