MotoGP 2024, Assen, P1 - Άνετα πρώτος ο Bagnaia και με νέο ρεκόρ πίστας

Από τα Q1 θα πρέπει να περάσουν οι Fabio Quartararo και Pedro Acosta
Pecco Bagnaia
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

28/6/2024

Κυρίαρχος στα FP1, κυρίαρχος και στα P1 / PR της Παρασκευής στο Assen o Pecco Bagnaia της εργοστασιακής Ducati, με τον Ιταλό να πετυχαίνει τον ταχύτερο χρόνο, που αποτελεί και νέο ρεκόρ πίστας. Pedro Acosta και Fabio Quartararo θα πρέπει να παλέψουν στα Q1 για μια θέση στα Q2, ενώ τα πρώτα χρονομετρημένα δοκιμαστικά στην Ολλανδία σημαδεύτηκαν και μια άσχημη πτώση από τον Aleix Espargaro.

Μετά τα FP1 του πρωινού της Παρασκευής στην ολλανδική πίστα, σειρά έχουν για τη μεγάλη κατηγορία τα P1, που διεξάγονται και αυτά με ηλιόλουστο καιρό.

Ούτε πέντε λεπτά δεν έχουν περάσει από την αρχή των P1 και ο Jorge Martin έχει ανεβάσει τον ρυθμό στο 1:33, με τον Alex Marquez να σημειώνει αμέσως μετά 1:33.001. Πλησιάζουμε το 1:32 από την αρχή κιόλας των P1 -να θυμίσουμε πως ταχύτερος χρόνος στα FP1 ήταν το 1:32.401 του Pecco Bagnaia.

Έξοδο χωρίς πτώση έχει ο Aleix Espargaro οκτώ λεπτά μετά την έναρξη των P1, ενώ στη συνέχεια στην κορυφή τον Alex Marquez διαδέχεται ο Jorge Martin με χρόνο 1:32.326 και έχουμε ακόμα... 50 λεπτά δράσης!

Jorge Martin

Πενήντα λεπτά πριν το τέλος των P1, η πρώτη πεντάδα έχει ως εξής: Martin, Bagnaia, Alex Marquez, Marc Marquez και Raul Fernandez.

Πέντα λεπτά αργότερα, ο Pecco έχει περάσει αυτός πρώτος με 1:32.229, ενώ ο Marco Bezzecchi έχει μια τρομακτική έξοδο με πολλά στα χαλίκια, κι όμως καταφέρενει να μην πέσει, με άψογο enduro στιλ.

Pedro Acosta

Ο Pedro Acosta δείχνει να έχει βρει κάτι, καθώς έχει περάσει 4ος 40 λεπτά πριν το τέλος, ενώ στο Top-5 έχουμε και τους εργοστασιακούς αναβάτες της Aprilia, με τον Vinales 3o και τον Espargaro 5ο.

Δεύτερη έξοδο στα χαλίκια σε αυτά τα δοκιμαστικά για τον Aleix, ο οποίος δείχνει την ίδια στιγμή γρήγορος αλλά και επιρρεπής σε λάθη.

Ένα ακραία θεαματικό γλίστρημα του Bastianini παραλίγο να εξελιχθεί σε highside, αλλά ο Ιταλός καταφέρνει να το σώσει χαρίζοντάς μας ένα συγκλονιστικό στιγμιότυπο.

Στους πρώτους "χώνεται" και ο Digia, που είχε δείξει ανάλογα σημάδια και στα FP1 όπου πέτυχε τον ταχύτερο χρόνο για να τον δει όμως να ακυρώνεται αφού είχε περάσει τα όρια της πίστας -για ελάχιστα εκατοστά.

Μισή ώρα ακόμα για να τελειώσει και αυτή η έξοδος στην πίστα για τους αγωνιζόμενους του MotoGP, και ο Bagnaia δείχνει τα δόντια του, βελτιώνοντας τον χρόνο του, για να γίνει ο πρώτος αναβάτης που πέφτει στο 1:31, με 1:31.901. Ο εργοστασιακός αναβάτης της Ducati λατρεύει το Assen, έχει κάνει μάλιστα τατουάζ με την πίστα, ενώ έχει 4 νίκες, 4 βάθρα και 2 pole positions στην Ολλανδία.

Fabio Quartararo

Στα μισά των P1 οι αναβάτες ιαπωνικών μοτοσυκλετών έχουν μείνει αρκετά πίσω, με ταχύτερο όλων τον Fabio Quartararo στην 13η θέση, και ταχύτερο αναβάτη με Honda στον Joan Mir στην 17η θέση.

Marc Marquez

Κι ενώ οι αναβάτες στην κορυφή ρίχνουν τους χρόνους τους, ο Marc Marquez που ήταν 2ος το πρωί έχει μείνει στάσιμος στα P1, και για την ώρα βρίσκεται στην 9η θέση... λέτε να έχουμε πάλι παρατράγουδα με τον Ισπανό να πρέπει να περάσει από τα Q1; Πρν προλάβουμε να ανησυχήσουμε, ο Marc σκαρφαλώνει στη 2η θέση, μόλις 0,2 δευτερόλεπτα πίσω από τον πρώτο Bagnaia.

Δεκατέσσερα λεπτά πριν το τέλος, και ξεκινούν τα λεγόμενα time attacks, με την πλειονότητα των αναβατών να βρίσκεται στην πίστα, προσπαθώντας να "κλέψουν" τον αέρα κάποιου γρήγορου για να επωφεληθούν εκείνοι γράφοντας ταχύτερο χρόνο.

Κάπως έτσι βλέπουμε τον Joan Mir στην ουρά του Marc Marquez, αν και ο αναβάτης της Gresini τον βλέπει και κόβει ταχύτητα.

Δώδεκα λεπτά πριν το τέλος, και ο Maverick Vinales γράφει 1:31.561 ανεβαίνοντας στην 1η θέση, ενώ στην προσπάθειά του να πετύχει γρήγορο γύρο ο Marc Marquez χάνει το μπροστινό, αλλά ευτυχώς σώζει την πτώση.

Δεν περνά ούτε λεπτό και ο Pecco Bagnaia απαντά στην πρόκληση του Vinales, σημειώνοντας 1:31.340, για να βρεθεί ξανά στην κορυφή, γράφοντας και νέο ρεκόρ γύρου για την πίστα του Assen (προηγούμενο 1:31.472 από τον Bezzecchi).

Joan Mir

Στο τελευταίο δεκάλεπτο ο δύσμοιρος Joan Mir έχει μια ακόμα πτώση, ευτυχώς χωρίς να χτυπήσει, για να κατευθυνθεί με τα πόδια προς τα pits.

Ο χρόνος δείχνει επτά λεπτά ακόμα, και οι αναβάτες που έχουν μπει στα pits για να αλλάξουν ελαστικά, βγαίνουν ξανά στην πίστα για την τελική μάχη των P1. Θα παραμείνει πρώτος ο Pecco; Ποιοι θα είναι οι άτυχοι που θα πρέπει να περάσουν από τα Q1;

Martin-Miller

Τέσσερα λεπτά πριν το τέλος ο Martin φρενάρει αναίτια μετά από μια στροφή και παραλίγο να τον εμβολίσει ο Miller που τον περνά "φίλερ" ξυρίζοντας και το φτερό της RC16!

Bastianini

Πτώση στην τελική προσπάθεια έχουμε από τον Bastianini που βρίσκεται 7ος, κινδυνεύνοντας να πρέπει να περάσει από τα Q1.

Ενάμισι δευτερόλεπτο πριν την καρό σημαία ο Bagnaia αποσύρεται στα pits καθώς δεν χρειάζεται να προσπαθήσει ή να πιέσει άλλο.

Aleix Espargaro

Οι υπόλοιποι βελτιώνουν τους χρόνους τους, ενώ την ίδια ώρα που ο Aleix Espargaro έχει μια πολύ άσχημη πτώση όπου σε highsiding σπάει με το κεφάλι τη ζελατίνα της μοτοσυκλέτας του και προσγειώνεται από ψηλά στον κόκκυγα του, ο ομόσταυλός του Maverick Vinales σημειώνει τον 2ο ταχύτερο χρόνο.

Η κίτρινη σημαία από το συμβάν του Aleix σημαίνει πως οι γύροι των Bezzecchi και Marc Marquez ακυρώνονται, ενώ από τα Q1 θα πρέπει να περάσουν οι Quartararo, Bezzecchi, Digia, και Acosta.

Η πρώτη δεκάδα των P1 / PR έχει ως εξής:

1. Pecco Bagnaia, Ducati

2. Maverick Vinales, Aprilia

3. Alex Marquez, Ducati

4. Aleix Espargaro, Aprilia

5. Jorge Martin, Ducati

6. Marc Marquez, Ducati

7. Brad Binder, KTM

8. Enea Bastianini, Ducati

9. Raul Fernandez, Aprilia

10. Franco Morbidelli

Ετικέτες

MotoGP - Νέα ηλεκτρονική λειτουργία κάνει πρεμιέρα στο Αυστριακό Grand Prix

Το σύστημα Stability Control θα παρουσιαστεί με την αναβάθμιση της ECU στο Grand Prix Αυστρίας.
MotoGP Stability Control
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

13/8/2025

Μια σημαντική νέα ηλεκτρονική λειτουργία θα κάνει το ντεμπούτο της στο Grand Prix Αυστρίας αυτό το Σαββατοκύριακο, με την τελευταία αναβάθμιση της ECU του MotoGP να εισάγει το Stability Control.

Ενώ το traction control, που διαχειρίζεται τη ροπή παρακολουθώντας την ολίσθηση (σπινιάρισμα) του τροχού, υπάρχει από το 2016 όταν εισήχθη το ενοποιημένο λογισμικό της ECU, τώρα θα προστεθεί το stability control, γνωστό και ως slide control.

Αυτό το πιο εξελιγμένο σύστημα μετρά επιπλέον παραμέτρους, όπως τον βαθμό πλευρικής μετατόπισης σε σχέση με την εμπρόσθια κίνηση και τη γωνία κλίσης, πριν αποφασίσει αν θα μειώσει τη ροπή.

Μία από τις αδυναμίες του traction control είναι η σωστή διαχείριση του σπινιαρίσματος σε μεγάλες κλίσεις. Αυτό μπορεί να σημαίνει είτε ανεπαρκή μείωση του σπινιαρίσματος, είτε το αντίθετο: απότομη μείωση της ροπής όταν ο αναβάτης χρειάζεται ελεγχόμενο σπινάρισμα για να διατηρήσει μια γρήγορη αλλά σταθερή πλαγιολίσθηση. Και οι δύο περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσουν σε highside.

Η εισαγωγή του Stability Control στο MotoGP συζητείται εδώ και χρόνια, ειδικά μετά το τεράστιο highside του Pol Espargaro στη Βαλένθια το 2021, που τον έθεσε εκτός για το υπόλοιπο του Σαββατοκύριακου.
"Με τα ηλεκτρονικά που έχουν στην διάθεση τους έως τώρα, οι κατασκευαστές μπορούν να ρυθμίσουν μόνο ένα είδος “σπινιαρίσματος”, αυτό στο κέντρο", είχε εξηγήσει τότε ο Espargaro. "Όταν σηκώνεις τη μοτοσυκλέτα, υπάρχει ένα σπινάρισμα και το TC το ελέγχει. Αλλά υπάρχει και ένα άλλο είδος πλαγιολίσθησης, όταν η μοτοσυκλέτα είναι γερμένη. Δεν υπάρχει λειτουργία για να το ελέγξει αυτό. Στις μοτοσυκλέτες δρόμου υπάρχει ήδη, και πρέπει να πιέσουμε για να προστεθεί και στους νέους κανονισμούς".

Ο Jack Miller είχε προσθέσει: "Αυτό το πρόβλημα με το πλευρικό σπινάρισμα υπάρχει εδώ και χρόνια. Η μοτοσυκλέτα νομίζει ότι έχεις το σωστό επίπεδο σπινιαρίσματος, αλλά δεν υπολογίζει πόσο πλαγιασμένη είναι εκείνη τη στιγμή. Και τότε κόβει απότομα το γκάζι, που είναι το χειρότερο που μπορείς να κάνεις σε μια μεγάλη πλαγιολίσθηση".

Αναμένεται οι περισσότερες, αν όχι όλες, οι ομάδες να χρησιμοποιήσουν την αναβαθμισμένη ECU με το stability control στην Αυστρία αυτό το Σαββατοκύριακο.
"Το MotoGP δεσμεύεται να αυξήσει την ασφάλεια του αθλήματος", αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση. "Η ανάπτυξη του stability control ξεκίνησε για να γίνει ακόμη ένα βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση, καθώς μειώνει περαιτέρω την πιθανότητα ατυχημάτων τύπου highside. Χάρη στη στενή συνεργασία μεταξύ του MotoGP, του προμηθευτή ECU Marelli και της MSMA, το σύστημα είναι πλέον έτοιμο για την πρώτη του εμφάνιση αυτό το Σαββατοκύριακο".