MotoGP 2024, Chang - Ταϊλάνδη, P1: Marc Marquez πρώτος και με νέο ρεκόρ πίστας

Δεκαέξι αναβάτες στο 1:29! - Δεύτερος ο Martin, τέταρτος ο Bagnaia
Marc Marquez, Buriram
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

25/10/2024

Η θερμοκρασία ανέβηκε, το ίδιο και η υγρασία, με τα πρώτα χρονομετρημένα στην πίστα Chang της Ταϊλάνδης να διεξάγονται με 32 βαθμούς Κελσίου και με 53% υγρασία! Τα P1 αποδείχθηκαν εξαιρετικά ανταγωνιστικά, με 16 αναβάτες να τερματίζουν στο 1:29, και με τον Marc Marquez να παίρνει τα πρωτεία την τελευταία στιγμή, με χρόνο 1:29.165 που αποτελεί και νέο ρεκόρ πίστας.

Μπορεί ο Marc Marquez να ήταν ταχύτατος στα FP1, στα P1 όμως ανέβασε κι άλλο ρυθμό, σημειώνοντας τον ταχύτερο γύρο με ρεκόρ πίστας.
Δεύτερος ήταν ο πρώτος στη βαθμολογία Jorge Martin, 0.110 δευτερόλεπτα πιο πίσω, Martin που ήταν ο προηγούμενος κάτοχος του ρεκόρ στο Buriram, και δείχνει να ξεκινά με πλεονέκτημα έναντι του μεγάλου του αντιπάλου για τον τίτλο του 2024, Pecco Bagnaia.

Ο τρίτος καλύτερος χρόνος ανήκει στον Enea Bastianini, με τον αναβάτη της Ducati να έχει πτώση στα P1, για να ανακάμψει μετά και να γράψει εξαιρετικό χρόνο, υποσκελίζοντας και τον ομόσταυλό του. Σημειώστε πως σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν ο Bestia έχει διαταγές από την ομάδα του να αφήσει τον Pecco να τερματίζει πρώτος για να πάρει ευκολότερα τον τίτλο, ο Ιταλός ανέφερε πως κανείς δεν του έχει μιλήσει από την Ducati επί του θέματος, και όπως φαίνεται ο αναβάτης με το #23 -πέρα από τον Marquez- μπορεί να φέρει έξτρα επιπλοκές στο κυνήγι του Pecco στον Jorge.

O Bagnaia τελικά κατετάγη τέταρτος, 0.195 δευτερόλεπτα πίσω από τον Martin, λίγο μπροστά από τον 5ο Maverick Vinales της Aprilia, που ήταν και ο πρώτος αναβάτης που δεν οδηγούσε Ducati στην πρώτη πεντάδα.

Ταχύτερος αναβάτης από τη Honda ήταν ο Johann Zarco στην 10η θέση, και από τη Yamaha ο Quartararo στην 12η.

Πτώση χωρίς τραυματισμό είχε ο Luca Savadori, ενώ επανεμφάνιση έκανε ο Aleix Espargaro μετά την άσχημη πτώση των FP1, τερματίζοντας τελευταίος, 2.218 δευτερόλεπτα πίσω από τον χρόνο του Marquez, Espargaro που επέλεξε να μην βγει στην πίστα στο τελευταίο κομμάτι των P1, αναρρώνοντας ακόμα από την πτώση του.

Δείτε παρακάτω τους χρόνους των P1.
Κατάταξη P1, Buriram 2024

Ετικέτες

EICMA 2026: Legends of Speed - Έκθεση αφιερωμένη στους θρύλους του MotoGP

Πάνω από 35 αγωνιστικές μοτοσυκλέτες - Από την πρώτη σεζόν των 500cc έως σήμερα
EICMA 2026
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

15/9/2026

Η ιστορία του MotoGP μεταφέρεται στη φετινή EICMA μέσα από την έκθεση "Legends of Speed", με μοτοσυκλέτες που σημάδεψαν περισσότερες από επτά δεκαετίες αγώνων και μια ειδικά διαμορφωμένη περιοχή gaming

Τα MotoGP και η EICMA ανακοίνωσαν την πρώτη κοινή τους διοργάνωση, η οποία θα πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο στο Μιλάνο, με επίκεντρο την έκθεση "Legends of Speed".

Η έκθεση θα παρουσιάσει περισσότερες από 35 αγωνιστικές μοτοσυκλέτες, καλύπτοντας περισσότερα από 70 χρόνια ιστορίας της κορυφαίας κατηγορίας των Grand Prix. Ανάμεσα στα σημαντικότερα εκθέματα βρίσκεται η AJS Porcupine 500 με την οποία ο Leslie Graham κατέκτησε το πρώτο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της κατηγορίας 500 κυβικών, το 1949.

Στην έκθεση θα υπάρχουν επίσης τρικύλινδρες και τετρακύλινδρες MV Agusta, όπως αυτές που είχαν χρησιμοποιήσει στους αγώνες οι Giacomo Agostini και Phil Reed, δύο από τους μεγαλύτερους αναβάτες όλων των εποχών και φυσικά της εποχής των 500 κυβικών.

Το ιστορικό κομμάτι της συλλογής θα περιλαμβάνει ακόμη μοτοσυκλέτες που έχουν οδηγηθεί από αναβάτες όπως ο εννέα φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής Valentino Rossi και ο Kevin Schwantz.

Οι μοτοσυκλέτες εκθέματα θα φτάνουν μέχρι τη σύγχρονη εποχή, με αγωνιστικές και των πέντε κατασκευαστών που συμμετέχουν σήμερα στο MotoGP. Με αυτόν τον τρόπο, η παρουσίαση θα συνδέει τις διαφορετικές εποχές του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος, από τις πρώτες "ακατέργαστες" μοτοσυκλέτες των Grand Prix μέχρι τις σημερινές πρωτότυπες αγωνιστικές κατασκευές των αμέτρητων εργατοωρών Έρευνας και Έξέλιξης.

Η έκθεση "Legends of Speed" θα φιλοξενηθεί στο Hall 22 της EICMA και θα καταλαμβάνει συνολική έκταση άνω των 1.400 τετραγωνικών μέτρων. Εκτός από τις αγωνιστικές μοτοσυκλέτες, θα υπάρχει ειδικά διαμορφωμένος χώρος για gaming, καθώς και διάφορες δραστηριότητες για τους επισκέπτες.

Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει επίσης διαδραστικό περιεχόμενο και μια εκτεταμένη οπτικοακουστική παρουσίαση, ενώ οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε διαγωνισμό με έπαθλο εισιτήρια για το Ιταλικό Grand Prix του 2027 στο Mugello, στα πλαίσια της νέας εκτεταμένης συνεργασίας της Διεθνούς Έκθεσης και των MotoGP.

Η EICMA θα πραγματοποιηθεί από τις 5 έως τις 8 Νοεμβρίου στο Μιλάνο.

EICMA 2026

Ο αναπληρωτής διευθύνοντας σύμβουλος του MotoGP Group, Carlos Ezpeleta, δήλωσε σχετικά, "Η συνεργασία μας με την EICMA μάς επιτρέπει να φέρουμε τα MotoGP ακόμη πιο κοντά στους φίλους τους και να αφηγηθούμε την ιστορία του αθλήματoς μας πέρα από την πίστα. H έκθεση Legends of Speed γιορτάζει μια εξαιρετική ιστορία, αλλά πάνω απ' όλα δημιουργεί μια γέφυρα ανάμεσα στην κληρονομιά των MotoGP και το παρόν τους, το οποίο χαρακτηρίζεται από την τεχνολογία, την ψυχαγωγία και τη συνεχή εξέλιξη...Η EICMA είναι μια μοναδική παγκόσμια πλατφόρμα για τον κόσμο των δύο τροχών και μαζί θέλουμε να προσφέρουμε στους φίλους των MotoGP νέους τρόπους να τα βιώσουν, προσεγγίζοντας παράλληλα νέο κοινό και τις νεότερες γενιές, για αυτό και όλες οι πρωτοβουλίες που αναπτύσσουμε από κοινού, κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση."