MotoGP: Αλλαγές στον κανονισμό της κόκκινης σημαίας!

Λύνονται προβλήματα, δημιουργούνται νέα
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

3/3/2022

Την προηγούμενη εβδομάδα, η Επιτροπή των Grand Prix εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με την απόφασή της για την αλλαγή στον κανονισμό που αφορά τις κόκκινες σημαίες και την κατάταξη των αναβατών, μετά από έναν αγώνα που διακόπτεται με αυτόν τον τρόπο. Μάλιστα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο νέος κανονισμός θα ισχύει και για τις τρεις κατηγορίες των GP.

Μέχρι στιγμής, αυτό που ίσχυε ήταν πως η κατάταξη και τα αποτελέσματα από έναν αγώνα στον οποίο βγήκαν οι κόκκινες σημαίες, ήταν αυτή του τελευταίου γύρου κατά τον οποίο όλοι οι αναβάτες είχαν περάσει την γραμμή του τερματισμού πριν την διακοπή. Με αυτό το καθεστώς όμως, δημιουργούνταν αρκετές αδικίες γι' αυτό και η Επιτροπή αποφάσισε να κάνει διορθωτικές κινήσεις, ώστε τα αποτελέσματα να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στην κατάταξη που ίσχυε την ώρα που βγήκαν οι κόκκινες σημαίες.

Πλέον, με την αλλαγή στον κανονισμό, ο τελευταίος γύρος πριν βγουν οι κόκκινες σημαίες, είναι αυτός που θα καθορίζει τα αποτελέσματα. Όλοι οι αναβάτες που βρίσκονται στον ίδιο γύρο με τον πρωτοπόρο, θα πάρουν την θέση που είχαν όταν πέρασαν την γραμμή του τερματισμού. Όσοι αναβάτες δεν βρίσκονται στον ίδιο γύρο με τον πρωτοπόρο, θα κατατάσσονται με την σειρά που πέρασαν την γραμμή στον προτελευταίο γύρο πριν βγουν οι κόκκινες σημαίες.

Όπως είπαμε, η αλλαγή αυτή έγινε για να αντιμετωπιστούν κάποιες αδικίες που συνέβησαν τα τελευταία δύο χρόνια, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τον αγώνα της Moto3 στις Η.Π.Α. Εκεί οι κόκκινες σημαίες βγήκαν δύο φορές, με την δεύτερη διακοπή να γίνεται δυόμιση γύρους πριν το τέλος, λόγω μια μαζικής πτώσης, αφού ο Oncu βρήκε τον μπροστινό τροχό του Alcoba. O Alcoba παρέσυρε τους Migno και Acosta που ακολουθούσαν, με τον αγώνα να διακόπτεται αφού είχαν μείνει κομμάτια στην πίστα.

Κανονικά, τα αποτελέσματα θα έβγαιναν από τον προηγούμενο γύρο, αλλά την ώρα που οι αναβάτες έμπαιναν στην 11η στροφή, ο πρωτοπόρος Guevara μπήκε στα πιτς λόγω τεχνικού προβλήματος, αφήνοντας τους McPhee, Masia και Binder ως την πρώτη τριάδα. Επειδή όμως ο Guevara μπήκε στα πιτς, θεωρήθηκε ότι όλοι οι αναβάτες δεν είχαν περάσει την γραμμή τερματισμού πριν βγουν οι κόκκινες σημαίες, οπότε για τα αποτελέσματα ανέτρεξαν όχι έναν αλλά δύο γύρους πίσω. Έτσι, ο Guevara στέφθηκε νικητής, με τον Foggia δεύτερο και τον McPhee τρίτο. Με τους νέους κανονισμούς, οι αγωνοδίκες θα μέτραγαν τον προηγούμενο γύρο από τις κόκκινες σημαίες κι έτσι το βάθρο θα αποτελούνταν από τους McPhee, Masia και Binder.

Πάντως, ακόμη και αυτό το σύστημα έχει τις αδυναμίες του. Αν, για παράδειγμα, ένας αναβάτης που έχει την πρωτοπορία σε έναν αγώνα, ενώ απομένουν δύο γύροι για τον τερματισμό, ανοίξει την γραμμή του και πέσει στην… 20η θέση, πίσω από το γκρουπ των αναβατών που δεν είχαν περάσει την γραμμή του τερματισμού πριν βγουν οι κόκκινες σημαίες, τότε ο πρώην πρωτοπόρος που βρέθηκε εικοστός από το λάθος του, θα πάρει μια θέση όπως και όλοι όσοι δεν είχαν περάσει την γραμμή του τερματισμού πριν τις κόκκινες σημαίες.

Προσέξτε τώρα το μπέρδεμα: ο πρώην πρωτοπόρος δεν μπορεί φυσικά να πάρει την νίκη, αφού δεν ήταν μπροστά όταν πέρασαν οι αναβάτες την γραμμή τερματισμού για τελευταία φορά πριν βγουν οι κόκκινες σημαίες, και δεν μπορεί να πάρει την 20η θέση γιατί ήταν μπροστά από τους αναβάτες στον προτελευταίο γύρο που πέρασαν αυτοί την γραμμή του τερματισμού πριν τις σημαίες. Η λύση, λοιπόν, βάσει του νέου κανονισμού, είναι ότι οι αναβάτες που πέρασαν τον τερματισμό στον ίδιο γύρο με τον πρωτοπόρο θα καταταγούν με την αυτή την σειρά, ενώ ο πρώην πρωτοπόρος θα πάρει τη θέση ως ο επικεφαλής όλων των αναβατών δεν πέρασαν την γραμμή του τερματισμού πριν τις κόκκινες σημαίες, βάσει του προτελευταίου (και όχι του τελευταίου) γύρου!

Αυτό σίγουρα αποτελεί ένα κενό αδικίας του νέου κανονισμού, που θα ισχύσει βέβαια σε ένα πολύ συγκεκριμένο σενάριο, αλλά σύμφωνα με τις δηλώσεις του Mike Webb –Διευθυντή των Αγώνων- είναι συνολικά ένα πιο δίκαιο σύστημα σε σχέση με τον προηγούμενο κανονισμό, αφού βάσει αυτού, ο υποθετικός αναβάτης μας θα έπαιρνε τη νίκη.

Εδώ να τονίσουμε ότι τα WSBK χρησιμοποιούν μια διαφορετική μέθοδο κατάταξης, παίρνοντας το τελευταίο χρονομετρημένο sector που πέρασε κάθε αναβάτης ως εικονικό τερματισμό. Όπως όμως τόνισε ο Webb, ακόμη και αυτή η μέθοδος έχει αποκλίσεις, καθώς σε ορισμένες πίστες τα sectors είναι πολύ μεγάλα σε απόσταση, οπότε θα μπορούσαν κι εκεί να εμφανιστούν τέτοια παράδοξα όπως το προηγούμενο παράδειγμα.

Μία λύση που θα μπορούσε να βοηθήσει στο πρόβλημα, είναι η χρήση της τεχνολογίας για την αύξηση της ασφάλειας των αναβατών. Ετοιμάζεται ήδη ένα σύστημα το οποίο θα προειδοποιεί τους αναβάτες για επικίνδυνες καταστάσεις, όπως για παράδειγμα να υπάρχει μια πεσμένη μοτοσυκλέτα μέσα στην πίστα, οπότε αυτή η τεχνολογία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον για να βελτιωθούν τα αποτελέσματα σε περίπτωση διακοπής με κόκκινες σημαίες, αφού οι αγωνοδίκες θα ξέρουν ανά πάσα στιγμή την θέση κάθε αναβάτη.

Αυτή η τεχνολογία, όπως είπαμε, δεν είναι έτοιμη ακόμη προς χρήση, αλλά πολύ σύντομα θα είναι διαθέσιμη και σίγουρα θα αποτελέσει ένα μεγάλο βήμα για ακόμη πιο δίκαια αποτελέσματα.

MotoGP 2025, 9ος γύρος Mugello - M.Marquez για την 93η νίκη της καριέρας του

Επική μάχη μεταξύ Μ.Marquez, F.Bagnaia και A.Marquez στους 10 πρώτους γύρους!
Marc Marquez Mugello 2025
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

22/6/2025

Σε έναν φανταστικό αγώνα στους πρώτους 12 γύρους ο M.Marquez κατάφερε τελικά να επιβληθεί του αδερφού του και ενός ψυχωμένου Bagnaia για να πάρει την 93η νίκη της καριέρας του στον εντός έδρας αγώνα για την Ducati, εκεί όπου πήρε και την πρώτη πριν από 15 ολόκληρα χρόνια στα GP125!

Ο M.Marquez είχε πολύ καλή εκκίνηση στον κυρίως αγώνα ωστόσο πολύ δυνατά ξεκίνησε και ο Bagnaia που τον πίεσε αμέσως από την αρχή και έδειξε διάθεση να κάνει το καλύτερο δυνατό. Οι δυο τους ακολουθούμενοι από τον Alex Marquez άλλαζαν θέσεις στην κορυφή ξεσηκώνοντας το πλήθος κάθε φορά που ο Ιταλός περνούσε τον ομόσταυλό του πέφτοντας πάνω του μάλιστα στην αρχή του τρίτου γύρου, ευτυχώς χωρίς συνέπεια για κανένα από τους δύο!

Αυτή η μικρή σύγκρουση κόστισε και μία θέση στον Bagnaia που οδηγούσε στο όριο και πέρα από αυτό με τον A.Marquez να το περνά και να παίρνει τη θέση του πίσω από το αδερφό του κάτι που δεν κράτησε πολύ αφού στο τέλος της ευθείας πέρασε τόσο αυτόν όσο και τον Marc βγάζοντας ψυχή πρωταθλητή! Μάλιστα ο Ιταλός είχε αργότερα και ένα μεγάλο γλίστρημα και κατάφερε να το σώσει "Marquez style" δίνοντας έτσι συνέχεια σε μια φανταστική αναμέτρηση!

Την τριάδα της Ducati ακολουθήσε σε κοντινή απόσταση ο Franco Morbidelli και ο Maverick Vignales με Di Gianantonio και Acosta στην 6η και 7η θέση αντίστοιχα.

Στον 6ο γύρο και με τους δύο εργοστασιακούς αναβάτες του Borgo Panigale να τρώγονται την κίνηση του έκανε ο A.Marquez περνώντας μπροστά από τον δεύτερο Bagnaia και με τον Marc τρίτο, που γρήγορα πέρασε και αυτός τον Ιταλό.

Στον 9ο γύρο ο M.Marquez πήρε την πρωτοπορία με τον Bagnaia να μένει λίγο πίσω και τον Vinales που πάλευε με τον Morbideli να πέφτει έπειτα από επαφή με τον Ιταλό που μπήκε απρόσεκτα από την εσωτερική και δεν έδωσε χώρο στον αναβάτη της KTM -πήρε long lap πέναλτι για αυτή του την ενέργεια.

Στον 10ο γύρο τα δύο αδέρφια είχαν ανοίξει μια διαφορά επτά δεκάτων από τον δις παγκόσμιο πρωταθλητή, με τον Marc να βρίσκεται πάνω από τέσσερα δέκατα μπροστά από τον Alex και τον Jack Miller να μπαίνει στα πιτ και να εγκαταλείπει τον αγώνα.

Στον 12ο γύρο είχαμε τον Digia 4ο με τον Bezzechi πίσω του, τον Morbidelli στην 6η θέση μπροστά από τον R.Fernandez, τους Acosta Binder να ακολουθούν και τον Quartararo να κλείνει την δεκάδα βρισκόμενος μακριά από τις επιδόσεις του στους προηγούμενους γύρους.

Μπροστά ο M.Marquez ήλεγχε πλέον τον αγώνα με τη διαφορά να βρίσκεται στο δευτερόλεπτο -και να αυξάνεται όσο περνούσαν οι γύροι- με τον Alex να έχει πίσω του το Bagnaia που έδειχνε να μην εγκαταλείπει τη μάχη για κάτι καλύτερο από την τρίτη θέση. Πίσω του ο di Gianantonio σε σχετική απόσταση με τον Bezzecchi στην πέμπτη θέση, 6ο τον Moorbidelli και τους Binder και Acosta να μάχονται μεταξύ τους πίσω του.

Ο di Gianantonio με ένα σερί πολύ καλών γύρων κατάλαβε ότι μπορεί να απειλήσει τον Bagnaia και να κάνει δικό του το τρίτο σκαλί του βάθρου και από τον 17ο γύρο και μετά άρχισε να καταστρώνει τα σχέδιά του. Το κατάφερε στον 21ο γύρο, με μια εξαιρετική κίνηση στον δις παγκόσμιο πρωταθλητή και ήταν αυτός που γιόρτασε μπροστά στο κοινό της πατρίδας του αφήνοντας τον Bagnaia στην τέταρτη θέση.

Την πρώτη πεντάδα έκλεισε ο Bezzecchi με την εργοστασιακή Aprilia αφήνοτνας πολύ πίσω του τον δις τιμωρημένο Morbidelli με τον R. Frenandez στην 7η θέση. 

Στην 8η και 9η θέση τα δύο ΚΤΜ των Acosta και Binder, ενώ την πρώτη δεκάδα έκλεισε ο εξαιρετικός Ai Ogura που ξεκίνησε από την προτελευταία θέση!

Με ρεκόρ θεατών στο Mugello και ταχύτερο γύρο, pole, νίκη στον Sprint αλλά και στον κυρίως αγώνα ο Marquez που έδωσε στην Ducati μια νίκη μέσα στην Ιταλία προηγείται τώρα στο πρωτάθλημα με 270 βαθμούς, 40 μπροστά από τον Alex που βρίσκεται στους 230. Στην τρίτη θέση ο Pecco με 160 με τον Morbidelli 4oμ με 128 και τον φανταστικό σήμερα Di Giannantonio να κλείνει την πρώτη πεντάδα με 120 βαθμούς.

 

Θέση

Αναβάτης

Ομάδα

Χρόνος

Διαφορά

1

Marc MARQUEZ

Ducati Lenovo Team

41'09.214

 

2

Alex MARQUEZ

BK8 Gresini Racing MotoGP

41'11.156

1.942

3

Fabio DI GIANNANTONIO

Pertamina Enduro VR46 Racing Team

41'11.350

2.136

4

Francesco BAGNAIA

Ducati Lenovo Team

41'14.295

5.081

5

Marco BEZZECCHI

Aprilia Racing

41'18.543

9.329

6

Franco MORBIDELLI

Pertamina Enduro VR46 Racing Team

41'26.080

16.866

7

Raul FERNANDEZ

Trackhouse MotoGP Team

41'27.740

18.526

8

Pedro ACOSTA

Red Bull KTM Factory Racing

41'28.563

19.349

9

Brad BINDER

Red Bull KTM Factory Racing

41'28.591

19.377

10

Ai OGURA

Trackhouse MotoGP Team

41'31.157

21.943

11

Joan MIR

Honda HRC Castrol

41'32.091

22.877

12

Fermin ALDEGUER

BK8 Gresini Racing MotoGP

41'34.792

25.578

13

Miguel OLIVEIRA

Prima Pramac Yamaha MotoGP

41'35.337

26.123

14

Fabio QUARTARARO

Monster Energy Yamaha MotoGP Team

41'35.344

26.130

15

Alex RINS

Monster Energy Yamaha MotoGP Team

41'37.369

28.155

16

Takaaki NAKAGAMI

Honda HRC Castrol

41'42.324

33.110

17

Lorenzo SAVADORI

Aprilia Racing

41'50.114

40.900

18

Somkiat CHANTRA

IDEMITSU Honda LCR

42'19.289

1'10.075