MotoGP 2023, Sachsenring, P2 - Ο Marco Bezzechi ταχύτερος

Τρομακτική σύγκρουση Marc Marquez - Johann Zarco, ευτυχώς χωρίς τραυματισμό
Marc Marquez
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

16/6/2023

Κι εκεί που οι Johann Zarco και Marc Marquez είχαν κάνει το 1-2 στα P1 και πάλευαν για την πρωτιά και στα P2, είχαν μια τρομακτική σύγκρουση, με αποτέλεσμα να διαλύσουν τις μοτοσυκλέτες τους και να βρεθούν 10ος ο ένας και 14ος ο άλλος -ευτυχώς όμως χωρίς να τραυματιστούν. Στα δοκιμαστικά ξεχώρισε και η φάση που μετά από μια παραλίγο πτώση, ο αγανακτισμένος MM93 έδειξε το μεσαίο δάχτυλο στην κάμερα, δάχτυλο που δεν θέλει πολλή φαντασία για να καταλάβει κανείς που απευθυνόταν...

Δεύτερα δοκιμαστικά στο γερμανικό GP, και η βροχή έχει μείνει μακριά για την ώρα, με τον ουρανό να είναι συννεφιασμένος, αλλά με την πίστα στεγνή.

Δεν περνά πολλή ώρα που έχουν αρχίσει τα δεύτερα δοκιμαστικά στο Sachsenring και έχουμε άσχημη πτώση για τον Nakagami, πιθανώς από κρύο μπροστινό ελαστικό, με τη μοτοσυκλέτα του να παίρνει πολλές τούμπες και να διαλύεται -κομμένο πιρούνι, κλπ. Ο Ιάπωνας σηκώνεται κουτσαίνοντας, πιάνοντας και το χέρι του... Θα έχουμε έναν ακόμα τραυματία στο στρατόπεδο της Honda που μετρά ήδη απουσίες από τους Joan Mir και Alex Rins; Ελπίζουμε όχι -αν και ο αναβάτης της Honda δεν θα βγει ξανά στην πίστα στα P2.

Αμέσως μετά, 51.46 πριν το τέλος βγαίνει κόκκινη σημαία για να μαζέψουν οι κριτές τα κομμάτια της RCV του Taka, που έχουν σκορπιστεί τόσο στο χώμα όσο και στην άσφαλτο. Η επιχείρηση τελειώνει γρήγορα, και οι αναβάτες βγαίνουν ξανά στην πίστα, με τον Nakagami να μεταβαίνει στο ιατρικό κέντρο για εξετάσεις.

Τριάντα λεπτά πριν το τέλος των P2, και ο Zarco συνεχίζει να βρίσκεται στην κορυφή (από τα P1) με τον Marc 2ο, ενώ αξιόλογη μεταβολή έχουμε στην τρίτη θέση όπου βρίσκεται ο... Miguel Oliveira της περιφερειακής Aprilia, γυρίζοντας σχεδόν ένα δευτερόλεπτο ταχύτερα από ότι στα P1.

Εντωμεταξύ πτώση έχει ο Raul Fernandez με πολλά στην κατηφορική ευθεία μετά την 11, σηκώνεται και δείχνει να πονάει στο χέρι του. Ευτυχώς, είναι τυχερός που δεν ακολουθούσαν άλλοι αναβάτες, γιατί βρέθηκε ξαπλωμένος αρκετή ώρα στο έδαφος στην αρχή επειδή σερνόταν και κατόπιν… ξαπλωμένος και ανασηκωμένος στους αγκώνες να κοιτάζει το τραυματισμένο του χέρι. Στη συνέχεια θα μεταβεί στο ιατρικό κέντρο της πίστας για εξετάσεις.

Είκοσι τρία λεπτά πριν το τέλος και ξεκινά νωρίς το Time Attack με τον Jack Miller (πιθανώς φοβήθηκε με τις πτώσεις και τις κίτρινες σημαίες και είπε να βγει την ώρα που έχει ησυχία στην πίστα), που με φρέσκα μαλακά slick ανεβαίνει στην 5η θέση.

Τον Miller ακολουθεί στην τακτική του και ο Di Giannantonio, γράφοντας τον 2ο ταχύτερο χρόνο συνδυαστικά στα P1&P2 και τον ταχύτερο μέχρι στιγμής χρόνο στα P2, βγάζοντας έτσι τον Pecco Bagnaia εκτός Q1, στην 11η θέση.

Κι εκεί που λέγαμε πως ο Oliveira έχει κάνει τη διαφορά με τον καλό του χρόνο στα P2, ο Πορτογάλος πέφτει 16 λεπτά πριν το τέλος των P2, και ο σκηνοθέτης δεν μας τον δείχνει. Ελπίζουμε να είναι καλά.

Δεκαπέντε λεπτά πριν το τέλος, κι ο Marc Marquez τρώει την τρίτη γλίστρα του, φτάνοντας ξανά στο παρά πέντε πριν τη πτώση, και θυμωμένος μετά δείχνει το μεσαίο δάχτυλο στην κάμερα -δάχτυλο που απευθύνεται σίγουρα στη μοτοσυκλέτα του, αλλά και στη Honda!

Στη συνέχεια ο Ισπανός μπαίνει εξαγριωμένος στα pits, όπου έχει φωναχτό και θυμωμένο διάλογο με τον μηχανικό του, Santi Hernandez, με τον δεύτερο να φωνάζει στον ασύρματο "We go with the plan B"! Δεύτερο σχέδιο; Αναφέρεται σε αλλαγή πλαισίου; Κανείς δεν γνωρίζει εκτός από το πλήρωμα του HRC.

Δώδεκα λεπτά πριν το τέλος και ο Jorge Martin περνά εκείνος πρώτος, με χρόνο 1.20.461, με την Prima Pramac να βλέπει τους πιλότους της να κάνουν το 1-2 για την ώρα, με τον Zarco στη δεύτερη θέση.

Τρίτος είναι ο Digia, με τον Augusto Fernandez της GASGAS να εκπλήσσει, σημειώνοντας τον 4ο ταχύτερο χρόνο! Ο νεαρός δείχνει να το έχει, όμως θέλει χρόνο για να συνηθίσει στην κατηγορία, να μάθει μοτοσυκλέτα και πίστες και να αποκτήσει σταθερή απόδοση.

Δέκα λεπτά πριν το τέλος, το time-attack εξελίσσεται για όλους τους αναβάτες πλέον, με τους χρόνους να πέφτουν και με την κατάταξη να αλλάζει συνεχώς.

Ο Marc Marquez βρίσκεται πλέον 12ος, και τα γλιστρήματα συνεχίζουν, με τον Ισπανό να κουνάει το κεφάλι του απογοητευμένος, ενώ μετά μπαίνει ξανά στα pits...

Πέντε λεπτά πριν το τέλος και έχουμε πτώση από τον Maverick Vinales, δίχως να τραυματιστεί, με την κίτρινη σημαία να εμποδίζει αρκετούς αναβάτες από την επίτευξη χρόνου. Κι εδώ ξεκινά το δράμα...

Marquez - Zarco

Στο 3.30 πριν την καρό σημαία πέφτει ο Marc Marquez στα φρένα της ευθείας τερματισμού, έξω από τα pits, καθώς βγαίνει ο Zarco, με την RCV του να σέρνεται με πολλά και να… κλαδεύει την Desmosedici του Γάλλου και να τη διαλύει! Στην αρχή ο Johann δείχνει να έχει χτυπήσει στο πόδι, αλλά τελικά ίσως είναι μούδιασμα, γιατί κατόπιν δείχνει να είναι καλά.

Ο Marquez τρέχει για τη 2η μοτοσυκλέτα του, αγνοώντας τον πεσμένο Zarco (ούτε δεύτερο βλέμμα δεν του έριξε), με τους κριτές να βγάζουν κόκκινη σημαία.

Μόλις μαζεύονται τα κομμάτια των μοτοσυκλετών οι αναβάτες βγαίνουν ξανά έξω, με τον Digia να έχει μία ακόμη πτώση. Η κίτρινη σημαία βγαίνει την ώρα που οι αναβάτες έχουν μόνο 1 λεπτό στη διάθεση τους για την επίτευξη χρόνου, δυσκολεύοντας ακόμα περισσότερο τα πράγματα, με τον Marc να μην έχει τον απαραίτητο χρόνο για να γυρίσει γρήγορα, καταλήγοντας… 14ος. Τώρα θα πρέπει να περάσει από τα Q1 για να πάρει το πολυπόθητο εισιτήριο για τα Q2.

Η πρώτη θέση αλλάζει συνεχώς χέρια για να φτάσει τελικά στον Marco Bezzecchi με 1.20.271. Δεύτερος στα P1 είναι ο Jorge Martin και τρίτος ο Aleix Espargaro, ενώ πτώση στο τέλος του session έχουμε και από τον Alex Marquez.

Η πρώτη δεκάδα των P2 έχει ως εξής:

ΘΕΣΗ ΑΝΑΒΑΤΗΣ
1 Marco Bezzechi
2 Jorge Martin
3 Aleix Espargaro
4 Francesco Bagnaia
5 Jack Miller
6 Fabio Quartararo
7 Luca Marini
8 Enea Bastianini
9 Alex Marquez
10 Johann Zarco
Ετικέτες

MotoGP: Προτάθηκε θέσπιση συγκεκριμένου χρονικού παραθύρου για μεταγραφές

Η πρόταση συζητήθηκε στο Silverstone σε συνεδρίαση της IRTA
Bezzecchi_Aprilia_renewal
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

19/8/2026

Στο περιθώριο του αγώνα MotoGP στην Αγγλία, το διοικητικό συμβούλιο της Διεθνούς Ένωσης Αγωνιστικών Ομάδων (IRTA) συνεδρίασε παρουσία του διευθυντή του MotoGP Sport Entertainment Group (MPSEG, πρώην Dorna) Carlos Ezpeleta για διάφορα θέματα, μεταξύ των οποίων μια νέα πρόταση: να οριστεί συγκεκριμένη χρονική περίοδος κατά την οποία οι ομάδες θα μπορούν να υπογράψουν νέους αναβάτες και κάθε μεταγραφή εκτός αυτού θα θεωρείται άκυρη.

Το σκεπτικό πίσω από την πρόταση αυτή είναι να μην επισκιάζεται η αγωνιστική δράση από μεταγραφικές φημολογίες και συζητήσεις. Η αιτία που οδήγησε σε αυτήν είναι η φετινή εμπειρία, όπου κάποιες μεταγραφές είχαν ήδη γίνει γνωστές πριν ακόμη αρχίσει η σεζόν (λ.χ. Fabio Quartararo στη Honda) χωρίς ωστόσο να έχουν ανακοινωθεί για μήνες μετά.

Η φετινή χρονιά βέβαια ήταν αρκετά διαφορετική καθώς, ενόψει της νέας εποχής 850 κυβικών που αρχίζει το 2027, εκκρεμούσε η συμφωνία Κατασκευαστών και Διοργανωτών, η περίφημη Concorde Agreement, η καθυστέρηση της οποίας είχε παγώσει όλες τις μεταγραφικές ανακοινώσεις.

Πίσω απ’ όλα, ο MPSEG δεν θεωρεί θετικό το γεγονός πως σχεδόν το 80% των διαθέσιμων μοτοσυκλετών για το 2027 είχαν καπαρωθεί πριν καν φτάσουμε στην καλοκαιρινή διακοπή, ωστόσο δυσκολευόμαστε να αντιληφθούμε πώς αυτό θα αλλάξει ορίζοντας συγκεκριμένους χρόνους για μεταγραφές. Οι κατασκευαστές (ή οι ομάδες) μπορούν να τα βρουν παρασκηνιακώς με τον αναβάτη όποτε θέλουν και απλά να τον ανακοινώσουν στον πρέποντα χρόνο.

Η πρόταση μοιάζει να στοχεύει στο επικοινωνιακό κομμάτι, δηλαδή στο να μην πλημμυρίζει η επικαιρότητα με μεταγραφικές πληροφορίες και φήμες σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς, αλλά και αυτό δεν βλέπουμε πως θα εξυπηρετηθεί. Ο Τύπος πάντα θα ψάχνει για πληροφορίες που δεν είναι γνωστές το ευρύ κοινό και, σε μια χρονιά που οι περισσότεροι πρωτοκλασάτοι αναβάτες αλλάζουν αγωνιστικά χρώματα, αυτή θα είναι νομοτελειακά η καυτή επικαιρότητα που όλοι κυνηγούν.

Το θέμα δεν έχει αποφασιστεί ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες από αυτή τη συνάντηση, προκύπτουν κάποια ζητήματα που απαιτούν ειδική ρύθμιση, όπως οι μεταγραφές αναβατών από άλλες αγωνιστικές κατηγορίες (Moto2, Moto3) ή θεσμούς (λ.χ. WSBK). Σε πρώτη φάση πάντως, φαίνεται πως δεν έχει προκύψει ομοφωνία στο θέμα, με τη Yamaha να φέρεται υπέρ της πρότασης και τη Ducati ενάντια.

Ετικέτες