MotoGP – Απαγορεύτηκε το σύστημα εκκίνησης της Aprilia μετά από ένσταση άλλου κατασκευαστή

Οι κακές γλώσσες λένε πως η KTM ήταν αυτή που κατέθεσε την ένσταση
motomag MotoGP – Απαγορεύτηκε το σύστημα εκκίνησης της Aprilia μετά από ένσταση άλλου κατασκευαστή
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

10/11/2023

Οι αναβάτες της Aprilia, Aleix Espargaro και Maverick Vinales στο Grand Prix της Μαλαισίας δεν θα έχουν στη διάθεση τους το σύστημα εκκίνησης της Aprilia καθώς αυτό αποσύρθηκε μετά από ένσταση που κατατέθηκε από άλλον κατασκευαστή.

Ο τεχνικός κανονισμός του MotoGP αναφέρει πως οι κατασκευαστές δεν μπορούν να χρησιμοποιούν αυτοματοποιημένη λύση στο σύστημα εκκίνησης, με απλά λόγια ο αναβάτης πρέπει να παίζει ενεργό ρόλο κατά τη διάρκεια της εκκίνησης. Ωστόσο κάποιοι κατασκευαστές έχουν καταφέρει να εξελίξουν ένα σύστημα το οποίο κάνει την όλη διαδικασία σχεδόν αυτόματα. Και λέμε σχεδόν γιατί ο αναβάτης ακόμη παίζει κάποιον ρόλο στην όλη διαδικασία ωστόσο στην περίπτωση την Aprilia αυτός είναι πολύ περιορισμένος. Πιο συγκεκριμένα το σύστημα εκκινήσεων που χρησιμοποιούν οι αναβάτες της Aprilia λειτουργεί περισσότερο σαν ένα ημιαυτόματο σύστημα συμπλέκτη το οποίο μοιάζει με αυτό που χρησιμοποιείται στην Formula 1, δηλαδή η ECU ελέγχει το όλο σύστημα με τον αναβάτη απλά να αφήνει την μανέτα χαρίζοντας του καλύτερη εκκίνηση σε σχέση με τους υπόλοιπους.

Το σύστημα εκκίνησης της Aprilia μέχρι πρότινος είχε πάρει το πράσινο φως από τους τεχνικούς του MotoGP καθώς ο αναβάτης είχε συμμετοχή στην όλη διαδικασία με αποτέλεσμα να μην το κάνει πλήρως αυτοματοποιημένο ωστόσο σύμφωνα με το Chrash.net μετά από ένσταση η οποία προήλθε από την ομάδα της KTM το σύστημα αυτό εξετάστηκε εκ νέου από τους τεχνικούς με αποτέλεσμα να κριθεί μη σύννομο, ενώ οι συγκεκριμένοι κανονισμοί θα αναθεωρηθούν καθώς υπάρχουν αρκετές γκρίζες ζώνες οι οποίες πρέπει να αποσαφηνιστούν. Αυτή η εξέλιξη φυσικά δεν θα ευνοήσει τους αναβάτες της Aprilia καθώς θα στερηθούν της βοήθειας του συστήματος εκκίνησης στις RS-GP και θα πρέπει να επιστρέψουν στο προηγούμενο σύστημα της ιταλικής εταιρείας.

Σε ερωτήσεις που έγιναν στους Vinales και Espargaro σχετικά με αυτό το θέμα οι δύο αναβάτες δήλωσαν πως δεν μπορούν να μιλήσουν σχετικά με το εν λόγω σύστημα, ενώ το παράδοξο είναι πως και η KTM αποφάσισε οικειοθελώς να μην χρησιμοποιήσει το νέο δικό της σύστημα εκκίνησης από τον αγώνα της Ταϊλάνδης μέχρι να αποσαφηνιστεί ο κανονισμός.

Ετικέτες

Prima Pramac Racing - Με νέα χρώματα οι GP24 των Martin και Morbidelli [VIDEO]

Το λευκό χρώμα μας αποχαιρετά δίνοντας τη θέση του στο μοβ στην GP24
motomag Prima Pramac Racing – Με νέα χρώματα οι GP24 των Martin και Morbidelli [VIDEO]
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

29/2/2024

H Prima Pramac Racing παρουσίασε τα νέα της χρώματα για τη φετινή χρονιά του MotoGP στην πίστα του Μπαχρέιν, εκεί όπου σε λίγα 24ωρα θα διεξαχθεί ο πρώτος αγώνας της χρονιάς για την F1.

Η επιλογή της συγκεκριμένης τοποθεσίας δεν ήταν τυχαία για την Prima Pramac Racing καθώς με αυτόν τον τρόπο ο ιδιοκτήτης της ομάδας Paolo Campinoti δείχνει έμπρακτα τη στενή σχέση που έχει με τον CEO της F1 Stefano Domenicali.

MotoGP

Όπως ήταν λογικό τα βλέμματα όλων έπεσαν στα νέα χρώματα των GP24. Σε σχέση με την περσινή χρονιά υπάρχει μία μεγάλη αλλαγή, το λευκό χρώμα που κυριαρχούσε στην GP23 έδωσε την θέση του στο μοβ ενώ τα υπόλοιπα χρώματα πάνω στη μοτοσυκλέτα συνεχίζουν να είναι το μαύρο και το κόκκινο.

https://www.motomag.gr/news/race-news/franco-morbidelli-tromaktiko-atyhima-stis-dokimes-toy-portimao-kai-diakomidi-sto

Όσον αφορά τους αναβάτες της Prima Pramac Racing, το πρώτο βιολί της ομάδας θα είναι και φέτος ο Jorge Martin ο οποίος πέρυσι λίγο έλειψε να εκθρονίσει από τον θρόνο του Παγκόσμιου Πρωταθλητή τον Pecco Bagnaia. Δίπλα στον Martin θα βρίσκεται ο Franco Morbidelli ο οποίος λόγω τραυματισμού όπως διαβάσατε στο MOTO δεν βρέθηκε στις δοκιμές τόσο στη Sepang της Μαλαισίας όσο και στο Losail του Κατάρ.

Με την παρουσίαση της Prima Pramac Racing ολοκληρώνεται ο κύκλος των παρουσιάσεων των ομάδων του MotoGP και άπαντες περιμένουν το πρώτο αγωνιστικό τριήμερο της χρονιάς (8 - 10 Μαρτίου) στο Κατάρ όπου θα δούμε για πρώτη φορά τους αναβάτες να παλεύουν μεταξύ τους με στόχο την πρώτη νίκη της χρονιάς.

Prima Pramac Racing – Με νέα χρώματα οι GP24 των Martin και Morbidelli [VIDEO]