MotoGP 2025, 8ος γύρος Aragon – Στην κορυφή έκλεισε ο M.Marquez την Παρασκευή

Μπροστά από τον αδερφό του Alex - 3ος ο Maverick Vinales με KTM
marc_marquez
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

6/6/2025

Ο Marc Marquez παρέμεινε μακριά από τον ανταγωνισμό και ολοκλήρωσε το διπλό την Παρασκευής τερματίζοντας πρώτος τόσο στις ελεύθερες όσο και στις χρονομετρημένες δοκιμές του MotoGP Aragon 2025.

Αντίθετα, η μέρα εξελίχθηκε εφιαλτικά για τον Fabio Quartararo, ο οποίος είχε εκκινήσει από την pole position στους τρεις τελευταίους αγώνες. Ο Γάλλος αναβάτης ταλαιπωρήθηκε επανειλημμένα από την Yamaha του, εκτοξευόμενος από τη σέλα, και θα πρέπει να συμμετάσχει στο Q1 του Σαββάτου.

Ο Marc Marquez ξεκίνησε την προσπάθειά του για ένα ακόμη τέλειο Σαββατοκύριακο στο Aragon, ηγούμενος της πρώτης περιόδου δοκιμών με διαφορά 0.970s μπροστά από τον μικρότερο αδελφό του, Alex Marquez.

Ο εργοστασιακός αναβάτης της Ducati, που προηγείται στο πρωτάθλημα με 24 βαθμούς από τον αδελφό του, χρειάστηκε μέχρι τον έβδομο γύρο του για να περάσει στην κορυφή κατά τη διάρκεια της απογευματινής περιόδου.

Όπως οι περισσότεροι αναβάτες, ο Marquez χρησιμοποίησε μεσαίας σκληρότητας ελαστικά μπροστά και πίσω για την προετοιμασία του αγώνα, με τις Honda να είναι οι μόνες που χρησιμοποίησαν σκληρή εμπρός γόμα.

Οι KTM ήταν ανάμεσα σε αυτούς που δοκίμασαν τη βελτιωμένη μαλακή πίσω γόμα, που αποτελεί συνήθη επιλογή για τον αγώνα Sprint.

Εντυπωσιακά, ο Marquez βελτίωσε τον χρόνο του με λάστιχα 14 γύρων, φτάνοντας να προηγείται σχεδόν μισό δευτερόλεπτο από τους αναβάτες της RC16, Pedro Acosta και Maverick Vinales, όταν ξεκίνησαν οι χρονομετρημένες προσπάθειες με νέα μαλακά λάστιχα.

Ο οκτάκις παγκόσμιος πρωταθλητής αύξησε άμεσα το προβάδισμά του σε 1.141s με τον πρώτο του γρήγορο γύρο και παρέμεινε σε δική του κατηγορία.

Η μάχη για τη δεύτερη θέση ήταν πολύ πιο κοντινή, με τους Brad Binder, Acosta και Alex Marquez να ανταλλάσσουν θέσεις, πριν τελικά ο αναβάτης της Gresini εξασφαλίσει τη δεύτερη θέση.

Οι αναβάτες της Honda, Joan Mir και Johann Zarco, ήταν επίσης σε καλή φόρμα, κερδίζοντας θέσεις στην πρώτη εξάδα στο τέλος.

Παρόλα αυτά, η KTM διατήρησε τρεις αναβάτες εντός της δεκάδας, εξασφαλίζοντας άμεση πρόκριση στο Q2.

Ο ομόσταυλος του Marquez, Francesco Bagnaia, δυσκολεύτηκε να διατηρηθεί στη δεκάδα, αλλά τελικά κατέλαβε την 9η θέση.

Από την άλλη, ο νικητής του Silverstone με την Aprilia, Marco Bezzecchi, έπεσε στην 11η θέση έπειτα από μια επίθεση της τελευταίας στιγμής από τον Fermin Aldeguer, rookie της Gresini.

Ο Fabio Quartararo, που στερήθηκε τη νίκη στο Silverstone λόγω αποτυχίας του συστήματος ride-height, έδειχνε εκνευρισμένος, αντιμετωπίζοντας συνεχείς απώλειες πρόσφυσης, περισσότερο στο πίσω μέρος της M1, φτάνοντας στο σημείο να χτυπάει τον αέρα από εκνευρισμό.

Ο αναβάτης της Monster Yamaha ολοκλήρωσε την ημέρα στην 18η θέση, πίσω ακόμη και από τον wild-card δοκιμαστή της Yamaha Augusto Fernandez. Ο Γάλλος μίλησε σύντομα με την ομάδα του και αποχώρησε εμφανώς απογοητευμένος από το γκαράζ.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα από τις χρονομετρημένες δοκιμές του απογευματινού session της Παρασκευής στο Grand Prix του Aragon:

Θέση

Αναβάτης

Εθνικότητα

Ομάδα

Χρόνος/Διαφορά

1

Marc Marquez

SPA

Ducati Lenovo (GP25)

1'46.397s

2

Alex Marquez

SPA

BK8 Gresini Ducati (GP24)

+0.204s

3

Maverick Viñales

SPA

Red Bull KTM Tech3 (RC16)

+0.556s

4

Joan Mir

SPA

Honda HRC Castrol (RC213V)

+0.556s

5

Pedro Acosta

SPA

Red Bull KTM (RC16)

+0.603s

6

Johann Zarco

FRA

Castrol Honda LCR (RC213V)

+0.661s

7

Brad Binder

RSA

Red Bull KTM (RC16)

+0.699s

8

Fermin Aldeguer

SPA

BK8 Gresini Ducati (GP24)*

+0.733s

9

Francesco Bagnaia

ITA

Ducati Lenovo (GP25)

+0.788s

10

Franco Morbidelli

ITA

Pertamina VR46 Ducati (GP24)

+0.816s

11

Marco Bezzecchi

ITA

Aprilia Racing (RS-GP25)

+0.825s

12

Fabio Di Giannantonio

ITA

Pertamina VR46 Ducati (GP25)

+0.844s

13

Enea Bastianini

ITA

Red Bull KTM Tech3 (RC16)

+1.074s

14

Raul Fernandez

SPA

Trackhouse Aprilia (RS-GP25)

+1.083s

15

Alex Rins

SPA

Monster Yamaha (YZR-M1)

+1.112s

16

Jack Miller

AUS

Pramac Yamaha (YZR-M1)

+1.155s

17

Augusto Fernandez

SPA

Pramac Yamaha (YZR-M1)

+1.226s

18

Fabio Quartararo

FRA

Monster Yamaha (YZR-M1)

+1.445s

19

Lorenzo Savadori

ITA

Aprilia Factory (RS-GP25)

+1.726s

20

Miguel Oliveira

POR

Pramac Yamaha (YZR-M1)

+1.893s

21

Somkiat Chantra

THA

Idemitsu Honda LCR (RC213V)*

+2.104s

 

Ρεκόρ MotoGP Aragon:

Καλύτερος γύρος: Marc Marquez (Ducati) – 1:45.801 (2024)

Ταχύτερος γύρος σε αγώνα: Luca Marini (Ducati) – 1:47.795 (2022)

MotoGP, Silverstone: 12 διαφορετικοί νικητές σε 12 βρετανικά Grand Prix

Ο Raul Fernandez έγινε ο 12ος διαφορετικός νικητής συνεχίζοντας ένα μοναδικό σερί στο Silverstone
Raul Fernandez
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

12/8/2026

Η Βρετανία και το Silverstone συνεχίζουν να προσφέρουν απρόβλεπτες εξελίξεις, με τον Raul Fernandez να γίνεται ο 12ος διαφορετικός νικητής στους 12 τελευταίους αγώνες MotoGP στη βρετανική πίστα.

Η νίκη του Raul Fernandez με την SuperFile Trackhouse MotoGP Team στο Βρετανικό GP του 2026 πρόσθεσε ακόμη ένα διαφορετικό όνομα στη λίστα των νικητών του Silverstone.

Από το 2013 έως και το 2026, κάθε αγώνας που πραγματοποιήθηκε στη βρετανική πίστα είχε διαφορετικό νικητή. Μοναδικές εξαιρέσεις ήταν το 2018, όταν το Βρετανικό GP ακυρώθηκε λόγω ισχυρών βροχοπτώσεων, και το 2020 που ξανά ακυρώθηκε λόγω της πανδημίας Covid-19.

Το εντυπωσιακό σερί ξεκίνησε το 2013, όταν ο Jorge Lorenzo επικράτησε του rookie τότε Marc Marquez με διαφορά μόλις 0,081 δευτερολέπτου, σε μία από τις πιο οριακές μάχες στην ιστορία του Silverstone.

Το 2014 ήταν η σειρά του Marc Marquez να πανηγυρίσει. Ο Ισπανός έφτασε στη Μεγάλη Βρετανία έχοντας κερδίσει 10 από τους 11 πρώτους αγώνες της σεζόν και επικράτησε του Lorenzo. Παραμένει μέχρι σήμερα η μοναδική νίκη του Marquez στην κορυφαία κατηγορία στο Silverstone.

Το 2015, ο Valentino Rossi εκμεταλλεύτηκε τις δύσκολες βρεγμένες συνθήκες και πήρε τη μοναδική του νίκη στη συγκεκριμένη πίστα. Η επιτυχία τον έφερε παράλληλα στην κορυφή της βαθμολογίας του πρωταθλήματος.

Το 2016 γράφτηκε ιστορία για τον Maverick Viñales, ο οποίος κατέκτησε την πρώτη του νίκη στο MotoGP με τη Suzuki. Ήταν ταυτόχρονα η πρώτη νίκη της Suzuki στην κορυφαία κατηγορία μετά την επιστροφή της στους αγώνες και η πρώτη της από το 2007.

Το 2017 ο Andrea Dovizioso πήρε τη νίκη, επικρατώντας των Maverick Viñales και Valentino Rossi. Η επιτυχία ήταν η τέταρτη της σεζόν για τον Ιταλό και τον έφερε στην κορυφή της βαθμολογίας, μετά την εγκατάλειψη του Marc Marquez λόγω τεχνικού προβλήματος.

Μετά την ακύρωση του αγώνα του 2018, το 2019 προσέφερε μία από τις πιο οριακές αφίξεις στην ιστορία των MotoGP. Ο Alex Rins πέρασε τη γραμμή τερματισμού μόλις 0,013 δευτερόλεπτα μπροστά από τον Marc Marquez, χαρίζοντας στη Suzuki μία ακόμη μεγάλη νίκη.

Το 2020 δεν πραγματοποιήθηκε αγώνας λόγω της πανδημίας, ενώ το 2021 ο Fabio Quartararo κυριάρχησε στο Silverstone. Ο Γάλλος πήρε την πέμπτη νίκη του στη σεζόν, τερματίζοντας περισσότερο από δύο δευτερόλεπτα μπροστά από τον δεύτερο.

Το 2022 ήταν η σειρά του Francesco Bagnaia, ο οποίος βρισκόταν τότε στη μέση ενός σερί τεσσάρων συνεχόμενων νικών. Ο Ιταλός επικράτησε σε έναν ιδιαίτερα κλειστό αγώνα, με τους τρεις πρώτους να χωρίζονται συνολικά από μόλις 0,614 δευτερόλεπτα.

Το 2023 ο Aleix Espargaro χάρισε στην Aprilia την πρώτη της νίκη σε στεγνό αγώνα στη σύγχρονη εποχή των MotoGP. Η μάχη κρίθηκε στους τελευταίους γύρους, με τον Espargaro να γίνεται ο ένατος διαφορετικός νικητής στις τελευταίες διοργανώσεις στο Silverstone.

Το 2024 ο Enea Bastianini έγινε ο δέκατος διαφορετικός νικητής, ολοκληρώνοντας μάλιστα ένα τέλειο Σαββατοκύριακο, καθώς είχε κερδίσει τόσο το Sprint του Σαββάτου όσο και το Grand Prix της Κυριακής.

Το 2025, ο Marco Bezzecchi συνέχισε το σερί, κατακτώντας την πρώτη του νίκη με την Aprilia και γράφοντας το ενδέκατο διαφορετικό όνομα στη λίστα των νικητών του Silverstone.

Και το 2026 ήρθε η σειρά του Raul Fernandez.

Αλάνθαστος ο Raul Fernandez πραγματοποίησε μια καταπληκτική εμφάνιση την Κυριακή στο Silverstone, οδηγώντας την κούρσα από την αρχή μέχρι το τέλος. Ο Fernandez έγινε ο 12ος διαφορετικός νικητής στους 12 τελευταίους αγώνες του Βρετανικού GP, ανακάμπτοντας μετά από ένα λάθος στον αγώνα Sprint. Ο αναβάτης με το #25 χάρισε επίσης στην Aprilia την τρίτη της νίκη στο MotoGP στη συγκεκριμένη πίστα, δημιουργώντας ξεχωριστές αναμνήσεις για τον ιδιοκτήτη της ομάδα Trackhouse Racing, Justin Marks και το εργοστάσιο του Noale.

Ο αναβάτης της Trackhouse πήρε την πρωτοπορία από την εκκίνηση και έλεγξε τον ρυθμό μέχρι την καρό σημαία, τερματίζοντας πάνω από δύο δευτερόλεπτα μπροστά από τον Jorge Martin.

O ίδιος δήλωσε πως, “ο αγώνας ήταν καλύτερος από αυτό που περιμέναμε, γιατί από την πρώτη στροφή ήμουν πρώτος και άρχισα να διαχειρίζομαι την κούρσα. Είναι αλήθεια ότι όταν είδα τον Jorge στη δεύτερη θέση να με πλησιάζει κατά τρία ή τέσσερα δέκατα, είπα στον εαυτό μου ότι έπρεπε να πιέσω λίγο παραπάνω και να ανοίξω ξανά τη διαφορά. Αυτό σημαίνει ότι κάναμε πολύ καλή δουλειά κατά τη διάρκεια του αγώνα. Νομίζω ότι ήταν ένας τέλειος αγώνας.

"Πιστεύω ότι το Warm Up με βοήθησε να καταλάβω πού ήταν το όριο του πίσω ελαστικού. Σήμερα το πρωί ήμουν αρκετά θυμωμένος με τον εαυτό μου, καθώς πιθανόν πίεσα παραπάνω από όσο έπρεπε.

"Χρησιμοποίησα αυτή τη σκέψη για να γίνω ταχύτερος. Οπότε ίσως βοήθησε. Χθες, ένα πράγμα που σκεφτόμουν μέχρι την τελευταία στιγμή ήταν το μεσαίο πίσω ελαστικό. Επίσης, χθες υπήρχε ένας συμβιβασμός στον οποίο δεν πίστεψα πραγματικά μέχρι την τελευταία στιγμή. Έτσι, όταν ήμουν στο Sprint, ήμουν ίσως εκνευρισμένος και πιθανώς γι' αυτόν τον λόγο έπεσα χθες.”

Έτσι, το Silverstone έφτασε στους 12 διαφορετικούς νικητές σε 12 Βρετανικά GP, ένα σερί που αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο την απρόβλεπτη φύση της συγκεκριμένης πίστας.

Οι 12 τελευταίοι νικητές στο Silverstone:

Χρονιά

Νικητής

2013

Jorge Lorenzo

2014

Marc Marquez

2015

Valentino Rossi

2016

Maverick Viñales

2017

Andrea Dovizioso

2018

Ακύρωση λόγω βροχόπτωσης

2019

Alex Rins

2020

Ακύρωση λόγω Covid-19

2021

Fabio Quartararo

2022

Francesco Bagnaia

2023

Aleix Espargaro

2024

Enea Bastianini

2025

Marco Bezzecchi

2026

Raul Fernandez