MotoGP: Αλλαγή στο ημερολόγιο

Έξω το KymiRing, διπλός αγώνα στην Αυστρία
Από τον

Λάζαρο Μαυράκη

14/5/2021

ΟΙ FIM, IRTA και Dorna Sports ανακοίνωσαν την ματαίωση για το 2021 του Φιλανδικού Grand Prix. Λόγω της εξέλιξης της πανδημίας, αλλά και των ταξιδιωτικών περιορισμών που ισχύουν στην χώρα, υποχρέωσαν τους διοργανωτές να ακυρώσουν για φέτος τον προγραμματισμένο αγώνα στη νεόδμητη πίστα KymiRing.

Παρόλα αυτά, η Dorna ενημέρωσε ταυτόχρονα την επέκταση για πέντε χρόνια του συμβολαίου με την φιλανδική πίστα, με το KymiRing να εξασφαλίζει την συμμετοχή του στο ημερολόγιο των MotoGP μέχρι το 2026. Επιπλέον, τα τρία θεσμικά όργανα που έχουν αναλάβει την διεξαγωγή του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος, ανακοίνωσαν ότι στην θέση του αγώνα που ακυρώθηκε θα συμπεριληφθεί το Styrian GP, που θα διοργανωθεί στο Red Bull Ring στις 6-8 Αυγούστου, ένα σαββατοκύριακο δηλαδή πριν από το ήδη προγραμματισμένο GP της Αυστρίας.

Το Styrian GP (που ουσιαστικά είναι το όνομα του δεύτερου αγώνα στην Αυστρία, στην ίδια πίστα το Red Bull Ring) συμπεριλήφθηκε για πρώτη φορά το 2020, όταν και αποφασίστηκε η διεξαγωγή διπλών αγώνων "back to back" σε ορισμένες ευρωπαϊκές πίστες, προκειμένου να συμπληρωθεί ένας ικανοποιητικός αριθμός αγώνων για το πρωτάθλημα. Τα καλά νέα, είναι ότι σε συμφωνία με τις τοπικές αρχές και τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, τόσο το Styrian GP όσο και το GP της Αυστρίας θα μπορούν να φιλοξενήσουν έναν περιορισμένο αριθμό θεατών!

Ας ελπίσουμε ότι αυτό θα υπάρχει η δυνατότητα αυτή και σε άλλες πίστες, τόσο για να μπορεί ο κόσμος να απολαύσει από κοντά το θέαμα, όσο και για να αποκτήσουν ακόμη μεγαλύτερο κίνητρο και οι ίδιοι οι αναβάτες.

 

 

MotoGP, Le Mans Practice – Πρώτος ο Zarco, εκτός δεκάδας ο Marc Marquez

Δεύτερος ο Di Giannantonio και τρίτος ο Bagnaia
zarco
Από τον

Παύλο Καρατζά

8/5/2026

Εκπλήξεις είχαμε στα σημερινά δοκιμαστικά στην πίστα του Le Mans, καθώς ταχύτερος αναδείχθηκε ο Johann Zarco, με δεύτερο τον Fabio Di Giannantonio και τρίτο τον Pecco Bagnaia, ενώ εκτός δεκάδας έμεινε ο Marc Marquez.

Περίπου 35 λεπτά πριν τη λήξη των δοκιμαστικών ο Di Giannantonio έκανε 1:30:739 με τους πρώτους πέντε αναβάτες - Pedro Acosta, Bagnaia, Jorge Martin και Marco Bezzecchi - να έχουν διαφορά ένα εκατοστό του δευτερολέπτου, ενώ φωτιά έπιασε η μοτοσυκλέτα του Raul Fernandez χωρίς ευτυχώς τραυματισμό.

Ένα τέταρτο πριν το τέλος, οι αναβάτες ξεκινούν να τις προσπάθειες τους για τον απόλυτο χρόνο και ο Zarco γράφει 1:30:500 και περνάει πρώτος και στον αμέσως επόμενο γύρο βελτιώνει τον χρόνο του σε 1:30:197.

Ο Acosta δώδεκα λεπτά πριν το τέλος ανέβηκε στην δεύτερη θέση και την ώρα που πήγαινε για την πρώτη θέση σημείωσε πτώση από μπροστινό, ευτυχώς ανώδυνη. Δύο λεπτά αργότερα ο Joan Mir περνάει πρώτος, όμως απαντάει έξι λεπτά πριν το τέλος ο Bagnaia και είναι εκείνος πρώτος. Στην συνέχεια οι χρόνοι βελτιώνονταν συνεχώς και απανωτά άλλαζαν και οι θέσεις της πρώτης δεκάδας.

Τελικά οι Zarco, Di Giannantonio, Bagnaia, Alex Marquez, Mir, Martin, Bezzechi, Rins, Ogura και Acosta είναι οι αναβάτες που προκρίνονται κατευθείαν στην Q2, ενώ εκτός δεκάδας έμεινε ο Marc Marquez.

Ενδιαφέρον είναι ότι βλέπουμε όλους τους κατασκευαστές στην πρώτη δεκάδα και εκτός από τις Ducati και Aprilia, έχουμε μία Honda στην πρώτη θέση, Yamaha στην 8η και KTM στην 10η. Παρακάτω οι χρόνοι ανά αναβάτη:

Θέση

Αναβάτης

Ομάδα

Χρόνος

1

Johann Zarco

Castrol Honda LCR

1:29.907

2

Fabio Di Giannantonio

Pertamina Enduro VR46

1:29.917

3

Francesco Bagnaia

Ducati Lenovo Team

1:30.045

4

Alex Marquez

Gresini Racing

1:30.045

5

Joan Mir

Honda HRC Castrol

1:30.092

6

Jorge Martin

Aprilia Racing

1:30.128

7

Marco Bezzecchi

Aprilia Racing

1:30.177

8

Alex Rins

Monster Energy Yamaha

1:30.195

9

Ai Ogura

Trackhouse Racing

1:30.196

10

Pedro Acosta

Red Bull KTM Factory Racing

1:30.196

11

Enea Bastianini

Red Bull KTM Tech3

1:30.274

12

Brad Binder

Red Bull KTM Factory Racing

1:30.288

13

Marc Marquez

Ducati Lenovo Team

1:30.371

14

Raul Fernandez

Trackhouse Racing

1:30.417

15

Jack Miller

Prima Alpine Pramac Yamaha

1:30.428

16

Luca Marini

Honda HRC Castrol

1:30.463

17

Fabio Quartararo

Monster Energy Yamaha

1:30.469

18

Franco Morbidelli

Pertamina Enduro VR46

1:30.670

19

Diogo Moreira

Pro Honda LCR

1:30.723

20

Toprak Razgatlioglu

Prima Alpine Pramac Yamaha

1:31.328

21

Fermin Aldeguer

Gresini Racing

1:31.434

22

Jonas Folger

Red Bull KTM Tech3

1:32.450