MotoGP – Ανατριχιάζει η περιγραφή του Johann Zarco για τον τραυματισμό του στη Βαρκελώνη [Video]

Ο Γάλλος έπεσε στην επανεκκίνηση μετά το εξίσου τρομακτικό ατύχημα του Alex Marquez
johann zarco catalunya 2026
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

20/5/2026

Το Καταλανικό Grand Prix του 2026 θα το θυμόμαστε για χρόνια και ο λόγος δεν έχει να κάνει ούτε με το θέαμα, ούτε με τις αγωνιστικές επιδόσεις των αναβατών. Απεναντίας, αυτό που δύσκολα θα ξεχάσουμε είναι τα δύο τρομακτικά συμβάντα που οδήγησαν σε ισάριθμες διακοπές του αγώνα.

Το πρώτο συνέβη όταν η ΚΤΜ του πρωτοπόρου Pedro Acosta έσβησε την ώρα της επιτάχυνσης στην έξοδο από στροφή, με αποτέλεσμα ο Alex Marquez που ακολουθούσε τέρμα γκάζι από πολύ κοντά να πέσει πάνω του και να ξεκινήσει μια αλυσιδωτή αντίδραση που συμπαρέσυρε αρκετούς ακόμη αναβάτες.

Ένας εξ αυτών ήταν και ο Johann Zarco, ο οποίος δέχτηκε θραύσματα από τη Ducati του Alex και είχε πολύ έντονους πόνους στο αριστερό του πόδι.

alex marquez catalunya 2026

Σε συνέντευξη που έδωσε σε γαλλική εφημερίδα, ο Zarco περιέγραψε τι έγινε μεταξύ του πρώτου συμβάντος και της επανεκκίνησης:

"Το αριστερό μου πόδι πονούσε φρικτά. Ήταν ήδη μωβ. Του βάλαμε πάγο και ο πόνος υποχώρησε λίγο. Τότε ήταν που έπρεπε να αποφασίσω να μην ξαναμπώ στον αγώνα. Μεταξύ των εικόνων από το ατύχημα του Alex και του χτυπήματος στο πόδι μου, το ηθικό μου ήταν πεσμένο. Δεν ήμουν πια συγκεντρωμένος όταν επιστρέψαμε στον σχηματισμό εκκίνησης."

Ακολούθησε η πρώτη επανεκκίνηση, λίγο μετά την οποία ήρθε η δεύτερη άσχημη στιγμή του αγώνα και, συνεπεία αυτής, η νέα διακοπή.

"Με ρούφηξε η αεροδυναμική του Marini και δεν μπόρεσα να σταματήσω και να τον αποφύγω. Τότε εκτοξεύτηκα πάνω από τη μοτοσυκλέτα του Bagnaia, όπου το αριστερό μου πόδι παγιδεύτηκε ανάμεσα σε τροχό, σέλα και εξάτμιση.”

Το βίντεο αυτού του ατυχήματος είναι πραγματικά ανατριχιαστικό, καθώς η Ducati του Bagnaia έφερνε τούμπες στην αμμοπαγίδα συμπαρασύροντας μαζί της τον Zarco από το παγιδευμένο του πόδι.

Όταν η μοτοσυκλέτα σταμάτησε τις τούμπες, οι Bagnaia και Marini αντιλήφθηκαν αμέσως τη σοβαρότητα της κατάστασης και άρχισαν αγωνιώδεις εκκλήσεις για βοήθεια.

"Είχα κολλήσει στα χαλίκια και ούρλιαζα από πόνο. Το πόδι μου άρχισε να καίγεται και κανείς τριγύρω μου δεν τολμούσε να με ακουμπήσει από φόβο μήπως χειροτερέψουν τα τραύματά μου.

"Τράβηξα το πόδι μου από τη μοτοσυκλέτα και τότε με βοήθησαν, έκοψαν τη φόρμα και μου έκαναν ένεση για να σταματήσει ο πόνος. Δεν έχω ξανανιώσει ποτέ κάτι τέτοιο, ήταν πραγματικά πολύ τρομακτικό."

Ο Γάλλος αποκόμισε από αυτό το συμβάν αρκετά τραύματα στο αριστερό πόδι, όπως κάταγμα περόνης στην κνήμη και ρήξη μηνίσκου στο γόνατο, αλλά πιο σοβαρές και χρονοβόρες στην αποθεραπεία τους είναι σίγουρα οι δύο ρήξεις συνδέσμων, πρόσθιου και οπίσθιου χιαστού.

Ο Zarco βρίσκεται ήδη πίσω στην πατρίδα του και στην κλινική Centre Orthopédique Santyin Lyon, όπου θα εγχειριστεί από τον παγκοσμίου φήμης ορθοπεδικό χειρούργο Dr. Bertrand Sonnery-Cottet. Ωστόσο αυτό που αναμένεται να καθυστερήσει πολύ την επιστροφή του στη δράση είναι οι ρήξεις των δύο συνδέσμων, καθώς θα χρειαστεί να περιμένει ακόμη περίπου δύο εβδομάδες πριν μπει στο χειρουργείο γι’ αυτές.

Κάτι που σημαίνει πως ο χρόνος επιστροφής του στις πίστες αυτή τη στιγμή είναι αδύνατον να προσδιοριστεί.

Maverick Vinales: “Αν μείνω εκτός MotoGP θα φταίει αποκλειστικά η ΚΤΜ” – Δημόσιες αντεγκλήσεις με Guenther Steiner

Ο Ισπανός αναβάτης κατηγορεί την ΚΤΜ και τον ιδιοκτήτη της ομάδας του πως τον κοροϊδεύουν
Vinales
Από τον

Σπύρο Τσαντήλα

3/7/2026

Στο μεγάλο ξεκαθάρισμα που γίνεται φέτος στο ρόστερ του MotoGP είναι κάποιοι αναβάτες που ήδη φαίνεται πως περισσεύουν. Οι Franco Morbidelli, Jack Miller, Brad Binder και Alex Rins, για παράδειγμα, είναι πια μάλλον απίθανο να βρουν μια θέση στο πρωτάθλημα του 2027 και τώρα αρχίζει να φαίνεται πως και ο Maverick Vinales θα προστεθεί σε αυτή τη λίστα.

Κι όμως, μέχρι πριν μερικές εβδομάδες όλα έδειχναν πως ο Ισπανός είχε καπαρωμένη μια εργοστασιακή σέλα. Τι συνέβη;

Το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται μετά το Τσέχικο GP του Brno με αφορμή μια αιχμηρή δήλωση του Vinales: “Αν δεν είμαι του χρόνου στο πρωτάθλημα θα οφείλεται σε μια μόνο πλευρά και αυτή είναι η KTM, σε κανέναν άλλο”.

Ο αναβάτης της ΚΤΜ Tech3 συνέχισε εξηγώντας πως τον περασμένο Χειμώνα πίστευε ότι θα πήγαινε στην εργοστασιακή Red Bull KTM Factory Racing γιατί αυτό ήταν το πλάνο της εταιρείας όπως του το είχαν περιγράψει, ωστόσο το γεγονός πως δεν κλήθηκε καν να καβαλήσει το νέο 850 στο πρόσφατο τεστ του Brno ήταν γι’ αυτόν μια ξεκάθαρη δήλωση πως η ΚΤΜ δεν σκοπεύει πια να τον κρατήσει.

“Δεν ζήτησα να δοκιμάσω τη μοτοσυκλέτα. Με άφησαν να μαντεύω για δυο εβδομάδες αν θα τη δοκιμάσω ή όχι και στο τέλος έμαθα από τον Τύπο πως θα πήγαινε ο Pedro Acosta. Θα μπορούσαν εύκολα να με πάρουν ένα τηλέφωνο να με ενημερώσουν. Αυτοί όμως δεν μου είπαν τίποτα, δεν μου είπαν ούτε για τον Acosta, ενώ δύο εβδομάδες νωρίτερα μου είχαν πει πως εγώ θα τη δοκίμαζα. Έτσι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, όλα δείχνουν ξεκάθαρα για μένα.”

Στο μεταξύ ο ιδιοκτήτης της Tech3, Guenther Steiner, δεν μάσησε τα λόγια του – κάτι για το οποίο ήταν γνωστός ήδη από τα χρόνια του στη F1: “Δεν νομίζω πως αυτή ήταν η πιο έξυπνη κίνηση που μπορούσε να κάνει. Δεν ξέρω γιατί είπε όσα είπε. Αν δεν έχεις επιλογή... όταν είσαι ζητιάνος δεν μπορείς να έχεις επιλογές. Αλλά δεν ξέρω τι σκεφτόταν. Ίσως δεν σκεφτόταν καθόλου όταν το είπε.

“Από πλευράς απόδοσης, η ΚΤΜ δεν είναι Aprilia ή Ducati αυτή τη στιγμή, αλλά η απόδοση υπάρχει. Ο Pedro τα πηγαίνει πολύ καλά και ο Enea ήταν στο top-10 χτες [σ.σ. στον αγώνα του Brno], έτσι δεν μπορείς να κατηγορείς μόνο την ΚΤΜ.

“Δεν ξέρω τι σκεφτόταν και ίσως να ήταν πολύ φορτισμένος συναισθηματικά για το γεγονός πως υπάρχει η πιθανότητα να μην είναι στο MotoGP του χρόνου, έτσι άφησε να τον κυριεύσουν τα συναισθήματά του.”

Από τα λεγόμενα του Steiner αρχίζει να φαίνεται η ρήξη εντός της ομάδας του με τον Vinales, ειδικά στην αναφορά για “ζητιάνο που δεν μπορεί να έχει επιλογές”, δείγμα ίσως του πώς τον βλέπει: δεν έχει πού να πάει, αν δεν βρω καλύτερο τον κρατώ. Τουλάχιστον έτσι το αντιλαμβανόμαστε εμείς.

Ο δε Vinales φαίνεται πως το πήρε έτσι ακριβώς και ο τραυματισμός του έχει απλώς κάνει τα πάντα χειρότερα.

“Εντάξει, δεν είμαι σε άριστη φυσική κατάσταση, αλλά πιστεύω πως έναν γρήγορο γύρο θα τον έγραφα. Όμως αυτοί δεν μου είπαν τίποτα, δεν με κάλεσαν να μου πουν για τον Acosta όταν δύο εβδομάδες νωρίτερα αυτοί με είχαν πάρει να μου πουν πως θα πάω εγώ στη δοκιμή.

“Τώρα δεν έχω τίποτα, νιώθω πως δεν θα είμαι στο πρωτάθλημα του χρόνου. Αν ήξεραν πως δεν θα είμαι στην εργοστασιακή ομάδα θα έπρεπε να μου το έχουν πει και να με αφήσουν να φύγω.”

Ο Vinales έχει έναν όρο στο συμβόλαιό του βάσει του οποίου δεν μπορούσε να υπογράψει με άλλη ομάδα μέχρι και το τέλος Ιουνίου 2026. Στο μεταξύ όμως ο Ισπανός δεν έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον να ψαχτεί για μεταγραφή μιας και ήταν βέβαιος, τουλάχιστον ως τον αγώνα του Brno στα μέσα Ιουνίου, πως θα παραμείνει στην ΚΤΜ και δη στην εργοστασιακή ομάδα.

Τώρα η ΚΤΜ και η Tech3 επισήμως μιλούν για εξέταση της φυσικής του κατάστασης προκειμένου να αποφασίσουν αν θα τον κρατήσουν και πέραν της φετινής χρονιάς. Πίσω από τις βιτρίνες και τις επίσημες δηλώσεις ωστόσο, είναι ήδη γνωστό πως εργοστασιακή σέλα δεν υπάρχει, καθώς αυτές έχουν καπαρωθεί από τους Alex Marquez και Fabio Di Giannantonio, παρότι δεν έχουν ανακοινωθεί επισήμως ακόμη.

Στο μεταξύ η ΚΤΜ είναι σε διαπραγματεύσεις με τον Luca Marini για μια θέση στην Tech3 και μάλιστα κυκλοφορούν φήμες από αξιόπιστα διεθνή ΜΜΕ για επαφή του Ιταλού αναβάτη με τον Pit Beirer της ΚΤΜ τις τελευταίες μέρες. Παράλληλα, υπάρχει στο κάδρο και ο Senna Agius της Moto2 που ήδη εξεταζόταν για προαγωγή στη μεγάλη κατηγορία και φυσικά υπάρχει πάντα ο Brad Binder που περισσεύει φέρεται να πιέζει για μια θέση στην Tech3 πριν το πάρει απόφαση να στραφεί 100% στο WSBK για τη συνέχεια της καριέρας του.

Ως έχουν τα πράγματα, το μέλλον του Vinales στο MotoGP δείχνει πολύ αμφίβολο, αρχικά με αφορμή τη φυσική του κατάσταση και στη συνέχεια με τις εκνευρισμένες του δηλώσεις που προφανώς χτύπησαν άσχημα τόσο στο Mattighofen όσο και στην έδρα της Tech3.

Ο ίδιος ο αναβάτης δηλώνει δε πως, “αν δεν μείνω στο MotoGP έχω χίλιες επιλογές να διαλέξω,” αλλά επίσης έχει πει τις τελευταίες μέρες πως δεν θέλει να πάει στο WSBK ή σε άλλο πρωτάθλημα, προτιμώντας να κάτσει σπίτι του και να χαρεί την οικογένειά του χαλαρώνοντας. Αν μη τι άλλο, στα 31 του έχει το ακόμη μερικά καλά χρόνια στις πίστες και το ταλέντο του δεν επιδέχεται αμφισβήτησης. Ίσως λοιπόν βλέπει μια ευκαιρία να χαλαρώσει περιμένοντας το επόμενο άνοιγμα στο ρόστερ του MotoGP για να τον ξανακαλέσει κάποια ομάδα στο κοντινό μέλλον αλλά, με το άφθονο φρέσκο ταλέντο που ανεβαίνει από τις μικρότερες κατηγορίες, αυτή μπορεί να αποδειχθεί ελπίδα χωρίς αντίκρυσμα.

Θα είναι πάντως κρίμα να χαθεί αυτός ο τόσο ταλαντούχος αναβάτης από το πρωτάθλημα έτσι άδοξα, ειδικά όταν πέρυσι ο Pit Beirer μιλούσε για την τεράστια εκτίμηση του εργοστασίου στο πρόσωπό του με μεγαλόσχημες δηλώσεις.

Ετικέτες