MotoGP 2024, Portimao Sprint - Επιτέλους νίκη για τον Top Gun, 2ος ο Marc Marquez!

Πρώτο βάθρο του 8 φορές Παγκόσμιου Πρωταθλητή με την Ducati, μόλις στον 2ο γύρο της σεζόν
Maverick Vinales
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

23/3/2024

Ο αγώνας Sprint του Portimao ήταν άκρως θεαματικός και ανταγωνιστικός, με πολλές εναλλαγές θέσεων, πτώσεις και λάθη, με τον Maverick Vinales να καταφέρνει επιτέλους να σημειώσει την πρώτη του νίκη με την Aprilia στην 3η του σεζόν ως εργοστασιακός αναβάτης, και με τον Marc Marquez να παίρνει με το σπαθί του τη 2η θέση, επικρατώντας μάλιστα με θεαματική προσπέραση του Jorge Martin στον τελευταίο γύρο του αγώνα!

Τα φώτα σβήνουν και πρώτος στρίβει ο Vinales, όμως στη δεύτερη στροφή ο Miller χώνεται από την εσωτερική, μην αφήνοντας χώρο στον Ισπανό αναβάτη της Aprilia. Οι δυο τους έχουν επαφή, με τον αναβάτη της KTM να περνάει εκείνος μπροστά.

Παράλληλα, ο Marc Marquez έχει κάνει εξαιρετική εκκίνηση, έχοντας ήδη κερδίσει μια θέση, με τον Bagnaia να περνάει δεύτερος στο κυνήγι του Αυστραλού.

Τέταρτος μετά από τον Vinales είναι ο poleman Bastianini, ενώ ο Marc Marquez περνά τον Martin για να βρεθεί εκείνος στην πέμπτη θέση.

Πολύ κακή είναι η εκκίνηση για τον ταλαντούχο Pedro Acosta που από 6ος έχει ήδη βρεθεί 11ος!

Πριν κλείσει τον πρώτο κιόλας γύρο ο Miller έχει καταφέρει να δημιουργήσει μικρή διαφορά από τον 2ο Bagnaia, ενώ ο Bastianini κάνοντας ένα λάθος ανοίγει τη γραμμή του για να περάσει τέταρτος ο Marc Marquez που κάνει αλματώδη πρόοδο.

Aleix

Πιο πίσω, 5 θέσεις έχει ήδη κερδίσει ο Aleix Espargaro που βρίσκεται 8ος, ενώ ο Bezzecchi έχει ήδη χάσει 6 θέσις! Πρώτος αναβάτης ιαπωνικής μοτοσυκλέτας τον 2ο γύρο είναι ο Quartararo στην... 11η θέση, ενώ καλύτερα τοποθετημένος αναβάτης της Honda ο Zarco στην 17η θέση.

Η διαφορά που έχτισε ο Miller έχει ήδη εξανεμιστεί, με τον Marquez να συνεχίζει την ξέφρενη πορεία του περνώντας θεαματικά τον Vinales για να βρεθεί τρίτος πίσω από Bagnaia και Miller!

Σκληρή είναι η μάχη μεταξύ Martin και Bastianini, με τον αναβάτη της Prima Pramac να υπερισχύει τελικά, και τον "Bestia" να πέφτει 5ος... καλή η pole position, αλλά ακόμα ο Ιταλός δείχνει να πάσχει στις μάχες του αγώνα.

Με 10 γύρους να απομένουν για την καρό σημαία, ο Bagnaia περνά εκείνος πρώτος, με τον Marc Marquez να πλησιάζει στην ουρά του Αυστραλού, γράφοντας και τον ταχύτερο χρόνο όλων με 1:38.893.

Ο Vinales εντωμεταξύ περνά τον Marquez, όμως ανοίγεται στην έξοδο, με τον Ισπανό να περνά και πάλι εκείνος 3ος.

Εδώ έχουμε πτώση από τον Alex Rins, ο οποίος βρισκόταν στην 9η θέση. Ευτυχώς ο αναβάτης της Yamaha δεν έχει χτυπήσει, όμως μετά την πτώση του εγκαταλείπει τον αγώνα.

Marc marquez

Στον ίδιο γύρο ο Marc Marquez περνά με τη σειρά του τον Miller για να βρεθεί στο κατόπι του πρωτοπώρου Bagnaia που έχει δημιουργήσει μικρή διαφορά από τους διώκτες του.

Όπως συνήθως ο Miller πέρα από την διαστημική απόδοση της εκκίνησης έχει αρχίσει να πηγαίνει... με την όπισθεν για να βρεθεί από 1ος, 4ος και να συνεχίσει να αποτελεί κινούμενη σημαδούρα.

Ταχύτερο χρόνο απ' όλους με 9 γύρους να απομένουν γράφει ο Pedro Acosta με 1:38.678 που είναι 9ος αυτή τη στιγμή.

Πέφτει και ο Zarco, ο οποίος καβαλά ξανά τη Honda του για να συνεχίσει από την τελευταία θέση. Το παράδειγμά του θα ακολουθήσουν άμεσα τόσο ο Brad Binder της KTM στην 13, όσο και ο Fabio di Giannantonio της VR46 στην 11. Αμφότεροι οι αναβάτες δεν έχουν χτυπήσει.

Acosta

Ο Acosta συνεχίζει την άνοδο θέσεων για να βρεθεί 7ος περνώντας τον Aleix Espargaro, οδηγώντας όμως ξανά στο όριο, και όλοι αναρωτιόμαστε αν έχει μάθει το μάθημά του από το Κατάρ για τη φθορά των ελαστικών του.

Εντωμεταξύ με 8 γύρους να απομένουν, ο Marc Marquez παραλίγο να πέσει στα φρένα, και ανοίγοντας τη γραμμή του, χάνει τη 2η θέση από τον Vinales, ενώ από πίσω του έχει κολλήσει τώρα ο Jorge Martin.

Η παραπάνω φάση έχει δώσει πλεονέκτημα στον Bagnaia ο οποίος φεύγει ένα δευτερόλεπτο μπροστά.

Bagnaia

Σημειώστε πως ο Bagnaia δεν έχει κερδίσει αγώνα Sprint από τον τελευταίο Αύγουστο στην Αυστρία, όμως στο Portimao δείχνει έτοιμος να πάρει μια ανέλπιστη νίκη.

Ο Martin δεν περιμένει πολύ πίσω από τον Marquez, και με 7 γύρους να απομένουν κάνει την κίνησή του περνώντας τον 8 φορές Παγκόσμιο Πρωταθλητή ιδιαίτερα επιθετικά αλλά και καθαρά.

Έξι γύρους πριν το τέλος, η πρώτη πεντάδα αποτελείται από τους Bagnaia, Vinales, Martin, Marquez και Miller, τρία Ducati, μια Aprilia και ένα KTM.

O Martin γράφει τον ταχύτερο γύρο του στο κυνήγι του Vinales, αν και ο αναβάτης της Aprilia καταφέρνει να μείνει μπροστά, ρίχνοντας μάλιστα και τη διαφορά του από τον Bagnaia.

Και εκεί που όλα πήγαιναν ρολόι για τον Πρωταθλητή του 2023, ο Bagnaia φρενάρει πολύ αργά στην 1, η μοτοσυκλέτα του έρχεται στο πλάι, και για να μην πέσει αφήνει τα φρένα βγαίνει εκτός γραμμής και πίστας, για να επιστρέψει χωρίς να πέσει στην 4η θέση πίσω από τον Marquez! Τζάμπα τόση δουλειά...

Τέσσερις γύρους πριν το τέλος, η τριάδα Vinales, Martin, Marc Marquez έχει κάνει διαφορά 1,2 δευτερολέπτων από τον Bagnaia ο οποίος έχει στην ουρά του τον Miller. Έκτος είναι ο Bastianini, 7ος ο Acosta.

Jorge Martin

Τρεις γύροι απομένουν και ο Martin έχει φτάσει στην ουρά του Vinales, με τον Marquez να μην δείχνει ικανός να απειλήσει -ή να μη θέλει να πιέσει και να ρισκάρει μια πτώση-, παραμένοντας όμως σε σταθερή κοντινή απόσταση πίσω τους.

Τον επόμενο γύρο η κατάσταση παραμένει αναλλοίωτη, ενώ ένα λάθος του Martin σημαίνει πως ο αναβάτης της Prima Pramac χάνει την επαφή του με τον Vinales, για να βρεθεί ιδιαίτερα κοντά του ο Marc Marquez.

Και εκεί που όλοι αναρωτιόμασταν αν ο Marquez θα αρκεστεί στην 3η θέση, εκείνος πληρώνει με το ίδιο νόμισμα τον Martin, περνώντας τον... filler στον τελευταίο γύρο!

Vinales

Η καρό σημαία πέφτει, και ο "Top Gun" κάνει την έκπληξη, κερδίζοντας για πρώτη φορά με την εργοστασιακή Aprilia και δείχνοντας πως έχει ακόμα να δώσει και πως ίσως είναι πολύ νωρίς για να μιλά η Aprilia με τον Quartararo και τον Digia ψάχνοντας να τον αντικαταστήσει μετά το 2024.

Πίσω του ο Marc Marquez παίρνει μια πανάξια 2η θέση -το πρώτο του βάθρο με τη νέα του Ducati, μόλις στον 2ο γύρο του 2024-, αφήνοντας πίσω του ένα από τα μεγάλα φαβορί, τον Jorge Martin στην τελευταία θέση του βάθρου!

Τέταρτος θα τερματίσει ο Bagnaia, και η πρώτη πεντάδα θα κλείσει με τον ομόσταυλό του, Enea Bastianini.

O Pedro Acosta βελτιώνει την επίδοση του αγώνα του Κατάρ για να τερματίσει στην πολύ καλή 7η θέση, με το μέλλον να διαγράφεται ρόδινο για τον αναβάτη του Pierer Group. Παρόλα αυτά, τουλάχιστον εδώ, ο Miller με μια 5η θέση διατήρησε -έστω και για λίγο- το πλεονέκτημα απέναντι στον αναβάτη που ετοιμάζεται να τον αντικαταστήσει στην εργοστασιακή KTM.

Quartararo

Καλύτερα τοποθετημένος αναβάτης των Ιαπώνων είναι ο Quartararo στην 9η θέση, ενώ για τη Honda η τιμή πηγαίνει στον Joan Mir στην 14η θέση.

Τελευταίος και πάλι ο Luca Marini, σε μια σεζόν που εξελίσσεται εφιαλτικά για εκείνον.

Μετά και τον αγώνα Sprint του Portimao, η πρώτη πεντάδα της γενικής κατάταξης της σεζόν έχει ως εξής:

1. Pecco Bagnaia, 37 βαθμοί
2. Jorge Martin, 35
3. Brad Binder, 29
4. Marc Marquez, 27
5. Maverick Vinales, 27

Ακολουθεί η κατάταξη του αγώνα Sprint του Portimao.

ΘΕΣΗ ΑΝΑΒΑΤΗΣ ΟΜΑΔΑ ΧΡΟΝΟΣ /ΔΙΑΦΟΡΑ
1 12M. Viñales Aprilia Racing 19:49.636
2 93M. Marquez Gresini Racing MotoGP™ 1.039
3 89J. Martin Prima Pramac Racing 1.122
4 1F. Bagnaia Ducati Lenovo Team 4.155
5 43J. Miller Red Bull KTM Factory Racing 4.329
6 23E. Bastianini Ducati Lenovo Team 4.384
7 31P. Acosta Red Bull GASGAS Tech3 5.088
8 41A. Espargaro Aprilia Racing 6.161
9 20F. Quartararo Monster Energy Yamaha MotoGP™ 7.501
10 25R. Fernandez Trackhouse Racing 8.484
11 72M. Bezzecchi Pertamina Enduro VR46 Racing Team 9.529
12 88M. Oliveira Trackhouse Racing 10.519
13 73A. Marquez Gresini Racing MotoGP™ 11.458
14 36J. Mir Repsol Honda Team 14.035
15 37A. Fernandez Red Bull GASGAS Tech3 14.853
16 21F. Morbidelli Prima Pramac Racing 16.049
17 30T. Nakagami LCR Honda 16.398
18 10L. Marini Repsol Honda Team 24.907
NOT CLASSIFIED      
  5J. Zarco LCR Honda 5 laps
  49F. Di Giannantonio Pertamina Enduro VR46 Racing Team 3 laps
  33B. Binder Red Bull KTM Factory Racing 3 laps
  42A. Rins Monster Energy Yamaha MotoGP™ 2 laps
Ετικέτες

MotoGP – Ο Cal Crutchlow επιστρέφει στην ενεργό δράση!

Ο Βρετανός αναβάτης αναμένεται να κάνει τρεις wildcard MotoGP εμφανίσεις
motomagMotoGP – Ο Cal Crutchlow επιστρέφει στην δράση
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

26/4/2024

Με ανακοίνωση στα κοινωνικά της δίκτυα, η Monster Energy Yamaha MotoGP μας ενημερώνει ότι ο αναβάτης εξέλιξής της, Cal Crutchlow, αναμένεται να επιστρέψει στην αγωνιστική δράση των MotoGP, ως wildcard συμμετοχή σε τρεις γύρους, με στόχο να συλλέξει δεδομένα για την εξέλιξη της M1.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Βρετανός αναμένεται αρχικά να βρεθεί στο Mugello -31 Μαΐου μέχρι 2 Ιουνίου. Επόμενος σταθμός είναι το Silverstone (2-4 Αυγούστου), με την τρίτη και τελευταία του συμμετοχή για φέτος να είναι στο San Marino στις 6-8 Σεπτεμβρίου.

Δύο χρόνια σχεδόν μετά την απόσυρσή του από την ενεργό δράση, ο Crutchlow επιστρέφει, με στόχο να βοηθήσει την Yamaha με την εξέλιξη της M1. Εκκρεμεί, ωστόσο, ακόμα η έγκριση από την IRTA, που πιθανότατα δεν θα αργήσει να έρθει.

Ετικέτες