Αλλαγές στις ημερομηνίες αγώνων ανακοίνωσε η Dorna
Από τον
Λάζαρο Μαυράκη
16/12/2016
Η διοργανώτρια αρχή των MotoGP, η Dorna, ανακοίνωσε μερικές αλλαγές στο ημερολόγιο του 2017, με αποτέλεσμα οι αγώνες του Assen και του Sachsenring να γίνονται ο ένας μετά τον άλλο σε απόσταση μιας εβδομάδας. Αυτό έγινε γιατί η ημερομηνία διεξαγωγής του αγώνα στη Γερμανία μετακινήθηκε δύο εβδομάδες αργότερα ώστε να μην συμπέσει με τον αγώνα της F1.
Ουσιαστικά, οι δύο αγώνες θα έχουν μεταξύ τους τέσσερις μέρες διαφορά, καθώς ο αγώνας στην Ολλανδία θα τελειώσει την Κυριακή και οι δοκιμές στο Sachsenring θα ξεκινήσουν την Παρασκευή. Αυτό το γεγονός δημιουργεί πονοκέφαλο στις ομάδες σχετικά με τις μετακινήσεις των 200 φορτηγών που αποτελούν το καραβάνι των MotoGP, αφού θα πρέπει να φύγουν από την πιο δυτική ακτή της ηπειρωτικής Ευρώπης για να φτάσουν στο ανατολικό άκρο της Γερμανίας.
Tο αγωνιστικό ημερολόγιο του 2017 δεν θεωρείται ότι έχει πάρει την τελική του μορφή
Με αυτή την αλλαγή, δημιουργούνται τρία ζεύγη συνεχόμενων αγώνων, μαζί με τους αγώνες στο Mugello και την Barcelona, και το "δίδυμο" Αυστρίας και Τσεχίας, που επίσης απέχουν μεταξύ τους ένα Σαββατοκύριακο. Προς το παρόν πάντως, το αγωνιστικό ημερολόγιο του 2017 δεν θεωρείται ότι έχει πάρει την τελική του μορφή, αφού οι αγώνες του Silverstone και της Sepang βρίσκονται ακόμη ένα στάδιο πριν τις τελικές υπογραφές των συμβολαίων. Οι λόγοι είναι αφενός η ιδιαίτερη προηγούμενη συμφωνία που είχε υπογραφεί με την πίστα της Ουαλίας, η οποία κατέχει τα δικαιώματα στην περίπτωση του Silverstone, και οι πρόσφατη απόφαση της Μαλαισιανής πίστας να… αποτάξει την F1 για χάρη των MotoGP.
MotoGP Βαρκελώνη: Ενημερώνουν Alex Marquez και Zarco για τα δύο ξεχωριστά σφοδρά ατυχήματα [VIDEO]
Γλίτωσαν αμφότεροι τα χειρότερα κατά περίπτωση
Από τον
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
17/5/2026
Χειρουργήθηκε απευθείας ο Alex Marquez σήμερα έχοντας υποστεί κάταγμα στην κλείδα και στον 7ο αυχενικό σπόνδυλο (Α7).
Οι σοκαριστικές εικόνες από το ατύχημα του Άλεξ Μάρκεθ έκαναν τον γύρου του κόσμου ενώ λίγες στιγμές πριν είχαν παγώσει ολόκληρες τις κερκίδες. Είναι χαρακτηριστικό πως όλος ο κόσμος στην Βαρκελώνη περίμενε αυτά τα ελάχιστα δευτερόλεπτα την κόκκινη σημαία, έχοντας καταλάβει από την πρώτη στιγμή χωρίς απαραίτητα να κάθεται στην 10η στροφή.
Ωστόσο παρά τη σοβαρότητα της κατάστασης και το γεγονός πως για μερικά δευτερόλεπτα δεν μπορούσε να σηκωθεί, στο box της Gresini επικρατούσε συγκρατημένη αισιοδοξία μιας και ο Alex Marquez επικοινωνούσε και είχε κινητικότητα. «θα πονάει για πολύ καιρό, αλλά θα επιστρέψει σύντομα στην δράση» διαβεβαίωναν ο ένας τον άλλο. Ο Alex Marquez ανακοινώθηκε ο ίδιος πως διέφυγε κάθε κίνδυνο, ενώ είχε πλήρως τις αισθήσεις του κατά την άφιξή του στο Γενικό Νοσοκομείο της Καταλονίας (Hospital General de Cataluña), όπου και υποβλήθηκε ήδη σε χειρουργική επέμβαση.
Δεν έμεινα τίποτα από την μοτοσυκλέτα του Alex Marquez
Το πρώτο που αποκατέστησαν ήταν το κάταγμα στη δεξιά του κλείδα και έπειτα θα εκτιμήσουν τι πρέπει να γίνει για τον 7ο αυχενικό σπόνδυλο (Α7), ο οποίος βρίσκεται στη βάση του λαιμού.
Η στιγμή του σφοδρού ατυχήματος του Alex Marquez:
Durísima caída de Álex Márquez cuando peleaba por la victoria
Σύμφωνα με τους θεράποντες ιατρούς, η κλείδα του έχει σταθεροποιηθεί, ενώ η ιατρική ομάδα θα παρακολουθεί στενά τον τραυματισμό στον αυχένα προκειμένου να αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο νευρολογικής βλάβης.
Το πόδι του Zarco πιάστηκε από την Ducati του Bagnaia
Ο Johann Zarco (Castrol Honda LCR) είχε επίσης μια πολύ άσχημη πτώση στο επεισοδιακό GP της Καταλονίας που η κόκκινη σημαία βγήκε δύο φορές. Ήταν τόσο άσχημη η πτώση, παρότι όχι τόσο δραματική όσο του Alex Marquez που αμέσως οι άλλοι δύο εμπλεκόμενοι ο Bagnaia και ο Marini σήκωσαν τα χέρια σε μία χαρακτηριστική στιγμή που σηματοδοτεί πως πρέπει να τρέξουν οι γιατροί κοντά στον Zarco.
Ο Γάλλος αναβάτης σημείωσε πτώση στα φρένα της πρώτης στροφής συμπαρασύροντας τον Francesco Bagnaia, πριν καταλήξουν και οι δύο στην αμμοπαγίδα με τον Marini να ακολουθεί.
Το ατύχημα του Zarco που παρέσυρε Bagnaia και Marini:
Μετά τις αρχικές ενημερώσεις από την ομάδα της LCR, οι οποίες επιβεβαίωναν ότι δεν έχει υποστεί σοβαρά κατάγματα, ο ίδιος ο Ζάρκο χρησιμοποίησε το Instagram για να δώσει στο κοινό των MotoGP απευθείας την εικόνα του τραυματισμού του, όπως επίσης συνηθίζεται για να νιώθει ο κόσμος πως πράγματι είναι στην κατάσταση που έχει ανακοινωθεί.
Για το πρόβλημα στο αριστερό του πόδι που πιάστηκε στην μοτοσυκλέτα του Bagnaia, ανέφερε:
«Περιμένουμε ακόμα τα αποτελέσματα των εξετάσεων. Φοράω ένα κολάρο στο λαιμό, το οποίο όμως περισσότερο με ενοχλεί παρά οτιδήποτε άλλο. Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στο γόνατο: οι σύνδεσμοι έχουν υποστεί ρήξη, αλλά το μηριαίο οστό δεν έχει σπάσει. Έχω επίσης ένα μικρό κάταγμα στο κάτω μέρος της περόνης, στην εξωτερική πλευρά του αριστερού μου αστραγάλου.
Θα σας κρατάω ενήμερους, αλλά ήθελα απλώς να σας καθησυχάσω. Περισσότερο τρόμαξα παρά χτύπησα, ας πούμε. Θα μείνω απόψε στο νοσοκομείο, καθώς θέλουν να με κρατήσουν υπό παρακολούθηση, και μετά θα δούμε».