MotoGP: Ακυρώνεται ο αγώνας της Φιλανδίας!

Δεν είναι έτοιμη η πίστα και… έρχονται και οι Ρώσοι!
Μπάμπη Μέντη
Από τον

Μπάμπη Μέντη

25/5/2022

Με ανακοίνωσή της η Dorna γνωστοποίησε πως ο προγραμματισμένος για φέτος αγώνας της Φιλανδίας ακυρώνεται διότι τα έργα που έχουν γίνει έως τώρα στην πίστα για να μπορέσει να πάρει έγκριση διεξαγωγής αγώνων MotoGP δεν έχουν ολοκληρωθεί και είναι αβέβαιο αν θα ολοκληρωθούν μέχρι την ημερομηνία που είχε προβλεφθεί αρχικά ώστε όλα να είναι έτοιμα για τον αγώνα.

Επίσης, στην ίδια ανακοίνωση η Dorna αναφέρεται και σε “γεωπολιτικά” προβλήματα που έχουν ανακύψει, μετά την επίσημη αίτηση της Φιλανδίας για να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ.

Αυτό σημαίνει πως το πρωτάθλημα του 2022 θα έχει πλέον 20 αγώνες και όχι 21.

 

MotoGP – Διέρρευσαν χρόνοι δοκιμών Ducati και KTM 850 cc - Ταχύτατος με το καλημέρα ο Bulega

Ο Nicolo Bulega καβάλησε στο Mugello για πρώτη φορά τη νέα Ducati 850cc
bulega
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

5/5/2026

Η Ducati έχει αναθέσει στον Nicolo Bulega ρόλο αναβάτη δοκιμών της νέας Desmosedici των 850 κυβικών εκατοστών δίπλα στον Michele Pirro, ποντάροντας στην εμπειρία που έχει ο Ιταλός με τα λάστιχα της Pirelli στο WSBK όπου πρωταγωνιστεί τα τελευταία δύο χρόνια.

Ως τώρα ωστόσο ο Bulega δεν είχε καβαλήσει την υπό εξέλιξη αγωνιστική της επόμενης χρονιάς, κάτι που έφτασε η ώρα να διορθωθεί. Αμέσως μετά τον αγώνα WSBK της Ουγγαρίας και τον νέο του τριπλό θρίαμβο, ο Bulega έφυγε οδικώς κατευθείαν για την πίστα του Mugello, όπου η Ducati είχε κανονίσει μια ακόμη δοκιμή της μοτοσυκλέτας των 850 cc.

Χτες λοιπόν, Δευτέρα 4/5, ο Bulega είχε την ευκαιρία να οδηγήσει για πρώτη φορά τη μοτοσυκλέτα μαζί με τον Pirro, αλλά και τους αναβάτες δοκιμών της ΚΤΜ, Dani Pedrosa και Jonas Folger, που επίσης ήταν στο Mugello με την ΚΤΜ των 850 κυβικών.

Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο που προκύπτει από αυτή τη δοκιμή ωστόσο δεν είναι ποιοι καβάλησαν τί, αλλά το γεγονός πως διέρρευσαν γυρολόγια από αυτό το τεστ μέσω του ιταλικού Τύπου. Και οι αριθμοί έχουν όντως πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς οι μικρότεροι κινητήρες λογικά θα ανεβάσουν τα γυρολόγια του MotoGP, με μερικές φωνές να κινδυνολογούν πως σε κάποιες πίστες ίσως να έχουμε συγκρίσιμους χρόνους με τις superbikes του WSBK, κάτι που θα συνιστούσε επικοινωνιακό πλήγμα για το κορυφαίο πρωτάθλημα ταχύτητας. Κατά τον βετεράνο αναβάτη και τρέχοντα σύμβουλο ασφάλειας του MotoGP, Loris Capirossi, η εκτίμησή του είναι πως οι μοτοσυκλέτες των 850 κυβικών θα χάνουν γύρω στα 2 με 2,5 δευτερόλεπτα ανά γύρο από τις σημερινές αγωνιστικές.

Όπως προκύπτει, ο Bulega με το καλημέρα ήταν πολύ γρήγορος πάνω στη νέα Ducati, γράφοντας ταχύτερο γύρο στο 1:47.2, ενώ ο Pirro σημείωσε ταχύτερο γύρο 1:47.6, μόλις τέσσερα δέκατα πιο αργό.

Όσο για τις δύο ΚΤΜ RC16, o Pedrosa σημείωσε ως καλύτερη επίδοσή του 1:48.5 και ο Folger 1:49.8.

Για να βάλουμε αυτούς τους χρόνους σε ένα πιο συγκεκριμένο πλαίσιο, στο περσινό GP στο Mugello ο ταχύτερος γύρος αγώνα ήταν 1:46.474 από τη Ducati του Franco Morbidelli, δηλαδή ο Bulega έφτασε στα οκτώ δέκατα από τον χρόνο αυτό καβαλώντας μια μοτοσυκλέτα που δεν είχε ξαναδεί και η οποία θεωρητικά υπολείπεται αρκετά της χιλιάρας Desmosedici GP26.

Αν λ.χ. τώρα η δοκιμή έγινε με μαλακά λάστιχα, σαν αυτά που φορούν οι αναβάτες στις κατατακτήριες δοκιμές, τότε η απόσταση είναι αρκετά μεγαλύτερη, καθώς οι ταχύτεροι χρόνοι πρόκρισης στον περσινό αγώνα ήταν στο 1:44.

Προφανώς και δεν μπορούμε να γνωρίζουμε με τι λάστιχα δοκιμάζεται η νέα Ducati (ή η ΚΤΜ εν προκειμένω), έτσι δεν είναι απολύτως βέβαιο πως οι χρόνοι του περσινού αγώνα είναι συγκρίσιμοι. Είναι όμως δεδομένο πως η GP27 των 850 κυβικών είναι ένα έργο σε εξέλιξη, σε καμιά περίπτωση δεν έχει πλησιάσει στην τελική της μορφή και λογικά θα έχει ακόμη αρκετά περιθώρια βελτίωσης.

Ένα ακόμη στοιχείο που μας δείχνουν αυτοί οι χρόνοι είναι πως η Ducati φαίνεται να είναι αισθητά πιο μπροστά από την ΚΤΜ, αν και εδώ επίσης μπαίνει στην εξίσωση το τί εξαρτήματα μπορεί να δοκιμάζει κάθε ομάδα στο τεστ αυτό.

Χωρίς να γνωρίζουμε την κατάσταση εξέλιξης των πρωτοτύπων Ducati και KTM και τη μορφή τους που δοκιμάστηκε στο Mugello, ας αρκεστούμε σε πρώτη φάση στο μόνο σίγουρο γεγονός: αυτοί είναι οι πρώτοι χρόνοι που γίνονται γνωστοί από τις μοτοσυκλέτες MotoGP της επόμενης χρονιάς.

Έπειτα υπάρχει άλλο ένα συμπέρασμα που προκύπτει μάλλον αβίαστα: ο Bulega ήρθε και ήταν με το καλημέρα γρήγορος πάνω στη μοτοσυκλέτα που κατά πάσα πιθανότητα θα καβαλά του χρόνου, μιας και η κατάκτηση του WSBK φέτος θεωρείται το βέβαιο εισιτήριό του για τον μαγικό κόσμο του MotoGP το 2027.

 

Ετικέτες