MotoGP 2025, Emilia Romagna GP, FP1 - O Marc Marquez ξεκινά καλύτερα απ’ όλους

Ελάχιστα πιο πίσω ο Jorge Martin, 4ος ο Bagnia - Τέσσερα Ducati μπροστά
Marc Marquez
Κώστα Γκαζή
Από τον

Κώστα Γκαζή

20/9/2024

Για δεύτερη φορά στη σεζόν του 2024, το MotoGP επιστρέφει στην ιταλική πίστα του Misano, με τα πρώτα ελεύθερα δοκιμαστικά να διεξάγονται αρχικά σε μια πίστα με αρκετά υγρά σημεία από την βροχή της Πέμπτης, που σταδιακά στέγνωσε εντελώς. Ταχύτερος όλων αναδείχθηκε ο Marc Marquez, που συνέχιζε να βελτιώνει τον χρόνο του ακόμα και μετά την πτώση της καρό σημαίας. Στο κατόπι του βρέθηκε ο Jorge Martin, με τον Bagnaia 4o.

Η δυνατή βροχή το προηγούμενο βράδυ έχει αφήσει την πίστα του Misano μισό-βρεγμένη, όμως ο ήλιος έχει κάνει την εμφάνισή του, όπως και ένα καλοδεχούμενο αεράκι που θα βοηθήσει να στεγνώσει σιγά-σιγά η άσφαλτος.

Με τις εξαιρετικές εμφανίσεις του τους τελευταίους γύρους, ο Marc Marquez έχει ανέβει στην 3η θέση της βαθμολογίας με 259 βαθμούς, πίσω από τους Jorge Martin (312 βαθμοί) και Pecco Bagnaia (305 βαθμοί). Στη συνέντευξη τύπου της Πέμπτης ο MM93 εμφανίστηκε ψύχραιμος και συγκρατημένος, δηλώνοντας πως έχει ήδη πετύχει τους στόχους που είχε βάλει για το 2024, και οτιδήποτε άλλο καταφέρει θα είναι bonus.

Στην αρχή των FP1 οι περισσότεροι αναβάτες παραμένουν στα pits, χωρίς ιδιαίτερη βιασύνη να βγουν στη μισοβρεγμένη άσφαλτο, με τον Pedro Acosta να γράφει τον πρώτο χρόνο (1:46.177), οδηγώντας μεν με slick ελαστικά αλλά ιδιαίτερα συντηρητικά και αναγνωριστικά. Θυμίζουμε πως το ρεκόρ γύρου στην πίστα του San Marino κατέχει ο Pecco Bagnaia με 1:30.304, ρεκόρ που σημείωσε φέτος, στην προηγούμενη επίσκεψη του MotoGP στην πίστα.

Acosta

Στην πίστα, μετά από 6 λεπτά μόνο οι Acosta και Binder έχουν γράψει χρόνους στην πίστα, με τον Νοτιοαφρικανό αναβάτη της KTM να έχει περάσει εκείνος πρώτος με 1:42.959, οδηγώντας επίσης αναγνωριστικά και χαλαρά, με μαλακό μπροστινό ελαστικό και μεσαίο πίσω.

Κι οι υπόλοιποι; Περιμένουν υπομονετικά στα pits για να βελτιωθούν οι συνθήκες. Εντωμεταξύ ο Binder ρίχνει δραματικά τον χρόνο του, "γράφοντας" 1:38.177.

Δέκα λεπτά έχουν περάσει από την έναρξη των FP1, και ο αναβάτης με το #33 παραμένει μόνος στην πίστα -ρίχνοντας κι άλλο τον χρόνο του, στο 1:37.287-, με τον Acosta να έχει βγει στα pits να κάνει παρέα στους άλλους.

Επόμενος "γενναίος" είναι ο Marco Bezzecchi που ξεκινά να γυρίζει στην πίστα η οποία όπως φαίνεται στεγνώνει -αργά αλλά σταθερά-, με τα σύννεφα να παραμένουν απειλητικά στον ουρανό. H μέγιστη θερμοκρασία για σήμερα θα είναι αρκετά χαμηλή στους 21 βαθμούς Κελσίου, ενώ η πρόβλεψη του καιρού κάνει λόγο για πιθανή βροχή το μεσημέρι.

Μισή ώρα απομένει για το τέλος των FP1, και οι αναβάτες παραμένουν στα pits. Ο Binder έχει βελτιώσει κι άλλο τον χρόνο του, στο 1:34.673, με τον Bez να βρίσκεται στο 1:36.

Η κάμερα επιστρέφει στα pits, όπου βλέπουμε τη μοτοσυκλέτα του Pecco Bagnaia με αυτοκόλλητο "Ciao Luca" για τον Luca Salvadori που σκοτώθηκε πρόσφατα σε αγωνιστικό δυστύχημα με μοτοσυκλέτα.

Τα λεπτά κυλούν, και ελάχιστοι είναι οι αναβάτες που γράφουν χρόνο. Είκοσι πέντε λεπτά απομένουν, και μόλις 5 αναβάτες έχουν γράψει χρόνους, με ταχύτερο τον Binder στο 1:33.843.

Pecco Bagnaia

Πρώτος από τους 3 προπορευόμενους αναβάτες στη γενική μπαίνει ο Bagnaia, με 22 λεπτά να απομένουν για την ολοκλήρωση των πρώτων ελεύθερων δοκιμαστικών, ενώ λίγο μετά στην πίστα -που πλέον έχει στεγνώσει σε μεγάλο βαθμό- μπαίνει και ο Bastianini.

Δέκα λεπτά πριν το τέλος, και οι περισσότεροι αναβάτες έχουν μπει μέσα και πιέζουν, με την πίστα να είναι σχεδόν εντελώς στεγνή.

Στην κορυφή βρίσκεται ο Pedro Acosta με 1:32.750, με δεύτερο τον Martin, τρίτο τον Quartararo, τέταρτο τον Marc Marquez και πέμπτο τον Di Giannantonio.

Κλασικά ο Bagnaia έχει ξεκινήσει σε χαλαρό ρυθμό, και βρίσκεται μόλις 16ος.

Martin

Πέντε λεπτά πριν τελειώσουν τα FP1, και ο Martin έχει περάσει πρώτος με 1:32.260, ενώ οι χρόνοι συνεχίζουν να πέφτουν, με τους Martin, Marquez και Acosta να πρωταγωνιστούν για την ώρα.

Δυο λεπτά πριν το τέλος, ο Bagnaia κάνει το... καθήκον του, για να περάσει 4ος στους χρόνους, μισό δευτερόλεπτο πίσω από τον πρώτο Martin.

Ένα δευτερόλεπτο πριν πέσει η καρό σημαία, ο Marc Marquez γράφει τον ταχύτερο χρόνο με 1:32.120 και συνεχίζει να γυρίζει ταχύτερα, για να βελτιώσει τον δικό του χρόνο στο 1:32.082, και να δώσει πρωταγωνιστικό στίγμα με το καλημέρα για έναν ακόμα γύρο.

Τα FP1 τελειώνουν και η πρώτη δεκάδα έχει ως εξής:

1. Marc Marquez, Ducati, 1:32.082

2. Jorge Martin, Ducati +0,063

3. Franco Morbidelli, Ducati +0.186

4. Francesco Bagnaia, Ducati +0.291

5. Maverick Vinales, Aprilia +0409

6. Alex Marquez, Ducati +464

7. Pedro Acosta, GASGAS +0.536

8. Brad Binder, KTM +0.576

9. Fabio Quartararo, Yamaha +0.659

10. Miguel Oliveira, Aprilia +666

Σειρά έχουν τώρα τα πρώτα χρονομετρημένα δοκιμαστικά το απόγευμα της Παρασκευής, ενώ ο καιρός αναμένεται καλός χωρίς βροχή για Σάββατο και Κυριακή.

Ετικέτες

Jorge ‘Aspar' Martinez και CFMOTO για MotoGP – Καραμπόλα με Tech3 που μιλά με Honda

Μια ακόμη σημαντική εξέλιξη ψήνεται στο παρασκήνιο του MotoGP ενόψει της νέας εποχής των 850 cc
aspar
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

30/4/2026

Ο Jorge Martinez, γνωστός και από το αγωνιστικό του παρατσούκλι Aspar, εκτός από τετράκις παγκόσμιος πρωταθλητής στις κατηγορίες 80 και 125 κυβικών των Grand Prix τη δεκαετία του 1980, είναι ιδιοκτήτης των δύο ομάδων CFMOTO Aspar Team σε Moto3 και Moto2.

Μετά από μια πορεία γεμάτη με σημαντικές επιτυχίες, ο Aspar εύλογα σκέφτεται την επέκταση στην κορυφαία κλάση MotoGP και οι πληροφορίες που κυκλοφορούν αυτόν τον καιρό στο paddock του παγκοσμίου πρωταθλήματος μιλούν ακριβώς γι’ αυτό.

aspar

Υπάρχουν λοιπόν σοβαρότατες πιθανότητες να δούμε ομάδα CFMOTO Aspar Racing στη μεγάλη κατηγορία MotoGP με μοτοσυκλέτες προερχόμενες από την ΚΤΜ, συνεργάτιδα της κινέζικης εταιρείας εδώ και χρόνια τόσο στα μοντέλα παραγωγής, όσο και στις δύο μικρότερες κλάσεις των Grand Prix.

Για να γίνει αυτό ωστόσο, θα πρέπει να βρεθεί χώρος και αυτός μαθαίνουμε πως ενδέχεται να δημιουργηθεί με την αποχώρηση της Tech 3 από το σχήμα της ΚΤΜ. Η Tech 3 μάλιστα φέρεται να είναι σε συζητήσεις με τη Honda για συνεργασία από το 2027 και μετά, στο οποίο σενάριο η ομάδα του Aspar θα σπεύσει να αναλάβει τις δύο KTM RC16 που τρέχει σήμερα η γαλλική ομάδα με Maverick Vinales και Enea Bastianini.

aspar
O Jorge Martinez με τον David Alonso

Ο Jorge Martinez έχει χτίσει μια σπουδαία υποδομή στη Βαλένθια με επίκεντρο την ιδιόκτητη πίστα Aspar Circuit, στην οποία θα βρει κανείς συχνά όλους τους μεγάλους Ισπανούς πρωταθλητές (αδελφοί Marquez, Jorge Martin κ.ά.) να προπονούνται, αλλά η σημαντικότερη δουλειά που γίνεται εκεί είναι σε επίπεδο ακαδημιών, καθώς ο Aspar έχει ήδη αναδείξει πολλά ταλέντα μέσω του εκπαιδευτικού του προγράμματος και του MIR Racing Aspar Cup.

aspar
Max Quilles

Πρόκειται για έναν θεσμό που συγκεντρώνει νεαρούς αναβάτες από δεκάδες χώρες του κόσμου και μέχρι τώρα έχει χαρίσει στην Ισπανία έναν παγκόσμιο πρωταθλητή, τον David Alonso που το 2024 έφερε στη CFMOTO έναν σπουδαίο τίτλο τιμής: το πρώτο πρωτάθλημα Grand Prix (Moto3) για κινέζικη ομάδα, έστω και με μοτοσυκλέτα ΚΤΜ. Επιπλέον, από το ίδιο πρόγραμμα έχει βγει ένα από τα νέα μεγάλα ταλέντα της Ισπανίας, ο Max Quilles που αυτή τη στιγμή προηγείται στην κατάταξη της Moto3 και μοιάζει με το μεγαλύτερο φαβορί για τον φετινό τίτλο – και είναι επίσης προστατευόμενος του Marc Marquez και τακτικός παρτενέρ του στις προπονήσεις – ενώ δύο ακόμη αναβάτες που έχουν φτάσει στο κορυφαίο πρωτάθλημα μέσω του προγράμματος του Aspar είναι οι Dani Holgado και Marco Morelli.

aspar
Dani Holgado

Φέτος μάλιστα ο Aspar επέκτεινε το πρόγραμμα αυτό στην Ασία με τη συνεργασία της CFMOTO, αναζητώντας τα επόμενα μεγάλα ταλέντα των Grand Prix στην άλλη άκρη του κόσμου και πρωτίστως στην Κίνα, μια χώρα ουσιαστικά “παρθένα” για τον κόσμο του MotoGP και διακαής πόθος της Liberty Media.

Όλα μοιάζουν να δένουν όμορφα και τακτικά, καθώς το όραμα Aspar και CFMOTO ευθυγραμμίζεται ιδανικά με τα θέλω των διοργανωτών, Libery Media και Moto Grand Prix Sports Entertainment (Dorna), τόσο που αρχίζει να μοιάζει περισσότερο με θέμα χρόνου παρά με φήμη.