MotoGP – Απαγορεύτηκε το σύστημα εκκίνησης της Aprilia μετά από ένσταση άλλου κατασκευαστή

Οι κακές γλώσσες λένε πως η KTM ήταν αυτή που κατέθεσε την ένσταση
motomag MotoGP – Απαγορεύτηκε το σύστημα εκκίνησης της Aprilia μετά από ένσταση άλλου κατασκευαστή
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

10/11/2023

Οι αναβάτες της Aprilia, Aleix Espargaro και Maverick Vinales στο Grand Prix της Μαλαισίας δεν θα έχουν στη διάθεση τους το σύστημα εκκίνησης της Aprilia καθώς αυτό αποσύρθηκε μετά από ένσταση που κατατέθηκε από άλλον κατασκευαστή.

Ο τεχνικός κανονισμός του MotoGP αναφέρει πως οι κατασκευαστές δεν μπορούν να χρησιμοποιούν αυτοματοποιημένη λύση στο σύστημα εκκίνησης, με απλά λόγια ο αναβάτης πρέπει να παίζει ενεργό ρόλο κατά τη διάρκεια της εκκίνησης. Ωστόσο κάποιοι κατασκευαστές έχουν καταφέρει να εξελίξουν ένα σύστημα το οποίο κάνει την όλη διαδικασία σχεδόν αυτόματα. Και λέμε σχεδόν γιατί ο αναβάτης ακόμη παίζει κάποιον ρόλο στην όλη διαδικασία ωστόσο στην περίπτωση την Aprilia αυτός είναι πολύ περιορισμένος. Πιο συγκεκριμένα το σύστημα εκκινήσεων που χρησιμοποιούν οι αναβάτες της Aprilia λειτουργεί περισσότερο σαν ένα ημιαυτόματο σύστημα συμπλέκτη το οποίο μοιάζει με αυτό που χρησιμοποιείται στην Formula 1, δηλαδή η ECU ελέγχει το όλο σύστημα με τον αναβάτη απλά να αφήνει την μανέτα χαρίζοντας του καλύτερη εκκίνηση σε σχέση με τους υπόλοιπους.

Το σύστημα εκκίνησης της Aprilia μέχρι πρότινος είχε πάρει το πράσινο φως από τους τεχνικούς του MotoGP καθώς ο αναβάτης είχε συμμετοχή στην όλη διαδικασία με αποτέλεσμα να μην το κάνει πλήρως αυτοματοποιημένο ωστόσο σύμφωνα με το Chrash.net μετά από ένσταση η οποία προήλθε από την ομάδα της KTM το σύστημα αυτό εξετάστηκε εκ νέου από τους τεχνικούς με αποτέλεσμα να κριθεί μη σύννομο, ενώ οι συγκεκριμένοι κανονισμοί θα αναθεωρηθούν καθώς υπάρχουν αρκετές γκρίζες ζώνες οι οποίες πρέπει να αποσαφηνιστούν. Αυτή η εξέλιξη φυσικά δεν θα ευνοήσει τους αναβάτες της Aprilia καθώς θα στερηθούν της βοήθειας του συστήματος εκκίνησης στις RS-GP και θα πρέπει να επιστρέψουν στο προηγούμενο σύστημα της ιταλικής εταιρείας.

Σε ερωτήσεις που έγιναν στους Vinales και Espargaro σχετικά με αυτό το θέμα οι δύο αναβάτες δήλωσαν πως δεν μπορούν να μιλήσουν σχετικά με το εν λόγω σύστημα, ενώ το παράδοξο είναι πως και η KTM αποφάσισε οικειοθελώς να μην χρησιμοποιήσει το νέο δικό της σύστημα εκκίνησης από τον αγώνα της Ταϊλάνδης μέχρι να αποσαφηνιστεί ο κανονισμός.

Ετικέτες

Ducati Panigale V4: Αγωνιστικό kit ηλεκτρονικών από τις Barni Spark Racing και Mectronik

Παραμετροποιήσιμη διαχείριση ηλεκτρονικών επιπέδου WSBK για χρήση πίστας
Barni
Από τον

Φίλιππο Σταυριδόπουλο

30/6/2026

Η Barni Spark Racing Team, σε συνεργασία με τη Mectronik, παρουσίασε ένα νέο αγωνιστικό ηλεκτρονικό kit για τις Ducati Panigale V4, V4 S και V4 R, το οποίο απευθύνεται σε αναβάτες και ομάδες που αναζητούν δυνατότητες ρύθμισης αντίστοιχες με εκείνες μιας μοτοσυκλέτας WorldSBK.

Η πρόταση αφορά αποκλειστικά τις Ducati Panigale V4, V4 S και V4 R μοντέλων από το 2025 και μετά, υπό την προϋπόθεση ότι διαθέτουν το συμβατικό (αμφίπλευρο) ψαλίδι της Ducati. Σύμφωνα με τη Barni Spark Racing Team, το σύστημα εξελίχθηκε ώστε να προσφέρει προηγμένη διαχείριση των ηλεκτρονικών μιας μοτοσυκλέτας σε διαμόρφωση Superbike, επιτρέποντας την πλήρη παραμετροποίηση των βασικών βοηθημάτων οδήγησης.

Το kit επιτρέπει στον χρήστη να ρυθμίσει ανεξάρτητα το traction control, το anti-wheelie, το φρένο κινητήρα, την απόκριση του γκαζιού και την καμπύλη απόδοσης της ροπής, προσαρμόζοντας τη συμπεριφορά της μοτοσυκλέτας στις απαιτήσεις κάθε πίστας και αναβάτη.

Barni

Η καρδιά του συστήματος αποτελείται από την ECU MKE8 της Mectronik, η οποία συνεργάζεται με τη μονάδα MKL4 για τη διαχείριση των τεσσάρων αισθητήρων “λ”. Παράλληλα, το σύστημα χρησιμοποιεί ενεργή προσαρμοζόμενη διαχείριση του ψεκασμού κλειστού βρόγχου κατά τη χρήση στην πίστα, επιτρέποντας τη συνεχή συλλογή δεδομένων και τη βελτιστοποίηση της λειτουργίας του κινητήρα μετά από κάθε session.

Καθοριστικό ρόλο στη λειτουργία του kit παίζει η αδρανειακή μονάδα μετρήσεων (IMU) της Bosch, η οποία λειτουργεί με συχνότητα 1.000 Hz και διαχειρίζεται τα δυναμικά χαρακτηριστικά της μοτοσυκλέτας σε πραγματικό χρόνο. Το πακέτο περιλαμβάνει επίσης έγχρωμη οθόνη TFT 3,5 ιντσών της 2D και χειριστήρια της ιταλικής JetPrime, εξελιγμένα ειδικά για τη συγκεκριμένη εφαρμογή που περιλαμβάνονται στον βασικό εξοπλισμό του kit.

Η Barni διαθέτει ήδη έτοιμες χαρτογραφήσεις για δύο συγκεκριμένες διαμορφώσεις, την Panigale V4 R με εξάτμιση Akrapovič Performance Pro και την Panigale V4 S με Ducati Performance εξάτμιση. Παράλληλα, το kit συνοδεύεται από ειδικές βάσεις για την τοποθέτηση των πρόσθετων ηλεκτρονικών μονάδων, καθώς και σύστημα αγωγών για την ψύξη τους.

Barni

Σύμφωνα με τον Davide Barnabò, μέλος του τμήματος ηλεκτρονικών της Barni Spark Racing Team, η συνεργασία με τη Mectronik είχε στόχο τη δημιουργία ενός προϊόντος επιπέδου WorldSBK, το οποίο θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο από ιδιώτες αναβάτες όσο και από αγωνιστικές ομάδες, διατηρώντας παράλληλα το κόστος σε λογικά επίπεδα.

Όπως ανέφερε, το συγκεκριμένο σύστημα σχεδιάστηκε έχοντας ως γνώμονα και τις μελλοντικές απαιτήσεις των αγώνων που βασίζονται σε κανονισμούς Balance of Performance (BoP), όπως συμβαίνει ήδη στις κατηγορίες Sportbike και Supersport σε διάφορα πρωταθλήματα παγκοσμίως.

Barni

Παρότι το kit αξιοποιεί τεχνολογία προερχόμενη από το WorldSBK, προορίζεται για χρήση σε μοτοσυκλέτες αγώνων και track days, προσφέροντας στους ιδιώτες αναβάτες και τις ανεξάρτητες ομάδες σημαντικά αυξημένες δυνατότητες παραμετροποίησης και ανάλυσης δεδομένων σε σχέση με τα εργοστασιακά ηλεκτρονικά.