MotoGP: Αμφισβητήσιμη λύση με «σαμαράκια» για να μην πατούν εκτός πίστας!

Ενεργοποιήθηκε μία οδηγία της FIM από το 2022
MotoGP: Αμφισβητήσιμη λύση με «σαμαράκια» για να μην πατούν εκτός πίστας!
Θάνο Αμβρ. Φελούκα
Από τον

Θάνο Αμβρ. Φελούκα

29/8/2023

Μία ακριβή λύση που θα κοστίσει σχεδόν €150.000 σε κάθε πίστα μπαίνει σε δοκιμαστική περίοδο ξεκινώντας από την Jerez, αν και φέρει το όνομα Misano 200 γιατί σε εκείνη την πίστα δοκιμάστηκαν σε κάποιες στροφές.

Το ζήτημα φυσικά δεν είναι στο κόστος της νέας προδιαγραφής για τις πίστες που φιλοξενούν τα MotoGP, αλλά για το γεγονός πως θυσιάζεται η ασφάλεια των αναβατών για να τηρηθούν οι κανονισμού.

Η πράσινη περιοχή προστέθηκε ώστε να μην υπάρχουν πτώσεις αν κάποιος πατήσει εκτός πίστας, προβλέποντας αντίστοιχα και τον κανονισμό τόσο για την διάρκεια του αγώνα όσο και για τις δοκιμές κατάταξης όπου ακυρώνεται η προσπάθεια του αναβάτη.

Στην πορεία βέβαια το «πατάω στο πράσινο από ανάγκη» άλλαξε στο «εκμεταλλεύομαι το πλάτος πατώντας στο πράσινο» και χρειάστηκε αυστηριοποίηση των κανονισμών όπως και καλύτερη παρακολούθηση για το ποιος πατά εκτός.

Και η αυστηριοποίηση έφερε και σχόλια για το πότε έχουν πάρει την σωστή απόφαση, με τελευταίο παράδειγμα τη φετινή σεζόν και όλες τις κουβέντες που γίνονται για τον αν οι κριτές βοηθούν την Ducati, έναντι της KTM και της Aprilia. Στο μεταξύ η διαφορά της Ducati θα ήταν εξίσου μεγάλη με τους υπόλοιπους σε κάθε περίπτωση αλλά αυτή είναι μία άλλη κουβέντα που έχει γίνει ήδη στην ανάλυση του τελευταίου αγώνα.

Μετά από όλα αυτά λοιπόν είναι φυσιολογικό να υπάρχει μία ευαισθησία στο θέμα που η τελευταία είδηση από την Jerez αναμοχλεύει περισσότερο καθώς δείχνει πως η προδιαγραφή Misano 200 που ρητά αναφέρεται στο βιβλίο κανονισμών της FIM για το 2023 και πρώτη φορά προστέθηκε το 2022, ακυρώνει ουσιαστικά την πράσινη περιοχή.

MotoGP: Αμφισβητήσιμη λύση με «σαμαράκια» για να μην πατούν εκτός πίστας!
Από τους ανανεωμένους κανονισμούς του 2023 - Η χρήση των "Misano 200" προβλέπεται ήδη από το 2022

Οι πρώτες φωτογραφίες από την τοποθέτηση των νέων κερμπ αυτό δείχνουν, ωστόσο βρισκόμαστε στα μισά της διαδικασίας που σημαίνει πως η τελική τους μορφή μπορεί να είναι πιο ήπια και πιο ομαλή από την φορά της πίστας.

Σε κάθε περίπτωση όμως θα προεξέχουν περισσότερο από άλλες παρόμοιες λύσεις που υπάρχουν χρόνια σε πίστες που δεν διοργανώνουν MotoGP, εκεί όπου γενικά στα εθνικά πρωταθλήματα οι αναβάτες έχουν μάθει να μην χρησιμοποιούν το κερμπ με τον ίδιο τρόπο που συμβαίνει στα MotoGP, ή που συνέβαινε ως τώρα.

MotoGP: Αμφισβητήσιμη λύση με «σαμαράκια» για να μην πατούν εκτός πίστας!

Ακυρώνεται λοιπόν ένα μέτρο που είχε γίνει για την ασφάλεια των αναβατών καθώς έδειξε πως στην πορεία δεν αντιμετωπίστηκε με τον ίδιο τρόπο από όλους και τα κερμπ ξανά γίνονται το μέρος που δεν θέλεις να πατήσεις. Μένει φυσικά να δούμε ολοκληρωμένη την εικόνα τους και τα πρώτα σχόλια από τους αναβάτες. Τα 50 χιλιοστά αρνητικής κλίσης δεν είναι λίγα, ούτε όμως μπαίνουν και αψήφιστα καθώς υπήρχαν ήδη στους κανονισμούς του 2022 και αναφέρονται ξεκάθαρα και στης τρέχουσας χρονιάς. Είναι και μία σημαντική επένδυση που δεν μπορεί κανείς να αναιρεί από χρονιά σε χρονιά, οπότε η διαμάχη για το «πάτησες ή όχι, εκτός πίστας» δεν θα συνεχιστεί για πολύ.

Ετικέτες

Somkiat Chantra: 13ος στο Motegi στην επιστροφή του στο MotoGP

Με μία μόνο συμμετοχή ισοφάρισε το καλύτερο αποτέλεσμά του
Chantra
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

5/10/2026

Ο Somkiat Chantra επέστρεψε στο MotoGP ως αντικαταστάτης του Joan Mir και χρειάστηκε μόλις ένα Grand Prix για να ισοφαρίσει την καλύτερη επίδοση της rookie σεζόν του, τερματίζοντας 13ος στο Motegi!

Ο Somkiat Chantra επέστρεψε στο MotoGP για το Grand Prix Ιαπωνίας, αντικαθιστώντας τον Joan Mir στην εργοστασιακή Honda HRC Castrol. Ο Ταϊλανδός, που φέτος αγωνίζεται στο WSBK με τη Honda HRC, αξιοποίησε την ευκαιρία και ολοκλήρωσε τον αγώνα της Κυριακής στη 13η θέση, ισοφαρίζοντας την καλύτερη επίδοσή του από την περσινή rookie σεζόν του στο MotoGP με την LCR Honda.

Η ταχύτητα του Chantra φάνηκε ήδη από την Παρασκευή. Στο FP1 ήταν 14ος με χρόνο 1:45.219, μπροστά μάλιστα από τον ομόσταυλό του, Luca Marini. Στις δοκιμές ανέβασε σημαντικά τον ρυθμό του με 1:43.896, όμως έπεσε στη 19η θέση της κατάταξης και χρειάστηκε να περάσει από το Q1.

Εκεί έχασε για λίγο την πρόκριση στο Q2. Ο Chantra σημείωσε 1:43.196 και τερμάτισε πέμπτος στο Q1, μόλις τρία δέκατα πίσω από τους Ai Ogura και Raul Fernandez και δύο δέκατα από τον Pecco Bagnaia.

Chantra

Στο Sprint ξεκίνησε 15ος και αρχικά έχασε δύο θέσεις. Στον ένατο από τους 12 γύρους είχε επιστρέψει στη 15η θέση και τελικά ανέβηκε μία ακόμη θέση στον τελευταίο γύρο, όταν ο Bagnaia εγκατέλειψε.

Στον κυριακάτικο αγώνα, ο Chantra ξεκίνησε από τη 15η θέση, χρησιμοποιώντας αυτή τη φορά το #15 αντί για το συνηθισμένο #35 του WSBK, αλλά βρέθηκε στην 21η θέση ήδη από τον πρώτο γύρο. Αντέδρασε άμεσα και ανέβηκε στη 20ή θέση, όπου παρέμεινε για τρεις γύρους, πριν περάσει τον Jack Miller για τη 19η.

Στον ένατο γύρο κέρδισε ακόμη δύο θέσεις και ανέβηκε στη 17η. Η επιστροφή του στη βαθμολογούμενη δεκαπεντάδα ήρθε μέχρι το τέλος του 19ου γύρου. Από εκεί και μετά συνέχισε να κερδίζει θέσεις και πέρασε τη γραμμή τερματισμού 13ος, μόλις μία θέση πίσω από τον Fabio Quartararo.

"Είμαι πολύ χαρούμενος με το πώς εξελίχθηκε όλο το Σαββατοκύριακο. Όταν το συγκρίνω με το πώς ένιωθα πέρυσι, η διαφορά είναι τεράστια. Το ότι ισοφάρισα την καλύτερη επίδοσή μου στο MotoGP μετά από μόλις ένα Σαββατοκύριακο με την Honda HRC Castrol δείχνει πόσο καλά δουλέψαμε μαζί", δήλωσε ο Chantra μετά τον αγώνα.

Ο Ταϊλανδός στάθηκε ιδιαίτερα στο set-up της Honda, το οποίο, όπως είπε, τον βοήθησε να νιώσει άνετα από την πρώτη ημέρα.

"Ήδη από την Παρασκευή, όταν έφτασα, το set-up της μοτοσυκλέτας ήταν πολύ καλό. Την Κυριακή ξεκίνησα καλύτερα από το Σάββατο και ήταν η πρώτη φορά που ένιωσα ότι μπορούσα πραγματικά να παλέψω πάνω στη μοτοσυκλέτα. Πίεζα μέχρι το τέλος για να φτάσω τον Fabio, αλλά μου ξέφυγε."

Η 13η θέση στο Motegi ισοφάρισε την καλύτερη επίδοση του Chantra στο MotoGP. Την είχε πετύχει πέρυσι στην Ινδονησία, ενώ στο ίδιο το Motegi είχε τερματίσει 15ος και είχε πάρει έναν βαθμό.

"Ευχαριστώ όλους όσοι με βοήθησαν αυτό το Σαββατοκύριακο. Εκτιμώ πραγματικά την εμπιστοσύνη που μου έδειξε η Honda HRC και είμαι πολύ χαρούμενος που μπορώ να της την ανταποδώσω με αυτό το αποτέλεσμα."