MotoGP 2024, Sachsenring FP1 - O Jorge Martin ταχύτερος, 2ος ο Marc Marquez

Πτώσεις τόσο από τον 8 φορές Παγκόσμιο Πρωταθλητή, όσο και από τον Pedro Acosta
Jorge Martin
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

5/7/2024

Για το μεγαλύτερο μέρος των πρώτων ελεύθερων δοκιμαστικών του Sachsenring ο Marc Marquez προηγούνταν στην κατάταξη, μέχρι να καταφέρει να «δέσει» έναν αλάνθαστο γύρο ο Martin και να περάσει εκείνος πρώτος. Μετά από την εξαίρεση του Assen, o Bagnaia επέστρεψε στην αργή προσαρμογή του στα δοκιμαστικά, ενώ πτώσεις είχαν τόσο ο Marc (με λίγα), όσο και ο Pedro Acosta, με περισσότερα.

Με συννεφιασμένο ουρανό, αρκετό αέρα και στεγνή πίστα ξεκίνησε το πανηγύρι της μεγάλης κατηγορίας του MotoGP στη γερμανική πίστα του Sachsenring, με τον Jorge Martin να κλέβει την παράσταση στα πρώτα πέντε λεπτά, σημειώνοντας τον πρώτο ταχύτερο γύρο στο 1:22 και βελτιώνοντάς τον στη συνέχεια, ενώ πίσω του βρέθηκαν οι Alex Marquez, Miguel Oliveira και Enea Bastianini. Φυσικά η κατάταξη των αναβατών στα πρώτα λεπτά αλλάζει ραγδαία, καθώς όλοι ζεσταίνονται και βρίσκουν τα πατήματά τους.

Δέκα λεπτά μετά την έναρξη των FP1, ο Martin συνεχίζει να βρίσκεται πρώτος με 1:21.307, ενώ το αππόλυτο ρεκόρ πίστας έχει από το 2022 ο Pecco Bagnaia με 1'19.765.

Στην πρώτη θέση τον Martin αλλάζει ο Alex Marquez με 1:21.258, ενώ ο Marc Marquez βρίσκεται για την ώρα 6ος, ο Pedro Acosta 11ος (με τον Ισπανό να έχει τελευταία ευκαιρία να σπάσει το ρεκόρ του MM93 ως ο νεότερος νικητής στο Γερμανικό GP) και ο Pecco Bagnaia 15ος.

Marc Marquez

Λίγα λεπτά αργότερα, ο Marc περνά εκείνος πρώτος, με 1:21.027, και είμαστε έτοιμοι πλέον να περάσουμε στο 1:20.

Εντωμεταξύ ο Alex Rins υπεβλήθη σε επιτυχημένη εγχείρηση μετά τον τελευταίο τραυματισμό του, με τον Remy Gardner από τα WSBK να τον αντικαθιστά στο Sachsenring, Gardner που μετά από 15 λεπτά δοκιμαστικών βρίσκεται στην 22η θέση, με τον ομόσταυλό του, Fabio Quartararo να είναι 8ος.

Ένας ακόμη αναβάτης που ταλαιπωρείται από τραυματισμό είναι ο Aleix Espargaro, με τον Ισπανό αναβάτη της Aprilia να βγαίνει αρχικά στην πίστα -δοκιμαστικά- για τα FP1, αλλά σύντομα μπήκε στα pits και περιμένουμε να δούμε αν θα μπορέσει να συνεχίσει ή αν θα παρατήσει την προσπάθεια.

Πρώτος αναβάτης στο 1:20 είναι ο Marc Marquez, με 29 λεπτά να απομένουν, καθώς σταματά το χρονόμετρο στο 1:20.734. Πίσω του βρίσκεται ο αδελφός του, με τους αναβάτες της Gresini να κάνουν το 1-2 αυτή τη στιγμή.

Στα μισά των πρώτων ελεύθερων δοκιμαστικών, ο Marc Marquez παραμένει πρώτος, ενώ ακολουθείται από τους Jorge Martin -που έχει όμως ΔΥΟ εξόδους στα χαλίκια στον ΙΔΙΟ γύρο χωρίς ευτυχώς να πέσει, τον Alex marquez, Maverick Vinales και με τον Miguel Oliveira να κλείνει την πρώτη πεντάδα.

Κι ο Pecco; Ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής ξεκινά για μια ακόμη φορά... χαλαρά, και βρίσκεται μόλις 15ος, με 20 λεπτά να απομένουν. Περιμένουμε να δούμε αν θα συνεχίσει στον ίδιο ρυθμό, ή αν θα βάλει το κεφάλι κάτω για να επαναλάβει την κυριαρχική απόδοση του Assen, όπου ήταν ταχύτερος σε όλα τα δοκιμαστικά, παίρνοντας και την pole position μαζί με δυο νίκες δίχως να απειληθεί από κανέναν.

Αυτή τη στιγμή επιλέγει και η Aprilia να ανακοινώσει πως ο Aleix Espargaro αποφάσισε να μην συμμετάσχει στη συνέχεια των δοκιμαστικών και ούτε και στον αγώνα, καθώς οι πόνοι από την πτώση του στο Assen (σπασμένο δάχτυλο στο δεξί χέρι και χτυπημένος κόκκυγας) δεν επιτρέπουν κάτι τέτοιο. Ο ίδιος ανέφερε σε δηλώσεις του πως δεν μπορεί να ελέγξει καλά το γκάζι, με την κατάσταση να είναι επικίνδυνη, και για το καλό όλων αποφάσισε να κάνει ένα διάλειμμα.

Οι αναβάτες της Honda συνεχίζουν να γράφουν υποδεέστερους χρόνους και στη Γερμανία, με ταχύτερο μέχρι στιγμής όλων τον Johann Zarco στην 17η θέση, ο οποίος όμως έχει και αυτός μια πτώση, προσπαθώντας να ανεβάσει ρυθμό -δυσκολο με την RC213V.

Λίγο πριν το τελευταίο δεκάλεπτο, οι περισσότεροι αναβάτες βρίσκονται στα pits, με τους μηχανικούς να ετοιμάζουν τις μοτοσυκλέτες για την τελευταία απόπειρα βελτίωσης χρόνων των FP1.

Πρώτος από όλους στην πίστα μπαίνει ο Martin, που ξεκινά να κατεβάζει χρόνο, για να καταφέρει να ανέβει εκείνος στην κορυφή με 1:20.584, 7,45 λεπτά πριν το τέλος.

Οι αναβάτες έχουν πλέον μπει όλοι στην πίστα, έχοντας 7+ λεπτά ακόμα πριν πέσει η καρό σημαία.

Από την 15η θέση, ο Pecco ανεβαίνει στην 5η θέση, ενώ αμέσως μετά κόβει ρυθμό, μην δείχνοντας διατεθειμένος να συνεχίσει να ρίχνει τον χρόνο του...

Marc Marquez

Πέντε λεπτά ακριβώς πριν το τέλος, και ο Marc Marquez βγαίνει εκτός γραμμής στο βρώμικο κομμάτι της 1, χάνει το μπροστινό με πολύ λίγα χιλιόμετρα και πέφτει στα χαλίκια. Έτσι μάλλον δεν θα μπορέσει να βελτιώσει τον χρόνο του, καθώς δεν θα προλάβει να φτάσει στα pits και να πάρει τη 2η μοτοσυκλέτα του.

Εντωμεταξύ, πέμπτος έχει περάσει ο Pedro Acosta, με τον Bagnaia να έχει πέσει στην 8η θέση.

Ο νεαρός Ισπανός αναβάτης της GASGAS συνεχίζει να πιέζει, όμως δεν δείχνει ικανός να μπορέσει να κατεβάσει τον χρόνο του άλλο, τουλάχιστον σε αυτά τα δοκιμαστικά. Και όντως, πιέζοντας έχει μια πτώση στην 13, ευτυχώς χωρίς να χτυπήσει.

Ενάμισι λεπτό πριν το τέλος ο Marc φτάνει στα pits, και δεν δείχνει διατεθειμένος να βγει ξανά έξω, άλλωστε δεν χρειάζεται, καθώς βρίσκεται 2ος.

Την ίδια στιγμή μπαίνει στα pits και ο Martin, του οποίου ο αερόσακος της φόρμας του ανοίγει στην ευθεία μάλλον λόγω τεχνικού προβλήματος του συστήματος.

Τα FP1 λαμβάνουν τέλος, με την πρώτη δεκάδα να έχει ως εξής:

1. Jorge Martin, Ducati, 1:20.584

2. Marc Marquez, Ducati

3. Maverick Vinales, Aprilia

4. Miguel Oliveira, Aprilia

5. Pedro Acosta, GASGAS

6. Augusto Fernandez, GASGAS

7. Enea Bastianini, Ducati

8. Alex Marquez, Ducati

9. Francesco Bagnaia, Ducati

10. Raul Fernandez, Aprilia

Καλύτερα τοποθετημένος αναβάτης της KTM ήταν ο Jack Miller (11oς), ο Brad Binder στην 15η θέση, ενώ της Honda ήταν ο Takaaki Nakagami στην 17η θέση.

Στη συνέχεια, οι αναβάτες βγήκαν στην πίστα για τα δοκιμαστικά εκκινήσεων (με τον Marc Marquez να επιλέγει να μην  συμμετάσχει, παραμένοντας στα pits), ενώ σειρά έχουν τώρα τα P1 το απόγευμα της Παρασκευής.

MotoGP Δοκιμές Jerez: Ταχύτερος όλων ο M.Marquez - Ισχυρότερος κινητήρας για τη Yamaha

Πολύ καλός ο καιρός έκανε τη χάρη σε ομάδες και αναβάτες
MotoGP Jerez Test 2025
Από το

motomag

29/4/2025

Οι ιδανικές καιρικές συνθήκες μετά τον αγώνα της Jerez έδωσαν την ευκαιρία στις ομάδες του MotoGP να δοκιμάσουν πολλά πράγματα στις επίσημες δοκιμές στην ισπανική πίστα.

Ο Marc Marquez (Ducati Lenovo Team) σημείωσε τον ταχύτερο γύρο της ημέρας, στο δεύτερο απογευματινό session όντας ο μόνος αναβάτης με χρόνο κάτω από 1:36 (01:35.8760), ενώ ήταν ταχύτερος από όλους και στο πρώτο. Εστίασε κυρίως στη βελτίωση της αίσθησης του μπροστινού μέρους της μοτοσυκλέτας του, ενώ δοκίμασε ένα νέο αλλά και ένα παλιότερο ψαλίδι για την GP25. 

Από την άλλη ο Pecco Bagnaia εργάστηκε πάνω στην ισορροπία της Desmosedici που τον ταλαιπώρησε όλο το Σαββατοκύριακο σύμφωνα και με την επίσημη αναφορά της διοργάνωσης, ενώ στο τέλος δεν έμεινε ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα. Είναι πάντως χαρακτηριστικό ότι πέρασε πολλές ώρες χωρίς να γυρνάει στην πίστα, ίσως γιατί δεν μπορεί να καταλάβει τι είναι αυτό που του  φταίει με την ισορροπία της GP25.

Οι ανεξάρτητες ομάδες συμμετείχαν με λιγότερους αναβάτες. Ο Franco Morbidelli (Pertamina Enduro VR46 Racing Team) απουσίαζε λόγω πτώσης, ενώ ο ομόσταυλός του Fabio Di Giannantonio εργάστηκε κυρίως πάνω στη διαχείριση της πρόσφυσης του πίσω μέρους. Το ίδιο έκανε και ο πρωτοπόρος του πρωταθλήματος Alex Marquez (BK8 Gresini Racing MotoGP) και ο team mate του στην Gresini Fermin Aldeguer.

Η Yamaha παρουσίασε αναβάθμιση στον τετρακύλινδρο εν σειρά κινητήρα, με τους Fabio Quartararo και Alex Rins να διαπιστώνουν βελτίωση και αυτό μόνο θετικό θα είναι για την εξέλιξη του πρωταθλήματος. Ο Rins ανέφερε αύξηση τριών χλμ./ώρα σε τελική ταχύτητα, ενώ πιο σκεπτικός φάνηκε ο Quartararo, ο οποίος δοκίμασε επίσης νέα σέλα προς βελτίωση της εργονομίας της μοτοσυκλέτας.

Ο Jack Miller (Prima Pramac Yamaha MotoGP) και ο δοκιμαστής Augusto Fernandez επίσης συμμετείχαν και επιβεβαίωσαν τα θετικά αποτελέσματα. Η Yamaha θα εισάγει τις αναβαθμίσεις κινητήρα στον επόμενο αγώνα στον επόμενο κιόλας γύρο στο Le Mans.

Η (Red Bull KTM Factory Racing) εργάστηκε πάνω στη γενικότερη ανταγωνιστικότητα της RC16. Ο Pedro Acosta είχε πτώση αλλά επέστρεψε γρήγορα στην πίστα. Ο Brad Binder, ήταν από τους πρώτους στην πιστά το πρωί αλλά έφυγε και νωρίς το απόγευμα χωρίς να καταφέρει να βελτιώσει τον χρόνο του, με καλύτερο το πρωινό 01:37.0550.

Στην Tech3, ο Maverick Viñales δοκίμασε διαφορετικά μοτίβα απόδοση ισχύος στην ΚΤΜ του και πέτυχε τον δεύτερο καλύτερο χρόνο της ημέρας με 01:36.2370 γυρνώντας παράλληλα σημαντικά πιο γρήγορα από όλους τους αναβάτες της KTM. Ο Enea Bastianini συνέχισε την γενική προσπάθεια προσαρμογής του στην RC16.

Ο Marco Bezzecchi (Aprilia Racing) δούλεψε στη σταθερότητα στο φρενάρισμα στο πρώτο σκέλος και ολοκλήρωσε 99 γύρους συνολικά. Χρησιμοποίησε νέο αεροδυναμικό πακέτο και άλλα εξαρτήματα με τα οποία σημείωσε πρόοδο με καλύτερο χρόνο στον δεύτερο session το 01:36.6150. Ο Lorenzo Savadori είχε τεχνικό πρόβλημα το απόγευμα και έμεινε στους 68 γύρους.

Στην Trackhouse Aprilia, ο Raul Fernandez έκανε αισθητή βελτίωση (8ος το απόγευμα) με 85 γύρους, ενώ ο rookie Ai Ogura έκανε 88 γύρους, δείχνοντας πρόοδο σε σχέση με το Σαββατοκύριακο συμπληρώνοντας με τρίτη Aprilia τις 11 πρώτες θέσεις στο απογευματινό session και καλύτερο χρόνο το 1:36.8610.

Η Honda εστίασε στη σταδιακή πρόοδο και δοκίμασε νέο ψαλίδι, χωρίς ωστόσο να σημειώσει σημαντικές βελτιώσεις στους χρόνους με τους Joan Mir και Luca Marini (Honda HRC Castrol) να συνεχίζουν μέχρι την καρό σημαία συλλέγοντας πολύτιμα δεδομένα. Ο Johann Zarco ξεχώρισε με ισχυρή παρουσία, 3ος το πρωί, 8ος το απόγευμα είχε ως καλύτερο χρόονο το 01:36.60. Ο Somkiat Chantra επανήλθε μετά από πτώση, ενώ ο Takaaki Nakagami που αντικατέστησε στις δοκιμές την wildcard συμμετοχή του Aleix Espargaro, εργάστηκε πάνω σε 3 μοτοσυκλέτες με διάφορες ρυθμίσεις και πληθώρα εξαρτημάτων οπού και σημείωσε πρόοδο στην διάρκεια 68 γύρων.

Ετικέτες