MotoGP – Απαγορεύτηκε το σύστημα εκκίνησης της Aprilia μετά από ένσταση άλλου κατασκευαστή

Οι κακές γλώσσες λένε πως η KTM ήταν αυτή που κατέθεσε την ένσταση
motomag MotoGP – Απαγορεύτηκε το σύστημα εκκίνησης της Aprilia μετά από ένσταση άλλου κατασκευαστή
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

10/11/2023

Οι αναβάτες της Aprilia, Aleix Espargaro και Maverick Vinales στο Grand Prix της Μαλαισίας δεν θα έχουν στη διάθεση τους το σύστημα εκκίνησης της Aprilia καθώς αυτό αποσύρθηκε μετά από ένσταση που κατατέθηκε από άλλον κατασκευαστή.

Ο τεχνικός κανονισμός του MotoGP αναφέρει πως οι κατασκευαστές δεν μπορούν να χρησιμοποιούν αυτοματοποιημένη λύση στο σύστημα εκκίνησης, με απλά λόγια ο αναβάτης πρέπει να παίζει ενεργό ρόλο κατά τη διάρκεια της εκκίνησης. Ωστόσο κάποιοι κατασκευαστές έχουν καταφέρει να εξελίξουν ένα σύστημα το οποίο κάνει την όλη διαδικασία σχεδόν αυτόματα. Και λέμε σχεδόν γιατί ο αναβάτης ακόμη παίζει κάποιον ρόλο στην όλη διαδικασία ωστόσο στην περίπτωση την Aprilia αυτός είναι πολύ περιορισμένος. Πιο συγκεκριμένα το σύστημα εκκινήσεων που χρησιμοποιούν οι αναβάτες της Aprilia λειτουργεί περισσότερο σαν ένα ημιαυτόματο σύστημα συμπλέκτη το οποίο μοιάζει με αυτό που χρησιμοποιείται στην Formula 1, δηλαδή η ECU ελέγχει το όλο σύστημα με τον αναβάτη απλά να αφήνει την μανέτα χαρίζοντας του καλύτερη εκκίνηση σε σχέση με τους υπόλοιπους.

Το σύστημα εκκίνησης της Aprilia μέχρι πρότινος είχε πάρει το πράσινο φως από τους τεχνικούς του MotoGP καθώς ο αναβάτης είχε συμμετοχή στην όλη διαδικασία με αποτέλεσμα να μην το κάνει πλήρως αυτοματοποιημένο ωστόσο σύμφωνα με το Chrash.net μετά από ένσταση η οποία προήλθε από την ομάδα της KTM το σύστημα αυτό εξετάστηκε εκ νέου από τους τεχνικούς με αποτέλεσμα να κριθεί μη σύννομο, ενώ οι συγκεκριμένοι κανονισμοί θα αναθεωρηθούν καθώς υπάρχουν αρκετές γκρίζες ζώνες οι οποίες πρέπει να αποσαφηνιστούν. Αυτή η εξέλιξη φυσικά δεν θα ευνοήσει τους αναβάτες της Aprilia καθώς θα στερηθούν της βοήθειας του συστήματος εκκίνησης στις RS-GP και θα πρέπει να επιστρέψουν στο προηγούμενο σύστημα της ιταλικής εταιρείας.

Σε ερωτήσεις που έγιναν στους Vinales και Espargaro σχετικά με αυτό το θέμα οι δύο αναβάτες δήλωσαν πως δεν μπορούν να μιλήσουν σχετικά με το εν λόγω σύστημα, ενώ το παράδοξο είναι πως και η KTM αποφάσισε οικειοθελώς να μην χρησιμοποιήσει το νέο δικό της σύστημα εκκίνησης από τον αγώνα της Ταϊλάνδης μέχρι να αποσαφηνιστεί ο κανονισμός.

Ετικέτες

MotoGP, San Marino Sprint: Εύκολη νίκη για M.Marquez και Ducati - 2ος o Marco Bezzecchi και 3ος o Jorge Martin

Αγώνας που έληξε στην 1η στροφή - Χωρίς αντίδραση οι ταχύτερες Aprilia
MotoGP, San Marino Sprint 2026
Από τον

Θοδωρή Ξύδη

12/9/2026

Ο M.Marquez επικράτησε σχετικά εύκολα στο Misano σε έναν αγώνα που πριν ξεκινήσει έδινε ως φαβορί έναν από τους αναβάτες της Aprilia.

Ένας αγώνας που του βρήκε από την αρχή έως και το τέλος ήταν ο Sprint στο Misano για τον Marc Marquez, ο οποίος πέρασε μπροστά στην πρώτη στροφή του πρώτου γύρου και μέχρι το πέσιμο της καρό σημαίας δεν απειλήθηκε από τους διώκτες του.

Ο πολυνίκης στο Misano με έξι νίκες κατάφερε να κρατήσει πίσω του το Bezzecchi, όπως είχε σχεδιάσει από την αρχή ώστε ο Ιταλός να μην μπορέσει να εκμεταλλευτεί τη γόμα των μαλακών ελαστικών του με τον Marquez να έχει επιλέξει τη μεσαία. Πίσω από τον αναβάτη της Aprilia ακολουθούσε ο Fabio Di Giannantonio με 4ο τον Jorge Martin να καιροφυλακτεί και να είναι εμφανώς ταχύτερος από τον αναβάτη της VR46. O Μαδριλένος πέρασε μπροστά στον δεύτερο γύρο και έβαλε πλώρη για τον ομόσταυλό του χωρίς ωστόσο να καταφέρει να τον φτάσει μέχρι και το τέλος του αγώνα.

Τα πράγματα έδειξαν να αλλάζουν άρδην 8-9 γύρο του αγώνα και έπειται με τον M.Marquez να ρίχνει εμφανώς το γυρολόγιό του και τους Bezzecchi και Martin να εμφανίζονται πολύ δυνατοί πλησιάζοντάς τον. Το ένα και πλέον δευτερόλεπτο που χώριζε τον αναβάτη της Ducati από τον Bezzecchi έπεσε περίπου στο μισό και ξαφνικά φάνηκε πως ο Bezzecchi ετοιμάζεται για να κάνει την κίνησή του. Όμως ο ταχύτερος γύρος που έγινε από τον M.Marquez δύο γύρους πριν από το τέλος έδειξε πως ο Ισπανός απλά διαχειριζόταν τα ελαστικά του με τον ίδιο να χρησιμοποιεί τη μεσαία γόμα και τον Bezzecchi τη μαλακή - μεσαία και ο J.Martin.

Ο Bezzecchi δεν έβγαλε τον ρυθμό που έδειξε στις κατατακτήριες και M.Marquez έφτασε σε μία εύκολη νίκη με τον Ιταλό να αποδέχεται τη 2η θέση κάτι που έκανε και ο Jorge Martin για το 3ο σκαλί του βάθρου. Ο Di Giannantonio πήρε τελικά την η θέση μπροστά από τον Alex Marquez που προσπάθησε να τον προσπεράσει όταν τον πλησίασε αλλά τελικά δεν τα κατάφερε. Στην άλλη μεριά της κατάταξης κακή ήταν η επίδοση του Βagnaia που τερμάτισε μόλις 13ος στον αγώνα.

Πλέον 14 είναι οι βαθμοί που χωρίζουν τον M.Marquez από τον πρωτοπόρο στο πρωτάθλημα Jorge Martin, ο οποίος δεν κατάφερε να εκμεταλλευτεί ή να επαναλάβει την ταχύτητα και τον ρυθμό που επέδειξε στις κατατακτήριες. Ο συμπατριώτης του δεν του άφησε κανένα περιθώριο αντίδρασης στον ίδιο αλλά και τον 2ο Bezzecchi, ο οποίος δεν εκμεταλλεύτηκε τα πιο μαλακά ελαστικά στο πρώτο μισό του αγώνα. Ο κυριακάτικος αγώνας ίσως ταιριάξει καλύτερα στους αναβάτες της Aprilia που θα ήθελαν να δώσουν μια απάντηση στον M.Marquez. Οψόμεθα.

ΘΕΣΗ ΑΝΑΒΑΤΗΣ ΟΜΑΔΑ ΧΡΟΝΟΣ Διαφορά
1 Marc MARQUEZ Ducati Lenovo Team 19'48.519  
2 Marco BEZZECCHI Aprilia Racing 19'49.587 1,068
3 Jorge MARTIN Aprilia Racing 19'52.057 3,538
4 Fabio DI GIANNANTONIO Pertamina Enduro VR46 Racing 19'52.487 3,968
5 Alex MARQUEZ BK8 Gresini Racing MotoGP 19'52.867 4,348
6 Pedro ACOSTA Red Bull KTM Factory Racing 19'55.463 6,944
7 Raul FERNANDEZ SuperFile Trackhouse MotoGP 19'56.226 7,707
8 Fermin ALDEGUER BK8 Gresini Racing MotoGP 19'57.351 8,832
9 Luca MARINI Honda HRC Castrol 20'00.231 11,712
10 Johann ZARCO Castrol Honda LCR 20'03.053 14,534
11 Diogo MOREIRA Pro Honda LCR 20'05.562 17,043
12 Franco MORBIDELLI Pertamina Enduro VR46 Racing 20'05.924 17,405
13 Francesco BAGNAIA Ducati Lenovo Team 20'06.282 17,763
14 Brad BINDER Red Bull KTM Factory Racing 20'06.700 18,181
15 Enea BASTIANINI Red Bull KTM Tech3 20'06.995 18,476
16 Pol ESPARGARO Red Bull KTM Tech3 20'07.271 18,752
17 Jack MILLER Prima Pramac Yamaha MotoGP 20'09.632 21,113
18 Toprak RAZGATLIOGLU Prima Pramac Yamaha MotoGP 20'09.217 20,698
19 Alex RINS Monster Energy Yamaha MotoGP 20'10.259 21,74
20 Joan MIR Honda HRC Castrol 20'10.573 22,054
21 Fabio QUARTARARO Monster Energy Yamaha MotoGP 20'12.938 24,419