MotoGP – Απαγορεύτηκε το σύστημα εκκίνησης της Aprilia μετά από ένσταση άλλου κατασκευαστή

Οι κακές γλώσσες λένε πως η KTM ήταν αυτή που κατέθεσε την ένσταση
motomag MotoGP – Απαγορεύτηκε το σύστημα εκκίνησης της Aprilia μετά από ένσταση άλλου κατασκευαστή
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

10/11/2023

Οι αναβάτες της Aprilia, Aleix Espargaro και Maverick Vinales στο Grand Prix της Μαλαισίας δεν θα έχουν στη διάθεση τους το σύστημα εκκίνησης της Aprilia καθώς αυτό αποσύρθηκε μετά από ένσταση που κατατέθηκε από άλλον κατασκευαστή.

Ο τεχνικός κανονισμός του MotoGP αναφέρει πως οι κατασκευαστές δεν μπορούν να χρησιμοποιούν αυτοματοποιημένη λύση στο σύστημα εκκίνησης, με απλά λόγια ο αναβάτης πρέπει να παίζει ενεργό ρόλο κατά τη διάρκεια της εκκίνησης. Ωστόσο κάποιοι κατασκευαστές έχουν καταφέρει να εξελίξουν ένα σύστημα το οποίο κάνει την όλη διαδικασία σχεδόν αυτόματα. Και λέμε σχεδόν γιατί ο αναβάτης ακόμη παίζει κάποιον ρόλο στην όλη διαδικασία ωστόσο στην περίπτωση την Aprilia αυτός είναι πολύ περιορισμένος. Πιο συγκεκριμένα το σύστημα εκκινήσεων που χρησιμοποιούν οι αναβάτες της Aprilia λειτουργεί περισσότερο σαν ένα ημιαυτόματο σύστημα συμπλέκτη το οποίο μοιάζει με αυτό που χρησιμοποιείται στην Formula 1, δηλαδή η ECU ελέγχει το όλο σύστημα με τον αναβάτη απλά να αφήνει την μανέτα χαρίζοντας του καλύτερη εκκίνηση σε σχέση με τους υπόλοιπους.

Το σύστημα εκκίνησης της Aprilia μέχρι πρότινος είχε πάρει το πράσινο φως από τους τεχνικούς του MotoGP καθώς ο αναβάτης είχε συμμετοχή στην όλη διαδικασία με αποτέλεσμα να μην το κάνει πλήρως αυτοματοποιημένο ωστόσο σύμφωνα με το Chrash.net μετά από ένσταση η οποία προήλθε από την ομάδα της KTM το σύστημα αυτό εξετάστηκε εκ νέου από τους τεχνικούς με αποτέλεσμα να κριθεί μη σύννομο, ενώ οι συγκεκριμένοι κανονισμοί θα αναθεωρηθούν καθώς υπάρχουν αρκετές γκρίζες ζώνες οι οποίες πρέπει να αποσαφηνιστούν. Αυτή η εξέλιξη φυσικά δεν θα ευνοήσει τους αναβάτες της Aprilia καθώς θα στερηθούν της βοήθειας του συστήματος εκκίνησης στις RS-GP και θα πρέπει να επιστρέψουν στο προηγούμενο σύστημα της ιταλικής εταιρείας.

Σε ερωτήσεις που έγιναν στους Vinales και Espargaro σχετικά με αυτό το θέμα οι δύο αναβάτες δήλωσαν πως δεν μπορούν να μιλήσουν σχετικά με το εν λόγω σύστημα, ενώ το παράδοξο είναι πως και η KTM αποφάσισε οικειοθελώς να μην χρησιμοποιήσει το νέο δικό της σύστημα εκκίνησης από τον αγώνα της Ταϊλάνδης μέχρι να αποσαφηνιστεί ο κανονισμός.

Ετικέτες

MotoGP: Ο Jonas Folger θα αντικαταστήσει τον Maverick Vinales στο γαλλικό GP

Δεν είναι ακόμα έτοιμος από τον τραυματισμό του ο Vinales
Folger
Από τον

Παύλο Καρατζά

4/5/2026

Η Red Bull KTM Tech3 δεν θα έχει διαθέσιμο ούτε στη Γαλλία τον Maverick Viνales και θα βασιστεί στον αναβάτη εξέλιξης Jonas Folger για να συμπληρώσει το δίδυμό της στο Le Mans αυτή την εβδομάδα. Ο Ισπανός ακόμη δεν έχει αναρρώσει πλήρως από τον τραυματισμό στον αριστερό ώμο που τον ταλαιπωρεί εδώ και μήνες.

Ο Viνales επισκέφθηκε το Red Bull Athlete Performance Centre (APC) την περασμένη εβδομάδα και αποφάσισε να παρατείνει την απουσία του, ώστε να εξασφαλίσει ότι θα επιστρέψει στην ενεργό δράση σε πλήρη φυσική κατάσταση, έτσι δίπλα στον Enea Bastianini της Red Bull KTM Tech3 θα αγωνιστεί ο Jonas Folger.

Ο 32χρονος Γερμανός αναβάτης έχει να αγωνιστεί στην κορυφαία κατηγορία από το 2023, όταν και αντικατέστησε τον Pol Espargaro στο Assen, κερδίζοντας μάλιστα και 2 βαθμούς.

Jonas Folger: “Πρώτα απ’ όλα, θέλω να ευχηθώ στον Maverick γρήγορη και πλήρη ανάρρωση. Σε προσωπικό επίπεδο, είμαι πραγματικά ενθουσιασμένος που επιστρέφω μαζί με όλα τα παιδιά της Tech3 — έχω μια ιστορία με αυτή την ομάδα και θα είναι υπέροχο να ξαναδώ όλους. Το Le Mans θα είναι μια μεγάλη πρόκληση, καθώς επιστρέφω μετά από τόσα χρόνια μακριά από τους αγώνες και η επιστροφή στη μοτοσυκλέτα θα σημαίνει γρήγορη προσαρμογή και πολλά να μάθω κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Σίγουρα θα είναι δύσκολο, αλλά πιστεύω ότι τα θετικά υπερτερούν των δυσκολιών και το περιμένω με μεγάλη ανυπομονησία. Δεν βλέπω την ώρα.”

Maverick Vinales: “Δουλεύω σκληρά από την εγχείρηση για να αναρρώσω πλήρως και πάντα είχα το Le Mans στο μυαλό μου ως τον αγώνα-στόχο για την επιστροφή μου. Ωστόσο, μετά την επίσκεψή μου στο APC αυτή την εβδομάδα, μου συνέστησαν ότι δεν είμαι ακόμα αρκετά δυνατός για να οδηγήσω τη μοτοσυκλέτα. Αν και είμαι απογοητευμένος, καταλαβαίνω ότι το να επιστρέψω σε πλήρη φόρμα είναι το πιο σημαντικό και θα συγκεντρωθώ σε αυτό και θα το θέσω ως προτεραιότητα.”

Pit Beirer, Διευθυντής της KTM Motorsports: “Δεν ήταν εύκολη απόφαση για τον Maverick, αλλά κατανοούμε απόλυτα την επιθυμία του να επιστρέψει στο paddock όταν θα είναι έτοιμος να αγωνιστεί. Χρειάζεται απλώς λίγο περισσότερο χρόνο και γνωρίζουμε τις δυνατότητές του. Για το Le Mans, είμαστε ευγνώμονες που η ομάδα Tech3 μπόρεσε να καλέσει τον Jonas και χαιρόμαστε που δέχτηκε την πρόκληση, καθώς και ο Pol [Espargaro] αναρρώνει από τον τραυματισμό που είχε κατά την προπόνηση. Το MotoGP είναι πολύ σφιχτό και ανταγωνιστικό, καθώς και περίπλοκο για τους αναβάτες, οπότε έχω μεγάλο σεβασμό για τον Jonas και ελπίζω να απολαύσει το Grand Prix.”