Γράφτηκε από: 
το Λάζαρο Μαυράκη

MotoGP: Αποφάσεις της Επιτροπής Αγώνων της FIM

Νέοι κανονισμοί και ειδήσεις!

Πριν από λίγο, η Επιτροπή των Grand Prix της FIM (που αποτελείται από μέλη της Dorna, της FIM και της IRTA), εξέδωσε ένα δελτίο στο οποίο ανακοινώνει τις αποφάσεις που πάρθηκαν κατά την πρόσφατη συνεδρίασή της. Οι αποφάσεις αυτές αφορούν μικρές αλλαγές στους υπάρχοντες κανονισμούς, εισαγωγή νέων πρωταθλημάτων και μια είδηση που αφορά την συμμετοχή του Mika Kallio με την ομάδα της ΚΤΜ ως wild card.


Πιο συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά τους κανονισμούς και με ισχύ από το 2018, εγκρίθηκαν οι προτάσεις για την δοκιμή και έγκριση των τροχών που χρησιμοποιούνται στους αγώνες, με τις αλλαγές να γίνονται γνωστές μόλις δημοσιευθούν οι ανανεωμένοι κανονισμοί της επόμενης σεζόν. Επιπλέον, σχετικά με τα μηνύματα (τα virtual pit board signs όπως τα ονομάζει η FIM) που μπορούν να στέλνουν οι ομάδες στους αναβάτες τους μέσω της οθόνης των οργάνων της μοτοσυκλέτας, δημιουργήθηκαν καινούργιοι κανονισμοί που εξασφαλίζουν ότι οι ομάδες που χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο σύστημα συμβαδίζουν με το πρωτόκολλο χρονομέτρησης της Dorna. Η βασική προϋπόθεση είναι πως κάθε μήνυμα που αποστέλλεται στην οθόνη κάποιου αναβάτη, θα πρέπει να αναπαράγεται ακριβώς στα μηνύματα που παραλαμβάνονται ταυτόχρονα από την τηλεόραση και το σύστημα χρονομέτρησης της Dorna.


Μέχρι και την σεζόν που τελείωσε, η FIM προκήρυσσε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα σε επίπεδο ομάδων, μόνο για την κατηγορία των MotoGP. Από την επόμενη χρονιά, προκηρύσσονται δύο νέα παγκόσμια πρωταθλήματα για τις ομάδες της Moto2 και της Moto3. Τα αποτελέσματα θα βασίζονται στον συνδυασμό των βαθμών που θα συλλέγουν όλοι οι αναβάτες της κάθε ομάδας, συμπεριλαμβανομένων και των αντικαταστατών. Παράλληλα, η FIM ανακοίνωσε ότι θεσμοθετεί και δύο έπαθλα –που δεν συνιστούν παγκόσμιο τίτλο- στην κατηγορία των MotoGP που θα αφορούν τον καλύτερο "Ανεξάρτητο Αναβάτη" και την καλύτερη "Ανεξάρτητη Ομάδα", όπως ονομάζει η ομοσπονδία τους μη εργοστασιακούς αναβάτες και ομάδες.


Μέσα στις ανακοινώσεις συμπεριλαμβάνεται και μια είδηση, καθώς η εγκρίθηκε το αίτημα της ΚΤΜ για να συμμετάσχει ο Mika Kallio ως wild card συμμετοχή σε πέντε αγώνες των MotoGP του 2018 (Jerez, Catalunya, Sachsenring, Red Bull Ring και Aragon). Οι ομάδες που χρησιμοποιούν κινητήρες από κατασκευαστές με παραχωρήσεις (όπως η ΚΤΜ) έχουν το δικαίωμα για έξι wild card συμμετοχές ανά σεζόν, αντί για τρεις. Αν ένας κατασκευαστής χάσει αυτές τις παραχωρήσεις (π.χ. λόγω αποτελεσμάτων), το συγκεκριμένο δικαίωμα δεν θα ανακληθεί μέχρι την έναρξη της επόμενης σεζόν.
Τέλος, ανάμεσα στις υπόλοιπες ανακοινώσεις που αφορούν διαδικαστικά θέματα, ανακοινώθηκε και η ανάδειξη του Gran Prix της Μαλαισίας ως το "Καλύτερο Grand Prix του 2017".

Tags: