MotoGP 2024, Barcelona, FP1 - Jorge Martin και Marc Marquez το 1-2

Τέταρτος ο Acosta, έβδομος ο Bagnaia, καταποντισμός των Ιαπώνων για μια ακόμη φορά
Jorge Martin
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

24/5/2024

Τα πρώτα ελεύθερα δοκιμαστικά στην πίστα της Καταλωνίας πέρασαν χωρίς εκπλήξεις, με τον Jorge Martin να γράφει τον ταχύτερο χρόνο, και τον Marc Marquez να τον ακολουθεί 0,292 δευτερόλεπτα πιο πίσω, με το συγκεκριμένο ντουέτο να δείχνει δυνατό με το καλημέρα και στη Βαρκελώνη.

Το πρώτο 45λεπτο δοκιμών για τη μεγάλη κατηγορία του MotoGP στη Βαρκελώνη ξεκινά με ηλιόλουστο καιρό, 20+ βαθμούς Κελσίου, και στεγνή πίστα.

Πρώτος ταχύτερος γύρος είναι το 1 41 994 του Joan Mir, τον οποίο διαδέχεται το 1 41 297 του Jorge Martin, πριν περάσουν τα πρώτα 5 λεπτά των FP1. Θυμίζουμε πως το ρεκόρ πίστας για το MotoGP είναι στο 1 38 639, χρόνο που έγραψε ο Francesco Bagnaia το 2023 κατά τη διαδικασία της Pole Position.

Marc

Στο 39 τη σκυτάλη στην κορυφή παίρνει ο Marc Marquez, για ελάχιστα δευτερόλεπτα, καθώς την πρωτιά “κλέβουν” διαδοχικά οι Miguel Oliveira, Maverick Vinales και Aleix Espargaro, με τον τελευταίο να έχει ανακοινώσει την απόσυρσή του από τους αγώνες στα τέλη του 2024, σε συνέντευξη τύπου την Πέμπτη.

Οι χρόνοι συνεχίζουν να πέφτουν, με τον MM93 να γράφει 1 40 222 και να συνεχίζει να ανεβάζει ρυθμό, για να γίνει ο πρώτος αναβάτης στο 1 39, με 1 39 871.

Brad

Στα μισά περίπου των FP1, με 23 λεπτά να απομένουν, η πρώτη πεντάδα έχει ως εξής: Marc Marquez, Brad Binder, Aleix Espargaro, Jorge Martin και Alex Marquez. Ταχύτερος “Ιάπωνας” ο Fabio Quartararo στην 10η θέση, ενώ ταχύτερος αναβάτης της Honda είναι ο Johann Zarco που είναι 12ος -με τη Honda να έχει φέρει ξανά νέο κοστούμι με διαφορετικά αεροδυναμικά βοηθήματα στη Βαρκελώνη.

Τα λεπτά περνούν, χωρίς κανείς να πιέζει ιδιαίτερα ώστε να δούμε αλλαγές στις πάνω θέσεις, και φτάνουμε 15 λεπτά πριν το τέλος, με τους περισσότερους αναβάτες να μπαίνουν στα pits για ξεκούραση και αλλαγή ελαστικών, για τη δεύτερη επίθεση των πρώτων ελεύθερων δοκιμαστικών.

Pecco

Όπως συνήθως ο Pecco έχει ξεκινήσει χαλαρά, έχοντας σημειώσει τον 6ο ταχύτερο χρόνο, 0,432 δευτερόλεπτα από τον χρόνο του Marc. Πολύ χειρότερα τα πηγαίνει ο Enea Bastianini που για την ώρα είναι 15ος.

Επτά λεπτά απομένουν για την καρό σημαία, και σχεδόν όλοι οι αναβάτες έχουν μπει ξανά στην πίστα.

Με φρέσκα ελαστικά, στον πρώτο γρήγορο γύρο του ο Martin ανεβαίνει στην 3η θέση, ενώ παράλληλα ο ταλαντούχος νεαρός Pedro Acosta ανεβαίνει 8ος. Κακές είναι μέχρι τώρα οι επιδόσεις των αναβατών της VR46 με τον Digia 10ο και τον Bezzecchi... 18ο!

Στον δεύτερο γρήγορο γύρο του ο Jorge Martin ρίχνει κατά πολύ τους χρόνους του στα επιμέρους κομμάτια της πίστας, για να ανέβει πρώτος με 1 39 579, υποβιβάζοντας τον Marc Marquez στη 2η θέση. Αξίζει να σημειωθεί πως αντίθετα με τον Martin, ο Marquez ΔΕΝ άλλαξε ελαστικά, παραμένοντας με το ίδιο ζευγάρι, και γράφοντας πολύ γρήγορους χρόνους!

Οι χρόνοι δεν πέφτουν με την ευκολία που θα περιμέναμε σε αυτή την τελευταία προσπάθεια των αναβατών, με τις αλλαγές στον πίνακα των ταχύτερων αναβατών να έρχονται με το σταγονόμετρο.

Pedro Acosta

Λίγο πριν το τέλος των FP1 ο Pedro Acosta σημειώνει τον 5ο ταχύτερο χρόνο, έχοντας και μια-δυο θεαματικές στιγμές πλαγιολίσθησης, ενώ ο Binder βελτιώνει και αυτός τον χρόνο του, παραμένοντας όμως στην 3η θέση πίσω από Martin και Marquez.

Η καρό σημαία πέφτει, με τον Acosta να καταφέρνει να ανέβει μια ακόμα θέση για να βρεθεί 4ος, γράφοντας και αυτός χρόνο στο 1.39.

Martin

Κάπως έτσι τελειώνει η πρώτη δοκιμαστική έξοδος των αναβατών του MotoGP στην Catalunya, και η πρώτη δεκάδα έχει ως εξής:

1. Jorge Martin 1 39 579

2. Marc Marquez

3. Brad Binder

4. Pedro Acosta

5. Aleix Espargaro

6. Alex Marquez

7. Francesco Bagnaia

8. Augusto Fernandez

9. Jack Miller

10. Raul Fernandez

Ταχύτερος αναβάτης ιαπωνικής μοτοσυκλέτας ήταν ο Zarco στην 13η θέση, με τον Quartararo 15o

Ετικέτες

MotoGP - Bastianini & Vinales στην KTM Tech3 για το 2025!

Τέλος οι κόκκινες μοτοσυκλέτες με τα λογότυπα GASGAS, το Pierer Group τα βάφει όλα πορτοκαλί
KTM Red Bull 2025
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

13/6/2024

Καλή η προσπάθεια προώθησης και της GASGAS στο MotoGP, όμως καθώς όλοι οι πιλότοι προτιμούν την KTM, το Pierer Group θα έχει από το 2025 και τα τέσσερα RC16 βαμμένα στα πορτοκαλί και με λογότυπα ΚΤΜ, με τους Acosta & Binder στην εργοστασιακή ομάδα και τους Bastianini & Vinales στην Tech3.

Η υπογραφή του Marc Marquez με την εργοστασιακή Ducati και η μεταγραφή Martin στην Aprilia, έφεραν ως συνέπεια δυο ακόμα μεγάλες αλλαγές για τη σχάρα εκκίνησης 2025 του MotoGP, καθώς η ΚΤΜ ανακοίνωσε πως στις τάξεις της προσχωρούν από του χρόνου ο Enea Bastianini της εργοστασιακής Ducati και ο Maverick Vinales, το πρώην μεγάλο αστέρι της Aprilia.

KTM MotoGP

Και για να μη δυσαρεστήσει Vinales & Bastianini που το πιθανότερο είναι πως έβλεπαν την οδήγηση των κόκκινων GASGAS ως υποβιβασμό σε σχέση με την εργοστασιακή ΚΤΜ, το Pierer Group πήρε την απόφαση να σταματήσει να προωθεί την ισπανική εταιρεία, και να ποντάρει ξανά τα πάντα… στο πορτοκαλί.

Σημειώστε πως παρόλο που η “πρώτη” ομάδα των πορτοκαλί έχει το συνθετικό “factory” μπροστά της, και οι 4 μοτοσυκλέτες της ΚΤΜ θα είναι ίδιες όσον αφορά στην εξέλιξή τους.

Όσον αφορά στις δυο μεγάλες μεταγραφές της ΚΤΜ για την Tech 3, ο Enea Bastianini που έχει κάνει το ντεμπούτο του στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα MotoGP 10 χρόνια πριν, με ένα KTM RC4, σημείωσε 6 νίκες και περισσότερα από 30 βάθρα στις κατηγορίες Moto3 & Moto2, ενώ πήρε και τον τίτλο της Moto2 το 2020. Ξεκίνησε την εμπλοκή του στη μεγάλη κατηγορία το 2021, σε ηλικία 23 ετών, και μέχρι σήμερα έχει σημειώσει 5 νίκες και 12 βάθρα.

Ο Maverick Vinales έχει καταφέρει να πάρει νίκες στο MotoGP με 3 διαφορετικούς κατασκευαστές -ο πρώτος αναβάτης στη σύγχρονη ιστορία του θεσμού-, ενώ ήταν ο 2ος Πρωταθλητής Moto3 στην ιστορία της ΚΤΜ το 2013. Ο Ισπανός έχει τερματίσει δυο φορές στην πρώτη τριάδα σε σεζόν Moto3 & Moto2, ενώ ανέβηκε στη μεγάλη κατηγορία το 2015 όπου έχει 35 βάθρα και 10 νίκες μέχρι σήμερα.

Μεγάλος χορηγός για το 2025 τόσο για την factory team της ΚΤΜ όσο και για την Tech 3 θα είναι η Red Bull.

Σημειώνουμε το παράδοξο πως την ανακοίνωση της μεταγραφής των δυο αναβατών συνοδεύουν φωτογραφίες με τον Vinales, αλλά όχι με τον Bastianini -μπορεί ο τελευταίος να είχε κάποια άλλη υποχρέωση την ώρα της φωτογράφησης.

Ετικέτες