MotoGP - Αντιδράσεις από την Ducati μετά τις δηλώσεις του Carmelo Ezpeleta για παραχωρήσεις σε Honda-Yamaha

Αν και η ίδια έχει δεχτεί αντίστοιχη μεταχείριση στο παρελθόν
Paolo Ciabbati
Από το

motomag

30/6/2023

Όπως σας είχαμε ενημερώσει, ο Sport Director του MotoGP, Carmelo Ezpeleta, σε συνέντευξή του ανέφερε την πιθανότητα να δοθούν προνόμια εξέλιξης για τους δύο Ιάπωνες κατασκευαστές, Honda και Yamaha, με τους ιθύνοντες της Ducati να δείχνουν ότι είναι μάλλον αρνητικά προσκείμενοι σε κάτι τέτοιο.

Λίγες μόλις μέρες μετά την συνέντευξη του Carmelo Ezpeleta, το “μεγάλο κεφάλι” της Ducati Corse, Luigi DallIgna και ο Sporting Director, Paolo Ciabatti έκαναν τις πρώτες δηλώσεις όσον αφορά στις δηλώσεις του υπεύθυνου της Dorna.

Ξεκινώντας από τον DallIgna, σε συνέντευξή του στο GPOne.com, δήλωσε “Είναι σωστό να βοηθάμε τις ομάδες, όχι όμως αδικώντας άλλες”. Μία αν μη τι άλλο… αινιγματική δήλωση καθώς στην συνέχεια πρόσθεσε ότι δεν βλέπει κάποιο πρόβλημα στο Πρωτάθλημα, όπως είναι τώρα, ενώ συνέχισε λέγοντας ότι η Ducati και όλα τα μέλη της ομάδας, έχουν κάνει πολλές θυσίες, μέχρι να φτάσουν εδώ. Κανείς δεν λέει ότι δεν έγιναν θυσίες, όμως η αλήθεια είναι ότι με τους 13 από τους 16 αγώνες, συμπεριλαμβανομένων των Sprint, να έχουν στην πρώτη θέση του βάθρου αναβάτη της Ducati, σίγουρα δεν μιλάμε για μία ανταγωνιστική κατάσταση.

Από την άλλη ο Ciabatti, έριξε τα βέλη του κυρίως εναντίον του Ezpeleta, λέγοντας, στο ίδιο μέσο, ότι ο Ισπανός της Dorna, αποφάσισε πρώτα να μιλήσει στα media και όχι στις ομάδες. Tόνισε επίσης, ότι οι μέχρι τώρα κανονισμοί, όσον αφορά στα προνόμια της εξέλιξης, υπαγορεύουν ότι η ομάδα που θα λάβει τα εν λόγω προνόμια, δεν πρέπει έχει κάποιο τερματισμό σε βάθρο σε στεγνό αγώνα για μία ολόκληρη αγωνιστική σεζόν. Όπως είπε ο Ciabatti, κάτι τέτοιο δεν ισχύει για τους δύο Ιάπωνες κατασκευαστές, αφού στον γύρο του Τέξας η Honda αναδείχθηκε νικήτρια με τον Alex Rins, ενώ ο Quartararo πήρε την τρίτη θέση, στον ίδιο αγώνα. Βέβαια ο ίδιος ο Ezpeleta ανέφερε ότι οι κανόνες πρέπει να επικαιροποιηθούν, πιθανότατα έχοντας αυτό ακριβώς στο μυαλό του.

Παράλληλα, ο Sport Director της Ducati, εξήγησε ποια θα ήταν η σωστή διαδικασία που θα έπρεπε να ακολουθηθεί η Dorna, λέγοντας: “Μια πρόταση αυτού του είδους θα πρέπει να συζητηθεί στην Επιτροπή Grand Prix και τα μέλη της: Dorna, FIM, IRTA και MSMA. Η Επιτροπή συνεδρίασε την περασμένη Πέμπτη για να συζητήσει για τους τεχνικούς κανονισμούς του μέλλοντος και δεν παρουσιάστηκε καμία πρόταση. Όταν η Dorna αποφασίσει να αναβαθμίσει το σύστημα παραχωρήσεων για να βοηθήσει τους κατασκευαστές που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, θα πρέπει να εξηγήσει πώς, και τι αντίκτυπο θα έχουν.” Κλείνοντας, δήλωσε πρόθυμος να συζητήσει μία πρόταση, αν αυτή έρθει, όχι όμως φωτογραφική (για Honda και Yamaha), αλλά να είναι ίση για όλους όσους χρειαστούν κάτι αντίστοιχο στο μέλλον.

dall'igna

Οι δηλώσεις και τον δύο δείχνουν ότι μάλλον δεν τους άρεσε η πρόταση της Dorna. Η διαφορά, ωστόσο, των Ιαπώνων (Honda, Yamaha) με τους Ευρωπαίους (Aprilia, Ducati, KTM) έχει αρχίσει να γίνεται έντονα εμφανής, με τον καλύτερα τοποθετημένο αναβάτη της Yamaha, τον Quartaro να βρίσκεται στην 9η θέση του Πρωταθλήματος, αυτή την στιγμή, με τον Alex Rins από τη Honda στην 13η. Η Dorna είναι λογικό να φοβάται ότι οι δύο ιαπωνικές εταιρείες, μπορεί να ακολουθήσουν τον δρόμο της Suzuki και να διαβούν την πόρτα της εξόδου, αν η κατάσταση αυτή συνεχιστεί.

Κάπου εδώ να θυμίσουμε ότι η Ducati ήταν από τις πρώτες εταιρείες που έλαβαν πλεονεκτήματα στην εξέλιξη της μοτοσυκλέτας τους, ήδη από το 2014, ενώ στην συνέχεια οι Aprilia, Suzuki και ΚΤΜ πέρασαν και εκείνες από αυτό το στάδιο. Το 2016, και με την υιοθέτηση της ενιαίας ECU σε όλες τις ομάδες, υπήρξαν ορισμένα προνόμια που δόθηκαν σε όλες τις ομάδες, ανεξαιρέτως, για τη σεζόν, προκειμένου να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.

Fabio, Marc

Σίγουρα, οι κανονισμοί που υπάρχουν δίνουν ένα μερίδιο δίκιου στην Ducati, όμως οι αγώνες Sprint που άρχισαν φέτος και ο σημαντικά μειωμένος χρόνος εξάσκησης που έχουν στα χέρια τους οι ομάδες, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια εξέλιξης. Επομένως, για όσες υπάρχουν σημαντικές δυσκολίες, οι παραπάνω παράγοντες είναι λογικό να διογκώνουν το πρόβλημα.

Δεν ξέρουμε πως θα πορευτεί ακόμα η Ducati, που είναι λογικό να θέλει να διατηρήσει την απόλυτη κυριαρχία της, αυτή τη στιγμή. Περιμένουμε όμως να δούμε αν και οι υπόλοιποι κατασκευαστές προβούν σε δηλώσεις, όσον αφορά στις δηλώσεις Ezpeleta.

Ετικέτες

MotoGP - Το πρόβλημα του arm pump για τον Quartararo εμφανίζεται ξανά "λόγω της συμπεριφοράς της M1"

Το συγκεκριμένο πρόβλημα έχει εμφανιστεί και σε άλλους αγώνες φέτος σε πιο ήπια μορφή
motomag MotoGP – Το πρόβλημα του arm pump για τον Quartararo εμφανίζεται ξανά λόγω της συμπεριφοράς της M1
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

1/5/2024

Ο Fabio Quartararo μετά το τέλος του αγώνα της Jerez έκανε γνωστό πως κατά τη διάρκεια του αγώνα αντιμετώπισε arm pump -σύνδρομο του διαμερίσματος αντιβραχίου-, αναφέροντας με δηλώσεις του πως "η οδηγική συμπεριφορά της Yamaha M1 δυσχεραίνει το πρόβλημα".

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο Quartararo αντιμετωπίζει πρόβλημα arm pump, με το συγκεκριμένο θέμα να κάνει για πρώτη φορά την εμφάνιση του τον Ιούλιο του 2019, ενώ για να απαλλαχθεί από αυτό  ο αναβάτης της Yamaha υπεβλήθη το 2021 σε χειρουργική επέμβαση.

Για όσους δεν γνωρίζουν, το arm pump είναι το συχνότερο ιατρικό πρόβλημα για τους αναβάτες του MotoGP, πριν πιάσουμε τις πτώσεις. Το σύνδρομο του διαμερίσματος αντιβραχίου εμφανίζεται μετά από έντονη άσκηση ενώ όταν η άσκηση σταματήσει, αυτό εξαφανίζεται. Το πρόβλημα όταν κάποιος πάσχει από αυτό το σύνδρομο είναι πως εκτός από τον πόνο, δεν έχεις δύναμη στο χέρι σου… οπότε φανταστείτε πως ένας αναβάτης του MotoGP προσπαθεί για παράδειγμα να φρενάρει με δύναμη πριν μπει σε μία στροφή αλλά δεν έχει δύναμη στο χέρι για να πατήσει τα φρένα.

MotoGP – Το πρόβλημα του arm pump για τον Quartararo εμφανίζεται ξανά λόγω της συμπεριφοράς της M1

Κάποιες φορές οι αναβάτες ακολουθούν ήπια αντιμετώπιση -χάπια, ειδικές ασκήσεις για τους μύες- αλλά στο τέλος οι περισσότεροι καταλήγουν στο χειρουργείο καθώς είναι η μοναδική λύση στο πρόβλημα -σημειώστε όμως πως ακόμη και αν εγχειριστείς το arm-pump μπορεί να επανέλθει αργότερα στο προσκήνιο.

Κάτι τέτοιο συνέβη στον Fabio Quartararo στον αγώνα της Jerez -αλλά και σε κάποιους  προηγούμενους αγώνες όπως ο ίδιος αναφέρει- με τον Παγκόσμιο Πρωταθλητή του 2021 να εξηγεί πως το πρόβλημα αυτό αυξάνεται λόγω της δυσκολίας στην οδήγηση της Yamaha M1.

“Από την αρχή έκανα καλή εκκίνηση, αλλά στον αγώνα σπριντ ήταν και ο παράγοντας τύχη που έπαιξε τον ρόλο του. Καλή εκκίνηση έκανα και στον αγώνα της Κυριακής αλλά δεν κατάφερα να κερδίσω τόσες πολλές θέσεις.

Στον αγώνα της Κυριακής παλέψαμε από τον πρώτο γύρο με την πρόσφυση του πίσω ελαστικού και δυσκολευόμουν πολύ να στρίψω, οπότε αναγκαζόμουν να στρίβω στα φρένα με αποτέλεσμα να έχω το θέμα με το χέρι μου.

Έτσι έπρεπε από τα μέσα του αγώνα μέχρι το τέλος να επιβραδύνω. Όταν οδηγείς σφιγμένος δεν είναι καλό. Στους 10 τελευταίους γύρους απλά έκανα βόλτες γιατί αντιμετώπιζα θέμα με το arm pump.

Δεν ήταν έκπληξη για εμένα που συνέβη αυτό -το πρόβλημα του arm pump- καθώς η μοτοσυκλέτα φέτος το έχει προκαλέσει (σε πιο ήπια μορφή) και σε άλλους αγώνες. Αυτή τη φορά ήταν στο όριο. Σε κάποιους αγώνες το είχα, αλλά όχι τόσο πολύ και όχι τόσο νωρίς.

Η Jerez επίσης είναι μία πίστα που επιδεινώνει τα ελαττώματα της μοτοσυκλέτας μας. Όταν αισθάνεσαι καλά, όλα είναι τέλεια. Όταν οδηγείς και πιέζεις πολύ τη μοτοσικλέτα στη συγκεκριμένη πίστα τα πράγματα δεν πάνε καλά γιατί η αδυναμία μας βρίσκεται στις στροφές και στην πρόσφυση, κάτι που σε αυτή την πίστα τα χρειάζεσαι ώστε να πας καλά.

Στον επόμενο αγώνα του Le Mans θεωρώ πως θα είναι καλύτερα τα πράγματα καθώς έχει λιγότερο φρενάρισμα”.

MotoGP – Το πρόβλημα του arm pump για τον Quartararo εμφανίζεται ξανά λόγω της συμπεριφοράς της M1

O Fabio Quartararo είχε ένα Σαββατοκύριακο στη Jerez το οποίο όπως φάνηκε είχε τα πάνω και τα κάτω του ωστόσο και στις δοκιμές της Δευτέρας που πραγματοποιήθηκαν μετά τον αγώνα δεν είδαμε να καλυτερεύουν τα πράγματα όσον αφορά τους χρόνους της M1 παρά τα νέα εξαρτήματα που δοκίμασαν.

Μένει να δούμε αν ο αναβάτης της Yamaha θα προσθέσει στη λίστα με τα αρνητικά που συμβαίνουν φέτος όσον αφορά το αγωνιστικό κομμάτι και αυτό του συνεχιζόμενου προβλήματος του arm pump.

MotoGP

Ετικέτες