MotoGP – Απαγορεύτηκε το σύστημα εκκίνησης της Aprilia μετά από ένσταση άλλου κατασκευαστή

Οι κακές γλώσσες λένε πως η KTM ήταν αυτή που κατέθεσε την ένσταση
motomag MotoGP – Απαγορεύτηκε το σύστημα εκκίνησης της Aprilia μετά από ένσταση άλλου κατασκευαστή
Από τον

Γιάννη Τσινάβο

10/11/2023

Οι αναβάτες της Aprilia, Aleix Espargaro και Maverick Vinales στο Grand Prix της Μαλαισίας δεν θα έχουν στη διάθεση τους το σύστημα εκκίνησης της Aprilia καθώς αυτό αποσύρθηκε μετά από ένσταση που κατατέθηκε από άλλον κατασκευαστή.

Ο τεχνικός κανονισμός του MotoGP αναφέρει πως οι κατασκευαστές δεν μπορούν να χρησιμοποιούν αυτοματοποιημένη λύση στο σύστημα εκκίνησης, με απλά λόγια ο αναβάτης πρέπει να παίζει ενεργό ρόλο κατά τη διάρκεια της εκκίνησης. Ωστόσο κάποιοι κατασκευαστές έχουν καταφέρει να εξελίξουν ένα σύστημα το οποίο κάνει την όλη διαδικασία σχεδόν αυτόματα. Και λέμε σχεδόν γιατί ο αναβάτης ακόμη παίζει κάποιον ρόλο στην όλη διαδικασία ωστόσο στην περίπτωση την Aprilia αυτός είναι πολύ περιορισμένος. Πιο συγκεκριμένα το σύστημα εκκινήσεων που χρησιμοποιούν οι αναβάτες της Aprilia λειτουργεί περισσότερο σαν ένα ημιαυτόματο σύστημα συμπλέκτη το οποίο μοιάζει με αυτό που χρησιμοποιείται στην Formula 1, δηλαδή η ECU ελέγχει το όλο σύστημα με τον αναβάτη απλά να αφήνει την μανέτα χαρίζοντας του καλύτερη εκκίνηση σε σχέση με τους υπόλοιπους.

Το σύστημα εκκίνησης της Aprilia μέχρι πρότινος είχε πάρει το πράσινο φως από τους τεχνικούς του MotoGP καθώς ο αναβάτης είχε συμμετοχή στην όλη διαδικασία με αποτέλεσμα να μην το κάνει πλήρως αυτοματοποιημένο ωστόσο σύμφωνα με το Chrash.net μετά από ένσταση η οποία προήλθε από την ομάδα της KTM το σύστημα αυτό εξετάστηκε εκ νέου από τους τεχνικούς με αποτέλεσμα να κριθεί μη σύννομο, ενώ οι συγκεκριμένοι κανονισμοί θα αναθεωρηθούν καθώς υπάρχουν αρκετές γκρίζες ζώνες οι οποίες πρέπει να αποσαφηνιστούν. Αυτή η εξέλιξη φυσικά δεν θα ευνοήσει τους αναβάτες της Aprilia καθώς θα στερηθούν της βοήθειας του συστήματος εκκίνησης στις RS-GP και θα πρέπει να επιστρέψουν στο προηγούμενο σύστημα της ιταλικής εταιρείας.

Σε ερωτήσεις που έγιναν στους Vinales και Espargaro σχετικά με αυτό το θέμα οι δύο αναβάτες δήλωσαν πως δεν μπορούν να μιλήσουν σχετικά με το εν λόγω σύστημα, ενώ το παράδοξο είναι πως και η KTM αποφάσισε οικειοθελώς να μην χρησιμοποιήσει το νέο δικό της σύστημα εκκίνησης από τον αγώνα της Ταϊλάνδης μέχρι να αποσαφηνιστεί ο κανονισμός.

Ετικέτες

MotoGP: Καθαρές οι εξετάσεις του Bezzecchi – Eπιστρέφει στην Ιταλία

Ευτυχώς μόνο ψυχολογικό το κόστος παρά τη σφοδρή πτώση στο Assen
assen
Από τον

Παύλο Καρατζά

29/6/2026

O Marco Bezzecchi σημείωσε πτώση αρκετά νωρίς στον αγώνα στο Assen, με τον Ιταλό να μεταφέρεται στο νοσοκομείο για εξετάσεις και τελικά να παίρνει το πράσινο φως για να επιστρέψει στην πατρίδα του.

Ο μέχρι χτες πρωτοπόρος της βαθμολογίας Marco Bezzecchi έκανε λάθος στον αγώνα του Assen, με τον Ιταλό να πέφτει μάλιστα σε ένα γρήγορο κομμάτι της πίστας με σχεδόν 200 χλμ/ώρα στην προσπάθειά του να πιάσει το M.Marquez.

Στην συνέχεια μεταφέρθηκε στο ιατρικό κέντρο και μετά στο νοσοκομείο, με την εργοστασιακή ομάδα της Aprilia να ανακοινώνει: “Μετά την πτώση του στο GP της Ολλανδίας, ο Μάρκο Bezzecchi μεταφέρθηκε αμέσως στο ιατρικό κέντρο της πίστας, όπου εξετάστηκε διεξοδικά από το ιατρικό προσωπικό, μεταξύ των οποίων και ο ιατρικός διευθυντής του MotoGP, Ángel Charte. Οι πρώτες κλινικές εξετάσεις επιβεβαίωσαν ότι ο αναβάτης είναι πλήρως συνειδητός και παρουσιάζει φυσιολογική κινητικότητα και στα τέσσερα άκρα, χωρίς να υπάρχουν άμεσα σημάδια σοβαρών νευρολογικών ή συστημικών επιπλοκών.

Ωστόσο, λόγω των έντονων πόνων που προκλήθηκαν από τη βίαιη σύγκρουση, η ιατρική ομάδα αποφάσισε να μεταφέρει τον Bezzecchi στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Groningen. Η μεταφορά αυτή επιτρέπει τη διενέργεια ολοκληρωμένων διαγνωστικών εξετάσεων απεικόνισης και εξειδικευμένων ελέγχων, προκειμένου να αποκλειστούν οριστικά τυχόν υποκείμενες κακώσεις και να διασφαλιστεί η ομαλή πορεία της ανάρρωσης”.

Αφότου ο Ιταλός αναβάτης μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, η ιταλική ομάδα ανακοίνωσε πως είναι καλά στην υγεία του: “Ο Bezzecchi υποβλήθηκε σε αξονικές τομογραφίες και ακτινολογικές εξετάσεις. Δεν διαπιστώθηκαν τραυματισμοί. Ο Bezzecchi θα μπορέσει να επιστρέψει στο σπίτι του ακόμα και απόψε.”

Αυτό σημαίνει πως ο Ιταλός θα συμμετέχει κανονικά στο γερμανικό GP τα οποίο και ξεκινά σε δέκα ημέρες.