MotoGP 2023, Sachsenring, P2 - Ο Marco Bezzechi ταχύτερος

Τρομακτική σύγκρουση Marc Marquez - Johann Zarco, ευτυχώς χωρίς τραυματισμό
Marc Marquez
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

16/6/2023

Κι εκεί που οι Johann Zarco και Marc Marquez είχαν κάνει το 1-2 στα P1 και πάλευαν για την πρωτιά και στα P2, είχαν μια τρομακτική σύγκρουση, με αποτέλεσμα να διαλύσουν τις μοτοσυκλέτες τους και να βρεθούν 10ος ο ένας και 14ος ο άλλος -ευτυχώς όμως χωρίς να τραυματιστούν. Στα δοκιμαστικά ξεχώρισε και η φάση που μετά από μια παραλίγο πτώση, ο αγανακτισμένος MM93 έδειξε το μεσαίο δάχτυλο στην κάμερα, δάχτυλο που δεν θέλει πολλή φαντασία για να καταλάβει κανείς που απευθυνόταν...

Δεύτερα δοκιμαστικά στο γερμανικό GP, και η βροχή έχει μείνει μακριά για την ώρα, με τον ουρανό να είναι συννεφιασμένος, αλλά με την πίστα στεγνή.

Δεν περνά πολλή ώρα που έχουν αρχίσει τα δεύτερα δοκιμαστικά στο Sachsenring και έχουμε άσχημη πτώση για τον Nakagami, πιθανώς από κρύο μπροστινό ελαστικό, με τη μοτοσυκλέτα του να παίρνει πολλές τούμπες και να διαλύεται -κομμένο πιρούνι, κλπ. Ο Ιάπωνας σηκώνεται κουτσαίνοντας, πιάνοντας και το χέρι του... Θα έχουμε έναν ακόμα τραυματία στο στρατόπεδο της Honda που μετρά ήδη απουσίες από τους Joan Mir και Alex Rins; Ελπίζουμε όχι -αν και ο αναβάτης της Honda δεν θα βγει ξανά στην πίστα στα P2.

Αμέσως μετά, 51.46 πριν το τέλος βγαίνει κόκκινη σημαία για να μαζέψουν οι κριτές τα κομμάτια της RCV του Taka, που έχουν σκορπιστεί τόσο στο χώμα όσο και στην άσφαλτο. Η επιχείρηση τελειώνει γρήγορα, και οι αναβάτες βγαίνουν ξανά στην πίστα, με τον Nakagami να μεταβαίνει στο ιατρικό κέντρο για εξετάσεις.

Τριάντα λεπτά πριν το τέλος των P2, και ο Zarco συνεχίζει να βρίσκεται στην κορυφή (από τα P1) με τον Marc 2ο, ενώ αξιόλογη μεταβολή έχουμε στην τρίτη θέση όπου βρίσκεται ο... Miguel Oliveira της περιφερειακής Aprilia, γυρίζοντας σχεδόν ένα δευτερόλεπτο ταχύτερα από ότι στα P1.

Εντωμεταξύ πτώση έχει ο Raul Fernandez με πολλά στην κατηφορική ευθεία μετά την 11, σηκώνεται και δείχνει να πονάει στο χέρι του. Ευτυχώς, είναι τυχερός που δεν ακολουθούσαν άλλοι αναβάτες, γιατί βρέθηκε ξαπλωμένος αρκετή ώρα στο έδαφος στην αρχή επειδή σερνόταν και κατόπιν… ξαπλωμένος και ανασηκωμένος στους αγκώνες να κοιτάζει το τραυματισμένο του χέρι. Στη συνέχεια θα μεταβεί στο ιατρικό κέντρο της πίστας για εξετάσεις.

Είκοσι τρία λεπτά πριν το τέλος και ξεκινά νωρίς το Time Attack με τον Jack Miller (πιθανώς φοβήθηκε με τις πτώσεις και τις κίτρινες σημαίες και είπε να βγει την ώρα που έχει ησυχία στην πίστα), που με φρέσκα μαλακά slick ανεβαίνει στην 5η θέση.

Τον Miller ακολουθεί στην τακτική του και ο Di Giannantonio, γράφοντας τον 2ο ταχύτερο χρόνο συνδυαστικά στα P1&P2 και τον ταχύτερο μέχρι στιγμής χρόνο στα P2, βγάζοντας έτσι τον Pecco Bagnaia εκτός Q1, στην 11η θέση.

Κι εκεί που λέγαμε πως ο Oliveira έχει κάνει τη διαφορά με τον καλό του χρόνο στα P2, ο Πορτογάλος πέφτει 16 λεπτά πριν το τέλος των P2, και ο σκηνοθέτης δεν μας τον δείχνει. Ελπίζουμε να είναι καλά.

Δεκαπέντε λεπτά πριν το τέλος, κι ο Marc Marquez τρώει την τρίτη γλίστρα του, φτάνοντας ξανά στο παρά πέντε πριν τη πτώση, και θυμωμένος μετά δείχνει το μεσαίο δάχτυλο στην κάμερα -δάχτυλο που απευθύνεται σίγουρα στη μοτοσυκλέτα του, αλλά και στη Honda!

Στη συνέχεια ο Ισπανός μπαίνει εξαγριωμένος στα pits, όπου έχει φωναχτό και θυμωμένο διάλογο με τον μηχανικό του, Santi Hernandez, με τον δεύτερο να φωνάζει στον ασύρματο "We go with the plan B"! Δεύτερο σχέδιο; Αναφέρεται σε αλλαγή πλαισίου; Κανείς δεν γνωρίζει εκτός από το πλήρωμα του HRC.

Δώδεκα λεπτά πριν το τέλος και ο Jorge Martin περνά εκείνος πρώτος, με χρόνο 1.20.461, με την Prima Pramac να βλέπει τους πιλότους της να κάνουν το 1-2 για την ώρα, με τον Zarco στη δεύτερη θέση.

Τρίτος είναι ο Digia, με τον Augusto Fernandez της GASGAS να εκπλήσσει, σημειώνοντας τον 4ο ταχύτερο χρόνο! Ο νεαρός δείχνει να το έχει, όμως θέλει χρόνο για να συνηθίσει στην κατηγορία, να μάθει μοτοσυκλέτα και πίστες και να αποκτήσει σταθερή απόδοση.

Δέκα λεπτά πριν το τέλος, το time-attack εξελίσσεται για όλους τους αναβάτες πλέον, με τους χρόνους να πέφτουν και με την κατάταξη να αλλάζει συνεχώς.

Ο Marc Marquez βρίσκεται πλέον 12ος, και τα γλιστρήματα συνεχίζουν, με τον Ισπανό να κουνάει το κεφάλι του απογοητευμένος, ενώ μετά μπαίνει ξανά στα pits...

Πέντε λεπτά πριν το τέλος και έχουμε πτώση από τον Maverick Vinales, δίχως να τραυματιστεί, με την κίτρινη σημαία να εμποδίζει αρκετούς αναβάτες από την επίτευξη χρόνου. Κι εδώ ξεκινά το δράμα...

Marquez - Zarco

Στο 3.30 πριν την καρό σημαία πέφτει ο Marc Marquez στα φρένα της ευθείας τερματισμού, έξω από τα pits, καθώς βγαίνει ο Zarco, με την RCV του να σέρνεται με πολλά και να… κλαδεύει την Desmosedici του Γάλλου και να τη διαλύει! Στην αρχή ο Johann δείχνει να έχει χτυπήσει στο πόδι, αλλά τελικά ίσως είναι μούδιασμα, γιατί κατόπιν δείχνει να είναι καλά.

Ο Marquez τρέχει για τη 2η μοτοσυκλέτα του, αγνοώντας τον πεσμένο Zarco (ούτε δεύτερο βλέμμα δεν του έριξε), με τους κριτές να βγάζουν κόκκινη σημαία.

Μόλις μαζεύονται τα κομμάτια των μοτοσυκλετών οι αναβάτες βγαίνουν ξανά έξω, με τον Digia να έχει μία ακόμη πτώση. Η κίτρινη σημαία βγαίνει την ώρα που οι αναβάτες έχουν μόνο 1 λεπτό στη διάθεση τους για την επίτευξη χρόνου, δυσκολεύοντας ακόμα περισσότερο τα πράγματα, με τον Marc να μην έχει τον απαραίτητο χρόνο για να γυρίσει γρήγορα, καταλήγοντας… 14ος. Τώρα θα πρέπει να περάσει από τα Q1 για να πάρει το πολυπόθητο εισιτήριο για τα Q2.

Η πρώτη θέση αλλάζει συνεχώς χέρια για να φτάσει τελικά στον Marco Bezzecchi με 1.20.271. Δεύτερος στα P1 είναι ο Jorge Martin και τρίτος ο Aleix Espargaro, ενώ πτώση στο τέλος του session έχουμε και από τον Alex Marquez.

Η πρώτη δεκάδα των P2 έχει ως εξής:

ΘΕΣΗ ΑΝΑΒΑΤΗΣ
1 Marco Bezzechi
2 Jorge Martin
3 Aleix Espargaro
4 Francesco Bagnaia
5 Jack Miller
6 Fabio Quartararo
7 Luca Marini
8 Enea Bastianini
9 Alex Marquez
10 Johann Zarco
Ετικέτες

MotoGP, Bastianini: "Η Ducati πιέζει αλλά είμαι ήρεμος”

Οι Ιταλοί πιέζουν για αποτελέσματα ωστόσο ο Bastianini δεν φαίνεται να ανησυχεί
motomag MotoGP, Bastianini: "Η Ducati πιέζει αλλά είμαι ήρεμος”
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

2/5/2024

Το συμβόλαιο του Enea Bastianini με την Ducati Lenovo Team λήγει τη φετινή χρονιά και οι μνηστήρες για τη θέση του αναμφίβολα είναι πάρα πολλοί. Τα περισσότερα συμβόλαια των αναβατών όπως διαβάσατε στο ΜΟΤΟ λήγουν στο τέλος του έτους και αυτό σημαίνει ένα πράγμα πως ο Bastianini πρέπει να φέρει αποτελέσματα τα οποία θα του προσφέρουν την ανανέωση του συμβολαίου στην εργοστασιακή ομάδα του Borgo Panigale.

Μέχρι στιγμής η θέση του Bastianini στην Ducati Lenovo Team μοιάζει με ηλεκτρική καρέκλα καθώς αγωνιστικά ο Ιταλός δεν έχει πετύχει και τα καλύτερα αποτελέσματα. Στην Jerez ο αναβάτης της ιταλικής εταιρείας στον αγώνα Sprint κατέλαβε την 13η θέση ενώ στον κυρίως αγώνα της Κυριακής τερμάτισε στην 5η θέση.

Την επομένη στο μονοήμερο τεστ που έλαβε χώρα στην ίδια πίστα ο Bastianini είχε νωρίς μία άσχημη πτώση με τον ίδιο να ολοκληρώνει την διαδικασία στην ένατη θέση. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του το τεστ ήταν θετικό καθώς κατάφερε να βρει πολλές λύσεις που θα τον βοηθήσουν για τη συνέχεια του πρωταθλήματος αν και για να λέμε την αλήθεια θα χρειαστεί ένας αγωνιστικός άθλος για να κρατήσει ο ίδιος την θέση του στην Ducati Lenovo Team.

MotoGP, Bastianini: "Η Ducati πιέζει αλλά είμαι ήρεμος”

O Bastianini αναφέρθηκε στη συνέχεια τόσο για το τεστ όσο και για την πίεση που δέχεται από την Ducati Lenovo Team ώστε να αποδώσει τα μέγιστα: “Δυστυχώς, δεν ξεκίνησε η μέρα με τον καλύτερο τρόπο. Είχα μία άσχημη πτώση στην στροφή 7. Ευτυχώς δεν τραυματίστηκα αν και αγχώθηκα όσον αφορά την δουλειά που έπρεπε να γίνει.

Στη συνέχεια ηρέμησα οπότε καταφέραμε να δουλέψουμε σε πολλούς τομείς. Βρήκαμε την σωστή ρύθμιση στο φρενάρισμα ενώ επίσης βελτιώσαμε τον ρυθμό, ωστόσο στο αργό κομμάτι της πίστας πρέπει να βελτιωθούμε περισσότερο. Στο Le Mans τα πράγματα θα είναι διαφορετικά είναι μία πίστα στην οποία έχω κερδίσει -2022- και εκεί έχω αυτοπεποίθηση.

Η ομάδα πιέζει για να έρθουν τα αποτελέσματα ωστόσο είμαι ήρεμος. Το σημαντικό στην αρχή της χρονιάς ήταν να επανακτήσω την αυτοπεποίθηση μου όσον αφορά την οδήγηση. Ήρθαν και κάποια καλά αποτελέσματα ωστόσο τώρα είναι σημαντικό να πετύχω ακόμη περισσότερα”.

Αν και τα πράγματα δεν είναι εύκολα για τον Bastianini o ίδιος δεν φαίνεται να ανησυχεί ιδιαίτερα, μένει να δούμε αν ο αναβάτης της Ducati Lenovo Team γνωρίζει ήδη τι έχουν αποφασίσει τα μεγάλα κεφάλια της Ducati Corse και παίζει εκ του ασφαλούς ή έχει κάποιον άσσο στο τσεπάκι του όσον αφορά το αγωνιστικό του μέλλον.

MotoGP, Bastianini: "Η Ducati πιέζει αλλά είμαι ήρεμος”

 

Ετικέτες