MotoGP: Αλλαγές στους κανονισμούς των "πλεονεκτημάτων"

Πρόβλεψη για τα πλεονεκτήματα και τις wild card συμμετοχές
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

15/5/2020

Όπως δείχνουν τα μέχρι τώρα δεδομένα, το παγκόσμιο πρωτάθλημα των GP αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού, με όλη αυτή όμως την αναστάτωση που έχουν επιφέρει οι ακυρώσεις και οι αναβολές αγώνων, να δημιουργούν αντίκτυπο σε πολλούς τομείς.

Ένας από αυτούς είναι στον τρόπο με τον οποίο καθορίζεται το αν μια εταιρεία θα έχει πλεονέκτημα σε ό,τι αφορά την εξέλιξη των κινητήρων της ή όχι. Αυτό είναι άμεσα συνδεδεμένο και με τα αποτελέσματα που πετυχαίνει μια ομάδα, τους τερματισμούς δηλαδή των αναβατών της, σε μια φυσιολογική όμως σεζόν με πλήρη τον αριθμό των αγώνων. Φέτος όμως, που το πρωτάθλημα –εάν και εφόσον ξεκινήσει, υπενθυμίζουμε- θα είναι αρκετά κουτσουρεμένο με μικρότερο αριθμό αγώνων, υπήρχε θεωρητικά η πιθανότητα ένα εργοστάσιο που δεν απολάμβανε αυτά τα πλεονεκτήματα, να μην προλάβει να πετύχει το απαραίτητο νούμερο τερματισμών στο βάθρο και να βρεθεί ξαφνικά στη λίστα με τους κατασκευαστές που θα έχουν πλεονέκτημα για την επόμενη χρονιά.

Για να αποφευχθεί κάτι τέτοιο, η Επιτροπή των Grand Prix, αποτελούμενη από τους Carmelo Ezpeleta (Πρόεδρος της Dorna), Paul Duparc (εκπρόσωπος της FIM), Herve Poncharal (εκπρόσωπος της IRTA) και Takano Tsoubouchi (εκπρόσωπος της MSMA), πραγματοποίησε δύο τηλεδιασκέψεις (30 Απριλίου και 7 Μαΐου), προκειμένου να παρθούν αποφάσεις για το συγκεκριμένο ζήτημα. Σε ό,τι αφορά λοιπόν τα πλεονεκτήματα, η Επιτροπή αποφάσισε ότι για το 2020 κάποιος κατασκευαστής μπορεί να τα χάσει (αν έχει πολύ καλά αποτελέσματα), αλλά δεν μπορεί κάποιος άλλος να επωφεληθεί από τα άσχημα αποτελέσματα και να τα κερδίσει. Επιπλέον, όσοι βαθμοί προστεθούν μέσα στο 2020 για τα εργοστάσια που βρίσκονται σε καθεστώς πλεονεκτημάτων, θα εξακολουθήσουν να έχουν ισχύ για τα επόμενα δύο χρόνια.

Παράλληλα, πάρθηκε απόφαση και για το "σφράγισμα" των κινητήρων και πιο συγκεκριμένα ότι το ομολογκάρισμά τους για τις ομάδες των MotoGP που είναι σε καθεστώς πλεονεκτημάτων, μπορεί να ανασταλεί. Αυτό σημαίνει ότι η ΚΤΜ και η Aprilia είναι υποχρεωμένες πλέον να καταθέσουν δείγματα των κινητήρων τους στον Τεχνικό Διευθυντή των GP–όπως έχουν κάνει ήδη τα υπόλοιπα εργοστάσια- μέχρι τις 29 Ιουνίου 2020.

Σε ό,τι αφορά τις wild card συμμετοχές (για όλες τις κατηγορίες), τονίζεται ότι φέτος αρκετοί αγώνες θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών, θα πρέπει και ο αριθμός των συμμετεχόντων να κρατηθεί στο χαμηλότερο δυνατό όριο, όπως είναι επίσης σημαντικό να διασφαλιστεί η μέγιστη λειτουργικότητα των pit box για τις ομάδες που έχουν συμβόλαια. Γι' αυτό η Επιτροπή αποφάσισε ότι οι wild card συμμετοχές σε όλες τις κατηγορίες, αναβάλλονται για τη σεζόν του 2020. Να σημειώσουμε εδώ, ότι αυτό "πλήττει" και τον Jorge Lorenzo, ο οποίος μάλιστα είχε ανακοινώσει μαζί με την Yamaha την συμμετοχή του στο GP της Catalunya, ενώ όλο και μεγαλώνει ο ντόρος σχετικά με την αλλαγή της απόφασής του να αποσυρθεί τελείως από τους αγώνες. Το "πάγωμα" των wild card συμμετοχών, συμβαδίζει και με την στρατηγική μείωσης του κόστους για όλες τις ομάδες των MotoGP. Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι υπάρχει η πρόθεση να τις επαναφέρουν για το 2021, αλλά η τελική απόφαση θα παρθεί λίγο πριν το ξεκίνημα της σεζόν.

Ετικέτες

MotoGP – Ο Cal Crutchlow επιστρέφει στην ενεργό δράση!

Ο Βρετανός αναβάτης αναμένεται να κάνει τρεις wildcard MotoGP εμφανίσεις
motomagMotoGP – Ο Cal Crutchlow επιστρέφει στην δράση
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

26/4/2024

Με ανακοίνωση στα κοινωνικά της δίκτυα, η Monster Energy Yamaha MotoGP μας ενημερώνει ότι ο αναβάτης εξέλιξής της, Cal Crutchlow, αναμένεται να επιστρέψει στην αγωνιστική δράση των MotoGP, ως wildcard συμμετοχή σε τρεις γύρους, με στόχο να συλλέξει δεδομένα για την εξέλιξη της M1.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Βρετανός αναμένεται αρχικά να βρεθεί στο Mugello -31 Μαΐου μέχρι 2 Ιουνίου. Επόμενος σταθμός είναι το Silverstone (2-4 Αυγούστου), με την τρίτη και τελευταία του συμμετοχή για φέτος να είναι στο San Marino στις 6-8 Σεπτεμβρίου.

Δύο χρόνια σχεδόν μετά την απόσυρσή του από την ενεργό δράση, ο Crutchlow επιστρέφει, με στόχο να βοηθήσει την Yamaha με την εξέλιξη της M1. Εκκρεμεί, ωστόσο, ακόμα η έγκριση από την IRTA, που πιθανότατα δεν θα αργήσει να έρθει.

Ετικέτες