MotoGP 2023, Sachsenring, P1 - Ταχύτερος όλων ο Johann Zarco

Δεύτερη θέση για τον Marc Marquez, σε μια από τις αγαπημένες πίστες του
Johann Zarco
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

16/6/2023

Σε μια πίστα που ο Marc Marquez έχει 11 νίκες και 10 pole positions στα τελευταία 11 GP, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει με την RCV, ο Ισπανός κατάφερε να γράψει αρκετές φορές τον πρώτο χρόνο, για να βρεθεί τελικά 2ος πίσω από τον Johann Zarco. Αρνητικός πρωταγωνιστής οι δυο πτώσεις των αναβατών της Yamaha στα τελευταία λεπτά του session.

Ο καιρός στα πρώτα δοκιμαστικά για το Γερμανικό GP είναι καλός -αν και συννεφιασμένος- με στεγνό αρχικά οδόστρωμα. Ο πρώτος ταχύτερος γύρος έρχεται από τον Morbidelli, όμως άμεσα τον περνούν οι Zarco και Quartararo.

Οι αναβάτες βρίσκουν σιγά-σιγά τον ρυθμό τους, ενώ όλοι περιμένουμε να δούμε τι θα κάνει ο Marc Marquez. Μια πρώτη γεύση από το απλόχερο θέαμα που παρέχει ο αναβάτης του HRC μας δίνεται στα πρώτα 10 λεπτά των P1, όπου ο πίσω τροχός της Honda υπερστρέφει δραματικά με 160 χλμ/ώρα σε στροφή, ο Marquez χάνει την επαφή με το εξωτερικό μαρσπιέ, αλλά σώζει μια πτώση την τελευταία στιγμή. Λίγο αργότερα θα γράψει τον ταχύτερο χρόνο, για να τον περάσουν όμως άμεσα οι Martin και Nakagami. Θυμίζουμε πως ο Marquez έχει 4 DNF (!) μέχρι στιγμής το 23.

Τριάντα πέντε λεπτά πριν το τέλος, πέφτει ο Aleix Espargaro, που ήδη υποφέρει από δύο κατάγματα και έντονους πόνους στο δεξί πόδι (στο Mugello πόναγε τόσο που δεν μπορούσε να φρενάρει), όμως ευτυχώς δεν δείχνει να έχει χτυπήσει περισσότερο, καθώς τον βλέπουμε να κουτσαίνει προς τους κριτές και τα pits. Καθόλου καλά δεν εξελίσσεται για τον αναβάτη της εργοστασιακής Aprilia το 2023, με τον Aleix να βρίσκεται στην 9η θέση της γενικής βαθμολογίας δίχως κανένα βάθρο.

Τριάντα λεπτά πριν το τέλος, ξεκινούν να πέφτουν μερικές σταγόνες. Θα βρέξει ή θα έχουμε απλώς ένα... φτύσιμο που θα περάσει γρήγορα;

Οι κριτές έχουν βγάλει τις λευκές σημαίες με το κόκκινο Χ (βροχή), αλλά για την ώρα οι αναβάτες παραμένουν με slick.

Σημειώστε πως ο Francesco Bagnaia είναι 19ος για την ώρα, ο Enea Bastianini 17ος, ενώ καλύτερα τοποθετημένος είναι ο Quartararo στην 7η θέση.

Είκοσι πέντε λεπτά πριν το τέλος, και η πρώτη πεντάδα αποτελείται από τους Jorge Martin, Taka Nakagami, Marc Marquez, Johann Zarco και Maveric Vinales.

Κάπου εδώ οι αναβάτες κάνουν διάλειμμα, οι μηχανικοί δουλεύουν στις μοτοσυκλέτας και η πίστα είναι έρημη.

Είκοσι λεπτά πριν το τέλος, και ο Maverick είναι ο μόνος αναβάτης που επιστρέφει στην πίστα, οδηγώντας όρθιος, και δοκιμάζοντας με το πόδι του την πρόσφυση. Δεν δείχνει να πείθεται πως μπορεί να γυρίσει γρήγορα με slick και... συνεχίζει να γυρίζει όρθιος για αρκετούς γύρους, μέχρι να μπει ξανά, άπραγος, στα pits.

Δεκαέξι λεπτά πριν το τέλος των P1, και στην πίστα βγαίνει ο Jack Miller κι αυτός με slick, αλλά αντίθετα με τον Ισπανό ο Αυστραλός (γνωστός για τις ικανότητες του σε αυτές τις συνθήκες) πιέζει κατευθείαν προσπαθώντας να γράψει χρόνο.

Η βροχή δεν έρχεται, και οι αναβάτες μπαίνουν όλοι στην πίστα, με 12 λεπτά να απομένουν.

Δέκα λεπτά πριν την καρό σημαία, βγαίνει στην πίστα και ο Bagnaia, με μαλακά slick ελαστικά, έχοντας ως στόχο έναν καλό χρόνο που θα τον βγάλει από την 19η θέση στην οποία βρίσκεται μέχρι στιγμής. Ο Πρωταθλητής του 2022 και ηγέτης της γενικής βαθμολογίας μέχρι στιγμής το 2023 δεν αργεί να γράψει τον 2ο ταχύτερο χρόνο.

Είναι όμως η ώρα που οι αναβάτες δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους και οι χρόνοι πέφτουν από όλους. Ο τραυματίας Aleix καταφέρνει να εντυπωσιάσει γράφοντας εκείνος των 1ο χρόνο, ενώ στη συνέχεια οι αναβάτες αλλάζουν θέση στις πρώτες θέσεις με ταχύτατο ρυθμό.

Ο Marc Marquez γράφει τον πρώτο χρόνο, όμως έχουμε ακόμα καιρό να ανατραπούν όλα.

Τρία λεπτά πριν το τέλος πέφτει ο Morbidelli, δίχως όμως να χτυπήσει. Δυστυχώς η κίτρινη σημαία εμποδίζει τον ομόσταυλό του Quartararo να βελτιώσει περαιτέρω τον χρόνο του -έχει όμως χρόνο να το προσπαθήσει ξανά, και δείχνει ικανός να βελτιώσει την 5η θέση του. Δεν θα τα καταφέρει όμως, καθώς λίγα δευτερόλεπτα πριν την καρό σημαία έχει και αυτός πτώση στην πρώτη στροφή της πίστας, χωρίς να χτυπήσει...

Ο χρόνος έχει τελειώσει, με τον Zarco να αποδεικνύεται ταχύτερος όλων με 1:20.702 (ρεκόρ πίστας 1:19.765) και με την πρώτη δεκάδα των P1 να έχει ως εξής:

ΘΕΣΗ ΑΝΑΒΑΤΗΣ
1 Johann Zarco
2 Marc Marquez
3 Aleix Espargaro
4 Alex Marquez
5 Jorge Martin
6 Fabio Quartararo
7 Brad Binder
8 Francesco Bagnaia
9 Fabio diGianantonio
10 Marco Bezzechi
Ετικέτες

MotoGP, Bastianini: "Η Ducati πιέζει αλλά είμαι ήρεμος”

Οι Ιταλοί πιέζουν για αποτελέσματα ωστόσο ο Bastianini δεν φαίνεται να ανησυχεί
motomag MotoGP, Bastianini: "Η Ducati πιέζει αλλά είμαι ήρεμος”
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

2/5/2024

Το συμβόλαιο του Enea Bastianini με την Ducati Lenovo Team λήγει τη φετινή χρονιά και οι μνηστήρες για τη θέση του αναμφίβολα είναι πάρα πολλοί. Τα περισσότερα συμβόλαια των αναβατών όπως διαβάσατε στο ΜΟΤΟ λήγουν στο τέλος του έτους και αυτό σημαίνει ένα πράγμα πως ο Bastianini πρέπει να φέρει αποτελέσματα τα οποία θα του προσφέρουν την ανανέωση του συμβολαίου στην εργοστασιακή ομάδα του Borgo Panigale.

Μέχρι στιγμής η θέση του Bastianini στην Ducati Lenovo Team μοιάζει με ηλεκτρική καρέκλα καθώς αγωνιστικά ο Ιταλός δεν έχει πετύχει και τα καλύτερα αποτελέσματα. Στην Jerez ο αναβάτης της ιταλικής εταιρείας στον αγώνα Sprint κατέλαβε την 13η θέση ενώ στον κυρίως αγώνα της Κυριακής τερμάτισε στην 5η θέση.

Την επομένη στο μονοήμερο τεστ που έλαβε χώρα στην ίδια πίστα ο Bastianini είχε νωρίς μία άσχημη πτώση με τον ίδιο να ολοκληρώνει την διαδικασία στην ένατη θέση. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του το τεστ ήταν θετικό καθώς κατάφερε να βρει πολλές λύσεις που θα τον βοηθήσουν για τη συνέχεια του πρωταθλήματος αν και για να λέμε την αλήθεια θα χρειαστεί ένας αγωνιστικός άθλος για να κρατήσει ο ίδιος την θέση του στην Ducati Lenovo Team.

MotoGP, Bastianini: "Η Ducati πιέζει αλλά είμαι ήρεμος”

O Bastianini αναφέρθηκε στη συνέχεια τόσο για το τεστ όσο και για την πίεση που δέχεται από την Ducati Lenovo Team ώστε να αποδώσει τα μέγιστα: “Δυστυχώς, δεν ξεκίνησε η μέρα με τον καλύτερο τρόπο. Είχα μία άσχημη πτώση στην στροφή 7. Ευτυχώς δεν τραυματίστηκα αν και αγχώθηκα όσον αφορά την δουλειά που έπρεπε να γίνει.

Στη συνέχεια ηρέμησα οπότε καταφέραμε να δουλέψουμε σε πολλούς τομείς. Βρήκαμε την σωστή ρύθμιση στο φρενάρισμα ενώ επίσης βελτιώσαμε τον ρυθμό, ωστόσο στο αργό κομμάτι της πίστας πρέπει να βελτιωθούμε περισσότερο. Στο Le Mans τα πράγματα θα είναι διαφορετικά είναι μία πίστα στην οποία έχω κερδίσει -2022- και εκεί έχω αυτοπεποίθηση.

Η ομάδα πιέζει για να έρθουν τα αποτελέσματα ωστόσο είμαι ήρεμος. Το σημαντικό στην αρχή της χρονιάς ήταν να επανακτήσω την αυτοπεποίθηση μου όσον αφορά την οδήγηση. Ήρθαν και κάποια καλά αποτελέσματα ωστόσο τώρα είναι σημαντικό να πετύχω ακόμη περισσότερα”.

Αν και τα πράγματα δεν είναι εύκολα για τον Bastianini o ίδιος δεν φαίνεται να ανησυχεί ιδιαίτερα, μένει να δούμε αν ο αναβάτης της Ducati Lenovo Team γνωρίζει ήδη τι έχουν αποφασίσει τα μεγάλα κεφάλια της Ducati Corse και παίζει εκ του ασφαλούς ή έχει κάποιον άσσο στο τσεπάκι του όσον αφορά το αγωνιστικό του μέλλον.

MotoGP, Bastianini: "Η Ducati πιέζει αλλά είμαι ήρεμος”

 

Ετικέτες