MotoGP 2024, Chang - Ταϊλάνδη, P1: Marc Marquez πρώτος και με νέο ρεκόρ πίστας

Δεκαέξι αναβάτες στο 1:29! - Δεύτερος ο Martin, τέταρτος ο Bagnaia
Marc Marquez, Buriram
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

25/10/2024

Η θερμοκρασία ανέβηκε, το ίδιο και η υγρασία, με τα πρώτα χρονομετρημένα στην πίστα Chang της Ταϊλάνδης να διεξάγονται με 32 βαθμούς Κελσίου και με 53% υγρασία! Τα P1 αποδείχθηκαν εξαιρετικά ανταγωνιστικά, με 16 αναβάτες να τερματίζουν στο 1:29, και με τον Marc Marquez να παίρνει τα πρωτεία την τελευταία στιγμή, με χρόνο 1:29.165 που αποτελεί και νέο ρεκόρ πίστας.

Μπορεί ο Marc Marquez να ήταν ταχύτατος στα FP1, στα P1 όμως ανέβασε κι άλλο ρυθμό, σημειώνοντας τον ταχύτερο γύρο με ρεκόρ πίστας.
Δεύτερος ήταν ο πρώτος στη βαθμολογία Jorge Martin, 0.110 δευτερόλεπτα πιο πίσω, Martin που ήταν ο προηγούμενος κάτοχος του ρεκόρ στο Buriram, και δείχνει να ξεκινά με πλεονέκτημα έναντι του μεγάλου του αντιπάλου για τον τίτλο του 2024, Pecco Bagnaia.

Ο τρίτος καλύτερος χρόνος ανήκει στον Enea Bastianini, με τον αναβάτη της Ducati να έχει πτώση στα P1, για να ανακάμψει μετά και να γράψει εξαιρετικό χρόνο, υποσκελίζοντας και τον ομόσταυλό του. Σημειώστε πως σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν ο Bestia έχει διαταγές από την ομάδα του να αφήσει τον Pecco να τερματίζει πρώτος για να πάρει ευκολότερα τον τίτλο, ο Ιταλός ανέφερε πως κανείς δεν του έχει μιλήσει από την Ducati επί του θέματος, και όπως φαίνεται ο αναβάτης με το #23 -πέρα από τον Marquez- μπορεί να φέρει έξτρα επιπλοκές στο κυνήγι του Pecco στον Jorge.

O Bagnaia τελικά κατετάγη τέταρτος, 0.195 δευτερόλεπτα πίσω από τον Martin, λίγο μπροστά από τον 5ο Maverick Vinales της Aprilia, που ήταν και ο πρώτος αναβάτης που δεν οδηγούσε Ducati στην πρώτη πεντάδα.

Ταχύτερος αναβάτης από τη Honda ήταν ο Johann Zarco στην 10η θέση, και από τη Yamaha ο Quartararo στην 12η.

Πτώση χωρίς τραυματισμό είχε ο Luca Savadori, ενώ επανεμφάνιση έκανε ο Aleix Espargaro μετά την άσχημη πτώση των FP1, τερματίζοντας τελευταίος, 2.218 δευτερόλεπτα πίσω από τον χρόνο του Marquez, Espargaro που επέλεξε να μην βγει στην πίστα στο τελευταίο κομμάτι των P1, αναρρώνοντας ακόμα από την πτώση του.

Δείτε παρακάτω τους χρόνους των P1.
Κατάταξη P1, Buriram 2024

Ετικέτες

Harley-Davidson Bagger World Cup: Με ελαστικά Dunlop

Η υποστηρικτική κατηγορία στο MotoGP ξεκινά σε δύο μήνες - Αναμένουμε τη σύνθεση των ομάδων
Harley
Από τον

Παύλο Καρατζά

22/1/2026

Η Dunlop ορίστηκε επίσημος προμηθευτής ελαστικών για το Παγκόσμιο Κύπελλο Harley-Davidson Bagger, που θα διεξαχθεί ως υποστηρηκτική κατηγορία του MotoGP, με τη γνωστή εταιρεία να παρέχει ελαστικά και υποστήριξη για το ιδιαίτερο αυτό κύπελλο που περιλαμβάνει 12 αγώνες και έξι γύρους.

Τα Bagger World Cup Road Glides έχουν διαφορετικούς τροχούς από τα μοντέλα παραγωγής και χρησιμοποιούν τροχούς 17 ιντσών, με ελαστικό 120/75 μπροστά και 200/65 πίσω.

Μέσω του προγράμματος Contingency Race, οι ομάδες και οι αναβάτες που συμμετέχουν στο Harley-Davidson Bagger World Cup θα επωφεληθούν από συνολικά έπαθλα ύψους 210.000 ευρώ και μπόνους απόδοσης. Οι αναβάτες που θα τερματίσουν από την πρώτη έως τη δέκατη θέση σε κάθε αγώνα θα λάβουν κλιμακωτές αμοιβές, με ένα μπόνους τέλους σεζόν ύψους 21.000 ευρώ να απονέμεται στον νικητή του κυπέλλου.

Harley

Η σειρά αγώνων Harley-Davidson Bagger World Cup περιλαμβάνει έξι διπλούς γύρους που θα διεξαχθούν κατά τη διάρκεια των αγώνων MotoGP, με συνολικά 12 αγώνες κατά τη διάρκεια της σεζόν. Οι ομάδες θα αγωνιστούν με μοτοσυκλέτες Harley-Davidson Road Glide που τροφοδοτούνται από κινητήρες Screamin’ Eagle Milwaukee-Eight 131 Performance Crate Engines, οι οποίοι έχουν τροποποιηθεί για αγώνες. Οι μοτοσυκλέτες ζυγίζουν περίπου 280 κιλά, αποδίδουν πάνω από 200 ίππους και μπορούν να ξεπεράσουν τα 300 χλμ/ώρα, δημιουργώντας μια μορφή αγώνων που διαφέρει από οτιδήποτε άλλο υπάρχει σήμερα στο καλεντάρι του MotoGP.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε και το πρόγραμμα των αγώνων, ενώ αναμένουμε και τη σύνθεση των ομάδων για την πρώτη σεζόν του θεσμού που ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί.

  • Grand Prix of The Americas - Circuit of the Americas (USA): 27–29 Μαρτίου
  • Grand Prix of Italy - Autodromo Internazionale del Mugello (Italy): 29–31 Μαΐου
  • Grand Prix of the Netherlands - TT Circuit Assen (Netherlands): 26–28 Ιουνίου
  • Grand Prix of the United Kingdom - Silverstone Circuit (UK): 7–9 Αυγούστου
  • Grand Prix of Aragon - MotorLand Aragón (Spain): 28–30 Αυγούστου
  • Grand Prix of Austria - Red Bull Ring (Austria): 18–20 Σεπτεμβρίου

“Η συνεργασία Harley-Davidson–Dunlop φτάνει στο Παγκόσμιο Κύπελλο Bagger με ένα ιστορικό νικών σε πρωταθλήματα. Η Dunlop είναι ο προμηθευτής ελαστικών της Harley-Davidson x Dynojet Factory Race Team από το ντεμπούτο του MotoAmerica Mission King of the Bagger Championship το 2021 και μαζί κατακτήσαμε τους τίτλους αναβατών και ομάδων για το 2025. Γνωρίζουν τις απαιτήσεις που έχουν αυτές οι ισχυρές και ευέλικτες (!) αγωνιστικές baggers από τα ελαστικά, καθιστώντας τη Dunlop τον ιδανικό συνεργάτη για το νέο Harley-Davidson Bagger World Cup”, δήλωσε ο Jeff Schuessler, Διευθυντής του αγωνιστικού τμήματος της Harley-Davidson.

“Καθώς συμμετέχουμε μαζί σε παγκόσμιο επίπεδο, η Dunlop δεν είναι απλώς ένας προμηθευτής ελαστικών, αλλά ένας τεχνικός συνεργάτης που μας βοηθά να ανταποκριθούμε στις νέες προκλήσεις και να ανεβάσουμε το επίπεδο, την προβολή και τις αθλητικές φιλοδοξίες του Παγκόσμιου Κυπέλλου Harley-Davidson Bagger", δήλωσε ο Mike Buckley, Αντιπρόεδρος Πωλήσεων/Μάρκετινγκ της Dunlop.