MotoGP 2024, Chang - Ταϊλάνδη, P1: Marc Marquez πρώτος και με νέο ρεκόρ πίστας

Δεκαέξι αναβάτες στο 1:29! - Δεύτερος ο Martin, τέταρτος ο Bagnaia
Marc Marquez, Buriram
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

25/10/2024

Η θερμοκρασία ανέβηκε, το ίδιο και η υγρασία, με τα πρώτα χρονομετρημένα στην πίστα Chang της Ταϊλάνδης να διεξάγονται με 32 βαθμούς Κελσίου και με 53% υγρασία! Τα P1 αποδείχθηκαν εξαιρετικά ανταγωνιστικά, με 16 αναβάτες να τερματίζουν στο 1:29, και με τον Marc Marquez να παίρνει τα πρωτεία την τελευταία στιγμή, με χρόνο 1:29.165 που αποτελεί και νέο ρεκόρ πίστας.

Μπορεί ο Marc Marquez να ήταν ταχύτατος στα FP1, στα P1 όμως ανέβασε κι άλλο ρυθμό, σημειώνοντας τον ταχύτερο γύρο με ρεκόρ πίστας.
Δεύτερος ήταν ο πρώτος στη βαθμολογία Jorge Martin, 0.110 δευτερόλεπτα πιο πίσω, Martin που ήταν ο προηγούμενος κάτοχος του ρεκόρ στο Buriram, και δείχνει να ξεκινά με πλεονέκτημα έναντι του μεγάλου του αντιπάλου για τον τίτλο του 2024, Pecco Bagnaia.

Ο τρίτος καλύτερος χρόνος ανήκει στον Enea Bastianini, με τον αναβάτη της Ducati να έχει πτώση στα P1, για να ανακάμψει μετά και να γράψει εξαιρετικό χρόνο, υποσκελίζοντας και τον ομόσταυλό του. Σημειώστε πως σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν ο Bestia έχει διαταγές από την ομάδα του να αφήσει τον Pecco να τερματίζει πρώτος για να πάρει ευκολότερα τον τίτλο, ο Ιταλός ανέφερε πως κανείς δεν του έχει μιλήσει από την Ducati επί του θέματος, και όπως φαίνεται ο αναβάτης με το #23 -πέρα από τον Marquez- μπορεί να φέρει έξτρα επιπλοκές στο κυνήγι του Pecco στον Jorge.

O Bagnaia τελικά κατετάγη τέταρτος, 0.195 δευτερόλεπτα πίσω από τον Martin, λίγο μπροστά από τον 5ο Maverick Vinales της Aprilia, που ήταν και ο πρώτος αναβάτης που δεν οδηγούσε Ducati στην πρώτη πεντάδα.

Ταχύτερος αναβάτης από τη Honda ήταν ο Johann Zarco στην 10η θέση, και από τη Yamaha ο Quartararo στην 12η.

Πτώση χωρίς τραυματισμό είχε ο Luca Savadori, ενώ επανεμφάνιση έκανε ο Aleix Espargaro μετά την άσχημη πτώση των FP1, τερματίζοντας τελευταίος, 2.218 δευτερόλεπτα πίσω από τον χρόνο του Marquez, Espargaro που επέλεξε να μην βγει στην πίστα στο τελευταίο κομμάτι των P1, αναρρώνοντας ακόμα από την πτώση του.

Δείτε παρακάτω τους χρόνους των P1.
Κατάταξη P1, Buriram 2024

Ετικέτες

MotoGP: Ο Raul Fernandez συνεχίζει με την Trackhouse μέχρι το τέλος του 2028

Η αμερικανική ομάδα ανανέωσε την συμφωνία της με τον Ισπανό αναβάτη ενόψει της νέας εποχής των MotoGP
Fernandez
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

5/8/2026

Ο Fernandez υπέγραψε με την SuperFile Trackhouse MotoGP Team για τις πρώτες δύο σεζόν της νέας εποχής κανονισμών των MotoGP, 2027 και 2028, ενώ ανοιχτή παραμένει η δεύτερη σέλα της ομάδας.

Η SuperFile Trackhouse MotoGP Team ανακοίνωσε επίσημα την ανανέωση της συνεργασίας της με τον Raul Fernandez, ο οποίος υπέγραψε νέο συμβόλαιο που θα τον κρατήσει στην αμερικανική ομάδα μέχρι το τέλος της σεζόν του 2028.

Ο Fernandez αποτελεί μέλος του project της Trackhouse από την πρώτη της χρονιά στα MotoGP, το 2024, και μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα συνέβαλε στις σημαντικότερες επιτυχίες της ομάδας. Το 2025 ανέβηκε στο βάθρο των Sprint σε Mandalika και Phillip Island, πριν χαρίσει στην Trackhouse την πρώτη της νίκη σε Grand Prix, κατακτώντας το Grand Prix Αυστραλίας. Η χρονιά ολοκληρώθηκε με δεύτερη θέση στη Valencia.

Η ανοδική του πορεία συνεχίστηκε και το 2026, με τον Ισπανό να έχει ήδη κατακτήσει τρία βάθρα σε Grand Prix και τρία ακόμη σε Sprint, ανάμεσά τους δύο νίκες, στο Mugello και στο Assen. Στην ολλανδική πίστα η Trackhouse πέτυχε ένα ιστορικό αποτέλεσμα, κερδίζοντας τόσο τον Sprint όσο και τον κυρίως αγώνα.

Με την ανανέωση του συμβολαίου του, ο Fernandez θα αποτελέσει έναν από τους βασικούς πυλώνες της ομάδας στη νέα εποχή των MotoGP, καθώς από το 2027 θα τεθούν σε ισχύ οι νέοι τεχνικοί κανονισμοί και οι νέες μοτοσυκλέτες της κατηγορίας.

Η άλλη θέση της ομάδας της Trackhouse για το 2027 δεν έχει ακόμη καλυφθεί, με την ομάδα να αφήνει ανοιχτό το ποιος θα είναι ο ομοσταυλος του Fernandez στην ερχόμενη σεζόν.

Ο ιδιοκτήτης της Trackhouse Entertainment Group, Justin Marks, δήλωσε, "Είμαστε ενθουσιασμένοι που ο Raul Fernandez θα παραμείνει στην ομάδα για τις επόμενες δύο σεζόν. Από την πρώτη ημέρα έχει αφοσιωθεί πλήρως στους στόχους και στο όραμά μας. Έχει εξελιχθεί τόσο ως αναβάτης όσο και στην προετοιμασία, την προσέγγιση και την ωριμότητά του. Πιστεύουμε ότι η ομάδα και οι μοτοσυκλέτες μας μπορούν να διεκδικούν σταθερά το πρωτάθλημα τα επόμενα χρόνια και ότι ο Raul μπορεί να μας οδηγήσει ακόμη ψηλότερα."