Λίγες μέρες έχουν περάσει από τον σοβαρό τραυματισμό του Andrea Dovizioso σε τοπικό αγώνα motocross, που τον οδήγησε στο χειρουργείο σπασμένη κλείδα. Το γεγονός αυτό ήταν καταστροφικό για τον ιταλό αναβάτη, καθώς είναι στον αέρα το νέο συμβόλαιο που διαπραγματεύεται με την Ducati (η οποία θέλει να του κόψει στη μέση τα λεφτά που παίρνει έως τώρα) και το πρωτάθλημα ξεκινά στις 19 Ιουλίου στη Jerez και μάλιστα ο δεύτερος θα είναι στην ίδια πίστα μία εβδομάδα μετά.
Αν δεν μπορέσει να βρεθεί στη Jerez, αυτομάτως θα χάσει δύο αγώνες σε ένα πρωτάθλημα που κανείς δεν ξέρει αν καταφέρει να ολοκληρωθεί με περισσότερους από 10 αγώνες έως το τέλος τις χρονιάς. Χθες όμως, ο Andrea Dovizioso ανέβασε video στο instagram όπου κάνει εντατική αποθεραπεία και γυμναστική για να είναι έτοιμος για τη Jerez, σβήνοντας κάθε αμφιβολία για το αν θα προλάβει να συμμετάσχει στους δύο πρώτους αγώνες του φωτεινού πρωταθλήματος.
Pavesio για Razgatlioglu: “Έκλεισε ένας κύκλος με τη Yamaha”
Ο τρις πρωταθλητής WorldSBK θα αγωνιστεί το 2026 με Pramac Yamaha στο MotoGP
Από τον
Φίλιππο Σταυριδόπουλο
22/1/2026
Η μεταγραφή του Toprak Razgatlioglu στο MotoGP για το 2026 με την Pramac Yamaha αποτελεί μια στιγμή “ολοκλήρωσης” για τη Yamaha, σύμφωνα με τον επικεφαλής του αγωνιστικού τμήματος της εταιρείας, Paolo Pavesio.
Ο τρις Παγκόσμιος Πρωταθλητής του World Superbike υπέγραψε πολυετές συμβόλαιο που θα τον φέρει στη μεγάλη κατηγορία από το 2026, σε μια από τις πιο ηχηρές μετακινήσεις των τελευταίων ετών. Το όνομά του είχε συνδεθεί και στο παρελθόν με το MotoGP, όταν δοκίμασε Yamaha στο Jerez το 2023, χωρίς όμως να προχωρήσει τότε η συνεργασία.
Σύμφωνα με τον Pavesio, το timing είναι καθοριστικό, “Φτάνει στο MotoGP σε μια ηλικία και με μια αγωνιστική ωριμότητα που του επιτρέπουν να διαχειριστεί την πίεση. Έχει κερδίσει τρεις τίτλους στο WorldSBK μέσα από δύσκολες καταστάσεις. Αυτό είναι το βασικό στοιχείο”.
Και προσθέτει, “Ξέρει πόσο σύνθετη είναι αυτή η πρόκληση και έχει ρεαλιστικούς στόχους για το 2026, που ουσιαστικά στοχεύουν στην προετοιμασία για το 2027”.
Ο Ιταλός μάνατζερ θεωρεί ότι ο Razgatlioglu ανήκει στο κορυφαίο επίπεδο, “Το MotoGP έχει τους πιο δυνατούς αναβάτες στον κόσμο και εκεί ανήκει. Πιστεύω πως αυτό έπρεπε να είχε συμβεί. Για μένα, υπήρχε ένας κύκλος που έπρεπε να κλείσει”.
Από το WorldSBK στο MotoGP
Ο Razgatlioglu είχε αγωνιστεί με τη Yamaha στο WorldSBK, κατακτώντας τον τίτλο το 2021. Παρά τις δοκιμές του στο MotoGP το 2023, η μετάβαση δεν προχώρησε τότε, κυρίως λόγω έλλειψης δορυφορικής ομάδας και εμπειρίας.
Η κατάσταση άλλαξε με τη συμφωνία της Yamaha με την Pramac, ανοίγοντας τον δρόμο για το μεγάλο βήμα. Επιπλέον, το γεγονός ότι το MotoGP θα περάσει σε εποχή Pirelli από το 2027 θεωρείται πλεονέκτημα για τον Razgatlioglu, καθώς έχει μεγάλη εμπειρία με τα συγκεκριμένα ελαστικά από το WorldSBK.
Ο Pavesio αντικατέστησε τον Lin Jarvis, ο οποίος καθοδήγησε τη Yamaha στις πιο επιτυχημένες περιόδους της, με Rossi, Lorenzo και πιο πρόσφατα τον Fabio Quartararo. Η υπογραφή του Razgatlioglu θεωρείται κομβική για τη νέα εποχή της εταιρείας.
Με τη μετάβαση της Yamaha σε κινητήρα V4 και την έλευση των κανονισμών του 2027, ο συνδυασμός εμπειρίας, νέας τεχνολογίας και αλλαγής ελαστικών μπορεί να προσφέρει στον Razgatlioglu ευκαιρίες για διάκριση στο κορυφαίο επίπεδο.
Για τη Yamaha, το να είναι ο κατασκευαστής που έφερε τον Toprak στο MotoGP αποτελεί ήδη μια επιτυχία και το μέλλον θα δείξει αν αυτή η “ολοκλήρωση του κύκλου” θα συνοδευτεί και από αποτελέσματα στην πίστα.