MotoGP 2026: Marc Marquez: “Εγώ έχω μείνει πίσω, όχι η μοτοσυκλέτα”

Αναλαμβάνει την ευθύνη ο Ισπανός για το δύσκολο Σαββατοκύριακο της Ducati
Marc Marquez
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

30/3/2026

Ο εν ενεργεία πρωταθλητής MotoGP, Marc Marquez, εμφανίστηκε απογοητευμένος μετά την πέμπτη θέση στο Grand Prix των ΗΠΑ στο Circuit of the Americas, αναλαμβάνοντας πλήρως την ευθύνη για την απόδοσή του και ξεκαθαρίζοντας πως το πρόβλημα δεν βρίσκεται στην GP26 της Ducati.

Παρά το γεγονός ότι η πίστα του Austin υπήρξε για χρόνια “κάστρο” του, με επτά νίκες στο ενεργητικό του, ο Ισπανός δυσκολεύτηκε να βρει ρυθμό σε όλη τη διάρκεια του τριημέρου. Η κατάσταση έγινε ακόμη πιο περίπλοκη μετά την ποινή long-lap που δέχθηκε για τη σύγκρουση με τον Fabio Di Giannantonio στον αγώνα Sprint, που έριξε τον Ιταλό και επηρέασε καθοριστικά την εξέλιξη του κυρίως αγώνα.

Στον αγώνα της Κυριακής, ο Marquez έχασε πολύτιμο χρόνο στα πρώτα στάδια, εμπλεκόμενος σε μάχες με τον Di Giannantonio και τον Joan Mir για τις θέσεις 4 έως 6. Μετά την εκτέλεση της ποινής του βρέθηκε εκτός δεκάδας, καταφέρνοντας τελικά να ανακάμψει μέχρι την πέμπτη θέση, χωρίς όμως να απειλήσει για το βάθρο.

Marc Marquez

Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι ακόμη και χωρίς την ποινή, η νίκη δεν ήταν εφικτή: "Για βάθρο, ναι. Για νίκη, όχι. Πληρώσαμε το λάθος του Σαββάτου και κάναμε το μέγιστο δυνατό".

Την ίδια στιγμή, η Aprilia έχει αναδειχθεί ως κυρίαρχη δύναμη, με τον Marco Bezzecchi να κατακτά τη νίκη και στα τρία πρώτα Grand Prix της σεζόν. Αντίθετα, η Ducati, που μέχρι πέρσι κυριαρχούσε, δείχνει να χάνει έδαφος έχοντας σπάσει το εντυπωσιακό σερί 88 συνεχόμενων βάθρων που κρατούσε από το 2021. 

Ωστόσο ο Marquez δεν αναζήτησε δικαιολογίες στη μοτοσυκλέτα: "Εγώ είμαι αυτός που έχει μείνει πίσω, όχι η μοτοσυκλέτα. Στους πρώτους γύρους, με καινούρια ελαστικά, η μοτοσυκλέτα γίνεται πιο επιθετική και δεν μπορώ να την οδηγήσω όπως θέλω αυτή τη στιγμή".

Όπως εξήγησε, το βασικό του πρόβλημα εντοπίζεται στα πρώτα στάδια του αγώνα, όπου δεν αισθάνεται άνετα στη σέλα και δεν μπορεί να εκμεταλλευτεί πλήρως τις δυνατότητές του. "Δεν νιώθω φυσικά πάνω στη μοτοσυκλέτα. Προσαρμόζομαι σε μια θέση που δεν είναι η φυσική μου. Παραμένω γρήγορος, αλλά δεν μπορώ να κάνω τη διαφορά."

Marc Marquez

Η αναβολή του GP του Κατάρ δημιουργεί ένα απρόσμενο κενό στο πρόγραμμα, με τον επόμενο αγώνα να είναι το GP Ισπανίας στη Circuito de Jerez στις 25-26 Απριλίου. Εκεί θα ακολουθήσουν και επίσημα τεστ, δίνοντας την ευκαιρία σε αναβάτες και ομάδες να δουλέψουν πάνω στις αδυναμίες τους.

Ο Marquez είναι ξεκάθαρος για το πού πρέπει να εστιάσει: "Στη Jerez θέλω να κάνω βήμα μπροστά, περισσότερο εγώ παρά η μοτοσυκλέτα. Πρέπει να καταλάβω πώς να βελτιώσω τους πρώτους γύρους".

Η συνέχεια της σεζόν αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς ο Ισπανός αναζητά την επιστροφή του στις κορυφαίες θέσεις και το πρώτο του βάθρο για το 2026.

 

Moto GP Ιαπωνία, Sprint: Κυριαρχική νίκη M.Marquez και Ducati, με 2ο τον Diogo Moreira της Honda!

Ποινή μίας θέσης για τον 3ο τελικά J.Martin και τον E.Bastianini που έστειλε τον Βραζιλιάνο στο βάθρο!
MotoGP Marc Marquez MOtegi 2026 Sprint
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

3/10/2026

Ο M.Marquez οδήγησε τον Sprint από την πρώτη στροφή έως και το τέλος σε μια κυριαρχική νίκη στην ιαπωνική πίστα και μείωσε τη διαφορά του από τον Jorge Martin περισσότερο από όσο υπολόγιζε καθώς ο Ισπανός της Aprilia δέχτηκε ποινή.

Με τις Aprilia της Trackhouse να επιβάλλονται των υπολοίπων στις Q1, ο Marc Marquez με το "καλημέρα" στις Q2 διέλυσε το χθεσινό ρεκόρ του αδερφού του Alex, ο οποίος ωστόσο τον ακολούθησε από κοντά με διαφορά χιλιοστών και έξι αναβάτες να κινούνται κάτω από το 1.43. Για τα ρεκόρ ευθύνεται η νέα ασφαλτόστρωση της ιαπωνικής πίστας.

Τρία λεπτά πριν το τέλος μίλησε ο Jorge Martin με νέο απόλυτο ρεκόρ πίστας πιέζοντας τον συμπατριώτη του που ξέρει ότι πρέπει να κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί στην Ιαπωνία καθώς στον επόμενο γύρω οι συνθήκες δεν θα είναι το ίδιο ευνοϊκές για τις Ducati σε σχέση με τις Aprilia. Με J.Martin και M.MArquez μπροστά ο M.Bezzecchi πίεσε στο τέλος όμως μικρά λαθάκια τον κράτησαν τέταρτο μπροστά από τον  5ο A.Marquez. 

Ο M.Marquez προσπάθησε επίσης στο τελευταίο του γύρο να περάσει τον Martin χωρίς να τα καταφέρει. Τα κατάφερε ωστόσο ο P. Acosta να βρεθεί στην πρώτη σειρά της εκκίνησης που πέρασε τρίτος, με τον A.MArquez στην πέμπτη τελικά θέση για την εκκίνηση του Sprint. Ο Martin πήρε την 24η pole position της καριέρας του στη μεγάλη κατηγορία και τη δεύτερη συνεχόμενη φέτος και έτσι φτάσαμε στον Sprint.

M.Marquez o απόλυτος
Με την εκκίνηση του Sprint ο Marc Marquez έκανε την επίθεσή του στον Jorge Martin, τοποθετήθηκε έξυπνα και πήρε τα ηνία του αγώνα από την πρώτη κιόλας στροφή με τον Μαδριλένο να έχει πίσω του τον Marco Bezzecchi. Πιο πίσω επικράτησε χάος με τον Alex Marquez να εμβολίζει τον Pedro Acosta και τον Di GIanantonio να αποτελεί επίσης παράπλευρή απώλεια αφού και οι τρεις έπεσαν και εγκατέλειψαν τον αγώνα.

M.Marquez, Martin και Bezzecchi στις τρεις πρώτες θέσεις με Enea Bastianini και Ai Ogura να ακολουθούν, ενώ ο Diogo Moreira που πίεζε τον Ιάπωνα να ακολουθεί έχοντας πίσω του τον Johan Zarco. Ο Bastianini πέρασε τον Bezzecchi στο τρίτο γύρο για να βρεθεί τρίτος, τη στιγμή που ο Pecco Bagnaina πάλευε να περάσει τον Luca Marini και να μπει στην πρώτη δεκάδα. 

Στον πέμπτο γύρο ο Diogo Moreira, που βρέθηκε σε πολύ καλή μέρα, πίεσε και πέρασε και τον Bezzecchi αφήνοντάς τον πέμπτο, κάτι που έκανε και ο Ai Ogura για να τον αφήσει έκτο λίγες στροφές μετά!

Στα μισά του αγώνα ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής είχε διαφορά ασφαλείας από τον Jorge Martin και έδειξε ότι ελέγχει απόλυτα τον ρυθμό έχοντας κάνει και ταχύτερο γύρο νωρίτερα, με τον αναβάτη της Aprilia να μην μπορεί να τον απειλήσει έχοντας πίσω τον Enea Bastianini και τον Moreira 4o. Πολύ καλός αγώνας και για το Zarco που κρατούσε πίσω του τον Raul Fernandez πέντε γύρους πριν το τέλος ενώ ο Quartararo ήταν ένατος και ο Marini έκλεινε την πρώτη δεκάδα δεχόμενος πίεση από τον Fermin Aldeguer. 

Από την άλλη ο Bagnaia που παραπονιέται διαρκώς ότι δεν μπορεί να βρει την πρόσφυση που θέλει ήταν μόλις 12ος, ενώ μετά το τέλος του αγώνα το πίσω του ελαστικό είχε καταστραφεί στο κέντρο του και αυτό μάλλον οδήγησε, μεταξύ άλλων και στην τελική του κατάταξη στον αγώνα (UPDATE τελικά τα αποτελέσματα δείχνουν ότι δεν πήρε καν κατάταξη).

Τρεις γύρους πριν το τέλος ο Marquez έκανε ξανά ταχύτερο γύρο, επιβεβαιώνοντας την κυριαρχία της Ducati στη συγκεκριμένη πίστα τα τελευταία τέσσερα χρόνια, αλλά και το γεγονός ότι αυτή είναι μια πίστα που ταιριάζει στο οδηγικό του στιλ, έχοντας πάνω από 1,3 δλ. διαφορά από τον Martin.  

Στο τέλος του αγώνα είχαμε εκπλήξεις με τον Jorge Martin που είχε παραιτηθεί της προσπάθειας του να πλησιάσει τον M.Marquez και να απειλείται ξαφνικά από τον Bastianini, ο οποίος με τη σειρά του δεχόταν πίεση από τον Moreira. 

O αναβάτης της Aprilia, που πήγε να πιαστεί στον ύπνο από τον τον Ιταλό της KTM, αντέδρασε τελικά σωστά και κράτησε τη θέση του, ωστόσο μετά το τέλος του αγώνα Martin και Bastianini δέχτηκαν ποινή μιας θέσης γιατί στον τελευταίο γύρο, στην τελευταία στροφή, πάτησαν μερικά χιλιοστά εκτός του επιτρεπόμενου ορίου ενεργοποιώντας τον αισθητήρα που βρίσκεται εκεί και αυτό έστειλε τον Βραζιλιάνο της δορυφορικής ομάδας της Honda για πρώτη φορά στην καριέρα του στο βάθρο του MotoGP!

Με τη νίκη του ο M.Marquez στον Sprint μείωσε τη διαφορά του από τον Martin στους επτά (7) βαθμούς, ενώ ο Bezzechi βρέθηκε 45 βαθμούς πίσω από την κορυφή.

ΘΕΣΗ ΑΝΑΒΑΤΗΣ ΟΜΑΔΑ Διαφορά δλ.
1 Marc MARQUEZ Ducati Lenovo Team  
2 Diogo MOREIRA Pro Honda LCR 2,754
3 Jorge MARTIN Aprilia Racing 2,466
4 Enea BASTIANINI Red Bull KTM Tech3 2,508
5 Ai OGURA SuperFile Trackhouse MotoGP Team 5,992
6 Marco BEZZECCHI Aprilia Racing 6,984
7 Johann ZARCO Castrol Honda LCR 8,088
8 Raul FERNANDEZ SuperFile Trackhouse MotoGP Team 8,817
9 Fabio QUARTARARO Monster Energy Yamaha MotoGP Team 10,586
10 Fermin ALDEGUER BK8 Gresini Racing MotoGP 11,129
11 Luca MARINI Honda HRC Castrol 13,632
12 Franco MORBIDELLI Pertamina Enduro VR46 Racing Team 15,209
13 Alex RINS Monster Energy Yamaha MotoGP Team 19,873
14 Somkiat CHANTRA Honda HRC Castrol 19,983
15 Maverick VIÑALES Red Bull KTM Tech3 20,469
16 Jack MILLER Prima Pramac Yamaha MotoGP 21,894
17 Toprak RAZGATLIOGLU Prima Pramac Yamaha MotoGP 38,442
18 Brad BINDER Red Bull KTM Factory Racing 41,284
  Εγκατέλειψαν    
  Pedro Acosta KTM Factory Racing  
  Alex Marquez Gresini Racing  
  Fabio di Giannantonio Enduro VR46 Racing  
  Δεν πήραν κατάταξη    
  F. Bagnaia Ducati Lenovo Team