MotoGP 2024, Portimao, Q1 & Q2 - Bastianini is back! Πρώτη pole position για τον Ιταλό από το 2022

Πτώση την χειρότερη στιγμή για τον Marc Marquez, που δεν κατάφερε κάτι καλύτερο από μια 7η θέση
Enea Bastianini
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

23/3/2024

Δυο πτώσεις στα χρονομετρημένα θα επηρέαζαν την κατάταξη στη σχάρα εκκίνησης του Portimao, με τους Marc Marquez και Brad Binder να έχουν θέμα πιθανώς λόγω κρύων ελαστικών, μην καταφέρνοντας να μπουν στη μάχη για τις πρώτες θέσεις. Αντίθετα, ο Enea Bastianini δείχνει ικανός για τη νίκη, έχοντας ταχύτατο ρυθμό τόσο την Παρασκευή -1ος στα P1- αλλά και το Σάββατο, όπου πήρε την πρώτη του pole position από το 2022! Εξαιρετικός για μια ακόμη φορά ο Vinales σε δοκιμαστικά, αν και στην περίπτωσή του είναι δύσκολο να αισιοδοξεί κανείς για ανάλογη πορεία και στους αγώνες. Από κοντά, στις θέσεις 3 και 4 βρέθηκαν τα 2 φαβορί του τίτλου για το 24, ο Jorge Martin και ο Pecco Bagnaia, ενώ για μια ακόμη φορά η Honda βρέθηκε στα… τάρταρα.

Η Παρασκευή στην πορτογαλική πίστα του Portimao έχει ήδη κρίνει ποιος θα περάσει απευθείας στα Q2, με τους άτυχους που δεν τα κατάφεραν να πρέπει να περάσουν τη δοκιμασία των Q1 απ’ την οποία μόλις 2 αναβάτες θα πάρουν το πράσινο φως για τα Q2, με τους υπόλοιπους να καταλαμβάνουν τις πίσω θέσεις της σχάρας εκκίνησης.

Ο καιρός είναι ιδανικός, με ήλιο και στεγνή πίστα, χωρίς υπερβολική ζέστη, όμως οι πρώτοι χρόνοι των Q1 δεν είναι ακόμα εφάμιλλοι με τους καλύτερους χρόνους της Παρασκευής, όπου ο Bastianini είχε γυρίσει στο 1:38.057.

Μετά το πρώτο πέρασμα των αναβατών που δεν έχουν καταφέρει να περάσουν απευθείας στα Q2, ταχύτερος όλων είναι ο Pedro Acosta της GASGAS με 1:38.328, ενώ ακολουθείται από τους Alex Marquez, Aleix Espargaro , Miguel Oliveira και Raul Fernandez.

Zarco

Οι αναβάτες της Yamaha έχουν καταφέρει να περάσουν απευθείας στα Q2, όχι όμως και της Honda, Honda που βρίσκεται σύσσωμη στα Q1, στις τελευταίες μάλιστα θέσεις πλην του Zarco. Μετά από το ολιγόλεπτο διάλειμμα που περνούν οι περισσότεροι αναβάτες στα pits, βγαίνουν ξανά έξω, με τον Acosta να συνεχίζει να γράφει γρήγορους γύρους, βελτιώνοντας το δικό του ρεκόρ με 1:38.065, όμως αμέσως μετά πρώτος περνά ο Alex Marquez με 1:38.060.

Είναι σαφές πως A. Marquez και Acosta παίζουν "σε άλλο γήπεδο", με τον τρίτο A. Espargaro να απέχει 0.219 δευτερόλεπτα από τον πρώτο Marquez. Στο τέλος των Q1 ο Acosta έχει μια έξοδο στην αμμοπαγίδα, καταφέρνοντας όμως να μείνει όρθιος. Alex Marquez & Pedro Acosta περνούν στα Q2, ενώ οι 4 αναβάτες της Honda καταλαμβάνουν τις 4 τελευταίες θέσεις των Q1, 0.944-1,391 δευτερόλεπτα πίσω από τον ταχύτερο χρόνο...

Marc Marquez

Και φτάνει η ώρα του 15λεπτου των Q2. Θυμίζουμε πως το ρεκόρ γύρου του Portimao βρίσκεται στο 1:37.226, που το κατέχει ο Marc Marquez που είχε πάρει την pole position το 2023 καβάλα τότε στην RC213V της Honda.

Οι αναβάτες έχουν επιλέξει είτε S / S γόμες (όπως ο Miller), είτε S / M (όπως ο Marc Marquez) και περιμένουμε να δούμε σε τι ρυθμό θα κινηθούν σε σχέση με την Παρασκευή. Το πιθανότερο είναι να πέσουμε στο 1:37, αν και αυτό εξαρτάται και από το πόσο έχει καθαρίσει η πίστα.

Marc

Το δράμα αρχίζει πριν προλάβει ο Marc Marquez να συμπληρώσει τον πρώτο γύρο του, με τον Ισπανό να πέφτει στην 15, πιθανώς από κρύο ελαστικό! Χωρίς να έχει χτυπήσει, ο Marc δείχνει θυμωμένος από τις χειρονομίες του, επιστρέφοντας τρέχοντας στα pits. Δεν περνούν πολλά δευτερόλεπτα και πέφτει και ο Binder, χωρίς ευτυχώς να χτυπήσει κι αυτός.

Bagnaia

Όπως αναμενόταν, ο slow starter Pecco Bagnaia έχει βρει πλέον τον ρυθμό του, και είναι ο πρώτος αναβάτης που πέφτει στο 1:37, γράφοντας 1:37.942, με τους Miller, Vinales, Bezzecchi και Quartarro να τον ακολουθούν κλείνοντας την πρώτη πεντάδα.

Martin

Προβλήματα με τα όρια της πίστας αντιμετωπίζει ο Jorge Martin, με τον ταχύτερο γύρο του να ακυρώνεται από τυς κριτές, και με τον Ισπανό να γυρίζει εκνευρισμένος στα pits.

Πριν τη δεύτερη και τελευταία προσπάθειά τους, για την ώρα έξι αναβάτες (Bastianini, M. Marquez, Martin, Binder, A. Marquez και Acosta) δεν έχουν καταφέρει να σημειώσουν χρόνο στα Q2!

Έξι λεπτά πριν το τέλος των Q2 και όλοι βγαίνουν στην πίστα. Έχουν χρόνο για 3-4 γρήγορους γύρους, και ο ρυθμός ανεβαίνει.

Bastianini

Πρώτος περνά ο Jorge Martin με 1:37.812, όμως αμέσως μετά τον διαδέχεται στην κορυφή ο Bastianini με 1:37.706 -που έχει να δει pole position από τα μέσα της σεζόν του 2022!

Δύο λεπτά από το τέλος και τα αδέλφια Marquez δεν έχουν ακόμα γράψει κάποιον χρόνο.

Ο πρώτος χρόνος του Marc τον φέρνει στην 10η μόλις θέση, με τον Ισπανό να προσπαθεί να διατηρήσει την ψυχραιμία του, γράφοντας έναν καλό χρόνο χωρίς να ρίξει και τη 2η μοτοσυκλέτα του.

Vinales

Ο χρόνος λήγει και παρακολουθούμε τον Vinales να γράφει ταχύτερους χρόνους στους πρώτους τομείς της πίστας, αν και χάνει έδαφος στον τρίτο, για να καταλήξει τελικά δεύτερος.

Τα Q2 τελειώνουν, με τον Bastianini να παίρνει την 1η pole position του από το 22, ενώ πίσω του ακολουθούν οι Martin, Bagnaia, Miller και Bezzecchi, με τον rookie Acosta στην 6η θέση.

Ο Marc Marquez κατάφερε να σημειώσει τον 7ο ταχύτερο χρόνο, ακριβώς πίσω από τον Acosta, και δείχνει απογοητευμένος, καθώς ξέρει πως αν δεν έπεφτε είχε πιθανότητες να βρεθεί πολύ ψηλότερα.

Quartararo

Καλύτερα τοποθετημένος αναβάτης ιαπωνικής ομάδας είναι ο Quartararo στην 9η θέση, ενώ ολόκληρη η Honda βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις της αυριανής σχάρας εκκίνησης.

KTM

Από την KTM ο Miller δείχνει να έχει επίγνωση του κινδύνου που διατρέχει από τον Acosta, καταφέρνοντας να μπει στην 1η πεντάδα (με τον Acosta 6ο να τον απειλεί), αντίθετα με τον Binder που λόγω της πτώσης του δεν κατάφερε κάτι καλύτερο από την 10η θέση.

Ακολουθεί η κατάταξη των Q2.

 

ΘΕΣΗ ΑΝΑΒΑΤΗΣ ΟΜΑΔΑ ΧΡΟΝΟΣ ΔΙΑΦΟΡΑ
1 23E. Bastianini Ducati Lenovo Team 01:37.706  
2 12M. Viñales Aprilia Racing 01:37.788 +0.082 / +0.082
3 89J. Martin Prima Pramac Racing 01:37.812 +0.106 / +0.024
4 1F. Bagnaia Ducati Lenovo Team 01:37.922 +0.216 / +0.110
5 43J. Miller Red Bull KTM Factory Racing 01:38.032 +0.326 / +0.110
6 72M. Bezzecchi Pertamina Enduro VR46 Racing Team 01:38.072 +0.366 / +0.040
7 31P. Acosta Red Bull GASGAS Tech3 01:38.138 +0.432 / +0.066
8 93M. Marquez Gresini Racing MotoGP™ 01:38.147 +0.441 / +0.009
9 20F. Quartararo Monster Energy Yamaha MotoGP™ 01:38.322 +0.616 / +0.175
10 33B. Binder Red Bull KTM Factory Racing 01:38.412 +0.706 / +0.090
11 42A. Rins Monster Energy Yamaha MotoGP™ 01:38.502 +0.796 / +0.090
NOT CLASSIFIED        
  73A. Marquez Gresini Racing MotoGP™    

Triumph: Νέος κινητήρας για τη Moto2 από το 2027 – Περισσότερα κυβικά και δύναμη, μικρότερο βάρος

Ο νέος τρικύλινδρος τη Moto2 θα πλησιάσει σε χωρητικότητα τα πρωτότυπα 850cc του MotoGP
moto2
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

11/8/2026

Με την ευκαιρία του Βρετανικού Grand Prix στο Silverstone, η Triumph Motorcycles αποκάλυψε πως την επόμενη χρονιά θα φέρει έναν νέο κινητήρα για τη μεσαία κατηγορία, Moto2. Έχοντας αναλάβει την τροφοδοσία της κατηγορίας με κοινούς κινητήρες από το 2019, η Triumph χρησιμοποιεί μια αγωνιστικών προδιαγραφών εκδοχή του κινητήρα που γνωρίζουμε από το Street Triple 765 RS και έκτοτε αυτή έχει γράψει συνολικά 1.926.132 χιλιόμετρα από τους αναβάτες της Moto2.

Τα δεδομένα που έχουν συλλεχθεί από όλα αυτά τα χιλιόμετρα συνιστούν τη βάση πάνω στην οποία η Triumph  σχεδίασε την εξέλιξη του τρικύλινδρου σε σειρά κινητήρα, με στόχο να συνεχίσει να σπάει ρεκόρ - έχοντας ήδη γράψει σχεδόν 100 νέα ρεκόρ πίστας στα οκτώ χρόνια που υπηρετεί τη Moto2.

Ο νέος κινητήρας επανασχεδιάζεται αυτόν τον καιρό με στόχο να αυξήσει την απόδοσή του και να μειώσει το βάρος του.

triumph moto2

Η Triumph έχει σχεδιάσει μια νέα κεφαλή του τρικύλινδρου, κάτω από την οποία φοριούνται νέες βαλβίδες με μικρότερη αδράνεια, νέες εισαγωγές αέρα και καυσίμου, καθώς και ένας νέου σχήματος θάλαμος καύσης με υψηλότερη σχέση συμπίεσης για να προσφέρει αυξημένη ροπή σε όλο το εύρος λειτουργίας.

Οι αλλαγές περιλαμβάνουν ακόμη και τις κάσες του κινητήρα (κάρτερ), αλλά και πολλά εξαρτήματα από τα σωθικά του ώστε να μην επηρεαστεί η αξιοπιστία του με την επιπλέον ισχύ και ροπή που θα παράγει, αλλά και για να χάσει λίγο βάρος επί τη ευκαιρία. Η Triumph μας λέει πως ο νέος τρικύλινδρος θα είναι και δύο κιλά ελαφρύτερος.

Η εκτίμηση των Άγγλων είναι πως στην τελική του μορφή θα αποδίδει περίπου 6% παραπάνω δύναμη, αποκαλύπτοντας πως θα έχει αυξηθεί και ο κυβισμός του, χωρίς ωστόσο να αποκαλύπτει σε πόσα κυβικά θα καταλήξει. Έχοντας ωστόσο ως αφετηρία τα 765 cc του τρέχοντος κινητήρα, είναι προφανές πως θα πλησιάσει λίγο περισσότερο στα 850 που θα έχουν τα πρωτότυπα του MotoGP από του χρόνου.

triumph moto2

Παρόλα αυτά, δεν αναμένεται να υπάρχει καμιά σύγκριση ανάμεσα στους κινητήρες των δύο κατηγοριών, Moto2 και MotoGP, καθώς ο τρικύλινδρος της Triumph βασίζεται σε κινητήρα παραγωγής και θα ήταν πρακτικά αδύνατο να προσεγγίσει τα τρελά νούμερα απόδοσης ενός πανάκριβου πρωτοτύπου που φορά εξαιρετικά εξελιγμένη τεχνολογία, όπως λ.χ. είναι οι πνευματικές βαλβίδες ή τα seamless κιβώτια ταχυτήτων.

Η αύξηση της απόδοσης ωστόσο, όσο κι αν δεν απειλεί το MotoGP, οπωσδήποτε θα απαιτήσει σε κάποιον βαθμό και ανάλογες προσαρμογές στα πρωτότυπα πλαίσια της Moto2, ειδικά καθώς θα αλλάξουν οι διαδρομές των εισαγωγών αέρα και οι εδράσεις του κινητήρα.

Η Triumph αποκαλύπτει πως ο κινητήρας αυτός έχει ξεκινήσει να εξελίσσεται εδώ και έναν χρόνο και σύντομα θα είναι διαθέσιμος για τις ομάδες Moto2 ώστε να έχουν επαρκές περιθώριο να τεστάρουν τις ικανότητές του σε ιδιωτικές δοκιμές, πριν τεθεί σε υπηρεσία από το πρωτάθλημα της επόμενης χρονιάς.