MotoGP: Αμφισβητήσιμη λύση με «σαμαράκια» για να μην πατούν εκτός πίστας!

Ενεργοποιήθηκε μία οδηγία της FIM από το 2022
MotoGP: Αμφισβητήσιμη λύση με «σαμαράκια» για να μην πατούν εκτός πίστας!
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

29/8/2023

Μία ακριβή λύση που θα κοστίσει σχεδόν €150.000 σε κάθε πίστα μπαίνει σε δοκιμαστική περίοδο ξεκινώντας από την Jerez, αν και φέρει το όνομα Misano 200 γιατί σε εκείνη την πίστα δοκιμάστηκαν σε κάποιες στροφές.

Το ζήτημα φυσικά δεν είναι στο κόστος της νέας προδιαγραφής για τις πίστες που φιλοξενούν τα MotoGP, αλλά για το γεγονός πως θυσιάζεται η ασφάλεια των αναβατών για να τηρηθούν οι κανονισμού.

Η πράσινη περιοχή προστέθηκε ώστε να μην υπάρχουν πτώσεις αν κάποιος πατήσει εκτός πίστας, προβλέποντας αντίστοιχα και τον κανονισμό τόσο για την διάρκεια του αγώνα όσο και για τις δοκιμές κατάταξης όπου ακυρώνεται η προσπάθεια του αναβάτη.

Στην πορεία βέβαια το «πατάω στο πράσινο από ανάγκη» άλλαξε στο «εκμεταλλεύομαι το πλάτος πατώντας στο πράσινο» και χρειάστηκε αυστηριοποίηση των κανονισμών όπως και καλύτερη παρακολούθηση για το ποιος πατά εκτός.

Και η αυστηριοποίηση έφερε και σχόλια για το πότε έχουν πάρει την σωστή απόφαση, με τελευταίο παράδειγμα τη φετινή σεζόν και όλες τις κουβέντες που γίνονται για τον αν οι κριτές βοηθούν την Ducati, έναντι της KTM και της Aprilia. Στο μεταξύ η διαφορά της Ducati θα ήταν εξίσου μεγάλη με τους υπόλοιπους σε κάθε περίπτωση αλλά αυτή είναι μία άλλη κουβέντα που έχει γίνει ήδη στην ανάλυση του τελευταίου αγώνα.

Μετά από όλα αυτά λοιπόν είναι φυσιολογικό να υπάρχει μία ευαισθησία στο θέμα που η τελευταία είδηση από την Jerez αναμοχλεύει περισσότερο καθώς δείχνει πως η προδιαγραφή Misano 200 που ρητά αναφέρεται στο βιβλίο κανονισμών της FIM για το 2023 και πρώτη φορά προστέθηκε το 2022, ακυρώνει ουσιαστικά την πράσινη περιοχή.

MotoGP: Αμφισβητήσιμη λύση με «σαμαράκια» για να μην πατούν εκτός πίστας!
Από τους ανανεωμένους κανονισμούς του 2023 - Η χρήση των "Misano 200" προβλέπεται ήδη από το 2022

Οι πρώτες φωτογραφίες από την τοποθέτηση των νέων κερμπ αυτό δείχνουν, ωστόσο βρισκόμαστε στα μισά της διαδικασίας που σημαίνει πως η τελική τους μορφή μπορεί να είναι πιο ήπια και πιο ομαλή από την φορά της πίστας.

Σε κάθε περίπτωση όμως θα προεξέχουν περισσότερο από άλλες παρόμοιες λύσεις που υπάρχουν χρόνια σε πίστες που δεν διοργανώνουν MotoGP, εκεί όπου γενικά στα εθνικά πρωταθλήματα οι αναβάτες έχουν μάθει να μην χρησιμοποιούν το κερμπ με τον ίδιο τρόπο που συμβαίνει στα MotoGP, ή που συνέβαινε ως τώρα.

MotoGP: Αμφισβητήσιμη λύση με «σαμαράκια» για να μην πατούν εκτός πίστας!

Ακυρώνεται λοιπόν ένα μέτρο που είχε γίνει για την ασφάλεια των αναβατών καθώς έδειξε πως στην πορεία δεν αντιμετωπίστηκε με τον ίδιο τρόπο από όλους και τα κερμπ ξανά γίνονται το μέρος που δεν θέλεις να πατήσεις. Μένει φυσικά να δούμε ολοκληρωμένη την εικόνα τους και τα πρώτα σχόλια από τους αναβάτες. Τα 50 χιλιοστά αρνητικής κλίσης δεν είναι λίγα, ούτε όμως μπαίνουν και αψήφιστα καθώς υπήρχαν ήδη στους κανονισμούς του 2022 και αναφέρονται ξεκάθαρα και στης τρέχουσας χρονιάς. Είναι και μία σημαντική επένδυση που δεν μπορεί κανείς να αναιρεί από χρονιά σε χρονιά, οπότε η διαμάχη για το «πάτησες ή όχι, εκτός πίστας» δεν θα συνεχιστεί για πολύ.

Ετικέτες

MotoGP - Οι υπεύθυνοι του GP της Ινδίας διαψεύδουν τα περί ακύρωσης του γύρου

"Δεν υπάρχουν προβλήματα, όσον αφορά την πληρωμή των συνεργατών, συμπεριλαμβανομένης και της Dorna"
motomagMotoGP – Στον αέρα το GP της Ινδίας
Από τον

Αλέξανδρο Λαμπράκη

16/5/2024

Αν και αρχικά οι πληροφορίες που κυκλοφόρησαν ήθελαν να έχει ήδη αποφασιστεί η ακύρωση του γύρου της Ινδίας, οι υπεύθυνοι της Buddh International Circuit δηλώνουν ότι δεν υπάρχει κάποιο τέτοιο σενάριο, με τις πληρωμές να αναμένεται ότι θα γίνουν κανονικά.

Σε επεισόδιο για γερά νεύρα εξελίσσεται η υπόθεση “Ινδικό GP”, καθώς όπως σας έχουμε ενημερώσει φήμες θέλουν την 20η Μαΐου ως την ημέρα που η Dorna θα ανακοινώσει επίσημα την ακύρωση του γύρου στην πίστα Buddh. Τώρα, όμως, οι Ινδοί υπεύθυνοι για τη διοργάνωση του GP βγαίνουν στην αντεπίθεση, ισχυριζόμενοι ότι δεν υπάρχουν προβλήματα, όσον αφορά την πληρωμή των συνεργατών, συμπεριλαμβανομένης και της Dorna.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Fairstreet Sports, της διοργανώτριας εταιρείας, υπάρχει λόγος για τις οικονομικές εκκρεμότητες. Μέχρι και τις 4 Ιουνίου -ημέρα εθνικών εκλογών για την χώρα- υπάρχει ο “Πρότυπος Κώδικας Δεοντολογίας” που αφορά περιορισμών δαπανών του δημόσιου χρήματος, με στόχο την διασφάλιση ενός καθαρού εκλογικού αποτελέσματος. Άπαξ και αρθεί το εν λόγω περιοριστικό πλαίσιο, όλες οι εκκρεμείς συναλλαγές θα ολοκληρωθούν, με την Dorna να έχει λάβει έγγραφη επιβεβαίωση από την κυβέρνηση γι’ αυτό.

Ο γύρος της Ινδίας για το 2024 έχει προγραμματιστεί για τις 20-22 Σεπτεμβρίου, επομένως υπάρχει χρόνος ακόμα. Από την άλλη το ντεμπούτο του Καζακστάν μεταφέρθηκε στις 14-16 Ιουνίου, λόγω καιρικών συνθηκών, προτού τελικά αναβληθεί για “αργότερα μέσα στην σεζόν”. Για την ώρα η Dorna δεν έχει πάρει θέση πάνω στο ζήτημα, επομένως μέχρι να δούμε κάποια επίσημη ανακοίνωση από την ίδια δεν γνωρίζουμε πού ακριβώς σταματά η αλήθεια και πού ξεκινάει η παραφιλολογία.

Ετικέτες