MotoGP 2024, Emilia Romagna GP Race - O Bastianini παίρνει επεισοδιακά την 100η νίκη της Ducati στο MotoGP

Με αμφιλεγόμενη προσπέραση με επαφή στον Martin - Πτώσεις Bagnaia, Acosta και Binder και ο Τίτλος Κατασκευαστών 2024 στο Borgo Panigale
Enea Bastianini
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

22/9/2024

Στον αγώνα της Κυριακής για το GP της Emilia Romagna, η Ducati γιόρτασε με επεισοδιακό τρόπο την 100η νίκη της στα MotoGP, αλλά και τον Τίτλο Κατασκευαστών του 2024, τον οποιο κέρδισε με 6 γύρους να απομένουν στο Πρωτάθλημα! Η γιορτή των Ιταλών συνοδεύτηκε από γλυκόπικρη γεύση για τους Pecco Bagnaia και Jorge Martin, αφού ο πρώτος έπεσε -ξανά- μόνος του, την ώρα που προσπαθούσε να φτάσει Martin και Bastianini, ενώ η προσπέραση του Enea στον Jorge ήταν τουλάχιστον αμφιλεγόμενη, καθώς ο αναβάτης της εργοστασιακής Ducati χώθηκε οριακά στην εσωτερική του αναβάτη της περιφερειακής Prima Pramac, με τους δυο τους να έχουν επαφή και να αποφεύγουν για λίγο την πτώση. Λίγο μετά τη λήξη του αγώνα οι αγωνοδίκες αποφάνθηκαν πως η οριακή κίνηση του Enea ήταν καθαρή, κι έτσι ο Bastianini είναι νικητής και με τη βούλα.

Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή.

Ο Jorge Martin κάνει την τέλεια εκκίνηση, όμως χάνει τη γραμμή του για να περάσει μπροστά ο Pecco που είχε και την pole. Εντωμεταξύ πίσω ο Marc Marquez παλεύει να ξεμπερδέψει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα με τους μπροστινούς για να ξεκκολήσει από την 7η θέση και να κυνηγήσει τους πρώτους τρεις.

Ο πρώτος γύρος τελειώνει και η πρώτην πεντάδα αποτελείται από τους Bagnaia, Martin, Bastianini, Binder, Acosta και Marc Marquez.

Η πρώτη πτώση του αγώνα αφορά τον Brad Binder, με τον αναβάτη της ΚΤΜ που βρισκόταν 4ος να πέφτει στη στροφή 4, ευτυχώς χωρίς να χτυπήσει. Κάπως έτσι οι Acosta και Marquez προβιβάζονται στις θέσεις 4 και 5, ενώ μπροστά τα 3 Ducati έχουν ξεφύγει κάνοντας διαφορά.

Και κάπου εδώ ο Martin περνά εκείνος μπροστά, με τον Bagnaia να απαντά αμέσως. Η μάχη αυτή μεταξύ των τριών επικρατέστερων αναβατών με τα GP24 είναι καλό νέο για τους Acosta και Marquez, που έτσι μειώνουν τη διαφορά.

Στον τέταρτο γύρο ο Martin περνά ξανά μπροστά, και στην προσπάθειά του να απαντήσει άμεσα ο Pecco παραλίγο να συγκρουστεί με τον Ισπανό, κάτι που του κόβει ελαφρώς τη φόρα.

Martin

Ο Martin έχει κάνει διαφορά στον 5ο γύρο, και την ώρα που ο Pecco χάνει τη γραμμή του, τον περνάει ο ομόσταυλός του, Enea Bastianiani!

Ήδη το θέαμα του αγώνα της Κυριακής έχει περάσει κατά πολύ τον αρκετά βαρετό αγώνα του Sprint, και έχουμε ακόμα 22 γύρους πριν το τέλος!

Στον 6ο γύρο ο Acosta που δείχνει πιο γρήγορος από το Sprint έχει ένα τρομακτικό γλύστρημα, το οποίο σώζει την τελευταία στιγμή! Παρόλα αυτά δεν κόβει ρυθμό, και βρίσκεται πίσω από τον Bastianini. O Marquez δεν δείχνει ικανός να απειλήσεις τους πρώτους και ακολουθεί από απόσταση, ενώ θα μπορούσε να απειληθεί από τον Marco Bezzecchi που βρίσκεται λίγο πιο πίσω.

Δυο γύρους αργότερα και ο Martin δείχνει πολύ δυνατός για τον 3ο Pecco που έχει μείνει πίσω, όχι όμως και για τον Enea, με τον αναβάτη της εργοστασιακής Ducati να βρίσκεται στην ουρά του αναβάτη της Prima Pramac.

Acosta

Στον 10ο γύρο η υπερβολική πίεση του Acosta φέρνει μια πτώση για τον νεαρό αναβάτη της GASGAS, η δεύτερη στον αγώνα για αναβάτη RC16, με τον Pedro να μην χτυπά αλλά να εγκαταλείπει άδοξα το GP της Emilia Romagna.

Στον ίδιο γύρο ο Martin δέχεται προειδοποίηση για υπέρβαση των ορίων της πίστας, κάτι που είχε γίνει και στο Sprint και που σύμφωνα με τον ίδιο ήταν υπεύθυνη για το λάθος που έκανε και άφησε να περάσει μπροστά ο Pecco. Αυτή τη φορά ο Ισπανός δεν χάνει την αυτοσυγκέντρωσή του, ενώ συνεχίζει δυνατά με τον Bastianini όμως να μην φεύγει από την ουρά του, πιέζοντας και ελπίζοντας σε κάποιο λάθος από το #89 για να περάσει εκίνος μπροστά.

Στον 11ο γύρο ο Bagnaia έχει κόψει ρυθμό, και είναι πιο αργός από τους Marc Marquez και Marco Bezzecchi που ακολουθούν, με τον Πρωταθλητή 2022 & 2023 να κινδυνεύει να χάσει και την τελευταία θέση του βάθρου!

Με 15 γύρους να απομένουν, περιμένουμε να δούμε ποιος θα διαχειριστεί καλύτερα τη φθορά των ελαστικών της Michelin, και ποιος θα υποφέρει περισσότερο.

Όπως έχουν τα πράγματα, η Ducati ετοιμάζεται να κατακτήσει τον τίτλο κατασκευαστών σήμερα με το τέλος του αγώνα, εκτός κι αν έχουμε κάποια μεγάλη ανατροπή.

Εντωμεταξύ προειδοποίηση για υπέρβαση ορίων παίρνουν τόσο ο Marco Bezzecchi όσο και ο Alex Marquez, που τώρα πρέπει να προσέξουν παραπάνω ώστε να μην τιμωρηθούν με long lap penalty.

Pecco

Κι εκεί που ο Bagnaia έδειχνε να υποφέρει, στους γύρους 14, 15 και 16 βρίσκει ξαφνικά τον καλό του εαυτό και ξεκινά να γράφει ταχύτατους γύρους, απομακρυνόμενος από τους διώκτες του. Η διαφορά όμως από τον Enea είναι ακόμα τεράστια, στα 2.448 δευτερόλεπτα.

Κάπου εδώ το θέαμα έχει αποχαιρετίσει και τον αγώνα της Κυριακής, καθώς οι διαφορές που έχουν οι αγωνιζόμενοι ο ένας από τον άλλο μεταφράζεται σε μια έλλειψη μαχών για όλες τις θέσεις.

Προειδοποίηση για υπέρβαση ορίων δέχονται τόσο ο Di Giannantonio όσο και ο Binder που έχει ξαναμπεί στον αγώνα στην 20η θέση, ενώ το ενδιαφέρον τώρα μετατοπίζεται στο αν θα καταφέρει ο Pecco να φτάσει τα δυο προπορευόμενα Ducati -ή αν θα πέσει, με τον ρυθμό που κινείται...

Στον 18ο γύρο η διαφορά του Pecco από τον Bastianini έχει πέσει στο 1.906... και πέφτει κι άλλο... στο 1.793, και συνεχίζει να πέφτει.

Ο Marquez απέχει 4,141 δευτερόλεπτα από τον Bagnaia, ενώ ο Quartararo είναι 6ος -πίσω από 5 Ducati-, συνεχίζοντας τις καλές επιδόσεις του σαββατοκύριακου για τη Yamaha.

Έναν γύρο αργότερα, οι Martin και Bastianini ανεβάζουν ταχύτητα, κάτι που δεν μπορεί να αντιγράψει και ο Bagnaia, με τη διαφορά του από τον Enea να ξεκινά να ανεβαίνει και πάλι, για να περάσει τα 2 δευτερόλεπτα.

Στον 21ο γύρο ο Martin πατάει την πράσινη γραμμή εκτός των ορίων και τώρα όλοι αναρωτιούνται αν θα δεχθεί ποινή long lap...

Πτώση Pecco

...και ξαφνικά... ο Bagnaia πέφτει -για μια ακόμη φορά το 2024- στην 8! Καταστροφή για τον Πρωταθλητή, που είχε αρχίσει να πιέζει και πάλι μειώνοντας τη διαφορά από τον Bastianini, όμως δεν θα βαθμολογηθεί σήμερα.

Πτώση Pecco

Μεγάλο "δώρο" για τον Martin, αλλά και για τον Marc Marquez, αν δεν έχουμε κάποια άλλη δραματική εξέλιξη μέχρι το τέλος του αγώνα.

Πέντε γύρους πριν το τέλος, και ο Martin κάνει το πρώτο λάθος στα τελευταία στάδια του αγώνα, χάνει τα φρένα, αλλά καταφέρνει να ξαναμπεί στη γραμμή του λίγο πριν τον προσπεράσει ο Bastianini.

H μάχη μεταξύ των δυο αναβατών Ducati έχει ανάψει. Ποιος θα είναι ο νικητής; Ο εργοστασιακός ή ο περιφερειακός;

Στον 24ο γύρο ο πρώτος αναβάτης που πρέπει να εκτελέσει long lap penalty στον αγώνα της Κυριακής είναι ο Fabio di Giannantonio, που βρίσκεται 11ος.

Έναν γύρο αργότερα και ο Enea έχει μια πολύ καλή ευκαιρία να προσπεράσει, όμως ο Martin καταφέρνει να τον απωθήσει -για την ώρα.

Οι δυο τους σπρώχνουν μοτοσυκλέτες και ελαστικά στα όρια και η αγωνία χτυπάει κόκκινο. Εντωμεταξύ ο τρίτος Marc Marquez είναι μια αιωνιότητα μακριά, 7,5 δευτερόλεπτα πιο πίσω, ενώ ο Bezzecchi έχει υποχωρήσει 2 δευτερόλεπτα πίσω από τον 8 φορές Παγκόσμιο Πρωταθλητή.

Last lap

Και μπαίνουμε στον τελευταίο γύρο! Οι κάμερες στον Jorge και Enea, με τον Bastianini να κάνει την κίνησή του, για να χωθεί επιθετικά στην εσωτερική του Martin, χτυπώντας τον Martin και βγάζοντας τον εκτός γραμμής! Ο Martin δεν πέφτει, καθώς βγαίνει σε ασφάλτινο τμήμα, αλλά μέχρι να συνέλθει έχει βρεθεί πολύ πίσω...

Τελικά οι αγωνοδίκες μετά το τέλος του αγώνα έδσαν το "all clear" για την προσπέραση του Bastianini, κι έτσι... πάμε για άλλα.

Χειρονομία Martin

Στον τερματισμό ο Martin δείχνει ξεκάθαρα τα συναισθήματά του, κάνοντας τη γνωστή "άντε γαμ..." χειρονομία, όμως προς τιμήν του, κατόπιν αφού κάνει κάποια παραπονάκια στον Enea, του δίνει το χέρι του.

Ας γίνουμε ξανά φίλοι...

Τώρα αναμένουμε τις δηλώσεις των αναβατών, και φυσικά την απόφαση των κριτών. Στο parc ferme Martin και Bastianini τα λένε φιλικά, χωρίς να υπάρχει ένταση, ενώ δίπλα τους θα ανέβει ανέλπιστα στο βάθρο και ο Marc Marquez, ο οποίος ευνοήθηκε από 3 πτώσεις, των Binder, Acosta και Bagnaia.

Η πρώτη δεκάδα στο αγώνα της Κυριακής για το GP της Emilia Romagna είναι η εξής:

1. Enea Bastianini, Ducati

2. Jorge Martin, Ducati

3. Marc Marquez, Ducati

4. Marco Bezzecchi, Ducati

5. Franco Morbidelli, Ducati

6. Maverick Vinales, Aprilia

7. Fabio Quartararo, Yamaha

8. Aleix Espargaro, Aprilia

9. Alex Marquez, Ducati

10. Miguel Oliveira, Aprilia

Martin

Οι 5 πρώτοι στη βαθμολογία μετά τον γύρο της Emilia Romagna:

1. Jorge Martin, 341 βαθμοί

2. Pecco Bagnaia, 317

3. Enea Bastianini, 282

4. Marc Marquez, 281

5.  Brad Binder, 165

Ετικέτες

MotoGP: Απογοητευμένος από τους χρόνους του στο Sepang Test ο Toprak Razgatlioglu

“ Η ομάδα μου λέει συνεχώς να οδηγώ πιο ομαλά, αλλά είναι πιο εύκολο να το λες παρά να το κάνεις. ”
toprak3
Από τον

Παύλο Καρατζά

6/2/2026

Το τριήμερο τεστ της Sepang έφτασε στο τέλος του και ήταν πραγματικά καταστροφικό για την Yamaha, με τους Ιάπωνες να χάνουν μία ολόκληρη ημέρα λόγω του προβλήματος που προέκυψε με τους κινητήρες της, ενώ οι αναβάτες της “καπάρωσαν” τον πάτο στον πίνακα με τους ταχύτερους χρόνους.

Ο rookie της διοργάνωσης και πολυπρωταθλητής Superbike, Toprak Razgatlioglu πήρε σήμερα την 18η θέση και την 19η στα συνδυασμένα αποτελέσματα των τριών ημερών και όπως είναι αναμενόμενο δεν ήταν καθόλου ευχαριστημένος με το αποτέλεσμα.

Ας δούμε τις δηλώσεις του που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον:

“Έχω μάθει κάποια πράγματα, αλλά όχι πολλά. Προσπαθώ να αλλάξω το στυλ οδήγησής μου και δεν μπορώ να το αρνηθώ: το πρωί ήμουν θυμωμένος γιατί δεν κατάφερα τον χρόνο που ήλπιζα. Με τη ρύθμιση και τα καινούργια ελαστικά βρήκαμε μια καλή βάση το απόγευμα και νιώθω λίγο καλύτερα. Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι δεν πειράξαμε την ανάρτηση όσον αφορά τη ρύθμιση. Στο Buriram θα δοκιμάσουμε νέα εξαρτήματα γιατί χρειαζόμαστε διαφορετική ρύθμιση για πρόσφυση και ταχύτητα μέσα στις στροφές.

toprak2

Με τα καινούργια ελαστικά ακολούθησα τον Miller για να καταλάβω πώς συμπεριφέρονται στις στροφές. Είναι ιδιαίτερα δυνατός στις ανοιχτές στροφές. Στο φρενάρισμα πάντως πάει καλά: είμαι δυνατός, μπορώ να φρενάρω καλά και να σταματήσω τη μοτοσυκλέτα. Το πρόβλημα είναι ότι στις ανοιχτές στροφές ακόμα δυσκολεύομαι να τις αντιμετωπίσω γιατί δεν μπορώ να διατηρήσω την ταχύτητα. Επιπλέον πρέπει να μάθω να χρησιμοποιώ καλύτερα το φρένο – χρειάζομαι περισσότερο χρόνο.

Στο Buriram νομίζω πως θα δοκιμάσουμε άλλη ρύθμιση, γιατί εδώ δεν πειράξαμε πολύ την ανάρτηση. Θα δοκιμάσουμε μόνο νέα μέρη και θα εστιάσουμε κυρίως στην οδήγηση. Προς το παρόν φαίνεται πως χρειαζόμαστε διαφορετική ρύθμιση - χρειάζομαι περισσότερη ταχύτητα στην είσοδο και μέσα στις στροφές.

Ήλπιζα ότι θα έκανα 1:57, 1:57:7 ή 1:57:6, αλλά ήταν πολύ δύσκολο. Το κίνητρο μου μειώθηκε όταν είδα πως δεν ερχόταν ο χρόνος. Στην αρχή της μέρας βρήκα λίγο ρυθμό, αλλά χρησιμοποίησα δύο καινούργια ελαστικά. Έκανα 1:58:3. Αν έβλεπα 1:57 θα ήταν καλό για μένα, αλλά χρειάζομαι χρόνο.

Όταν οδηγώ με καινούργια ελαστικά είναι πολύ δύσκολο να καταλάβω πότε να ανοίξω το γκάζι. Στα Superbike χρησιμοποιώ πάντα το πίσω ελαστικό, τόσο στην είσοδο όσο και στην επιτάχυνση. Στο MotoGP όμως είναι το αντίθετο. Πρέπει να οδηγώ περισσότερο όπως στη Moto2, με πολύ απαλό άνοιγμα γκαζιού, γιατί τα Michelin είναι πολύ ευαίσθητα. Όπως είπα, προσπαθώ να προσαρμοστώ, αλλά μετά από τα Superbike δεν είναι εύκολο. Η ομάδα μου λέει συνεχώς να οδηγώ πιο ομαλά, αλλά είναι πιο εύκολο να το λες παρά να το κάνεις.

Οδηγώ με στυλ Superbike. Νιώθω άνετα με το πίσω ελαστικό, αλλά το πρόβλημα είναι ότι δυσκολεύομαι στις γρήγορες στροφές και στην ταχύτητα ανάμεσα σε αυτές, οπότε το στυλ μου δεν βοηθάει. Ο Bulega θα οδηγούσε καλύτερα από εμένα γιατί είναι πολύ δυνατός στις ανοιχτές στροφές.

Δεν είναι εύκολο να με βλέπω τόσο χαμηλά, ειδικά μετά τα αποτελέσματα που είχα στα Superbike. Αλλά προσπαθώ να μάθω όσο πιο γρήγορα μπορώ. Ελπίζω να βελτιωθώ, δεν ξέρω πώς ακόμα, αλλά προσπαθώ να πιέζω κάθε μέρα.

Τα ελαστικά είναι πολύ διαφορετικά από εκείνα της Pirelli. Οι άλλοι αναβάτες ήδη το γνωρίζουν, οπότε είναι πιο εύκολο για αυτούς, αλλά για μένα είναι περίπλοκο γιατί μου λείπει η εμπειρία.

Σε σχέση με τα Superbike, απολαμβάνω επίσης το φρενάρισμα, αλλά η ταχύτητα είναι δύσκολη. Το πρωί είδα τον Alex Marquez: η μοτοσυκλέτα του στρίβει απίστευτα καλά και έχει δυνατή επιτάχυνση, εκμεταλλευόμενη την πρόσφυση στο έπακρο. Είναι δύσκολο για μένα να επαναλάβω αυτό το στυλ, ειδικά στους πρώτους 4-5 γύρους. Προφανώς θα ήθελα να οδηγώ όπως αυτός, αλλά η μοτοσυκλέτα δεν σταματά όπως θα ήθελα και χάνουμε κάτι. Είναι επίσης θέμα ρύθμισης, όχι μόνο στυλ οδήγησης. Έτσι πρέπει να βρούμε λύση για τον αγώνα.

Πρέπει ακόμα να καταλάβω καλύτερα τα ελαστικά, ειδικά στις προσομοιώσεις αγώνα. Ακόμα δεν ξέρω τι δυνατότητα έχουν μετά από 12 γύρους. Στη Ταϊλάνδη ίσως δοκιμάσω μια προσομοίωση αγώνα.

Δοκίμασα τα πίσω φτερά πριν δυο μέρες και θα τα δοκιμάσω ξανά στο Buriram. Η αίσθηση είναι καλή γιατί σε βοηθούν να καταλάβεις τη συμπεριφορά της μοτοσυκλέτας. Με τη χαμηλή σέλα νιώθω πιο άνετα, ειδικά στις στροφές, και καταλαβαίνω τη μοτοσυκλέτα. Όταν είμαι στη ψηλή θέση είναι διαφορετικό. Τη στιγμή αυτή η Yamaha μου είναι σαν τουριστική μοτοσυκλέτα.

Στο Superbike είναι εύκολο να κάνεις πολλούς γύρους, αλλά εδώ είναι διαφορετικό, ειδικά με τη ζέστη. Είμαι κουρασμένος. Αλλά γενικότερα περίμενα αυτές τις δυσκολίες.”

rins

Ο Alex Rins τερμάτισε 12ος σήμερα και 14ος στα συνδυαστικά αποτελέσματα. Στις δηλώσεις του για το πρόβλημα που προέκυψε και δεν είχαν την ευκαιρία να οδηγήσουν χτες είπε: “Μας είπαν ότι δεν μπορούμε να οδηγήσουμε, επειδή ο κινητήρας του Fabio και του Toprak χάλασε. Για λόγους ασφαλείας ήταν καλύτερο να τα ελέγξουν όλα. Φαίνεται ότι εντόπισαν το πρόβλημα, γι' αυτό μας επέτρεψαν να οδηγήσουμε ξανά.

Ευτυχώς, όλα τα σημαντικά πράγματα που έπρεπε να δοκιμάσουμε τα κάναμε τις πρώτες ημέρες – κατά τη διάρκεια του shakedown και την πρώτη ημέρα των επίσημων δοκιμών.

Δεν θέλω όμως να πω ότι δεν άλλαξε τίποτα το γεγονός ότι δεν μας επέτρεψαν να οδηγήσουμε, γιατί κάθε φορά που βγαίνεις στην πίστα, μπορείς να αποκτήσεις εμπειρία. Δεν πρέπει να χάνουμε χρόνο – ειδικά τώρα που δεν έχουμε κάνει ακόμα ρυθμίσεις στη μοτοσυκλέτα. Το σχέδιο για χθες και σήμερα ήταν να δοκιμάσουμε μόνο λίγα εξαρτήματα. Το θέμα ήταν περισσότερο να κάνουμε πολλούς γύρους και να δοκιμάσουμε, για παράδειγμα, διαφορετικές ρυθμίσεις στο πλαίσιο και την ανάρτηση.

Τελικά χθες δεν μπορέσαμε να το κάνουμε λόγω του προβλήματος. Ευτυχώς, σήμερα μπορέσαμε να οδηγήσουμε. Η Yamaha μας είπε ότι μπορούμε να οδηγήσουμε, αλλά πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να μην κάνουμε πολλούς γύρους. Σήμερα, όμως, μπορέσαμε να δοκιμάσουμε ξανά την εργονομία και το απόγευμα έκανα μια προσομοίωση σπριντ – αυτό ήταν όλο. Στην Ταϊλάνδη θα έχουμε στη διάθεσή μας περισσότερους κινητήρες, οπότε θα μπορούμε να οδηγήσουμε πιο ελεύθερα”.