MotoGP: Αλλαγές στο πρόγραμμα

Αλλαγές στις ημερομηνίες αγώνων ανακοίνωσε η Dorna
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

16/12/2016

Η διοργανώτρια αρχή των MotoGP, η Dorna, ανακοίνωσε μερικές αλλαγές στο ημερολόγιο του 2017, με αποτέλεσμα οι αγώνες του Assen και του Sachsenring να γίνονται ο ένας μετά τον άλλο σε απόσταση μιας εβδομάδας. Αυτό έγινε γιατί η ημερομηνία διεξαγωγής του αγώνα στη Γερμανία μετακινήθηκε δύο εβδομάδες αργότερα ώστε να μην συμπέσει με τον αγώνα της F1.

Ουσιαστικά, οι δύο αγώνες θα έχουν μεταξύ τους τέσσερις μέρες διαφορά, καθώς ο αγώνας στην Ολλανδία θα τελειώσει την Κυριακή και οι δοκιμές στο Sachsenring θα ξεκινήσουν την Παρασκευή. Αυτό το γεγονός δημιουργεί πονοκέφαλο στις ομάδες σχετικά με τις μετακινήσεις των 200 φορτηγών που αποτελούν το καραβάνι των MotoGP, αφού θα πρέπει να φύγουν από την πιο δυτική ακτή της ηπειρωτικής Ευρώπης για να φτάσουν στο ανατολικό άκρο της Γερμανίας.

Tο αγωνιστικό ημερολόγιο του 2017 δεν θεωρείται ότι έχει πάρει την τελική του μορφή

Με αυτή την αλλαγή, δημιουργούνται τρία ζεύγη συνεχόμενων αγώνων, μαζί με τους αγώνες στο Mugello και την Barcelona, και το "δίδυμο" Αυστρίας και Τσεχίας, που επίσης απέχουν μεταξύ τους ένα Σαββατοκύριακο. Προς το παρόν πάντως, το αγωνιστικό ημερολόγιο του 2017 δεν θεωρείται ότι έχει πάρει την τελική του μορφή, αφού οι αγώνες του Silverstone και της Sepang βρίσκονται ακόμη ένα στάδιο πριν τις τελικές υπογραφές των συμβολαίων. Οι λόγοι είναι αφενός η ιδιαίτερη προηγούμενη συμφωνία που είχε υπογραφεί με την πίστα της Ουαλίας, η οποία κατέχει τα δικαιώματα στην περίπτωση του Silverstone, και οι πρόσφατη απόφαση της Μαλαισιανής πίστας να… αποτάξει την F1 για χάρη των MotoGP.

Ετικέτες

MotoGP, Aragon Sprint: Άνετη νίκη για Marc Marquez - Μια ανάσα από τη 2η θέση του πρωταθλήματος

Οικογενειακή υπόθεση των Marquez το βάθρο με δεύτερο τον Alex - Τρίτος ο Marco Bezzecchi
MM93
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

29/8/2026

Με την εκκίνηση του σύντομου αγώνα 11 γύρων, ο Bezzecchi (Aprilia) έκανε καλή εκκίνηση αλλά τα χάλασε στα φρένα της ευθείας, όπου έδωσε την ευκαιρία στους αδελφούς Marquez να τον περάσουν εύκολα. Ο πρώτος γύρος ολοκληρώθηκε με τον Marc (Ducati) πρώτο και τον Alex (Ducati) δεύτερο μπροστά από τον Bezzecchi, καθώς ο Luca Marini (Honda) είχε ήδη αποχαιρετήσει με μια ανώδυνη πτώση από μπροστινό.

Επίσης πριν κλείσει ο πρώτος γύρος, ο Pedro Acosta (KTM) έκανε μία εντυπωσιακή κίνηση καθαρίζοντας πακέτο τις Aprilia των Raul Fernandez και Jorge Martin και πέρασε τέταρτος. Στην αναμπουμπούλα αυτής της κίνησης μάλιστα ο Martin κατάφερε να βρεθεί μπροστά από τον Fernandez.

Στον τρίτο γύρο έπεσε ο Fabio d Giannantonio (Ducati) εκτός αγώνα, καθώς στο μεταξύ ο Acosta άρχισε να χάνει επαφή με την τριάδα που οδηγούσε σε σχετικά κλειστό σχηματισμό. Βλέποντάς το αυτό ο Martin άρχισε να πιέζει τον Ισπανό της ΚΤΜ και στο κλείσιμο του τρίτου γύρου τον πέρασε για τα προσπαθήσει να πλησιάσει στη μάχη για το βάθρο. Ένα λάθος του στα φρένα στον 6ο γύρο του αγώνα όμως έδωσε την ευκαιρία στον Acosta να τον ξαναπεράσει, την ίδια ώρα που αρκετές θέσεις πιο πίσω ο Fabio Quartararo (Yamaha) αναγκαζόταν να εγκαταλείψει με σπασμένο κινητήρα. 

Στη μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα δεν συνέβησαν και πολλά, καθώς ο Marc Marquez παρέμεινε πρώτος με διαφορά που ουδέποτε ξεπέρασε το δευτερόλεπτο από τον αδερφό του, ο οποίος επίσης δεν ανησύχησε ιδιαίτερα, ομοίως και ο Bezzecchi που όσο δεν έδειχνε απειλητικός άλλο τόσο δεν αγχωνόταν από τον Acosta που ποτέ δεν πλησίασε αρκετά.

Το ενδιαφέρον στον τελευταίο γύρο του αγώνα επικεντρώθηκε στη μάχη της έκτης θέσης, αρκετά πίσω από τον Martin, όπου οι Fermin Aldeguer (Ducati), Diogo Moreira (Honda), Raul Fernandez (Aprilia) και Johann Zarco (Honda) πάλεψαν για την καλύτερη κατάταξή τους στην καρό σημαία, με τον Aldeguer να επικρατεί.

Καλό αγώνα έκανε ο Toprak Razgatlioglu (Yamaha) σήμερα, τερματίζοντας 13ος πίσω από τον Alex Rins (Yamaha) και, το κυριότερο, προσπερνώντας αρκετούς εμπειρότερους αναβάτες όπως οι Enea Bastianini (KTM), Brad Binder (KTM), Joan Mir (Honda) και Franco Morbidelli (Ducati).

Για τον Marc Marquez το χατ-τρικ που δεν έκανε στις pole positions επιτεύχθηκε στους αγώνες Sprint, επαναλαμβάνοντας τους θριάμβους του 2024 και 2025. Με τη νίκη του αυτή ο πρωταθλητής μπήκε ακόμα πιο απειλητικά στη διεκδίκηση του τίτλου, καθώς προσπέρασε τον απόντα Ai Ogura (Aprilia) και ανέβηκε τρίτος στην κατάταξη, απέχοντας μόλις τέσσερις βαθμούς από τον Bezzecchi.

Αυτό σημαίνει ότι με νίκη αύριο ο Marc μπορεί να περάσει δεύτερος στη βαθμολογία. Ο πρωτοπόρος Martin έχει μετά το Sprint διαφορά 29 βαθμών από τη δεύτερη θέση του Bezzecchi, άρα θα φύγει από το αυριανό αγώνα πρώτος στο πρωτάθλημα ό,τι και να γίνει.

Σημειώνουμε επίσης πως ο Marc Marquez με αυτή τη νίκη έγινε ο πολυνίκης στα Sprint φτάνοντας τις 20 νίκες και αφήνοντας δεύτερο τον Martin που έχει 19.

Aragon Grand Prix - Αποτελέσματα Sprint Race

#

Αναβάτης

Μοτοσυκλέτα

Χρόνος (sec)

Διαφορά (sec)

1

Marc MARQUEZ

DUCATI

19'37.995

 

2

Alex MARQUEZ

DUCATI

19'39.135

1.140

3

Marco BEZZECCHI

APRILIA

19'40.084

2.089

4

Pedro ACOSTA

KTM

19'40.643

2.648

5

Jorge MARTIN

APRILIA

19'44.232

6.237

6

Fermin ALDEGUER

DUCATI

19'48.470

10.475

7

Diogo MOREIRA

HONDA

19'49.066

11.071

8

Raul FERNANDEZ

APRILIA

19'49.208

11.213

9

Johann ZARCO

HONDA

19'50.016

12.021

10

Jack MILLER

YAMAHA

19'50.161

12.166

11

Francesco BAGNAIA

DUCATI

19'52.570

14.575

12

Alex RINS

YAMAHA

19'52.643

14.648

13

Toprak RAZGATLIOGLU

YAMAHA

19'53.771

15.776

14

Enea BASTIANINI

KTM

19'54.046

16.051

15

Brad BINDER

KTM

19'54.756

16.761

16

Joan MIR

HONDA

19'57.840

19.845

17

Pol ESPARGARO

KTM

20'01.155

23.160

18

Franco MORBIDELLI

DUCATI

20'03.069

25074

19

Lorenzo SAVADORI

APRILIA

20'05.793

27.798

 

Δεν τερμάτισαν

 

 

 

 

Fabio QUARTARARO

YAMAHA

7'19.131

7 γύροι

 

Fabio DI GIANNANTONIO

DUCATI

1'51.730

10 γύροι

 

Luca MARINI

HONDA