MotoGP 2024, Sepang P1 - O Bagnaia με ψυχολογικό πλεονέκτημα, 2ος ο Martin με πτώση στο τέλος

Pecco Bagnaia
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

1/11/2024

Με τη Valencia να θρηνεί πάνω από 150 νεκρούς από τις καταστροφικές πλημμύρες, και το GP της πόλης να κρίνεται αβέβαιο, η απόδοση των δυο διεκδικητών, Martin και Bagnaia, στον προτελευταίο γύρο της σεζόν στη Μαλαισία θα μπορούσε να κρίνει τον τίτλο του 2024. Για την ώρα ο Martin προηγείται στη βαθμολογία με 453 βαθμούς, ενώ ο Bagnaia έπεται στη δεύτερη θέση με 436, όμως το ψυχολογικό πλεονέκτημα στα P1 πήγε στον Pecco που ήταν ταχύτερος, με τον Martin από κοντά, αλλά με πτώση στο τέλος που του ψαλιδίζει λίγο τα φτερά.

Στα πρωινά FP1 της Μαλαισίας -με βρεγμένα κομμάτια στην πίστα-, ταχύτερος όλων ήταν ο Pecco Bagnaia, δεύτερος ο Maverick Vinales και τρίτος ο Marco Bezzecchi. Έκτος ήταν ο πρωτοπόρος στη βαθμολογία Jorge Martin, ένατος ο Andrea Iannone στην πρώτη του επαφή με MotoGP μοτοσυκλέτα μετά από 5 χρόνια αντικαθιστώντας τον Fabio Di Giannantonio, και 12ος ο Marc Marquez. Σημειώστε πάντως πως τα αποτελέσματα των ελεύθερων δοκιμαστικών ήταν απλώς ενδεικτικά, καθώς πολλοί αναβάτες δεν έβαλαν τα πιο μαλακά ελαστικά για επίτευξη χρόνου -ο Iannone "έγραψε" τον καλό του χρόνο με αυτά.

Τα P1 ξεκινούν με πολλή ζέστη, όπου το θερμόμετρο δείχνει 34 βαθμούς Κελσίου, ενώ η πίστα είναι στεγνή.

Ο ταχύτερος πρώτος χρόνος ανήκει στον Jorge Martin με 1:58.978 (ταχύτερος χρόνος στην πίστα είναι το 1:57.491 από την pole position του Pecco Bagnaia το 20230), ενώ στους πρώτους κιόλας γύρους έχουμε ένα σώσιμο από τον Marc Marquez και μια πτώση (lowside) χωρίς επιπτώσεις για τον Bread Binder.

Aleix Espargaro

Οκτώ λεπτά από την έναρξη των P1, πτώση έχει ο Aleix Espargaro στην δύσκολη και τεχνική 9 (στην ίδια στροφή είχε πτώση στα FP1 και o Pedro Acosta), ευτυχώς χωρίς τραυματισμό.

Λίγο πριν κλείσει το πρώτο τέταρτο των P1, ο Martin βελτιώνει ελαφρώς τον χρόνο του με 1:58.939, ενώ η πρώτη πεντάδα αυτή τη στιγμή έχει ως εξής: Martin, Miller, Acosta, Morbidelli και... Zarco! Έκτος είναι ο Quartararo, έβδομος ο Marc Marquez κα... 18ος ο Bagnaia. Ο Iannone είναι μόλις 20ος.

Τριάντα επτά λεπτά πριν το τέλος ο Bagnaia ξεκινά να βρίσκει τον ρυθμό του, για να ανέβει από 18ος στην 9η θέση, ενώ συνεχίζει να γυρίζει γρήγορα για να κόψει κι άλλο από τον χρόνο του, παραμένοντας όμως στην ίδια θέση.

Μισή ώρα πέρασε, μισή ώρα απομένει για την ολοκλήρωση των P1, και η πρώτη πεντάδα των ταχύτερων αναβατών έχει ως εξής: Martin, Miller, Acosta, Morbidelli και Zarco. Έκτος έχει ανέβει ο Bastianini, έβδομος είναι ο Quartararo και στις θέσεις 8 και 9 τα αδέλφια Marquez με πρώτο τον Marc. Ο Bagnaia συμπληρώνει την πρώτη δεκάδα, 0,582 δευτερόλεπτα πίσω από τον πρώτο Martin.

Πτώση έχει εδώ ο Aleix Espargaro, τη δεύτερη του για τα P1 και... στην ίδια στροφή!

Οι τρεις τελευταίοι αναβάτες είναι οι Maverick Vinales (!), Andrea Iannone και Luca Savadori.

Εικοσιεφτά λεπτά πριν το τέλος, πέφτει από lowside στην 15 o Marco Bezzecchi, με λίγα, χωρίς να χτυπήσει.

Μαλακά φρέσκα ελαστικά μπαίνουν στους τροχούς των μοτοσυκλετών και όλοι οι πιλότοι βγαίνουν για time attack -την τελική επίθεση στους χρόνους-, 16 λεπτά πριν το τέλος των δοκιμαστικών.

Alex Rins

Σημειώστε πως η Yamaha δοκιμάζει στη Sepang νέο τετρακύλινδρο εν σειρά κινητήρα, με τον Alex Rins να γράφει χρόνους με αυτόν, εν αναμονή του επερχόμενου V4 που θα έρθει αργότερα.

Την έκπληξη κάνει ο Takaaki Nakagami, που με φρέσκα ελαστικά ανεβαίνει... τρίτος, αν και πιστεύουμε πως οι χρόνοι θα αλλάξουν άρδην συντόμως καθώς όλοι οι αναβάτες πιέζουν πλέον στο όριο -και πέραν αυτού.

Πρώτος περνά ο Bagnaia με 1:58.280, 2ος ο Bastianini (1-2 η εργοστασιακή Ducati), τρίτος ο Alex Rins (με τον νέο κινητήρα), τέταρτος είναι ο Miller και πέμπτος ο Martin -όχι για πολύ ακόμα.

Jorge Martin

Bagnaia και Martin συνεχίζουν να γυρίζουν ταχύτατα, με τον Martin να γίνεται ο πρώτος αναβάτης στο 1:57, με 1:57.829!

Δεύτερος ανεβαίνει ο Bestia, τρίτος ο Pecco, τέταρτος ο Acosta και πέμπτος ο Quartararo!

Ο Martin αυξάνει κι άλλο το πλεονέκτημά του, ρίχνοντας τον χρόνο του κατά 0.100 δευτερόλεπτα στο 1:57.729.

Johann Zarco

Η Yamaha δείχνει να μπορεί να κρατηθεί ψηλά ακόμα και στο time attack, με Fabio και Alex να κάνουν το 4-7, όμως η Honda έχει υποχωρήσει, με τον Zarco 12o και τον Nakagami 15o.

Iannone

Ο Iannone βελτιώνει τον χρόνο του, όμως είναι 2.538 δευτερόλεπτα πίσω από τον πρώτο Martin, στην 21η θέση, περνώντας μπροστά μόνο από τον αναβάτη εξέλιξης Luca Savadori.

Πέντε λεπτά πριν την καρό σημαία και μπαίνουμε στην τελική ευθεία, στην τελευταία ευκαιρία για να περάσουν οι αναβάτες απευθείας στα Q2, αποφεύγοντας τα Q1.

Οι τελευταίοι τρεις αναβάτες της πρώτης δεκάδας που βρίσκονται άμεσα σε κίνδυνο για τα Q1 είναι οι Marc Marquez (8), Jack Miller (9) και Alex Marquez (10).

Pecco Bagnaia

Ο Pecco καταφέρνει και απαντά στον Martin, γράφοντας τον ταχύτερο χρόνο με 1:57.679, με το δράμα να έρχεται αμέσως μετά, αφού στην προσπάθειά του να ξαναπάρει την πρωτιά ο αναβάτης της Prima Pramac πέφτει από lowside στην 1!

Ένα λεπτό πριν το τέλος ο Alex Marquez από 12ος περνά 4ος, πετώντας έξω από την 10άδα τον αδελφό του, ο οποίος είναι 11ος, και έχει μια τελευταία ευκαιρία για να περάσει ξανά στην δεκάδα, με λίγα δευτερόλεπτα να απομένουν...

Marc Marquez

Χρόνο καταφέρνουν να γράψουν τελευταία στιγμή τόσο ο Vinales, όσο και ο Miller, ενώ ο Marc περνά 8ος, για να υποβιβαστεί μετά στην 9η θέση και να γλίτώσει τα Q1 στο παρά τρίχα, τερματίζοντας τελικά 10ος! 

Η πρώτη δεκάδα των P1 έχει ως εξής:

1. Pecco Bagnaia, Ducati, 1:57.679
2. Jorge Martin, Ducati, +0,050
3. Enea Bastianini, Ducai, +0,198
4. Maverick Vinales, Aprilia, +0,462
5. Alex Marquez, Ducati, +0,617
6. Fabio Quartararo, Yamaha, +0,624 
7. Franco Morbidelli, Ducati, +0,631
8. Alex Rins, Yamaha, 0,657
9. Jack Miller, KTM, 0,681
10. Marc Marquez, Ducati 0,683

Ετικέτες

MotoGP: Χαρούμενος ο Pecco Bagnaia με τις αλλαγές στα φρένα

“Πολύ πιο εύκολο για μένα” – Θετικές οι δοκιμές στην Αραγονία
MotoGP Peco Bagnaia happy Aragon test
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

12/6/2025

Ο Francesco Bagnaia επιβεβαίωσε τη βελτιωμένη αίσθηση στο μπροστινό μέρος της μοτοσυκλέτας του, χρησιμοποιώντας τους μεγαλύτερους δίσκους φρένων 355mm στη εργοστασιακή Ducati, κατά τη διάρκεια των δοκιμών της Δευτέρας στην Αραγονία.

Ο δις παγκόσμιος πρωταθλητής, που φέτος δείχνει να δυσκολεύεται να βρει την εμπιστοσύνη του στο φρενάρισμα κατά την είσοδο των στροφών με τη νέα GP25, δοκίμασε τα μεγαλύτερα φρένα κατά το ζέσταμα το πρωί της Κυριακής.

Μετά από μία απογοητευτική 12η θέση στον αγώνα Sprint του Σαββάτου, ο Ιταλός έδειξε πολύ πιο κοντά στον πραγματικό του εαυτό στον αγώνα της Κυριακής, καθώς κατάφερε να κρατήσει πίσω του τον επιθετικό Pedro Acosta και να τερματίσει τρίτος πίσω από τα αδέρφια Marquez.

Η βελτιωμένη του αίσθηση διατηρήθηκε και κατά την επίσημη δοκιμή της Δευτέρας.

“Ναι. Νομίζω ότι είναι το πιο θετικό τεστ που είχα φέτος,” δήλωσε ο Bagnaia, ο οποίος σημείωσε τον ένατο ταχύτερο χρόνο, 0.697 δευτερόλεπτα πίσω από τον Maverick Viñales της Tech3 KTM.

“Ήταν σημαντικό μετά τον χθεσινό αγώνα, όπου άρχισα να καταλαβαίνω καλύτερα τη μοτοσυκλέτα και να αποκτώ εμπιστοσύνη γύρο με τον γύρο.

Σήμερα ξεκίνησα αρκετά χαρούμενος και κατάφερα να δοκιμάσω πράγματα – για παράδειγμα, στη Jerez ήταν αδύνατο να καταλάβουμε οτιδήποτε, οπότε είμαι πολύ χαρούμενος για σήμερα.

Τόσο το πρωί όσο και το απόγευμα κατάφερα να βελτιώσω τον χρόνο μου στον τελευταίο γύρο με τα ελαστικά, οπότε ήταν σημαντικό να έχω αυτή την εμπιστοσύνη και σημαντικό να βελτιώσω όσα έμαθα από χθες. Ήταν πολύ θετικό για μένα.”